Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
22.09.2012., 21:55
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Dolaskom jeseni i hladnijih noci stiglo je vrijeme za reorganizaciju: biljke bez plodova ili znacajnijeg broja zametenih plodova odlaze u kompost, one pune plodova koji samo trebaju dozrijeti odlaze na osuncani balkon gdje ce iskoristiti nadolazecih par suncanih tjedana, a preostale koje bih volio sacuvati za sljedecu sezonu pripremam za prezimljavanje.
Ovo je Douglah proklijao 15.4. prepun opakih plodova koji tek trebaju dozrijeti dok istovremeno proizvodi i veliki broj novih. Zanimljivo da uokolo kruzi bezbroj varijacija i dok su "bodljikavost" i enormna ljutina s cudnom kemijskom aromom uobicajeni, oblici su saroliki. Vecina biljaka u uvjetima enormne vrucine proizvodi duguljaste i uze plodove pa tako niti ova biljka nije iznimka:
Naglagh je dao svoje za ovu sezonu pa je doslo vrijeme da ga se pripremi za zimski odmor:
Kod orezivanja drzimo se pravila kako je pozeljno u jednakoj mjeri obrezati nadzemni i podzemni dio. a tu nam je limit sama velicina posude u koju biljku presadujemo. Moje su obicno 3-5 litara.
Isto tako moramo paziti da uvijek ostavimo barem 3-4 cm zelenog dijela stabiljke iznad odrvenjelog jer ako previse odrezemo ovdje uglavnom nece izrasti nove grancice. Osim samih grancica uklonimo i 90% listova, obicno ostavim potpuno mlade listice.
Ovo je prva faza:
Lopaticom zarezemo zemlju oko same stabiljke te je pazljivo izvadimo iz zemlje, nikako ne cupati bez da se prije okopalo jer bi stabiljka mogla puknuti. Nakon vadenja uklonimo preostali visak grancica i listica te obrezemo i sam korijen.
Dodamo svjezu zemlju, ukopamo sadnicu, zalijemo, dodamo jos zemlje i oznacimo o kojoj se sorti radi da se kasnije ne cudimo. Gnojivo nije pozeljno sve do proljeca posto nema potrebe jer ne zelimo stimulirati rast, te bi vrlo vjerojatno spalilo ovako ostecen korijenski sustav. Ovako pripremljene biljke sljedecih par dana drzimo u sjeni.
Za prezimljavanje ce biti dovoljan i osuncan prozor te temperatura u prostoriji ne bi smjela pasti ispod 10C, vrlo oprezno s navodnjavanjem jer ovakva biljka trosi vrlo malo vode ali isto tako nemojte je zaboraviti jer mi se nije jednom dogodilo da je kroz koji mjesec pronadem potpuno osusenu.
Svakako pripaziti i na usi koje su u kucnim zimskim uvjetima vrlo cest problem, a mozemo im otezati uvjete tako da biljke zaljevamo uljevajuci vodu u tanjuric tako da biljka uzima vodu s dna. Na taj nacin povrsina ostaje suha sto usi ne vole.
Osim biljaka sada je pravo vrijeme i za pripremu zemlje koja ce se koristiti sljedece sezone.
Naravno da je uvijek pozeljno koristiti svjezu ali kako mi treba preko tisucu litara potpuna zamjena mi nije pretjerano mila plis sto sam kroz godine kupovao kvalitetnu zemlju i dodavao perlit.
Uklonim biljku sa cim vise korijena, skinem gornjih sloj i cca. 20-30% ukupnog volumena posude te ga preselim u komposter, istresem sadrzaj u drugu posudu i temeljito ga "proradim" rukama te bacim sve vece komade korijena ili kamencica. Vratim u staru posudu, dodam cca. 5 litara svjezeg jos aktivnog komposta, litru iskoristenog taloga kave ili caja, manju kolicinu peletiranog kravljeg gnojiva (moze i svjeze odstajalo) te svjeze pokosenu travu i suho lisce iz vrta na sam vrh posude - cilj svega ovoga je "aktivirati" zemlju i obogatiti je korisnim bakterijama, tj. uciniti je "zivom". Ostaviti da kisne kroz jesen te se smrzava preko zime, na proljece maknuti gornji sloj ako se nije u potpunosti raspao, malo prorahliti, dodati glistenjama pod sadnicu i nadopuniti sa svjezom zemljom, Ovako (pod uvjetom da ne koristimo previse kemijskih gnojiva) mozemo zemlju reciklirati unedogled, a biljka bi uz malo srece mogla odguliti cijelu sezonu bez potrebe za dodatnim gnojenjem.
