Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.03.2007., 21:11   #21
Ma, šalim se.
U struci sam pa ponešto znam
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 21:15   #22
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Ma, šalim se.
U struci sam pa ponešto znam
sorry iznervirao me onaj mamlaz gore...
najgore od svega je što ljudi ginu zbog takvih stručnjaka, i nikom ništ....
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2007., 19:36   #23
Quote:
exAzriel kaže: Pogledaj post
Kam se petljaš di ti nije mjesto??????
Ima točan propis kak se uzemljuje vodovodna cijev.
obavezno ju uzemljiš iza vodomjera.
A u kupaoni vodovodnu metalnu cijev uzemljiš-izjednačiš potencijal na ulazu u prostoriju, i poslije kutnog ventila.
Znači dvije šelne međusobno vežeš i vodiš kao treći vodić u kutiju sa osiguračima.
To nisu izmisle budale, nego postoji razlog zašto je to tako!
Na pipama se obavezno napravi izjednačavanje potencijala.
Ne da bi te struja mogla ubiti, nego zbog neugodnog peckanja, ako si primjerice u vunenoj vesti i nad umivaonikom i pereš ruke.
Ta pojava se zove statički elektircitet.
Obzirom da znam da ćeš mi odgovoriti, da ti nikad ne pereš ruke u vunenoj vesti, ili da ti ne smeta neugodno peckanje, onda trebaš voditi računa, da će ti prije ili kasnije doći u posjetu stari grintavi stric, koji nekim slučajem ima ugrađen pacemaker.
A to neugodno peckanje za njega može imati zanimljive posljedice.
Dakle propisi postoje da bi se poštivali, a ne kršili!
i izjednačavanje potencijala u kupaonicama se radi sa vodičem PF 6 mm kvadratnih.
Zašto PF?
Da bi ga lakše spremili i omotali oko cijevi, i sigurniji je spoj.
Zašto 6 kvadrata?
Zato jer je otpor takkvog vodića podjednak P vodiću (kruta -puna žica) promjera 4 kvadratna milimetra.
A to je dosta za izjednačavanje potencijala.
Elektro instalacije NISU nešto što bi trebali raditi amateri, a pogotovo bahati amateri nebi trebali savjetovati ljude svojim glupostima!
Gle ovako! Prvo pročitaš topic od početka pa vidiš da se radi o plastičnim cjevima a ne metalnim. Drugo, staviš mi ovdje fotkicu jednog tvoga rada na kupaonici, a treće upotrijebi formulu za statički elektricitet pa mi MOLIM te javi koliki se može pojaviti na tako velikoj površini kao što je slavina (ne ručna pumpa na bunaru). Nemoj zaboraviti i na wc dasku jer i na nju se sakuplja elektricitet pa bi bilo jako dobro i tamo izvesti izjednačavanje potenciala.
Old 17.03.2007., 19:43   #24
Quote:
in@ kaže: Pogledaj post
Gle ovako! Prvo pročitaš topic od početka pa vidiš da se radi o plastičnim cjevima a ne metalnim. Drugo, staviš mi ovdje fotkicu jednog tvoga rada na kupaonici, a treće upotrijebi formulu za statički elektricitet pa mi MOLIM te javi koliki se može pojaviti na nako velikoj površini kao što je slavina (ne ručna pumpa na bunaru).
ovako ćemo....
nisi imao napade glupitisa samo na ovoj temi.
Imaš na hrvatskom tržištu najmanje dva elektrotehnička priručnika, pa bi bilo dobro da se prvo bar donekle informiraš.
a za zaključak mogu samo reči, da si vrlo vjerovatno arhitekt koji se u zadnjih par godina daje pravo petljati di mu nije mjesto...
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2007., 06:05   #25
Quote:
exAzriel kaže: Pogledaj post
ovako ćemo....
nisi imao napade glupitisa samo na ovoj temi.
Imaš na hrvatskom tržištu najmanje dva elektrotehnička priručnika, pa bi bilo dobro da se prvo bar donekle informiraš.
a za zaključak mogu samo reči, da si vrlo vjerovatno arhitekt koji se u zadnjih par godina daje pravo petljati di mu nije mjesto...

Nećemo tako. Prvo daš odgovore na gore postavljena pitanja pa onda nastavimo dalje. Ili je možda matematika u školi bila samo da bi se znala na kraju posla zašiljiti olovka i napisati račun?

