|
|
02.08.2015., 11:10
|
|
In 5th gear
Registracija: Nov 2007.
|
pa probaj s 2wd pa vidi kako ti ide... jer tesko da je nesto s autom, stoga jedino moze bit do vozaca... 
|
|
|
02.08.2015., 11:12
|
|
X-FILES
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
frANZi50 kaže:
Ova tzv. "vaga" se NE radi. To je recept za spaliti kuplung. Ili pustiš kočnicu i brzo otpustiš kvačilo i dodaš gas ili krećeš s ručnom.
|
ugasit će mu se na taj način, zato jer je početnik i neće zadržati kvačilo fiksirano gdje vata, pogotovo ako je veća uzbridica i ako je benzinac, i još nova auta imaju jako mekana kvačila, obično na kraju vata, treba imati osjećaja za uzbrdicu, nema šanse da mu ne krepa ..
jedino neka onda sa ručnom, to je pizdarija.
Zadnje uređivanje Stranger FX : 02.08.2015. at 11:25.
|
|
|
02.08.2015., 11:16
|
|
X-FILES
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
Moment torzije kaže:
Da, svaki auto ima drugačiji kuplung, tvrđi, mekši, viši, niži.
Zavisi od početnog setupa i istrošenosti.
A kretanje na uzbrdici bez ručne je podosta simple:
Držiš kočnicu i kuplung, ubaciš u prvu/rikverc (zavisi kam si naumio) i lagano otpuštaš kuplung dok ne osjetiš da se auto propinje (počnu vibracije bitno drugačije od onih na leru (ako ih ima), zvuk motora se promjeni, zadnji kraj auta legne. Kad zadnji kraj sjedne onda znaš da se snaga prenijela na pogonske kotače i možeš lagano micati nogu s kočnice (ne ko konj nego lagano) i odmah kad otpuštaš kočnicu vidiš da li ti auto puže prema naprijed ili stoji na mjestu. Ako stoji na mjestu to je tzv. "vaga". Dodaješ gas lagano i otuštaš kuplung do kraja.
Samo stvar vježbe i osjećaja. 
|
najbitinije od svega je da zadrži kvačilo fiksirano gdje vata, ako i pogodi gdje vata i onda panično stišće gas, automatski će još malo kvačilo otpustit i onda dolazi do gašenja motora, ovo većina početnika radi, neznaju zadržat kvačilo nego ga ponovno idu otpuštat dok daju gas i samo im se ugasi,
to sam vidio 100 puta već ..
najbolje da vježba na nekoj uzbrdici gdje nema nikoga, jer kad se upali žuto na semaforu i ako je veća uzbrdica, i ako poželi krenut bez ručne, uhvatit će ga trema i ugasit će se ...
meni dok sam bio početnik je bilo lako krenuti na uzbrdici bez ručne na starom autu(benzinac) , jer oni obično imaju tvrda kvačila, pa sam imao osjećaja, nikad u životu mi se nije taj auto ugasio na uzbrdici, čak ni prvi put kad sam probao, a onaj benzinac u autoškoli sa dugim i premekanim kvačilom, svaka veća uzbrdica bi mi se ugasio jer ne bi uspio pogoditi i zadržati kvačilo gdje vata.
Zadnje uređivanje Stranger FX : 02.08.2015. at 11:42.
|
|
|
02.08.2015., 11:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
babarej kaže:
Ne uce kretanje pod rucnom u autoskolama? Pa to je tehnika koja neiskusnog vozaca moze izvuci iz jako nezgodne situacije. Jedna od osnovnih stvari u voznji.
|
Ni mene u Splitu nisu to učili. Kad sam pitala instruktora samo je rekao da me to neće pitat (ni bočno parkiranje). Nakon par godina kad sam nabavila auto sama sam vježbala ali i dan danas se bojim velikih uzbrdica i da neću moć krenut jer sve radim kvačilom
|
02.08.2015., 11:39
|
|
~ napustio forum ~
Registracija: Dec 2002.
