|
|
10.01.2016., 00:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
osibk kaže:
Unutar EU se svakako dobiva samo jedna mirovina. Ne znam kako je sa zemljama van EU. Vjerojatno slično. Poanta je samo gdje ćeš zatražiti mirovinu. Ako zatraziš u Hrvatskoj oderat će ti porez da se usereš. Isplati se svakako zatražiti u de ili at makar i plaćao stan u kojem ne živiš jer je to manje nego što bi u Hrvatskoj platio porez. Pri tome mislim na bračni par. Stvar je još isplativija ako imaš mirovne tek nekih 500€.
|
Ne.
Pises gluposti i nemas pojma.
Kakve veze ima njemacka mirovina sa tvojim poslom u hrvatskoj (i obrnuto)?!
Malo po internetu trazi, ne bi ti skodilo.
Quote:
Gustavo kaže:
Pa samo neki manji stan u DE će platit 500 eura? Ako sam dobro shvatio s 10 godina staža u HR i recimo 4 godine staža u DE mogla bi se u DE dobiti mirovina za 14 godina tj oko 700 eura odoka?
|
Neces dobit u njemackoj mirovinu za 14 godina, vec za 10 kojih si i radio u njemackoj.
http://europa.eu/youreurope/citizens...d/index_de.htm
|
10.01.2016., 00:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2014.
|
Quote:
Pile4444 kaže:
Ne.
Pises gluposti i nemas pojma.
Kakve veze ima njemacka mirovina sa tvojim poslom u hrvatskoj (i obrnuto)?!
Malo po internetu trazi, ne bi ti skodilo.
Neces dobit u njemackoj mirovinu za 14 godina, vec za 10 kojih si i radio u njemackoj.
http://europa.eu/youreurope/citizens...d/index_de.htm
|
Otprilike ove veze.
Tom je radio 4 godine u Njemačkoj i 32 godine u Portugalu.
Za stjecanje prava na mirovinu u Njemačkoj potrebno je raditi najmanje 5 godina. Tom u načelu ne bi ispunjavao uvjete u okviru nacionalnog mirovinskog sustava u Njemačkoj jer je tamo radio samo 4 godine.
Međutim njemačko mirovinsko tijelo mora uzeti u obzir Tomov radni staž u Portugalu. Priznaje mu pravo i isplaćuje mirovinu za 4 godine radnog staža u Njemačkoj.
Svako mirovinsko tijelo izračunat će dio mirovine koji treba platiti uzimajući u obzir razdoblja staža u svim državama članicama.
Pri izračunu će zbrojiti razdoblja staža u svim državama članicama i izračunati kakvu mirovinu biste dobili da ste cijelo to vrijeme uplaćivali doprinose u sustav te države (tzv. teoretski iznos).
Taj će se iznos zatim prilagoditi razdoblju tijekom kojeg ste zapravo bili osigurani u toj državi (tzv. razmjerna mirovina).
Mirovinu možeš primati unutar EU samo u jednoj državi iz država u koliko si radio. U kojoj državi primaš po tim zakonima ti oporezuju. Zato je bitno gdje ćeš zatražiti mirovinu.
Ja nemam pojma? Ti ne znaš protumačiti link koji staviš.
Zadnje uređivanje osibk : 10.01.2016. at 00:57.
|
|
|
10.01.2016., 00:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Gustavo kaže:
Pa samo neki manji stan u DE će platit 500 eura? Ako sam dobro shvatio s 10 godina staža u HR i recimo 4 godine staža u DE mogla bi se u DE dobiti mirovina za 14 godina tj oko 700 eura odoka?
|
Iznos djela mirovine iz pojedine države iznosi onoliko koliko si uplatio u toj državi . Godine staža iz svih država ti se zbrajaju za stjecanje uvjeta ili prava na mirovinu.
|
|
|
10.01.2016., 00:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
osibk kaže:
Iznos djela mirovine iz pojedine države iznosi onoliko koliko si uplatio u toj državi . Godine staža iz svih država ti se zbrajaju za stjecanje uvjeta ili prava na mirovinu.
|
Dakle ipak iz HR neka crkavica, a iz DE obilnije ako se i u DE prijavi.
|
|
|
10.01.2016., 01:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne možeš prijaviti i u de. Ili de ili hr. Za izračun i jednog i drugog dijela se uzimaju u obzir sve godine radnog staža u obje zemlje. Ako prijaviš u de dobit ćeš više jer se porez oporezuje na znatnom više iznosu. Plus što postoji vjerovatno i minimalna mirovina ako živiš u de.
|
|
|
10.01.2016., 11:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
osibk kaže:
.....
|
Evo, jos sam malo prosurfao,
i ponovo, svaka drzava odreduje za sebe:
Citat sa linka:
Arbeiten in der Europäischen Union
Wer als Arbeitnehmer im europäischen Ausland tätig ist, erwirbt dort Ansprüche auf spätere Rentenzahlungen. So ist im europäischen Gemeinschaftsrecht geregelt, dass Bürger, die im europäischen Ausland arbeiten, sozialversicherungsrechtlich nicht benachteiligt werden dürfen.