I još samo nešto. Vrijeđanje sam prvi i drugi puta prešutio. Ovo je forum i nitko ti ne daje za pravo da svoj "kućni neodgoj" na njemu pokazuješ. Dakle bonton u ruke pa onda na javne forume!
Old 18.03.2007., 09:09   #26
Quote:
in@ kaže: Pogledaj post
Nećemo tako. Prvo daš odgovore na gore postavljena pitanja pa onda nastavimo dalje. Ili je možda matematika u školi bila samo da bi se znala na kraju posla zašiljiti olovka i napisati račun?

I još samo nešto. Vrijeđanje sam prvi i drugi puta prešutio. Ovo je forum i nitko ti ne daje za pravo da svoj "kućni neodgoj" na njemu pokazuješ. Dakle bonton u ruke pa onda na javne forume!
da hoćemo tako.
Na slavine se vuče uzemljenje ako je vodovod u u kupaoni izveden plastičnim cijevim.
Kraj, i nema više!
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.04.2007., 17:14   #27
Vide gnjurca, voda mu do ... koljena. A u vodi struja, jer nema izjednačenja potencijala... ili uzemljenja - za neke na ovom forumu to je isto.
A vama Teslinim apostolima teško uzet stručne literature i malo vidjet u čem je problem. Lakše je lupetat po forumima i uzemljivat plastične cijevi žicom presjeka (...ili opsega kak bi reko dragi kolega....) šest kvadrata. Žuto zelenom, i licnatom - da ne dobiješ žuljeve od motanja.

Kad sam ja išo u školu (...?.) izjednačenje potencijala je služilo IZJEDNAČAVANJU POTENCIJALA. Što bi reklo: kad imaš dvije (ili više) el. vodljivih površina koje se u određenim uvjetima mogu naći na različitim potencijalima (naponu), pa postaje opasno za ljude i druga ljudolika stvorenja, jer pritom svojim kracima možeš dotaknut te površine - onda brale uzmeš licnatu žuto-zelenu žicu šest kvadrata, spojiš te dijelove - i gle čuda - struja ne teče između tvojih krakova, već žicom. I tu nas nije puno briga otkud ta struja, koji je njeni učinak, ili ko je plaća.
Ja ne kažem da sad ta žica ne može imat neki potencijal prema zemlji (recimo 230 volti kod onog famoznog bojlera), pa da se strujni krug ne može zatvorit preko tebe na pod ili zid i tako te ubit, -- već samo ako se primiš za pipu i vešmašinu sa izvedenim izjednačenjem potencijala onda struja neće teći od pipe ka vešmašini (i obratno) PREKO TEBE.

A onda ljudi izumiše uzemljenje. I rekoše: "Dovedimo te pipe i vešmašine na potencijal kugle nam Zemlje, tzv. nulti potencijal, na kojem se nalazimo kad stojimo na podovima i kad smo u doticaju sa zidovima ili kad se tuširamo u kadama kraj kojih prolaze tramvaji, i onda smo sigurni da nas ni tom linijom neće prasnut struja." Kako rekoše, tako i učiniše, i bijahu sigurni od svega osim od udara gromova. (jer je licna od šest kvadrata ko puna od četiri, a struja munje teče samo šest kvadratnim žicama, više zelene nego žute boje).
Pa onda rekoše: "Ajmo sad uzemljit (čitaj: dovesti na nulti potencijal) i jednu žicu elektroenergetskog nam sustava koju ćemo zvat NULTI vodič ili nula pa ćemo izvesti neke metode strujnih zaštita ... koje nisu tema ovdje." Hoću reći, ak nemaš uzemljenje kao posebni žuto zeleni vodič u instalaciji kuće ili štale, onda uzmi nulu dovoljno velikog presjeka, pod uvjetom da se NEMRE ISKLJUČIT preko nekih prekidača, rastavljača i sličnih -ača.

Druga fora sa uzemljenjem je elektostatičke prirode i kaže: Zemlja je prirodni akumulator (sakupljač) statičkog naboja, i kad imaš predmet (strikanovu vestu od domaće vune) sa viškom pozitivnog ili negativnog naboja (a to znači da taj predmet ima neki el. potencijal prema Zemlji), pa taj predmet dotakneš sa žuto zelenom Zemljom, ona sav naboj posrče (ko da ga nikad nije bilo) i dovede predmet na nulti žuto zeleni potencijal.