|
Golf 1, 1.3 benzinac, prije točno 20 godina. Ja već "kvrga" sa vozačkim iskustvom nekih 8-9 mjeseci. Mjesto radnje - Kalnik. Cesta prema planinarskom domu, muški uspon. Taman nekih 150m prije parkinga u točki najvećeg uspona (prema fizici, mehanici i sl.) stane auto prije mene i naravno moraš stati i ti. Ovaj nesretnik nekako krene, a meni je tek krenula prava škola kretanja uz brdo. Na rikverc ne može, nikamo drugdje ne može osim krenuti ravno, ako znaš i možeš. U autu nas četvorica, golf je imamo mislim nešto oko 50KS. Ručna koja je inače potpuno ispravna jedva drži auto na mjestu. Nakon jedno 5 krepavanja auta konačno sam krenuo  Više nikad nisam imao problema sa kretanjem uz brdo.
Pošto je moj otac od onih koji su rekli moj auto možeš voziti tek kad završiš autoškolu (odnosno nakon prvih 2-3 sata vožnje sa instruktorom) doslovno sam prvi dodir sa komandama imao u autoškoli. Instruktor je prva dva sata odvojio na kreni-stani pa tako naprijed do kraja poligona, i onda u rikverc nazad, baš kao što je netko na početku topica i opisao. Ubrzo smo došli i na kretanje uz brdo, s ručnom i bez. a to je bilo prije 21 godinu. Nevjerojatno je da se to sad negdje ne uči.
U 90% slučajeva krenem uz brijeg samo sa kvačilom-kočnicom, a ručna je u uporabi ili ako je zbilja neki nenormalan brijeg, ili je auto krcat ljudima i teretom.
Vozim dizel, no ponekad sjednem u benzinca (Dacia 1.6, nešto poput auta) i ni s njim nemam nekih problema oko kretanja. Vjerojatno je stvar vještine koju stekneš s vremenom. A za to treba vježba i praksa.
|
|
|
02.08.2015., 11:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
kiki-bombona kaže:
Registrirao sam se na forum samo zbog ove teme. Dakle, moram ispricati sta mi se desilo, pa dajte neka racionalna objasnjenja, jer ni sam ne mogu da vjerujem. Da li zbog 4x4 pogona dolazi do tolike disipacije snage?
Vozim SX4 1.6 VVT, 120ks, 4x4 pogon. Neki dan odlucim da odem u brda, izmedju ostalog ima i nesto makadama i odlucim ubaciti automobil u automatski 4x4 pogon. Pocinjem se penjati uz bas dobru uzbrdicu (asfalt, ali auto u 4x4), drugom brzinom, vidi to ne ide, ok, na brzinu spojka i usaltam u prvu, auto opet ne ide, poklopim jos malo gasa, opet ne ide, poklopim gas do poda, OPET NE IDE (treba reci i da je auto bilo ispod 2.000 okretaja sigurno)! OK, nema veze, stanem na sred uzbrdice, povucem rucnu, tek drzi auto na zadnjem zubu. Gas na 3-3.500 rpm, vaga, auto se propinje, spustam rucnu, auto ide blago nazad, dam jos malo gasa, auto i dalje ide blago nazad, otpustim pedalu spojke jos, jako, jako malo nazad, auto se gasi. Posto sam osjetio blagi miris lamele, nisam ga zelio dalje silovati, i odlucim se lagano spustiti rikvercom na pocetak brda. Krenem, idem sve prvom, puknem pun gas, auto kida zemlju pod sobom, uzletio je kao metak.
Ja ubijedjen da se uz to brdo ne moze krenuti ako se stane na pola, frend mi veli da ce on krenuti, ok, hajde, da vidimo. Uzme ni manje ni vise nego old timera, Kadetta '76-e godine, sa pogonom na zadnje tockove i motorom naprijed (reci cu i da je asfalt na toj cesti jako izlizan i sklisak, kad padne kisa cesta je bukvalno kao led).
