Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.08.2017., 11:30   #9021
Quote:
Curiosum kaže: Pogledaj post
Jel bi bilo pametno/isplativo zamijenit Centrometalovu spužvu sa spremnika nečim boljim?
Ili da preko te izolacije stavim još jednu?
Nešto jednostavno, da ne moram omatat spremnik folijom
Staniš spužvu na pola. Staviš ploče kamene vune na spremnik, ispod., iznad tankom žicom stegneš malo i vratiš spužvu. Tako sam ja napravio, prije spremnik bio izvana vruć sad hladan.
pzec is offline  
Old 13.08.2017., 12:17   #9022
Fala!
Krivo sam opisao materijal, to je nešto vlaknasto, a ne spužva, al ne ulijeva mi povjerenje i čini mi se da se previše gubi kad je spremnik zagrijan iznad 70°C.
Do 70°C dobro drži.
Curiosum is offline  
Old 13.08.2017., 15:13   #9023
Napraviš ko mađaricu, red vune red folije i tako dva tri puta, nemoguće je ne primjetiti razliku.
zoki ticić is offline  
Old 13.08.2017., 17:45   #9024

Ako imate koji link na te materijale...
Hvala!
Razmišljam i o samoljepljivim pločama za izolaciju.
To bih čak mogao naijepit na ovu originalnu navlaku...al moglo bi bit ružno za gledat
Curiosum is offline  
Old 13.08.2017., 18:47   #9025
Curiosum, pogledaj moje postove od 20. 11.16, tamo sam ja svoju ssm akumulaciju obukao u toplo krzno, išla je streč folija na lim, kao parna brana, da se ne vlaži vuna; pa 16cm vune u roli, neznam dali knauf, dali ursa, ili nešto treće, pa opet streč folija da je drži, pa kamena vuna od 5cm sa aluminijskom folijom na sebi, pa termosilent od 1cm,(ostalo mi je od glazura) i plastika od 5mm za zaštitu od udaraca.
U studenom i prosincu prošle godine sam je montirao. To je at2, a at1 je isti sistem,samo je dupla vuna od 16cm....
I nije mi žao niti centimetra vune koju sam stavio.
Lanjsko ljeto, kad je bilo više kiše i oblačnog vremena, skoro pa i nikako nisu kolektori radili. Napunio sam at1 na 85c. I trajala je jedno 10 do 15 dana, stalno si je bojler ptv uzimao vodu iz at1. I to je i glavni cilj bio. Radila je samo pumpa ptv, nikakvi elektro grijači.
JuRc is offline  
Old 13.08.2017., 19:54   #9026
Hvala
Curiosum is offline  
Old 13.08.2017., 20:33   #9027
Quote:
JuRc kaže: Pogledaj post
Curiosum, pogledaj moje postove od 20. 11.16, tamo sam ja svoju ssm akumulaciju obukao u toplo krzno, išla je streč folija na lim, kao parna brana, da se ne vlaži vuna; pa 16cm vune u roli, neznam dali knauf, dali ursa, ili nešto treće, pa opet streč folija da je drži, pa kamena vuna od 5cm sa aluminijskom folijom na sebi, pa termosilent od 1cm,(ostalo mi je od glazura) i plastika od 5mm za zaštitu od udaraca.
U studenom i prosincu prošle godine sam je montirao. To je at2, a at1 je isti sistem,samo je dupla vuna od 16cm....
I nije mi žao niti centimetra vune koju sam stavio.
Lanjsko ljeto, kad je bilo više kiše i oblačnog vremena, skoro pa i nikako nisu kolektori radili. Napunio sam at1 na 85c. I trajala je jedno 10 do 15 dana, stalno si je bojler ptv uzimao vodu iz at1. I to je i glavni cilj bio. Radila je samo pumpa ptv, nikakvi elektro grijači.
Da nisu radili kolektoru po tome što piše od 85°C do 55°C u spremniku od 860 litara, može grijati 300 litara vode od 20°C do 65°C možda 2 dana.
pzec is offline  
Old 14.08.2017., 22:21   #9028
Quote:
goranto kaže: Pogledaj post
Ma izoluj ga sa 10-ak cm(može i ona plastika "Isover") i na kraju obavezno reflektujuća folija pa plašt.
Daj da vidimo šta izoluješ !
ovo hoću izolirat

GreatJumbo is offline  
Old 14.08.2017., 23:15   #9029
Lepo ! SSM uvek zavređuje pohvale.Kolko,ceniš,da si uštedeo ?
goranto is offline  
Old 15.08.2017., 14:53   #9030
Pozdrav ekipi.