Uzemljenje pipe se NE IZVODI zbog statičkog naboja! Jer:
1. Pipa sigurno nije držalac statičkog naboja, kad je okružena silnom žbukom i srahnjima sav naboj odleti u Zemlju,
2. Strikan nosi gumene čizme. I odvojen je (izoliran) od Zemlje. I nosi vestu koju su neke svemirske aveti nabile nabojem koji jedva čeka da se isprazni, a prema zemlji ima potencijal kojih hiljadarku volti.
3. Strikan ja povezan sa vestom, i nekim mračnim okolnostima i on ima taj potencijal.
4. On se prima za pipu rukom (ne vestom). I njegovom rukom, kožom i organima ispod kože teče struja dok se vuna cijelom površinom kojom leži na vodljivoj koži prazni upravo prek tih organa.
5. Rahmetli strikan.

U svakom slučaju strikan je naj*ebo.

A sad tramvaj. E tu sam te čeko majstore. Ja veću glupost od guranja žice kroz vodovodnu cijev nisam čuo majstore. I tebi je neko dao pare za to majstore. A da si malo razmislio, majstore, mogo si zaključit slijedeće:
- Tramvaj ima gore žicu sa nekim visokim naponom i šine kao drugu žicu i kad ga spojiš između te dvije žice on ima struje.. ha. Dovoljno jednostavno?
- I tramvaj vozi. I donjom žicom (šinom) teče neka struja i zbog malog ali prisutnog otpora a lošijeg (možda udaljenog ili sl.) uzemljenja ta šina trpi neki pad napona, pa ćemo reći i neki potencijal prema onoj pravoj Zemlji (a ne onoj okolnoj buđavoj zemlji). I baš tu prolazi tvoja vodovodna cijev koju je prekrasno uzemljio majstor kao što si ti. Po svim elektrotehničkim normama. I ta cijev ima potencijal recimo dvadesetak volta prema Zemlji na kojoj si ti - i to baš kad si mokar pod tušem. I drma te struja.
Rješenje:
1) Žali se upravi Vodovoda.
2) Napravi hebačko uzemljenje dalje od trajvanske pruge i uzemlji cijev kako treba. Pazi: cijev - ne vodu. I brikaj holendere na vodomjeru i ventile da ti ih ne skuri trajvan.

A sad jedan pokus. Uzmi običan digitalni multimetar iz Peveca, za 30 kuna. U njemu je 9V baterija. Gurni svoju 2,5 qv žicu u cijev sa vodom i izmjeri otpor između žice i pipe. Halo? Koliko je voda dobar vodič? I na kojem naponu? Roki, destilirana voda je izolator. A koliko oni ionizirani hajvančići minerala doprinose vodljivosti vodovodne vode. To ti je propisani prelazni otpor prema Zemlji?
E baš bih volio vidit kako bi izgledala ona tvoja žica da je sad izvadiš.

I konačno - uzemljivanje pipa na plastičnim cijevima nije loša ideja al imaš para i tehničke mogućnosti da to izvedeš. Inače, FIDovka 30 mA za kupaonicu i kuhinju, i stručno uzemljeni aparati koji se kače na tu vodu su i više nego dovoljni.
afte_niko is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.04.2007., 21:01   #28
Quote:
afte_niko kaže: Pogledaj post
A sad tramvaj. E tu sam te čeko majstore. Ja veću glupost od guranja žice kroz vodovodnu cijev nisam čuo majstore. I tebi je neko dao pare za to majstore. A da si malo razmislio, majstore, mogo si zaključit slijedeće:
- Tramvaj ima gore žicu sa nekim visokim naponom i šine kao drugu žicu i kad ga spojiš između te dvije žice on ima struje.. ha. Dovoljno jednostavno?
- I tramvaj vozi. I donjom žicom (šinom) teče neka struja i zbog malog ali prisutnog otpora a lošijeg (možda udaljenog ili sl.) uzemljenja ta šina trpi neki pad napona, pa ćemo reći i neki potencijal prema onoj pravoj Zemlji (a ne onoj okolnoj buđavoj zemlji). I baš tu prolazi tvoja vodovodna cijev koju je prekrasno uzemljio majstor kao što si ti. Po svim elektrotehničkim normama. I ta cijev ima potencijal recimo dvadesetak volta prema Zemlji na kojoj si ti - i to baš kad si mokar pod tušem. I drma te struja.
Rješenje:
1) Žali se upravi Vodovoda.
2) Napravi hebačko uzemljenje dalje od trajvanske pruge i uzemlji cijev kako treba. Pazi: cijev - ne vodu. I brikaj holendere na vodomjeru i ventile da ti ih ne skuri trajvan.