Prvi pokusaj auto mu se gasi, drugi pokusaj, auto proklizuje i ne ide iz mjesta, treci pokusaj, krenuo je bukvalno kao da je kretao na ravnoj podlozi, bez puno gasa, i sa ne bas puno vage. Je li mozda u prethodnom proklizavanju lezi kljuc uspjeha? Zagrijani pneumatici koji bolje prijanjaju na podlogu, ili to nema nikakve veze?
Je li moze dati neko racionalno objasnjenje, kako je moguce da tu moze krenuti Kadett sa zadnjim pogonom i 1.0 benzinskim motorom koji ima 40ks i star je kao Grcka, a Suzuki SX4 sa 1.600ccm, i 120ks ni da makne? Ima ovdje sigurno znalaca, je li moguce da je 4x4 pogon jednostavno rasuo snagu?
Dakle, da naglasim, nije do vjestine vozaca, sve sam uradio skolski, auto jednostavno nije zelio krenuti, jedino da sam ga uzeo silovati i napucavati gas na 6.000rpm i lagano otpustati kvacilo, ali to moze uraditi samo budala, jer bi vjerovatno ostao bez lamele u roku samo nekoliko sekundi.
Unaprijed hvala svima.
P.S. Vjerujem da bih bez vecih poteskoca uspio krenuti u 2wd i sa upaljenim ili ugasenim ESP-om, svejedno.
|
Ne znam točno za taj auto što ima i što je bilo popaljeno ali defintivno smrdi na traction control. Ako je TC bio upaljen i došlo do proklizavanja, TC oduzima snagu motoru bez obzira što ti stisneš gas do dna; i to može ići do tako apsurdne situacije da si u 1. brzini, gas do dna, auto se ugasi jer ga TC uguši.
Sad je li to bilo kod tebe ili ne, ne znam. Ako imaš tipku za ugasit TC probaj idući put pa vidi.
|
|
|
02.08.2015., 12:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
hasnfefer kaže:
Ovako odokativno bih rekao da si zamjenio prvi stupac na mjenjaču sa drugim, pa ono što si mislio da je druga - je bila četvrta, a ono što si mislio da je prva - je bila treća brzina. To je jedino logično objašnjenje. Lamela se zbog velike razlike u okretajima malko pregrijala pa je počela smrditi. Od jednog grijanja joj ne će biti ništa.
Kadett;
- puno gasa lagan zadnji kraj = proklizavanje
- manje gasa = normalan polazak
- još manje gasa = gašenje motora.
Samo treba naći pravu mjeru.
|
Nema sanse da sam zamijenio brzine, jer prije pocetka uspona sam dao pun gas i auto se oteo da krene, sa 20-30km/h iz druge brzine, o cemu iz cetvrte ne bi bilo teorije. Na pola uspona vidim da drugom ne moze, kuplung, prva (skok obrtaja, sto jasno govori da sam pogodio brzinu nize, tj. prvu), i auto nema snage da ide dalje. Vjerovatno da je bio u 2wd, bilo bi malo proklizavanja, malo gripa, malo TCS-a, i na kraju bi iscupao i krenuo, a 4wd nije imao snage da proklize, a ni da krene naprijed.
Kasnije kada sam sve odozdo isao u prvoj i kada je bio u pravim okretajima za atmo. bezinca, 3+k rpm, uzletio je kao metak, poklopim pun gas i hladno odleti do 6.000rpm, i do nekih 40-50km/h.
Moje misljenje je jednostavno da taj motor nije imao snage u prvom pokusaju, 1400kg, awd, strasno brdo, i nekih 1800 rpm gdje taj auto ako ima 50NM evo glave.
Medjutim, ostaje mi cudno to da kada sam pokusao krenuti sa pola brda nije mogao pomaknuti ni cenat prema naprijed. Odnosno, onog momenta kada je kuplung prenio dovoljno snage za krenuti, motor se ugasio. Opet vjerujem da bi ovdje u 2wd doslo do malo proklizavanja, nakon cega bi auto krenuo.