|
|
|
23.09.2012., 08:06
|
|
ima izać'
Registracija: May 2007.
|
Quote:
Ljiljana Stajić kaže:
Panorama hvala i Vama na pomoći.
Posle te dve bubice nisam videla nijednu više a stalno ih zagledam.Vaši su stigle s novim pasiflorama koje su odmah isprskane čajem od pelena i stavljene u karantin.Papričice su male pa ću njih ipak pratiti i pincetom uklanjati nevaljalce ako se ponovo pojave.
Taj preparat od buhača bih mogla da nabavim pa da ga imam u rezervi za starije biljke sigurno je manje štetan od čiste hemije.Kako se pokazao kod Vas?
Pozdrav
|
U primjeni nema razlike između sintetskog piretrina koji je sastojak komercijalnih preparata i praha od buhača. No, ekološka je proizvodnja uvjetovana primjenom prirodnih insekticida pa se zato primjenjuje buhač. Malo ga je teže naći u prodaji jer je njegova sadnja i proizvodnja na našim otocima i priobalju gotovo zamrla.
|
|
|
23.09.2012., 08:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Panorama hvala na odgovoru.
Pa uz ovako detaljne skripte bi svako mogao da se posveti ovom hobiju.
Posebno uz AndrejaX uputstva praćena divnim slikama.
A kako sad izgledaju vaše mlade biljčice?
Moje su unutra pored prozora a ide par toplih dana.Pa me zanima da li da ih šokiram i malo iznesem napolje ispod kajsije gde ima prošarane hladovine a uveče da ih unosim jer su noći ipak sveže.
|
|
|
23.09.2012., 13:02
|
|
Na porodiljnom
|
Svakog jutra zavirim u klijaliste, pokupim sve koje su izasle ili se tek spremaju i stavim van na direktno sunce - danas je oblacno ali dovoljnih 17C i sve su uredno vani, dok su Trinidad Scorpion izasli 22.8. od prve sekunde izasli na +35C
Osnovna je ideja da biljka od prvog trenuta bude izlozena jakoj prirodnoj svjetlosti (kao u prirodi) jer je i jedan dan pod lampom ili u hladu dovoljan da se prilagodi uvjetima slabije svjetlosti pa joj kasnije treba poduze prilagodavanje - ipak mi je cilj da ojacaju cim vise i kvalitetno narastu prije zime i koliko vidim za sada sve funkcionira.
Budem kasnije poslao danasnje slike.
Od preparata na bazi buhaca koristio sam Unichemov Kenyatox Verde koji je dostupan i kod vas.
|
|
|
23.09.2012., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Mnogo hvala na odgovoru.
Sutra ujutro i one idu na sunce.Mislim da im neće smetati jer su do sad bile u uglu pored prozora sa celodnevnim suncem.
A taj preparat ću potražiti pošto te leptiraste vaši prskanje pelenom i belim lukom izgleda samo rastera ,jer se vrećaju za par dana.
Srećom malecke su potpuno čiste,pratiću situaciju kad ih iznesem na sunce.
Jedva čekam slike vaših pa da malo uživam i maštam!
Pozzzzzzz
|
|
|
23.09.2012., 19:00
|
|
Na porodiljnom
|
Ja bih ipak bio oprezan s izlaganjem direktnom suncu mladih biljaka posto prozorsko staklo ipak apsorbira veliki dio sunceve energije, tako sam prosle godine uspjesno spalio nekoliko biljaka.
|
|
|
23.09.2012., 20:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Uh!U pravu ste.Neka ih tu gde su sad pa ću videti kako će se razvijati.Mogu početkom sledeće godine posejati nove ako ove budu mnogo loše.
