Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija > Planinarenje

Planinarenje Po šumama i gorama

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.04.2017., 23:53   #521
ma to nevrijeme im je samo dalo povod. pa vidim sam, u gornjem vrapču tamo između 9 i 10 staze kod ako malo prošnjuvate uokolo možete vidit istu situaciju. sve su očistili i ostavili panjeve i granje, koje bi si ljudi narezali i odvezli doma za potpalu, al da to netko učini oderali bi mu kaznu, a ovako trune. umjesto da naplate 10 kuna po metru i navali narode, a s profitom plate pošumljavanje.. ma bagra sugava
GeoVuky is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2017., 17:06   #522
Bok daj svima, štel bi vas pitati kaj bi mi prvo preporučili za planinarenje, imam 20 godina to uzmite u obzir da ne bi netko preporučio odmah Mt. Blanc hahahahahhahaha(šalim se). Početnik sam i planiram ovo ljeto sad kad školu završim malo u prirodu jer dosta mi je ovog načina života, umori i ubije u pojam, trebaju mi avanture i pustolovine. Asfalt, beton i sami znate zakaj... Danas sutra bi htio osvojiti možda i pokoji najviši vrh svijeta. Nadam se da me budete potopili preporukama... Pozzz i sretan Uskrs sa zakašnjenjem.
DudeGeneration is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2017., 17:56   #523
Probaj sa Medvednicom ako nisi, i ako si u Zagrebu.
Isto tako Samoborske gorje.

Imaš karte u boljim dućanima.. nabavi koju planinarski knjigu ako želiš i rokaj

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
Old 18.04.2017., 13:06   #524
Gdje se mogu kupiti te planinarske knjige i kojekakvi vodiči za početnike(u kojim točno ako znaš ti ili netko dr.). Medvjednica mi je prva pala na pamet, a tu je i Kalnik. Ta dva su mi sad prioritet za početak, ali stvar je u tome da ne znam ni za jednu jedinu stazu po Medvednici, imam na mobitelu onu aplikaciju koju sam neki dan skinuo OsmAnd, ali sam u fazi proučavanja iste. P.S. Kaj preporučate od opreme da nosim sa sobom barem neke stvari koje su standard da se znam opremiti, jer pojma nemam kaj bi trebalo osim eventualno onih najosnovnijih stvari poput hrane i tonu tekućine...
DudeGeneration is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2017., 13:31   #525
Quote:
DudeGeneration kaže: Pogledaj post
Gdje se mogu kupiti te planinarske knjige i kojekakvi vodiči za početnike(u kojim točno ako znaš ti ili netko dr.). Medvjednica mi je prva pala na pamet, a tu je i Kalnik. Ta dva su mi sad prioritet za početak, ali stvar je u tome da ne znam ni za jednu jedinu stazu po Medvednici, imam na mobitelu onu aplikaciju koju sam neki dan skinuo OsmAnd, ali sam u fazi proučavanja iste. P.S. Kaj preporučate od opreme da nosim sa sobom barem neke stvari koje su standard da se znam opremiti, jer pojma nemam kaj bi trebalo osim eventualno onih najosnovnijih stvari poput hrane i tonu tekućine...
Ako imaš za grah za Medvednicu ti ne treba hrana ni tona tekućine, običan mali ruksak sa litrom do dvije vode će ti biti dovoljno za doći do vrha. Najbolje da kreneš s Bikčevićevom stazom od parkirališta na Bliznecu do Puntijarke, na toj stazi se teško možeš izgubiti.

Što se karata tiče možeš kupiti ovu:

http://www.iglusport.hr/katalog/63SM...ugozapadni-dio
Odgovori s citatom
Old 18.04.2017., 13:36   #526
Literatura : http://www.hps.hr/trgovina/#popis

Oprema : http://www.hps.hr/planinarstvo/oprema/

Staze u Hr : http://info.hps.hr/putovi/
Mikahr is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2017., 19:24   #527
Nego što je to s mišjom groznicom na Medvednici, mišovi počeli kihat i šmrcat?
Old 19.04.2017., 08:36   #528
Quote:
DudeGeneration kaže: Pogledaj post
Za početak prije puta dobro prouči stazu/staze i odredi si rutu, upoznaj brdo ili planinu preko karti, prouči vrhove i križanja tako da otprilike u glavi znaš gdje je što. Na mobitel obavezno jednu od tih aplikacija za navigaciju, OsmAnd je ok, skineš si mapu na offline i u svakom trenutku možeš pogledati gdje se nalaziš, ja osobno koristim Viewranger i mapmytracks, sve one vuku podatke iz Openstreetmapsa

Rute također za početak možeš pogledat ovdje, tu piše koja je težina i otprilike koliko koja ruta traje vremenski - http://planinarenje.hr/kt/jgorja/#/p...sko/medvednica , imaš tu dosta toga po Hrvatskoj i okolnim zemljama
Afrofeet is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2017., 16:04   #529
pozdrav!
ima li netko informaciju postoji li još uvijek velika opasnost od mišje groznice? išli bi do puntijarke, ima li šetača ili još vlada strah? hvala na bilo kojoj info
Erato321 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2017., 19:57   #530
Quote:
Erato321 kaže: Pogledaj post
pozdrav!
ima li netko informaciju postoji li još uvijek velika opasnost od mišje groznice? išli bi do puntijarke, ima li šetača ili još vlada strah? hvala na bilo kojoj info
Prijateljica i ja smo išle za prvi maj do vrha i moram priznati, u životu nisam vidjela toliko miševa o.O Bilo ih je na sve strane.
Mi smo išle od Lagvića do Kraljičinog zdenca pa na Sljeme i onda natrag preko Grafičara do dolje. Na nekim višim visinama ih nema, ali do razine Kraljičinog zdenca su migoljili na sve strane.