@coldplug
Nije klizao, palila bi se ESP lampica na instrument tabli. Ali vjerujem da bi klizao u prvoj brzini i 2wd pogonu i na kraju iscupao.
|
|
|
02.08.2015., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kiki-bombona kaže:
Nije klizao, palila bi se ESP lampica na instrument tabli. Ali vjerujem da bi klizao u prvoj brzini i 2wd pogonu i na kraju iscupao.
|
Možda je nešto neispravno.
|
|
|
02.08.2015., 12:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne znam, ali cisto sumnjam. Po meni je tu logicno objasnjenje da je na tim obrtajima taj motor mrtav konj, nije imao snage da krene naprijed, a ni da proklize. Eh, da je tu pod haubom bio Fiatov 1.9 JTD, klizao bi on i u 4x4 i to do vrha brda.
|
|
|
02.08.2015., 12:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Premalo snage. Niš drugo. Pa benzinjara je pobogu. Drugi put ak nisi siguran da budeš izgural brdo u drugoj, šaltaj odmah u prvu. Zdravije za lamelu. A s prednjim pogonom bi isto imal problema i ostavil bi gume na cesti.
Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
|
02.08.2015., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Tako negdje, mozda ipak malo jaca nego li na videu.
|
|
|
02.08.2015., 12:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako misliš da je premalo snage, onda nisi dovoljno digao okretaje i to je to. Drugi put malo zaleta i više okretaja. Jer ne može biti premalo snage ako se Kadet sa 40KS popne!
|
|
|
02.08.2015., 13:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo djavo mi nije dao mira, pa sam isao rijesiti misteriju. Prvo sam krenuo autom odozdo prvom brzinom, i auto bez problema ide uz tu uzbrdicu na 1.500-1.800rpm, kako u 2wd pogonu, tako i u automatskom AWD pogonu.
Pokusaj 1.: Dodjem na to mjesto, povucem rucnu, pogon u 2wd, ESP upaljen.
Gas na 3.000-3.200rpm, pustanje spojke, vaga, auto se propinje, spustam rucnu, ovoga puta kao sto sam i ocekivao, auto je malo proklizao, nakon cega je krenuo, plus mala pomoc elektronike (TCS), i krecem i penjem se bez problema.
Pokusaj 2.: Dodjem na to mjesto, povucem rucnu, ukljucen je automatski awd pogon, ESP upaljen.
Dajem gas na 3.000-3.200rpm, popustam spojku, auto se propinje, spustam rucnu, auto krece nazad, dam jos gasa, auto stoji u mjestu, popustim spojku, vidim da ce da se ugasi (obrtaji pali na nekih 400-500rpm), spojka i kocnica do poda, stanem gdje sam, nije se ugasio.
Pokusaj 3.: Stojim i dalje na tom istom mjestu, povucena rucna, auto i dalje u automatskom AWD pogonu, ESP upaljen.
Dajem opet gas na 3.000-3.200 rpm, popustam spojku, spustam rucnu, ujedno spustajuci rucnu dodam jos malo gasa, auto stoji, popustim malo spojku, krene da se gasi, vratim malo spojku nazad, pa ju opet popustim i konacno prvi mic i malo slajdranje, i jos neka 2 puta spojku naprijed-nazad dok konacno auto nije krenuo u potpunosti.
Rezime: Prvi mom prvom pokusaju penjanja, saltanje iz druge u prvu brzinu je ocito ucinjeno prekasno. Da sam izvagao spojku kada sam vracao u prvu i napucao gasa vjerovatno bih nastavio penjanje bez vecih poteskoca. Sto se tice pokusaja kretanja, ocito nije bio odmjeren dobro, zbog cega se auto ugasio. Iskreno, morate biti prilicno dobar majstor da tu krenete u AWD-u, dosta je teze, auto ce tesko proklizati, a nema snage da krene. U 2wd je dosta lakse, kako god da otpustis spojku klizaces, onda ce te popraviti elektronika, i na kraju se penjes.