Meni za sad izgledaju dobro: počinje 2 par pravih listića da se otvara a star su nešto više od 3 nedelje.A i izabrala sam ne mnogo zahtevne vrste baš za početnike .
I uz vaša uputstva povremeno(neću vas više toliko gušiti sem u nuždi da ispravim uz Vašu pomoć ono što zabrljam) se nadam lepim biljkama dogodine.
Još jednom hvala na strpljenju i
srdačni pozdrav
|
|
|
24.09.2012., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Evo par slika iz kolekcije što sam presadio od frenda prije 10 dana i sve su se primile i krcate su plodovima. Pod lampom su posađene sijemenke istih tih papričica 15.09. i jučer su dvoje nikle, čekam još tri, kad niknu sve selim ih u staklenu verandu gdije imaju cijeli dan sunca.
http://my.opera.com/borishanca/album...ml?id=12711882
Naručio sam za drugu godinu Jalapeno, Hungaria wax, Bolivian rainbow, Devils tongue, Habanero orange i Bhut jolokiu na stranici semillas.de 14.09. ali nikako da stignu.
Stranica semillas.de ima najjeftiniju ponudu sjemenki ( istraženo ), ako netko zna jeftinije i pouzdanije neka napiše.
Zadnje uređivanje bo1hanca : 24.09.2012. at 10:43.
|
|
|
24.09.2012., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
24.09.2012., 13:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo stigle napokon + gratis Florines
Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
24.09.2012., 18:28
|
|
Na porodiljnom
|
Ostalo mi podosta susenih plodova, nesto svjezih i jos vise nedozrelih pa se dosjetio zanimljivom poklonu za prijatelje: spomenute papricice, simpaticne boce od 2,5dcl s cepom za 6kn/kom i litra octa.
Nagurao sastojke u bocice, prelio s kipucim octom i nakon 24 sata osusene papricice dobile originalnu boju i oblik, a inace proziran ocat poprimio zlokobno zlatnu boju 
Ne mogu zamisliti kakav ce to postati otrov kad jos malo odstoji jer jako dobro znam da jedna kap iz boce s pola litre octa i dvije papricice gadno zaljuti pun tanjur
S obzirom kako se cijela kolicina instant razgrabila mogao bih sljedece godine pokrenuti omanju manufakturu.
|
|
|
24.09.2012., 20:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Jeli netko imao iskustva s fermentacijom papričica? Koliko uspješno je na taj način kiseliti papričice? S obzirom da slijedeće godine planiram posaditi hrpicu Jalapena, već se pripremam za naćine rađenja zimnice  .
|
|
|
25.09.2012., 15:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
pozz ljudi...
prijatelj mi ima rođendan i obožava ljuto... gricka pepercino ko ja čips... e sad ja bi njemu, povodom rođendana ,nabavio neke ljuće papričice i poklonio ih da proba nešto jače... znam da nije vezano uz temu al se nadam da mi možete pomoći...
gdje mogu nabaviti takve papričice...
hvala
|
28.09.2012., 11:22
|
|
Na porodiljnom
|
Ugodno topli jesenski dani s vrlo visokom vlagom i papricice dozivljavaju novu renesansu s morem novih cvjetica od kojih se gotovo svaki i oplodi:

|
|
|
28.09.2012., 18:37
|
|
Raven Guard Primarch
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Ugodno topli jesenski dani s vrlo visokom vlagom i papricice dozivljavaju novu renesansu s morem novih cvjetica od kojih se gotovo svaki i oplodi:
|
Koja je to vrsta na slici? Tako nekako izgleda i moja naga morich, cak su u istom stadiju razvoja, nadam se samo da ce sve te nove sto su se zametnule stici i narasti 
|
29.09.2012., 18:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bo1hanca kaže:
Evo stigle napokon + gratis Florines
|
E kako je lijepo naći toliko toga već napisano kad čovjeku zatreba. Ove godine sam prvi put uzgojio papričice, a kako obožavam sve ljuto, odlučio sam se nagraditi s još raznih okusa koje nisam dosad probao. I naiđem na ovaj thread (i njegova prethodnika, jelte), ma bolje ne može!