Prošetat mi nije strašno, ali ne znam bih li za sad jela išta gore u domu ili pila vodu s izvora. Preporučam neko dezinfekcijsko sredstvo za ručice i vlastitu klopu i vodu putem
A ljudi je bilo čak i previše
Old 13.05.2017., 20:50   #531
Samo treba pazit na higijenu i nema problema.
Old 13.05.2017., 21:04   #532
Quote:
JKD01 kaže: Pogledaj post
Samo treba pazit na higijenu i nema problema.
Mišja groznica se širi zrakom i prašinom, a ne zmazanim rukama. Mislim da jednostavno moraš bit baksuz da te zadesi, ja sam svako malo u šumi i niš mi nije.
Odgovori s citatom
Old 13.05.2017., 21:23   #533
Niš ti nije kad si hrčak, a to su sve miševi.

Mislim da treba biti oprezan jer miško štakorikus vlada gradom.

Zvjer nikad ne spava, zato jedno oko neka vam uvijek bude budno. Za svaki slučaj, jelte.
črni is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2017., 11:23   #534
Zavod za javno zdravstvo je, pretpostavljam, pouzdan izvor informacija o mišjoj groznici.

Quote:
Način zaražavanja ljudi može biti udisanjem (prašina onečišćena izlučevinama zaraženih šumskih životinja), ili unosom uzročnika u usta (onečišćene ruke, hrana, piće).
Quote:
Savjeti izletnicima
- čuvati za vrijeme izleta svoju hranu i piće od glodavaca, ne ostavljati je izravno na tlu i sl.
- održavati higijenu ruku, oprati ih, otrti vlažnom maramicom i sl. prije jela
- izbjegavati piti vodu iz neuređenih šumskih izvora i lokvica, jer se njima koriste i šumski glodavci
- izbjegavati odmaranje (ležanje) izravno na šumskom tlu, osobito na mjestima gdje smo vidjeli više glodavaca ili njihove rupe
- ne loviti ili dirati (uginule) šumske glodavce ili druge životinje

Vrijedi znati da većina nabrojenih mjera opreza i čuvanja zdravlja ujedno štiti i od drugih bolesti koje se mogu prenijeti na ljude s divljih životinja (na pr. leptospiroza, crijevni parasiti i dr.) i mogu se stoga uvijek preporučiti svim posjetiteljima prirode.
BiNebi is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2017., 11:26   #535
Quote:
JKD01 kaže: Pogledaj post
Da odgovorim samom sebi a i drugima koje to zanima, još uvijek se može tamo parkirati ali dio parkinga je zauzet kontejner-barakom a moguće i kojim parkiranim kamionom ili bagerom.
Jel se promjenilo što u zadnja dva mjeseca?

I zna li netko kakvo je stanje oko donje stanice žičare?
Jay Bird is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2017., 19:37   #536
Imate li preporuku za neku stazu poput Bikčevićeve, ali na zapadnom dijelu (idealno da kreće iznad Gornjeg Vrapča)?
Old 13.06.2017., 21:10   #537
Quote:
Jay Bird kaže: Pogledaj post
I zna li netko kakvo je stanje oko donje stanice žičare?
Da odgovorim samom sebi a i drugima koje to zanima, i dalje se može tamo parkirati.
Jay Bird is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2017., 23:42   #538
Quote:
GlupiNick kaže: Pogledaj post
Imate li preporuku za neku stazu poput Bikčevićeve, ali na zapadnom dijelu (idealno da kreće iznad Gornjeg Vrapča)?
Misliš na ovako nešto?

http://www.medvednica.info/2010/10/v...bilaznica.html

Jedini dom u tom dijelu je Glavica koja je jedna od točaka obilaznice.
Odgovori s citatom
Old 18.06.2017., 18:10   #539
Quote:
tvuk kaže: Pogledaj post
Misliš na ovako nešto?

http://www.medvednica.info/2010/10/v...bilaznica.html

Jedini dom u tom dijelu je Glavica koja je jedna od točaka obilaznice.
Nisam napomenuo. Jedini je uvjet da se može blizu parkirat i da je prohodna. Pl. dom i hrana nisu bitni. Za šetnje preko tjedna, poslije posla.
Old 18.06.2017., 18:51   #540
Quote:
GlupiNick kaže: Pogledaj post
Nisam napomenuo. Jedini je uvjet da se može blizu parkirat i da je prohodna. Pl. dom i hrana nisu bitni. Za šetnje preko tjedna, poslije posla.
Onda ti je najbolje otići autom do vrha zelene magistrale i šetati okolo.
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:30.