A sad jedan pokus. Uzmi običan digitalni multimetar iz Peveca, za 30 kuna. U njemu je 9V baterija. Gurni svoju 2,5 qv žicu u cijev sa vodom i izmjeri otpor između žice i pipe. Halo? Koliko je voda dobar vodič? I na kojem naponu? Roki, destilirana voda je izolator. A koliko oni ionizirani hajvančići minerala doprinose vodljivosti vodovodne vode. To ti je propisani prelazni otpor prema Zemlji?
E baš bih volio vidit kako bi izgledala ona tvoja žica da je sad izvadiš.

I konačno - uzemljivanje pipa na plastičnim cijevima nije loša ideja al imaš para i tehničke mogućnosti da to izvedeš. Inače, FIDovka 30 mA za kupaonicu i kuhinju, i stručno uzemljeni aparati koji se kače na tu vodu su i više nego dovoljni.
prvo govorim o zgradi u Ilici, instalacija je napravljena davnih pedesetih godina...
A volio bih vidjeti kako bi ti u Ilici, dakle u centru grada napravio uzemljenje...
No svakako kad drugi put budem imao neki problem svakako ću se sjetiti tebe kao mudroslova...
PS. dakle nikad ali baš nikad te nije pecnula struja kad si dotaknuo pipu ili primjerice gelender.
Koji je gle čuda isto metalni, zabijen je u armirani beton, i varen je il za armaturu, ili za neki drugi metalni objekt, a slučajno nije uzemljen jer kao nije nosioc stattičkog naboja, pa je samim time nepotrebno.......
i još nešto, u vodovodu, a pogotovo ne u kanalizaciji, ne teče destilirana voda, dakle ta voda je vodič, i prema nekim fizikalnim zakonima žica kojoj se toliko smiješ je rješila problem tuširanja uz vožnju tramvajem......

uživaj brale.....
i daj si malo truda, pa pogledaj gromobransku instalaciju, koju je dotaknula munja, a kvadratura je nešto veća od 6 kvadrata žuto pa zeleno........
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2007., 11:10   #29
Quote:
Ja sam proveo žice 6 mm2 uz cijevi i uzemljit ću pipe. Za umivaonik neće biti problema, no još moram naći način kak to izvesti na mješalici na kadi.
Eto, to izgleda ovak pri meni:
http://img301.imageshack.us/img301/4...3314138wz2.jpg

Šteta kaj ne znam napraviti link sa sličicama ovdje
Možda mi netko može pomoći i ispraviti to? Hvala

Zadnje uređivanje Zvon : 18.04.2007. at 13:03.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2007., 14:45   #30
Hajdemo ovako... uzmete elektrotehnički priručnik i pogledate što struka kaže o tome.

Meštar je rekao dovoljno, exAzriel također.