Rente aus mehreren Ländern möglich
Wer im Laufe seines Berufslebens beispielsweise jeweils mehrere Jahre in Deutschland, Frankreich und Spanien gearbeitet hat, erhält später im Rentenalter aus jedem dieser Länder eine Rentenzahlung (Teilrente). Die verschiedenen Länder zahlen jedoch unter unterschiedlichen Voraussetzungen eine Rente. Das heißt, die in den Gastländern erworbenen Ansprüche auf Zahlung einer Rente werden von jedem einzelnen Land nach den dort geltenden Bestimmungen geprüft und errechnet. Grundsätzlich gilt, dass jedes Land nur eine Rentenleistung aus seinen Versicherungszeiten zahlt.
Ob und in welchem Umfang eine Versicherungspflicht in einem Land besteht, hängt von den Vorschriften des Gastlandes ab.
Boldao sam ti bitno. Svaka drzava odreduje po svojim zakonima i pravilima penziju za radni staz.
Kasnije spajanje u jednu penziju je druga stvar, o tome pise dalje u tekstu i ovisi o vise faktora. Konkretno se to zove "Zwischenstaatliche Berechnung" i racuna se ukupan iznos za sve godine kao da si radio u njemackoj (teoretska penzija), a zatim se pripasava za iznose koje dobivas u pojedinim drzavama.
Link: https://www.ruv.de/de/lexikon/s-z/zw...berechnung.jsp
-----------------------------------------------------------
Evo primjer:
(Vrijedi samo za njemacku)
Radis u njemackoj 10 godina, u hrvatskoj 5 godina.
Iznos penzije u njemackoj (za 10 godina): 400 €
Iznos penzije u hrvatskoj (za 4 godina): 100€
Znaci "Zwischenstaatliche Berechnung": 400+100=500 € mirovina
Taj iznos njemci usporeduju sa svojom normalnom vrijednosti za tvoj cijeli radni vijek:
Iznos penzije u njemackoj (za 14 godina): x €
Rezultat tog dumbusa:
Veci iznos dobivas na racun.
Ako x> 500, dobivas x, ako je x manji od 500€, dobivas 500€.
--------------------------------------------------------
I dalje, ukoliko oces penziju u njemackoj, dovoljan je jedan zahtjev za penziju podnesen u njemackoj (ako imas pravo na penziju u njemackoj). A oni onda racunaju sve ovo gore. Tu si u pravu.
Ovo sve vrijedi za EU, njemacka mirovina.
Izvor:
https://www.ruv.de/de/r_v_ratgeber/a...swirkungen.jsp
|
10.01.2016., 11:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Nekako mi malo 400 eura za 10 godina rada u Njemačkoj, jel to na minimalcu ako radiš?
|
|
|
10.01.2016., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Gustavo kaže:
Nekako mi malo 400 eura za 10 godina rada u Njemačkoj, jel to na minimalcu ako radiš?
|
Samo primjer, nema veze sa stvarnim brojkama.
Ali kada si vec zasjekao, to je i puno!
Za njemacko mirovinsko su ti najbitnije one zadnje 5 godine staza (ili 7). Te godine ti povecaju izrazito iznos mirovinu, ove godine do onda (znaci 30+godina) su mozda zajedno kao zadnjih 5(7). (moja aproksimacija iz obiteljskog iskustva)
|
10.01.2016., 12:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Pile4444 kaže:
Samo primjer, nema veze sa stvarnim brojkama.
Ali kada si vec zasjekao, to je i puno!
Za njemacko mirovinsko su ti najbitnije one zadnje 5 godine staza (ili 7). Te godine ti povecaju izrazito iznos mirovinu, ove godine do onda (znaci 30+godina) su mozda zajedno kao zadnjih 5(7). (moja aproksimacija iz obiteljskog iskustva)
|
To je pozitivno za one koji su tek počeli raditi u DE, a jel postoji još kakva mogućnost uplate dodatnog mirovinskog fonda?
|
|
|
10.01.2016., 12:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Gustavo kaže:
To je pozitivno za one koji su tek počeli raditi u DE, a jel postoji još kakva mogućnost uplate dodatnog mirovinskog fonda?
|
E, to vise ne znam.
U svakom slucaju bi onda radije isao na privatno mirovinsko, ili neku kombinaciju sa zivotnim ili invalidskim osiguranjem (njemci imaju milion mogucih osiguranja  ).
Uglavnom da ima isplata na kraju osiguranog roka u obliku casha ili mjesecnok iznosa.
Moja varijanta je stediti sam. Zajebi ovo sve. Ali to nije za svakoga.
|
10.01.2016., 12:59
|
|
I'm The Man
Registracija: Apr 2008.
|
Malo ste pobrkali neke stvari.
