Vjenčanja Love and marriage go together like a horse and carriage... |
|
|
07.05.2013., 16:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
chocolatecookie kaže:
Takva osoba to ne može očekivati kad je fotka tetka malim digitalcem.
Kad je fotka profesionalac, mislim da bi trebala moći očekivati da joj kaže kako da se namjesti, da je zapriča i opusti, da je pita kako su se upoznali i fotka u pauzama pričanja, i takoto.
Štajaznam, ja bih to očekivala. Kao što u fotostudiju u koji dođem po fotke za putovnicu očekujem profesionalca koji vidi da nemam pojma o poziranju, ali mi zna reći da malo opustim vilicu, okrenem se mrvicu udesno, malo dignem bradu, spustim nos, i ostalo, a ne nekoga tko će me posjesti, okinuti i za to mi naplatiti pedeset kuna. To mogu i ja doma napraviti zabadava.
|
Na svakoj od 2000 fotografija koje je mladenka ocekivala dobit bi fotograf trebao ponovit isto? Hau jes nou 
|
|
07.05.2013., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Curke jako sam se zainteresirala oko foto Ringa..Dal je angazirao upravo njih? Cine mi se super, slikice i video, ma sve...
Moze iskustva... 
|
07.05.2013., 19:17
|
|
Registrirana korisnica
Registracija: Jun 2006.
|
Ako mislis na Ring video, mi smo ih imali prije dvije i pol godine i vrlo smo zadovoljni. Uzeli smo fotkanje i snimanje bez montaze, fotke su nam vrlo lezerne, opustene, bez pretjerane romantike (fotkali smo se u gradu), onakve kakve smo i htjeli.
|
|
07.05.2013., 19:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
Mayo kaže:
Ako mislis na Ring video, mi smo ih imali prije dvije i pol godine i vrlo smo zadovoljni. Uzeli smo fotkanje i snimanje bez montaze, fotke su nam vrlo lezerne, opustene, bez pretjerane romantike (fotkali smo se u gradu), onakve kakve smo i htjeli.
|
Da,da na njih mislim..meni su slikice super i video mi se svida..nekak su mi sjeli... 
|
07.05.2013., 23:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
enigma in red kaže:
Moje pitanje je zapravo bilo usmjereno u to koliko bi netko bio voljan platiti ovako nešto. Ili koliko bi bilo ok da se traži. Ono, informacija.
Svakako, sviđa mi se opaska o 'nađi onoga koga zanimaju baš vjenčanja' 
Iako, zanimalo me koliko bi bilo nekako ok cijena za nekog bez iskustva... Na stranu što možda ima netko voljan raditi free, ima netko i tko nije, pa jel, što je 'previše' na neki način. Ajmo reći nekako 'za koje pare se već može naći i neka garancija, i da biti pokusni kunić baš i nije konkurentno'.
|
Mala opaska : nitko ne fotografira besplatno. Ne postoji nešto kao fotograf koji besplatno fotografira. Ali zato postoji fotograf koji fotografira ili na vaš trošak ili na svoj trošak. Jer par desetaka tisuća kuna za fotoaparat i objektive, licence za programe, računalna podrška, razne edukacije...to ništa nije palo s neba nego je trebalo doći do toga. A naravno da ne spominjemo i vrijeme kao faktor (to se valjda podrazumijeva)
smarinovic vam je dobro rekao : ima dosta ljudi koji bi vam se pojavili na vjenčanju i fotkali, ne besplatno nego za iskustvo i samopromociju, vjenčanje ako bi ste im vi dopustili daljnje korištenje vaših fotki. Takvi ljudi nisu glupi da idu trošiti vlastito vrijeme pa minimalno jedan dan se s vama dogovarati, jedan cijeli dan utrošiti na fotografiranje vjenčanja i onda još par dana drilati photoshop kući pod pretpostavkom "što bog da". Svi oni idu da bi izvukli maksimum od toga. Naravno da se može dogoditi da koja fotka nije uhvaćena zbog xyz faktora. Ali neka vam i Art studio pokaže sve fotke i sav video materijal koji snime pa ćete vidjeti da se svima dogodi. Sve u svemu takva osoba će se debelo truditi isporučiti tehnički i estetski što kvalitetniju fotografiju. Jer prvenstveno njemu je to u cilju.