|
|
|
02.08.2015., 13:31
|
|
Bike rider
Registracija: Jan 2009.
|
 ne vjerujem da je snage premalo, ali opet, tko zna... Nisam bio tamo pa ne ću tvrditi.
|
03.08.2015., 07:10
|
|
danke
Registracija: May 2014.
|
1.6 na terenca? :klap: bez šestaka zaboravi gladak start u brdo
Poslano sa mog GT-I9100 koristeći Tapatalk
|
|
|
03.08.2015., 07:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Quote:
wifi kaže:
pa probaj s 2wd pa vidi kako ti ide... jer tesko da je nesto s autom, stoga jedino moze bit do vozaca... 
|
Baš tako , čitam njegov zadnji pokušaj i vidim da lik nema pojma! Nekim klincima bi trebalo zabranit polaganje i vozit! Baš sa AWD bi trebao krenut bolje u brdo negomsa 2WD....sa Traction control se zna dogodit da mu bez obzira koliko gasa daje elektronika ograniči samo na onoliko koliko može prenjet na podlogu...ESP sa time nema veze kod kretanja....lik očito ima problem sa koordinacijom gasa, kuplunga i spuštanja ručne!
Da zna kako, i isključi TC možda bi 1/4 ili 1/2 opsega kotača provrtio i onda bi jurnuo ko koza u brdo!
Bog te neće u Selcima kod odmarališta Vinogradske bolnice u ono brdo od mora gore na magistralu sam sa peglicom i nesinkroniziranom prvom šaltal u brdu i izvukla je!
Da SX 4 neće krenut u brdo? Jedini komentar koji paše jeste " kad seljak nezna plivat, krive su kupaće gaće!"
Njegov ima sinkroniziranu prvu, i ako uspije ubacit onda nema razloga ( osim TC koji mu " skine" višak okretaja ako provrti kotačima ) da ne izvuće brdo. Efekt koji poznat kod auta koji imaju ASR iliti TC ...sve drugo je sviranje kxxxcu!
Gesendet von meinem iPad Air WiFi + 4G LTE mit Tapatalk HD
|
03.08.2015., 07:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kiki-bombona kaže:
Pokusaj 1.: Dodjem na to mjesto, povucem rucnu, pogon u 2wd, ESP upaljen.
Gas na 3.000-3.200rpm, pustanje spojke, vaga, auto se propinje, spustam rucnu, ovoga puta kao sto sam i ocekivao, auto je malo proklizao, nakon cega je krenuo, plus mala pomoc elektronike (TCS), i krecem i penjem se bez problema.
|
Proklizao? Ili je " provrtio " kotačima popularno narodski rečeno zašlajdrao?
Quote:
kiki-bombona kaže:
Pokusaj 2.: Dodjem na to mjesto, povucem rucnu, ukljucen je automatski awd pogon, ESP upaljen.
Dajem gas na 3.000-3.200rpm, popustam spojku, auto se propinje, spustam rucnu, auto krece nazad, dam jos gasa, auto stoji u mjestu, popustim spojku, vidim da ce da se ugasi (obrtaji pali na nekih 400-500rpm), spojka i kocnica do poda, stanem gdje sam, nije se ugasio.
|
Ugasi jebeni TC! TC ograničava okretaje na onoliko koliko kotači mogu prenijet na podlogu, moš davat gasa do poda da ti noga uđe u korito motora, on će na kotače propustit samo onoliko koliko treba da ne provrti....UGASI JEBENI TC!
Quote:
kiki-bombona kaže:
Pokusaj 3.: Stojim i dalje na tom istom mjestu, povucena rucna, auto i dalje u automatskom AWD pogonu, ESP upaljen.
Dajem opet gas na 3.000-3.200 rpm, popustam spojku, spustam rucnu, ujedno spustajuci rucnu dodam jos malo gasa, auto stoji, popustim malo spojku, krene da se gasi, vratim malo spojku nazad, pa ju opet popustim i konacno prvi mic i malo slajdranje, i jos neka 2 puta spojku naprijed-nazad dok konacno auto nije krenuo u potpunosti.
|
I ovdje ugasi TC boga mu ljubim! Ovako jebeš kuplung dok ne zasmrdi!