Iz Njemacke direktno je moguce dobiti mirovinu tek ako je osoba u Njemackoj minimalno 5 godina (60 mjeseci) uplacivala u mirovinski fond, ako je to manje od 60 mjeseci onda nece dobiti mirovinu iz Njemacke nego ce to biti regulirano preko medjudrzavnih ugovora tj to vrijeme provedeno u Njemackoj ce biti isplacivano sa domacom mirovinom a njemacko mirovinsko ce uplacivati novce domacem mirovinskom.
Tako je u vecini zemalja, izuzetak su privatne mirovine tj nesto kao 3 stup u Hrvatskoj jer to nema veze sa redovnim mirovinskim sustavom.
|
10.01.2016., 17:36
|
|
Trollhammaren
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
Gustavo kaže:
|
malo? to sigurno nije malo...po tome bi 40godina staža bilo 1.600€ netto sto nikako nije loše...pa jbt toliku plaću ni sada nemam (ako ne radim subote) 
|
|
|
10.01.2016., 22:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mortiis kaže:
malo? to sigurno nije malo...po tome bi 40godina staža bilo 1.600€ netto sto nikako nije loše...pa jbt toliku plaću ni sada nemam (ako ne radim subote) 
|
Toliko i ima kod mene jedan penzioner i to je radio niže poslove, rođakinja mi rekla da će za 25 godina staža imati 1300 eura mirovinu, ovisi o visini plaće i izdavajanju za mirovinsko.
|
|
|
11.01.2016., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ico1 kaže:
|
Vidjećemo što će biti za 4-5 mjeseci, ja ionako ne idem ranije nikuda, al da su napravili sranje s tim migrantima jesu.
|
|
|
11.01.2016., 10:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
newbie2901 kaže:
Pozdrav, zanima me može li se stažirati u Njemačkoj... Recimo jedna medicinska sestra, tj studentica koja je išla 3 godine više škole u Zagrebu, obranila svoj rad itd.. Može li stažirati u zemljama EU bez ikakvog problema ili to nikada u Hrvatskoj ne bi priznali?
|
Problem je u tome sto razlicite drzave EU imaju razlicite sisteme obrazovanja. U Hr staz je dio obrazovanja i prema tome ti si tek med. sestra kad polozis strucni ispit , a to bez staziranja ne mozes.
U njem. obrazovnom sustavu staziranje ne postoji, jer svu prakticnu nastavu odraduju tokom skolovanja. Ako zelis raditi u De kao med sestra prvo ti trebaju priznati diplomu. To rade tako da usporeduju svoj i nas program, teoriju i praksu. U njem. koliko sam upucena ne postoji studij za sestrinstvo, tako da ako nemas srednju med. i jos nemas staz tesko da bi te prepoznali kao med. sestru u njem.
Ali uvijek imas mogucnost raditi kao njegovateljica dok cekas priznanje diplome, koje moze potrajati vise od godine dana ako je situacija komplicirana.
Najjednostavnije bi bilo odraditi staz u Hr i time zaokruziti obrazovanje i onda se baciti u potragu za poslom.
|
|
|
12.01.2016., 00:54
|
|
Adidasčar
Registracija: May 2008.
|
Postavit cu jedno cudno i glupo pitanje.. Jeli moguce izvaditi neku vrstu pokaza bilo autobusnog ili avionskog za putovanja relacija njemacka -hrvatska?recimo triput tjedno ili svaki dan cak?
|
12.01.2016., 01:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
ico1 kaže:
|
Ko zna šta će se odvijat, ionako je bilo previše stranaca tamo, sad je to pravo šiptarsko cigansko selo.
Svakako da je država zakazala, jer nema tih pobuna/ustanaka koje policija neke države ne može držat pod kontrolom, pa daj vidi samo u hrv kad su deložacije, kad tjeraju ljude iz kuća naravno zovu policiju, i dođe ih bar 50 interventnih, a tam u Kelnu da ih je bilo tolko ne bi mogli bit onakvi neredi,
ma nije uopšte bilo policije u tom i jest problem
|
|
|
12.01.2016., 12:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Da li netko zna mogu li se u Njemačkoj dobiti kakva bespovratna sredstva ili poticaji za samozapošljavanje žena? Gdje se mogu dobiti kvalitetne informacije vezane za otvorenje trgovačkog obrta?
|
|
|
12.01.2016., 14:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
OCP kaže:
Da li netko zna mogu li se u Njemačkoj dobiti kakva bespovratna sredstva ili poticaji za samozapošljavanje žena? Gdje se mogu dobiti kvalitetne informacije vezane za otvorenje trgovačkog obrta?
|
Bas sam neki dan gledao:
http://www.existenzgruender.de/DE/Home/inhalt.html
sluzbena stranica ministarstva.
P.S. Za zene ima posebnih poticaja.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:54.
|
|
|
|