Quote:
enigma in red kaže:
Ideju mi je dala ova strka, i rečenica poput 'moja teta je uhvatila bolji trenutak', pa me usput i zanimalo - kako ljudi razmišljaju.
|
Što se tiče "moja tetka" trenutaka tu je odgovor vrlo jednostavan : tetki, ujni, strina, stričeva, kuma, kumova, prijatelja, rodbine itd je obično mnogo više nego fotografa.
Quote:
enigma in red kaže:
I vidim da nisu baš skloni 'experimentima'.
Potvrdili su moj hunch - nisu spremni 'riskirati', a opet, često ni ne znaju što žele, i onda imamo drame zbog nečitanja misli... i naravno, loš okus u ustima da su nešto preplatili... Sve u svemu, čušpajz...
Mislim, ima studia koji kažu da za 3-4k i snimaju i fotkaju. U tom smislu me zanimalo koliko je ok iznos za 'nekoga tko tek ulazi u taj svijet'.
Jer baš to - mislim da entuzijast, pa makar i na manjem fotiću, može napraviti više jer se trudi, nego bilo tko tko posao - odrađuje, makar i za velike pare.
I mislim da bi možda u toj 'odradi' mogao baš biti catch... Da onaj tko želi posebne stvari da se uhvate, treba nekoga tko radi s guštom, a ne nekoga tko odrađuje.
Dakle, mladenke, puuuno razgovarati s kandidatima i slušati kako pristupaju, ako jel, želite 'something special' 
|
A zašto ne uzeti uz studio još nekoga ekstra. Eventualno možete izgubiti lovu za ekstra stolicu i/ili već kako se dogovorite.
Ima jedna fotografkinja iz Sisačko-Moslavačke županije koja naplaćuje pozamašnu svotu a fotografije su joj toliko silovane obradom da tvorci Photoshopa piju antidepresive da se ne objese. Naravno ima i svoj "studio". Tako da foto/video iz "studija" (kao mjerilo kvalitete) može i nemora biti garancija dobrih fotki na vjenčanju.
Quote:
Francesca kaže:
Kod pocetnika postoje drugi problemi:
- uhvatit ce "trenutak" ali nece tehnicki slika biti dobra, dakle krivo namjestene postavke na foticu, pretamne ili preosvjetljene fotke
- vidjet ce "trenutak" al dok namjesti fotic, ode "trenutak"
- crkve su obicno tamne i treba imati dobar flash i doooobro znanje za podotkat u crkvi
- sale sa sarenim svjetlima, reflektorima, rasvjetom od bendova - takoder treba znat namjestit i osvjetlit pravilno i imat dobre fleseve
- nece znati predvidjeti dogadaje tj ne zna slijed dogadanja na vjencanju te nece biti spreman za neke vazne stvari, nece se znati postaviti na pravo mjesto
- nema kondicije za takve stvari pa ce ga nakon par sati nosenja teskog fotica i ostale opreme oprat umor i bezvoljnost
- i jos jedno ali vrlo vazno - pocetnik ima obicno samo jedan fotic. Sta ak mu krepa a on nema back up? Treba imat sve duplo, fotic, sve objektive, flash, hrpu baterija...
Pomalo se i sama bavim fotografijom pa znam neke stvari i zato znam kaj pricam
O vremenu utrosenom na obradu necu ni pocinjati jer su to sati i sati vremena koje se ne moze adekvatno naplatiti
I onda? Za kolko bi vi fotkali? 
|
Mene bi zanimalo stajalište mladenki : za što one plaćaju fotografa, koliki je obujam njegovog posla, što sve on treba raditi i za koliko bi to one napravile 
Zadnje uređivanje Red Dwarf : 07.05.2013. at 23:29.
|
|
|
08.05.2013., 00:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Quote:
Crnapantera01 kaže:
Curke jako sam se zainteresirala oko foto Ringa..Dal je angazirao upravo njih? Cine mi se super, slikice i video, ma sve...
Moze iskustva... 
|
Oni mi imaju bolji video od fotki 
I jako su simpatični.
|
|
|
08.05.2013., 01:16
|
|
n/a
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Red Dwarf kaže:
Što se tiče "moja tetka" trenutaka tu je odgovor vrlo jednostavan : tetki, ujni, strina, stričeva, kuma, kumova, prijatelja, rodbine itd je obično mnogo više nego fotografa. 
|
Kod nas je broj bio jednak: dvoje fotografa (zajedno rade) i dvije tetke.
|
|
|
08.05.2013., 02:03
|
|
divijus majnd
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Francesca kaže:
Na svakoj od 2000 fotografija koje je mladenka ocekivala dobit bi fotograf trebao ponovit isto? Hau jes nou 
|
Ne, ali na onima gdje su pozirali da.