Trebam savjet i vaše mišljenje. Planiram raditi centralno na drva tako da bi kotlovnica bila u garaži pokraj kuće (tako mi je najjednostavnije zbog drva koja su u neposrednoj blizini, zbog dimnjaka i neću puno razbijat po kući). Dio voda od garaže do kuće bi išao dvorištem podzemno, oko 14m.

Prvi problem na koji još nemam odgovor je taj podzemni vod. Kako ga izvesti? Samogradnja koju mi predlaže jedan znanac ili kupiti gotove predizolirane cijevi za tu namjenu.

Samogradnja koju predlaže znanac bila bi PVC kanalizacijska cijev u koju bi se uvukle dvije bakrene cijevi, one bi se izolirale i onda bi se to sve to ispunilo purpen pjenom.

Predizolirane cijevi bi pretpostavljam bile bolje rješenje. Što uzeti? Malo sam tražio i naišao na Flexalen sustav (http://www.vodoskok.hr/prodajni-prog...irani-sustavi/). Koliko vidim to je plastična cijev kojoj je max. temp. 95 stupnjeva. Ima li tko kakva iskustva i koje bi rješenje po vama bilo najbolje.

Drugo pitanje je tehničke prirode. Gdje bi bilo bolje smjestiti spremnik topline, pokraj peći u garaži ili u kući što bi meni bilo bolje jer bi bio smješten preko zida kupaonice i kuhinje. Gdje se u tom slučaju smješta ekspanziona posuda?

Ispričavam se ako se već raspravljalo ovoj temi ali nisam naišao na nešto slično. Zahvaljujem unaprijed.
Gregaj is offline  
Old 15.08.2017., 15:15   #9031
Quote:
Gregaj kaže: Pogledaj post
Pozdrav ekipi.

Trebam savjet i vaše mišljenje. Planiram raditi centralno na drva tako da bi kotlovnica bila u garaži pokraj kuće (tako mi je najjednostavnije zbog drva koja su u neposrednoj blizini, zbog dimnjaka i neću puno razbijat po kući). Dio voda od garaže do kuće bi išao dvorištem podzemno, oko 14m.

Prvi problem na koji još nemam odgovor je taj podzemni vod. Kako ga izvesti? Samogradnja koju mi predlaže jedan znanac ili kupiti gotove predizolirane cijevi za tu namjenu.

Samogradnja koju predlaže znanac bila bi PVC kanalizacijska cijev u koju bi se uvukle dvije bakrene cijevi, one bi se izolirale i onda bi se to sve to ispunilo purpen pjenom.

Predizolirane cijevi bi pretpostavljam bile bolje rješenje. Što uzeti? Malo sam tražio i naišao na Flexalen sustav (http://www.vodoskok.hr/prodajni-prog...irani-sustavi/). Koliko vidim to je plastična cijev kojoj je max. temp. 95 stupnjeva. Ima li tko kakva iskustva i koje bi rješenje po vama bilo najbolje.

Drugo pitanje je tehničke prirode. Gdje bi bilo bolje smjestiti spremnik topline, pokraj peći u garaži ili u kući što bi meni bilo bolje jer bi bio smješten preko zida kupaonice i kuhinje. Gdje se u tom slučaju smješta ekspanziona posuda?

