Domovinski rat Domovinski rat bez politike |
|
|
15.01.2012., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
super postovi dečki! Zond postoje li negdje neki podaci da li je šta zarobljeno od oklopa ili artiljerije u Jaski?
|
|
|
15.01.2012., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
@RT20
Mali ispravak vezan za Laslovo: cetnici su u Laslovu zarobili 3 tenka T-55 i jedan transporter.
|
|
|
15.01.2012., 23:01
|
|
Disco Inferno
Registracija: Oct 2003.
|
Quote:
Zond kaže:
3) Uništeni* JNA M-84 u borbama za Nuštar 05.10.1991.
http://img706.imageshack.us/img706/7856/nustarm84.jpg
Na fotografiji je zacrnjeno tijelo poginulog tenkiste JNA. Kotači karakteristični za M-84 su lagano prepoznatljivi. Također podloga (šljunak) nije viđena ni na jednoj dosada poznatoj fotografiji M-84 iz Nuštra tako da je moguće da je to "nepoznati čelični maneken" uništen u Nuštru. Nemam podatak o registracijskom broju.
|
Malo sam se preračunao za ovoga. Nakon dodatne analize, našao sam podatak koji mi je pomogao u identifikaciji - čarapa na nozi poginulog tenkiste.
Riječ je o M-84 uništenog kod Doma kulture u Nuštru, registracijski broj 2109* (20198 ili 21099?). No datum ostaje isti, 05.10.1991.
http://img860.imageshack.us/img860/7204/nustarm84b.jpg
Slika preuzeta sa:
http://www.youtube.com/watch?v=QswHCh50RV4&t=6m5s
|
|
|
15.01.2012., 23:15
|
|
Disco Inferno
|
Quote:
terc bela kaže:
super postovi dečki! Zond postoje li negdje neki podaci da li je šta zarobljeno od oklopa ili artiljerije u Jaski?
|
Koliko znam, sve je izvučeno iz Jastrebarskog  .
Evo na arhivi Dnevnika TV Slovenije je vidljivo povlačenje JNA (premotati na ~05:40).
http://tvslo.si/predvajaj/tv-dnevnik...ava2.50217898/
Fina nakupina M-84, BVP-a, Gvozdika, PT-76.
Evo malo i sa Srpskog oklopa o brigadi iz Jaske:
http://members.multimania.co.uk/oklop/4.okbr.htm
|
|
|
16.01.2012., 10:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
Joee kaže:
@RT20
Mali ispravak vezan za Laslovo: cetnici su u Laslovu zarobili 3 tenka T-55 i jedan transporter.
|
imamo li mogućnost čuti malo detaljnije o tome? o kojim oklopima je riječ osim ove dvije 55-ice? odnosi li se to samo na laslovo ili na cijelo područje s antunovcem?
|
16.01.2012., 10:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Keva kaže:
Podforumaši u ofanzivi...
|
ha ha
doduše, nakupili smo i nešto duplikata, ali nema veze...
|
16.01.2012., 10:42
|
|
Disco Inferno
|
Quote:
Keva kaže:
Podforumaši u ofanzivi...
|
Quote:
RT20 kaže:
ha ha
doduše, nakupili smo i nešto duplikata, ali nema veze...
|
Po leđima pendrek praši, naprijed naši.
Pohvale svim forumašima, uživam kad vidim novi post na topicu.
Mogli bi napraviti reorganizaciju, primjerice ostaviti ovaj topic za raspravu a otvoriti novi gdje bi postavili "konačnu verziju", kronološki sortiranu listu od Slovenije do konačnih operacija u BiH?
|
|
|
16.01.2012., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
Zond kaže:
Po leđima pendrek praši, naprijed naši.
Pohvale svim forumašima, uživam kad vidim novi post na topicu.
Mogli bi napraviti reorganizaciju, primjerice ostaviti ovaj topic za raspravu a otvoriti novi gdje bi postavili "konačnu verziju", kronološki sortiranu listu od Slovenije do konačnih operacija u BiH?
|
Slažem se. Ovo bi mogla biti "radna" tema, a druga bi bila za izložbu.  Moderator bi tu izložbenu temu držao zaključanom i povremeno tamo selio fino složene postove. Do sada se ovdje nakupilo jaku puno slika oklopa i sve je to vrlo teško pratiti.
Malo sam se zabavio i pokušao prebrojati uništene, oštećene i zarobljene oklope čije se slike ovdje nalaze.
SLOVENIJA
Ukupno 12.
8 uništenih
4 zarobljena
(Pročitao sam da su ukupni gubitci JNA u SLO 82 oklopa)
HRVATSKA
Ukupno 142 oklopa uključujući i jedan vlak. (Krajina Expres)
117 uništenih
25 zarobljenih (NE računajući 54 oklopna vozila zarobljena kod Topuskog tijekom Oluje)
BIH
Ukupno 55. (uključujući i jedan vlak)
37 uništenih
18 zarobljenih
Sve skupa, to je 209 uništenih, oštećenih i zarobljenih oklopa. :klap:
Zadnje uređivanje Kobra 11 : 16.01.2012. at 16:41.
|
|
|
16.01.2012., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Quote:
RT20 kaže:
imamo li mogućnost čuti malo detaljnije o tome? o kojim oklopima je riječ osim ove dvije 55-ice? odnosi li se to samo na laslovo ili na cijelo područje s antunovcem?