Al dobro, ja bih za par tisuća kuna očekivala više od toga da netko u rukama drži dobar komad opreme i pritišće gumbić.  Snapshote i treši fotke mladenke bez glave  može fotkat bilo tko.
Vidjela sam presuper profesionalne fotke (ne s vjenčanja, doduše) parova, i ovo nije to. Onako, žao mi je, ali nije. A oni koje sam vidjela nisu profesionalni modeli.
|
08.05.2013., 03:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
pozdrav svima, potrebna mi je pomoć imamo vjenčanje u 2 mjesecu 2014. i u potrazi smo za fotografom. lokacija je u puli i ako ima netko nekog za preporučiti da je iz istre.....
|
|
|
08.05.2013., 10:18
|
|
Retroroman
Registracija: Oct 2008.
|
Hm nisam neki stručnjak za te fotke, meni sve to izgleda isto. Što zapravo nije dobro.
Ima li itko iskustva s Gospon slikar weddings?
|
08.05.2013., 11:42
|
|
plavojka
Registracija: Jun 2010.
|
čitam, čitam, čitam... i nisam pametnija u vlastitom problemu.
pošto ovdje ima i fotografa koji su profi, pitanje. koliko se smijemo cjenkat? uvijek sam govorila kak su na svadbi najvažniji bend, fotograf i vino. bend za atmosferu, fotograf za uspomene i vino da se ljudi ne napiju, ali opiju taman za ludo čaganje do zore. prvo i treće imam, oko fotografa se mučim. volim gledat fotke sa svadbi, željela bih da su moje lijepe (vidi čuda) i našla sam fotografa koji mi se dopada kao osoba. nemam love i svaka kuna mi je bitna. i ne znam kako objasnit fotografu da bi htjela njega, i da cijenim to što radi, i da znam da se narade puno više od te jedne noći, ali da nemam para. i da mu mogu ponuditi toliko koliko mogu. bojim se da on ne bi dobio dojam da ga podcjenjujem jer to nikako nije slučaj. i da se onda on, na mom vjenčanju, ne bi osjećao kao da mi čini uslugu s nekim popustom koji mi je obećao. i da se ne potrudi dovoljno.
jel ima smisla ovo trabunjanje?  dajte me savjetujte.
|
|
|
08.05.2013., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
plavojka_zg kaže:
... dajte me savjetujte.
|
Pa kažeš mu što i nama: da ti se jako sviđa njegov rad i da bi voljela da ti upravo on slika svadbu i da ga nikako ne želiš podcijeniti ali da te zanima da li bi bio voljan pristati na malo nižu cijenu jer vam je svaka kuna bitna. Možeš mu recimo predložiti da vam primjerice ne radi web galeriju ili hrpu dvdova pa da to spusti cijenu...
Ako pristane znači da mu je cijena prihvatljiva i da će ti ok odraditi svadbu. ako ne pristane, naći ćeš nekog drugog.
i mislim da su popusti puno veći i češći van udarne sezone svadbi.
|
|
|
08.05.2013., 11:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Quote:
plavojka_zg kaže:
čitam, čitam, čitam... i nisam pametnija u vlastitom problemu.
pošto ovdje ima i fotografa koji su profi, pitanje. koliko se smijemo cjenkat? uvijek sam govorila kak su na svadbi najvažniji bend, fotograf i vino. bend za atmosferu, fotograf za uspomene i vino da se ljudi ne napiju, ali opiju taman za ludo čaganje do zore. prvo i treće imam, oko fotografa se mučim. volim gledat fotke sa svadbi, željela bih da su moje lijepe (vidi čuda) i našla sam fotografa koji mi se dopada kao osoba. nemam love i svaka kuna mi je bitna. i ne znam kako objasnit fotografu da bi htjela njega, i da cijenim to što radi, i da znam da se narade puno više od te jedne noći, ali da nemam para. i da mu mogu ponuditi toliko koliko mogu. bojim se da on ne bi dobio dojam da ga podcjenjujem jer to nikako nije slučaj. i da se onda on, na mom vjenčanju, ne bi osjećao kao da mi čini uslugu s nekim popustom koji mi je obećao. i da se ne potrudi dovoljno.