Quote:
kiki-bombona kaže:
Rezime: Prvi mom prvom pokusaju penjanja, saltanje iz druge u prvu brzinu je ocito ucinjeno prekasno. Da sam izvagao spojku kada sam vracao u prvu i napucao gasa vjerovatno bih nastavio penjanje bez vecih poteskoca. Sto se tice pokusaja kretanja, ocito nije bio odmjeren dobro, zbog cega se auto ugasio. Iskreno, morate biti prilicno dobar majstor da tu krenete u AWD-u, dosta je teze, auto ce tesko proklizati, a nema snage da krene. U 2wd je dosta lakse, kako god da otpustis spojku klizaces, onda ce te popraviti elektronika, i na kraju se penjes.
|
Jedini rezime jeste da neznaš krenut u brdo, i neznaš što koji elektronski pomagač radi. Niti imaš pojma što mjenjanje stupnja prijenosa uzrokuje!
O kakvom " vaganju spojke" ti mlatiš dok je auto u pokretu?
Auto se ugasio jer si mu nabio gasa a nisi ugasio ( isključio TC) koji nije dao dovoljno momenta na kotače jer je detektirao šlajdranje ....i tu prestaje sva daljnja priča!
Sve drugo je sviranje kxxxcu što pišeš!
Sad fino idi nazad...isključi TC i onda školsko kretanje u brdo uz korištenje ručne....pa javi efekt! Krenut će i sa AWD i sa 2WD! Nije auto kriv da ti neznaš krenut u brdo!
" tehnika narodu, sport seljacima" ....
|
03.08.2015., 12:22
|
|
Majstor
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
coldplug kaže:
Ne znam točno za taj auto što ima i što je bilo popaljeno ali defintivno smrdi na traction control. Ako je TC bio upaljen i došlo do proklizavanja, TC oduzima snagu motoru bez obzira što ti stisneš gas do dna; i to može ići do tako apsurdne situacije da si u 1. brzini, gas do dna, auto se ugasi jer ga TC uguši.
Sad je li to bilo kod tebe ili ne, ne znam. Ako imaš tipku za ugasit TC probaj idući put pa vidi.
|
Prvi put čujem da TC uguši motor pa da se ugasi. Akk se motor ugasio to znači da mu nisi dao dovoljno gasa a ne zbog TC. U većini automobila TC samo obuzdava snagu motora prema sili koju može prenijeti na podlogu ali neće dodati gas koji ti nisi. Ako stisneš gas do kraja onda ni TC nije dovoljan da ukroti višak snage i opet će auto proklizati ali se neće ugasiti.
|
|
|
03.08.2015., 12:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tutek kaže:
Prvi put čujem da TC uguši motor pa da se ugasi. Akk se motor ugasio to znači da mu nisi dao dovoljno gasa a ne zbog TC. U većini automobila TC samo obuzdava snagu motora prema sili koju može prenijeti na podlogu ali neće dodati gas koji ti nisi. Ako stisneš gas do kraja onda ni TC nije dovoljan da ukroti višak snage i opet će auto proklizati ali se neće ugasiti.
|
I ti sjedi , nedovoljan!
Može TC itekako zagušit motor! Jer TC djeluje tako da ograniči snagu ( a snaga znamo dolazi iz okretaja) i tako unatoč tome da je pedala do metala iz njega samo PRDEŽ! I onda u jednom trenu " kotači uhvate" a okretaji su u podrumu!
Itekako je TC dovoljan da ukroti višak....inaće ga nebi ni trebalo!
Funkcija TC je da NE PROKLIŽE ( ne šlajdra) i to obavlja izvrsno! No ima situacija kad je TC kontraproduktivan! Tada ga treba isključit! Ali to jeć za neke kvantna fizika! Iako je " prosto ko pasulj" !
Ergo...crkne !
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:26.
|
|
|
|