|
Ovo se odnosi samo na Laslovo. Nasi su imali ukupno 3 T55-ice i jedan transporter (mislim M80 ili M60) kojeg je koristio Prvi Internacionalni Vod na celu sa legendarnim Eduardo Floresom (Chico). Posto je selo bilo u okruzenju (nakon pada Ernestinova) i pocelo je ponestajati municije, nasi su se preko noci uspjeli povuci, a sav oklop je ostao u selu. Vidio sam jedan video gdje jedan cetnik govori da su u Laslovu zarobili 4 T55-ice i unistili jedan transporter. Koliko ja znam 3 tenka su bila a ne 4. Ako netko zna vise molio bih ga da napise. Lp.
|
|
|
16.01.2012., 20:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Kobra 11 kaže:
HRVATSKA
117 uništenih
|
Pripazi , da se realni , objektivni ljudi ne bi osjetili uvrijeđenima , pa ćemo ostati zakinuti za njihov doprinos , u obliku razmišljanja " odraslih , zrelih ljudi"... " koji ne pate od mitomanije" , i ostalih debilnih izjava raznoraznih kretenčića , kojih sam se ovdje načitao...
Usporedbe radi , uzmimo da je onaj postmortem srpski glas o 110 uništenih oklopa u Vukovaru istina...
Koliko mi od toga ovdje imamo slika ?
Svega dvadesetak - jednu petinu od "stvarno" uništenih 110...
Slično je i s drugim ratištima. Od svega što se navodi da je uništeno , tek tu i tamo pokoja slika. Npr. od Posavine isto skroz malo slika od baš uništenih tenkova , skoro pa ništa s obzirom na tvrdnje o 200 ili kolko već uništenih tenkova. Ličko ratište - za cijelo ličko ratište samo jedan uništeni tenk na slici  ... Osijek - isto samo jedan uništeni tenk na slici  Pa onda Nova Gradiška - svega dvije slike , a to je bilo možda i najveće stratište oklopa u HR iza Vukovara. Maslenica 1993 - bijeda od slika , skoro ništa...
Dakle , i kad Vukovar ne bi bio istinit , ovom analizom slika uništenih tenkova mogli bismo vidjeti da smo , u prosjeku , u posjedu jedne petine slika uništenih tenkova. Naravno , većina uništenih tenkova ni nema sliku...
A to bi onda opet bilo negdje oko 600 potpuno uništenih oklopa ukupno , samo u Hrvatskoj , jer je 117 petina od toga , iako ima još slika za staviti...
A 209 slika oklopa izbačenih iz stroja , predstavlja nam onda u stvarnosti 1000 oklopa izbačenih iz stroja u borbama na terenu...
I to sve bez vukovarskih 400-600 , i samo za Hrvatsku...
Al naravno da je cifra za Vukovar veća , čime je i pravi omjer uništenih/slikanih isto veći...
Osobno nisam za zamjenjivanje/razbijanje/polupremještanje ove teme , jer ako nekom smetaju dvaput stavljene slike istog oklopa , možete zamoliti moderatore da vam dopuste izbaciti te postove s postojeće teme. Vjerujem da je autoru , i čovjeku koji je uložio najveći trud - RT20-u tema prirasla srcu , a i mnogim drugima. Meni sigurno...
No , dogovorite se kako vam draže...
Zadnje uređivanje Keva : 16.01.2012. at 21:01.
|
|
|
17.01.2012., 10:25
|
|
Disco Inferno
|
Bok RT20
Kad sam spomenuo reorganizaciju, ciljao sam na posebnu temu gdje bi bio "table of contents" (nemrem se sjetiti kak se kaže na hrvatskom  ) ove teme, kronološki posložena.
Primjer:
19.10.1991. - Zarobljeni JNA tenkovi u XYZ
(ispod toga link na post koji sadrži slike)
Inače, napravio sam mapu (koristeći Google maps) koju lagano punim sadržajem sa ovog topica. Još je u ranoj fazi izrade, kada ju dovedem u malo ozbiljniji oblik postaviti ću link na topic.
Prilažem screenshot da se vidi kak to izgleda.
http://www.pohrani.com/t/2a/fx/48srXYpZ/mapa.jpg
- crvene oznake (uništeno)
- plave oznake (zarobljeno)
|
|
|
17.01.2012., 12:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
|
|
|
17.01.2012., 13:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zond kaže:
Bok RT20
Kad sam spomenuo reorganizaciju, ciljao sam na posebnu temu gdje bi bio "table of contents" (nemrem se sjetiti kak se kaže na hrvatskom  ) ove teme, kronološki posložena.
Primjer:
19.10.1991. - Zarobljeni JNA tenkovi u XYZ
(ispod toga link na post koji sadrži slike)
|
pa, ne znam, ako je tehnički izvedivo nešto tako valjda se može probati...
Quote:
=Zond;37673895]Inače, napravio sam mapu (koristeći Google maps) koju lagano punim sadržajem sa ovog topica. Još je u ranoj fazi izrade, kada ju dovedem u malo ozbiljniji oblik postaviti ću link na topic.
Prilažem screenshot da se vidi kak to izgleda.
http://www.pohrani.com/t/2a/fx/48srXYpZ/mapa.jpg
- crvene oznake (uništeno)
- plave oznake (zarobljeno)
|
bravo zond, ovo bi trebalo biti dobro, zanimljivo, poučno, pregledno...
Zadnje uređivanje RT20 : 17.01.2012. at 14:52.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:07.
|
|
|
|