jel ima smisla ovo trabunjanje?  dajte me savjetujte.
|
Pa u principi bi se troškovi svadbe (pa tako i fotografa) trebali financirati iz novca dobivenog od gostiju za vrijeme protokola darivanja. Mi također nemamo novaca. Nemamo ni za bend, ni za fotografa ni za restoran. Živimo od ispodprosječne HR plaće i po toj logici ne bismo ni mogli imati svadbu. Ali imati ćemo 200 gostiju koji će nas darivati i problem riješen. Nećemo ništa "zaraditi", ali možemo si priuštiti pristojnu svadbu. Tako da ne razmišljam previše o tim stvarima.
|
|
|
08.05.2013., 11:55
|
|
Lidija
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
Mihalj11 kaže:
Hm nisam neki stručnjak za te fotke, meni sve to izgleda isto. Što zapravo nije dobro.
Ima li itko iskustva s Gospon slikar weddings?
|
Mihalj, od Gospon slikara ćeš svakako dobiti drukčije fotke. On je otkačeni kreativac koji zna posao ali ne radi standardne slike (ako mu pustiš mašti na volju). Od mene ima preporuku jer znam njegove radove. Za ostalo ipak moraš sam njega pitati i odlučiti se. 
|
|
|
08.05.2013., 12:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
babullaballa kaže:
Pa u principi bi se troškovi svadbe (pa tako i fotografa) trebali financirati iz novca dobivenog od gostiju za vrijeme protokola darivanja. Mi također nemamo novaca. Nemamo ni za bend, ni za fotografa ni za restoran. Živimo od ispodprosječne HR plaće i po toj logici ne bismo ni mogli imati svadbu. Ali imati ćemo 200 gostiju koji će nas darivati i problem riješen. Nećemo ništa "zaraditi", ali možemo si priuštiti pristojnu svadbu. Tako da ne razmišljam previše o tim stvarima.
|
s većim svadbama to je ok očekivati ali mnogi imaju i male svadbe a ipak žele fotografa.
osim toga, nije da strašim, ali u zadnje vrijeme čujem da ljudi ostavljaju po 200 kn u kuvertama, nestašica...
tako da ipak, po meni, vrijedi ona uzdaj se u se i svoje kljuse 
|
|
|
08.05.2013., 12:30
|
|
Retroroman
|
Quote:
Sun_Tze kaže:
Mihalj, od Gospon slikara ćeš svakako dobiti drukčije fotke. On je otkačeni kreativac koji zna posao ali ne radi standardne slike (ako mu pustiš mašti na volju). Od mene ima preporuku jer znam njegove radove. Za ostalo ipak moraš sam njega pitati i odlučiti se. 
|
Bili smo s njim na razgovoru. On inzistira da se upozna s nama, šalje upitnik i želi se upoznat i čut i sa starcima i s kumovima pa je to malo. onak.. 
|
08.05.2013., 13:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Quote:
Mihalj11 kaže:
Bili smo s njim na razgovoru. On inzistira da se upozna s nama, šalje upitnik i želi se upoznat i čut i sa starcima i s kumovima pa je to malo. onak.. 
|
Kao da se on ženi 
|
|
|
08.05.2013., 14:53
|
|
Retroroman
|
Quote:
babullaballa kaže:
Kao da se on ženi 
|
Ma nije tako strašno.
Dapače, razgovor je bio jako ugodan i prijateljski, ispao je mali nesporazum sve skupa ipak.
Zadnje uređivanje Mihalj11 : 08.05.2013. at 15:08.
|
|
|
08.05.2013., 15:05
|
|
I drive.
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
babullaballa kaže:
Kao da se on ženi 
|
Nadam se da će ovo malo potaknuti mladence da razmisle o tome da fotografi misle i na sebe i svoj fotografski stil, te da imaju na umu da svaki fotograf neće prihvatiti bilo koji posao koji im se nudi jer se možda ne uklapa u njihov način rada
Koliko vidim, Gospon Slikar su veliki kreativci. Dakle ako vi niste za kreativnost, vjerojatnost je da nećete ostvariti suradnju.
|
08.05.2013., 15:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Quote:
Mihalj11 kaže:
|
Nije strašno upoznat se s vama i poslat upitnik. Ali starcima i kumovima   
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:40.
|
|
|
|