I nije vodić nego vodič, bar za čovjeka koji pozna struku. A i negacije se pišu s ne odvojenim od sufixa.
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2010., 20:28   #31
Ja ne znam skoro nista o uzemljenju vodovodne instalacije pa da priupitam:
na gradilistima sam vidio da u podne cementne kosuljice od kupatila obavezno ubacuju armaturnu mrezu na koju se kopca zica koja je spojena sa vodovdnom instalacijom. Medjutim tu mrezu ne kopcaju nigdje na neki glavni vod- kabal ili metalnu traku koja je spojena sa vanjskim uzemljenjem.
O cemu se tu radi????
Karanana is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2010., 22:24   #32
Quote:
Karanana kaže: Pogledaj post
Ja ne znam skoro nista o uzemljenju vodovodne instalacije pa da priupitam:
na gradilistima sam vidio da u podne cementne kosuljice od kupatila obavezno ubacuju armaturnu mrezu na koju se kopca zica koja je spojena sa vodovdnom instalacijom. Medjutim tu mrezu ne kopcaju nigdje na neki glavni vod- kabal ili metalnu traku koja je spojena sa vanjskim uzemljenjem.
O cemu se tu radi????
U zadnjih 12 god sam radio el. instalacije u 70ak stanova i dosta kuca i poslovnih prostora od novogradnje pa do adatptacija i nikad nisam nigdje u wcu ili kuhinji tj nigdje na vodovodnu instalaciju spajao ama bas nista!!! Neznam zasto se neki svadjaju oko toga i smatram tu vrstu zastite nepotrebnom.. postoje FID sklopke automatski osiguraci i razni nacini zatite pa to uzemljenje po meni nije potrebno!!! Ne kazem da ne valja al mislim da je nepotrebno!
Old 10.04.2010., 11:38   #33
Quote:
my_name kaže: Pogledaj post
U zadnjih 12 god sam radio el. instalacije u 70ak stanova i dosta kuca i poslovnih prostora od novogradnje pa do adatptacija i nikad nisam nigdje u wcu ili kuhinji tj nigdje na vodovodnu instalaciju spajao ama bas nista!!! Neznam zasto se neki svadjaju oko toga i smatram tu vrstu zastite nepotrebnom.. postoje FID sklopke automatski osiguraci i razni nacini zatite pa to uzemljenje po meni nije potrebno!!! Ne kazem da ne valja al mislim da je nepotrebno!
ukucaj u goole ekvipotencijalna zaštita.
tamo na jednoj stranici, neznam više gdje, je popis normi koje moraš poštivati.
A da ih moraš poštivati kazuje ti i Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije, izdan od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Propis možeš naći u NN od 11.01.2010.
Ovo kaj ti sad pišem nije zajebancija niti preseravanje, nego propisi koji obvezuju svakog elektroinstalatera i projektanta.
Pa ko ne želiš ostati bez dozvole za rad, primi se toga i čitaj....
ovo je dobronamjerni savjet prije svega....
Mazarin is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2010., 19:16   #34
Quote:
Mazarin kaže: Pogledaj post
ukucaj u goole ekvipotencijalna zaštita.
tamo na jednoj stranici, neznam više gdje, je popis normi koje moraš poštivati.
A da ih moraš poštivati kazuje ti i Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije, izdan od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Propis možeš naći u NN od 11.01.2010.
Ovo kaj ti sad pišem nije zajebancija niti preseravanje, nego propisi koji obvezuju svakog elektroinstalatera i projektanta.
Pa ko ne želiš ostati bez dozvole za rad, primi se toga i čitaj....
ovo je dobronamjerni savjet prije svega....
Ne ma sve 5... mene tj firmu nikada nitko nije nista ni pitao nit rekao da to moramo napraviti...nit nadzorni nit projektant nit inspekcija...nitko! U niti jednom projektu to nisam vidio da se mora napraviti.... Gle nikada do sada nisam vidio da se to mora napraviti!!!!
Imas neki link sa pravilnikom za to? Stvarno me sada zanima!!!
Old 10.04.2010., 19:55   #35
Odeš na narodne novine. Dao sam ti naziv i datum i tamo si skineš nove propise. Ova godina ti je za učenje i prilagodbu. Uživaj.

Zadnje uređivanje Mazarin : 10.04.2010. at 21:04.
Mazarin is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2010., 09:52   #36
Quote:
Mazarin kaže: Pogledaj post
Odeš na narodne novine. Dao sam ti naziv i datum i tamo si skineš nove propise. Ova godina ti je za učenje i prilagodbu. Uživaj.
Cjeli zivot ucimo i prilagodjavamo se. al jbt. narodne novine su tolko zaguljene da ja ne kuzim nis tamo... nasao sam svasta i evo vec sat vremena zujim internetom u potrazi za tim pravilnicima al bezuspjesno! Ajd mis skrati muke pa ako imas linkove postaj ih, mozda pomognu jos nekome!
Old 12.04.2010., 02:05   #37
Quote:
my_name kaže: Pogledaj post
Ajd mis skrati muke pa ako imas linkove postaj ih, mozda pomognu jos nekome!
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._01_5_132.html
nike321 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2010., 15:14   #38
g. ZVON!
Još spoji (nekak) odvod iz kade/kabine sa mješalicom.
Old 12.04.2010., 16:21   #39
Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
g. ZVON!
Još spoji (nekak) odvod iz kade/kabine sa mješalicom.
Nemrem!
Zato sam uzemljil septičku jamu
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2010., 17:12   #40
Quote:
Nemrem!
Zato sam uzemljil septičku jamu
Kakvo bezvezno razbacivanje s lovom - danas već imaš za kupiti WC daske s ugrađenom bakrenom trakom na sjedećoj površini, tako da si uzmeljen lično preko guzice!
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:38.