E sad, je li normalno da se mala pošiljka sjemenki u Hrvatsku (refining hot chilles) čeka po 2 tjedna, meni još nije stigla?  Bojim se da nije zapelo na carini?!  Ako ima tko iskustva, zahvaljujem. Lp!
Marko
|
|
|
29.09.2012., 20:37
|
|
Na porodiljnom
|
Quote:
Corax kaže:
Koja je to vrsta na slici? Tako nekako izgleda i moja naga morich, cak su u istom stadiju razvoja, nadam se samo da ce sve te nove sto su se zametnule stici i narasti 
|
Douglah, malo neuobicajeno duguljast za tu sortu ali uredno nazubljen sto je njihova odlika plus sto ih ima na desetke izvedbi.
|
|
|
29.09.2012., 20:40
|
|
Na porodiljnom
|
Quote:
md1 kaže:
E sad, je li normalno da se mala pošiljka sjemenki u Hrvatsku (refining hot chilles) čeka po 2 tjedna, meni još nije stigla?  Bojim se da nije zapelo na carini?!  Ako ima tko iskustva, zahvaljujem. Lp!
Marko
|
Dva tjedna je nekakav minimum za pismovne posiljke iz USA tako da nije nista zabrinjavajuce.
Pisma obicno carina ne dira, a da je nekim cudom i zaglavilo dobio bi poziv da im dostavis dokumentaciju.
|
|
|
30.09.2012., 03:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Prijatelj je jednu jolokiu nakon klijanja (pocetak 3.mj) stavio na stepenice u kut bez skoro ikakvog dnevnog sunca ali je imala kolko tolko topline. Biljka je u tim uvjetima stagnirala ~2mj.
Nakon toga presadio ju je direkt u vrt. Ta biljka ima nevjerojatno tamno zelene listove (bez ikakvog gnojiva). Izgleda da joj je godilo beskonacno mnogo zemlje za sirenje korijenja te vlaznija klima pred nekih mjesec dana tako da su se svi cvijetovi pretvorili u plodove. Jest da su plodovi 'samo' duplo veci od chilija ali imaju sasvim zadovoljavajucu ljutinu.
Sve gore navedeno potvrdjuje vise puta spominjano da oko paprike netreba previse brige - samo cim veca posuda i dovoljno vlage (u zraku) prilikom zametanja plodova.

|
|
|
01.10.2012., 23:15
|
|
Na porodiljnom
|
Meni muka kad mi pseto okrene ili izgazi biljku, a onda vidim s kakvim se ljubimcima susrece uzgajivac iz Juzne Afrike
Quote:
The reason I am asking is that the farm I will be planting out in does have a pine trees... so I can try and use pine needles - if there is any benefit?
Spiders are welcome... but there will be a plenty Black Mambas, Egyptian Cobras, Puff Adders and Mozambique Spitting Cobras... may trade my jeans for a teflon suit and glasses lol
|
I jos;
Quote:
LOL yea... South Africa... the farm I'm growing my chillies at is infested with dangerous snakes. Occasionally we find a non poisonous one... but that's far a few between lol On the upshot, if you get bitten by the Black Mamba there should be still be enough time to eat a chilli
Most snakes are ok. Don't even mind the Cobras, but Im a little weary of the Mamba. It has a reputation to attack from quite a way off. The nearest hospital is half an hour away at least... and the venom can kill you in 15... lol... odds are not great if you get bitten. So my mantra will be - "If it moves, smack it with the spade", "If it spits, spit back at it after having eaten a Superhot" and "Gradening Hosepipe is green and not black"
|
"Occasionally we find a non poisonous one... but that's far a few between lol)". 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:22.
|
|
|
|