Ispričavam se ako se već raspravljalo ovoj temi ali nisam naišao na nešto slično. Zahvaljujem unaprijed.
Spremnik što bliže kotlu, znači izvesti sve što se izvodi u kotlovnici i gotov vod prema radijatorima ili podnom i povrat voditi kroz kanal. Najbolje debelu cijev od kanalizacije i bakrenu unutra, puno izolacije najbolje vuna i postaviti na najmanje 60 cm u zemlju zbog gubitaka. Pur pjenu ne treba stavljati radi izolacije, samo na krajeve. Posuda treba biti na usisnoj strani pumpe za održavanje povratnog voda u kotlu.
pzec is offline  
Old 15.08.2017., 19:00   #9032
Napravi tako da voda iz zemlje ne može doći do izolacije vrućih cijevi
Ekspanziona može biti bilo gdje na vodu, ali treba paziti da netko ne zatvori kakav ventil prema njoj
Old 15.08.2017., 20:55   #9033
Hvala na savjetima. Pokušati ću naći gotove predizolirane cijevi. Ako to ne bude išlo ili ako će biti preskupo idem na samogradnju.
Gregaj is offline  
Old 15.08.2017., 21:18   #9034
Za tu duljinu voda ja bih stavio dvije cijevi, jednu u drugu, a između njih sloj izolacije. U to bih stavio cijevi za toplu vodu s izolacijom (ona jeftina za navlačenje na cijevi), a ostatak prostora se može ispuniti najjeftinijim izolacijskim materijalom koji nađeš.
Krajeve obavezno dobro zabrtviti.
Curiosum is offline  
Old 17.08.2017., 22:20   #9035
ispričavam se što i ovdje tražim pomoć, da mi je ne treba ne bi ni tražio,dibidus sam pa molim za razumijevanje, kako se spremam ugraditi ladomat ltc100 u kotlovski krug, na mjesto sadašnje pumpe i nepovratnog ventila sa oprugom dolazim do sve više nepoznanica ,čitajući o karakteristikama ltc100 (ltc 141) koji spremam za ugradnju piše sljedeće:

Power (kW)=65
Max. ∆t=30°C
Opening=60°C
Mixed (AB)=63°C ± 5°C

totalna zbunjola jer kod mene je instalirano sljedeće:

Power kotla (kW)=45
Power pelet plamenika 9~20kW downsize (15~35kW original)
Max. ∆t pelet plamenika/kotlovskog kruga=25°C (55~80°C)
Max.temperatura polaza u krugu grijanja=58°C (nije bilo potrebe za više ni na vanjskoj temperaturi od -15°C)

dakle, trebam li zamijeniti termičku patronu za neku drugu vrijednost ili samo da natefterim ovaj ltc100 (ltc 141), na koliko da stavim start njegove pumpe preko termostata ( diferencijalnog 15°C) sa ložišta kotla,da li je potrebno da temp.polaznog voda zaokružim na 60°C (kontrolira ju acc20)

Zadnje uređivanje mbukal : 17.08.2017. at 22:30.
mbukal is offline  
Old 19.08.2017., 16:06   #9036
Quote:
goranto kaže: Pogledaj post
Pre 2 meseca sam kupio drva po 28,2€/m3 a sada su 36,3€/m3.Da li je i u Hrvatskoj isto?Mislim na poskupljenje!
Sada su 40E !!
goranto is offline  
Old 20.08.2017., 08:23   #9037
Moji su prije 2 tjedna uzeli za 35€. Ali preko veze.
Možda pojeftini ako ovaj novi nametnik počne jesti hrastove značajnije
davorradman is offline  
Old 28.08.2017., 18:33   #9038
Eto mene opet
Moram kupit pumpe
Kažu mi 25-60 po etaži (8 do 10 kW grijaćih tijela).
Mislim da ću uzet Halm al ne znam dal da uzmem elektronsku ili na polugu, kakvu imam sada.
Elektronska je duplo skuplja.
Vrijedi li razlike? Kaj će mi to?
Treba li mi to ako želim uzet AKG regulator?
Curiosum is offline  
Old 29.08.2017., 08:59   #9039
Smanjivati brzinu vanjkom elektronikom možeš samo na klasičnoj pumpi, s asinkronim motorom.
Za krugove grijanja preporučam ti pumpe s automatskom regulacijom protoka, tipa Grundfos Alpha, radi toga jer znatno smanjuju buku strujanja vode po cijevima, ako ima termostatskih glava u krugovima grijanja. Naravno, i štedljivije su od onih prvih kad im se brzina regulira izvana (naponom).
Zvon is offline  
Old 29.08.2017., 10:59   #9040
Hvala!

Nešto osim Grundfosa?
Malko jeftinije, a dobro

Jel ok 25-60 za 700 metara podnog (16mm) u 9 krugova?
Takva i za radijatorsko?
Sad mi kat i potkrovlje gura 32-60.
Curiosum is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:34.