Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.12.2010., 13:15   #1041
Quote:
felga kaže: Pogledaj post
@bracodbk

Je li postojala mogućnost da se neprijatelja onemogući da zauzme Mokošicu, ili je to bilo fakat nemoguće s obzirom na tako malen broj Branitelja, a o oružju da ne govorimo?
Postojala bi da smo imali s čim. Nije tu u pitanju bio samo broj ljudi nego i naoružanje. Protuoklopa je bilo jako malo i bio je raspoređen od Debelog Brijega do Čepikuća. Cesta od Zaplanika, preko Osojnika do Mokošice je uska i prolazi kroz brda pa se uz dovoljne količine protuoklopa moglo to držat, ali kako nije bilo dovoljno takvog oružja a ni topničke podrške, jer topništvo tad nismo ni imali, tako je to sve moralo pasti. Unatoč svemu, Osojnik se držao poprilično dugo, a kad je pao Osojnik onda im je bilo otvoreno sve do Mokošice. Također s druge strane preko Brgata otpor je trajao sve dok je trajao i otpor u Župi, a kad su pali Kupari onda se i Brgat morao povući pa je ovima bio otvoren put do Mokošice preko Brgata i Komolca. Znači Mokošica bi svakako pala.

Quote:
obicni kaže: Pogledaj post
bracodbk poz dal postoji jos neko selo uskoplje osim onog iznad aerodroma ako mozes pokazati ga na google earthu kao i felgi jer se ne snalazim.hvala unaprijed
Postojalo je selo Uskoplje ispod Vlaštice (danas tu više nitko ne živi). Nalazi se iznad lokalne ceste Ivanica - Zaplanik, a uz samo cestu se nalazi željeznička stanica Uskoplje. Veliki crveni krug na karti je Ivanica, veći plavi je selo Uskoplje, a mali plavi je željeznička stanica Uskoplje.

http://i112.photobucket.com/albums/n...k/uskoplje.jpg

Zadnje uređivanje bracodbk : 10.12.2010. at 13:23.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2010., 22:46   #1042
Quote:
bracodbk kaže: Pogledaj post
Postojalo je selo Uskoplje ispod Vlaštice (danas tu više nitko ne živi). Nalazi se iznad lokalne ceste Ivanica - Zaplanik, a uz samo cestu se nalazi željeznička stanica Uskoplje. Veliki crveni krug na karti je Ivanica, veći plavi je selo Uskoplje, a mali plavi je željeznička stanica Uskoplje.

http://i112.photobucket.com/albums/n...k/uskoplje.jpg
znaci negdje ovde je matijas unistio oklopima cetnicke zisove pa kojim putem im je dosao kad su drzali ivanicu

Zadnje uređivanje rezon@tor : 13.12.2010. at 15:02.
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2010., 00:01   #1043
Quote:
felga kaže: Pogledaj post
Može li mi netko objasniti, zašto je puno Branitelja poginulo na "Golubovom kamenu"?

Je li to bio neki gadan položaj gdje se on nalazi?
Uz ovo što je Braco naveo o Golubovom kamenu, pošto sam ljetos išao sa još jednim ratnim kolegom i obišli sve položaje na vrhovima iznad istoćnog djela Rijeke dubrovačke pa sve do njihovih položaja na Golubovom kamenu pa smo se na kraju spustili puteljkom koji vodi od istog sve do Komolca. Taj položaj su osvojili Imočani iz 4Gbr (tzv imotska bojna) i tu im svaka čast jer to je jedan od najboljih (za obranu) i najnepristupačniji za napad od svih koje sam u DR vidio, jer je prirodno tako nepristupačan da su pripadnici 4 Gbr prilikom napada barem 300 metara a i više nisu imali praktično stijenu za koje bi iskoristili kao zaklon ili položaj odakle bi mogli pucati po četničkim položajima teren uokolo se sastoji od stijena po kojima se jedva može hodati a ne i trčati jer iz tla vire gusto izbrazdane stijene dužine otprilike 30-50 cm pod kutom otprilike 45-60 stupnjeva pa se praktićno hoda po sa vrhovima tih stijena svaki krivi pokret je mogao rezultirati izvrtanjem zgloba i samim tim izbacivanjem iz stroja i mogučnošću da pogineš u borbi jer sami ti položaji kraj Golubovog kamena su bili toliko dobro ukopani da je samo odlucnost i hrabrost naših Branitelja iz 4Gbr bila kljućna za osvajanje tog položaja.
Taj su položaj pokušali odozgo (prvih dana napada na Dubrovnik) napasti dva puta jedan put specijalci i jedna grupa ZNG-a ali su povukli nakon kraće borbe i nekoliko ranjenih srećom da su odustali na vrijeme jer taj položaj jednostavno neosvojiv odozgo.
Oni su imali tom položaju pristup putem iz smjera SI tj iz mjesta Uskoplja pa dalje prema mjestu Ivanica.
Volio bih da netko od onih koji je učestvovao iz 4Gbr u akciji zauzimanja Golubovog kamena napiše post o tome, sigurno je bilo vrlo dramatično.
Odgovori s citatom
Old 11.12.2010., 13:49   #1044
Quote:
znaci negdje ovde je matijas unistio oklopima cetnicke zisove pa kojim putem im je dosao kad su drzali ivanicu
Dok su Gromovi napadali Ivanicu preko Brgata, Pauk je napredovao starom prugom (štrekom) Dubrovnik - Uskoplje preko Šumeta i gađao ih u pokretu. Iznenadio ih je i za samo sat vremena potpuno razbio. Nisu na Uskoplju bili samo ZIS-ovi nego i haubice 105 mm te minobacači 120 mm. Mislim da su tu imali najmanje dva tenka koje su povukli prema Zaplaniku.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2010., 15:35   #1045
Quote:
Dok su Gromovi napadali Ivanicu preko Brgata, Pauk je napredovao starom prugom (štrekom) Dubrovnik - Uskoplje preko Šumeta i gađao ih u pokretu. Iznenadio ih je i za samo sat vremena potpuno razbio. Nisu na Uskoplju bili samo ZIS-ovi nego i haubice 105 mm te minobacači 120 mm. Mislim da su tu imali najmanje dva tenka koje su povukli prema Zaplaniku.
sa kakvim snagama je pauk napao uskoplje jel bilo gubitaka i unistenja oklopa
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2010., 17:20   #1046
Quote:
Mislim da je Matijaš napadao sa tri tenka ali nisam siguran. Četnici su svoj oklop na vrijeme izvukli prema Zaplaniku gdje je jedan od njih uništen kasnije. Matijaš nije imao nikakvih gubitaka.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2010., 22:35   #1047
Quote:
Uništen je jedan transporter na Ivanici
Odgovori s citatom
Old 12.12.2010., 14:21   #1048
Quote:
DEFENSE kaže: Pogledaj post
defense jel ima jos negdje unistenih cetnickih oklopa zaostalo od rata da si gledao ako ima gdje

Quote:
champ kaže: Pogledaj post
...
4. A brigada ZNG "Pauci" krenuli su sa linije Velika gomila - Visoka glava - Kupinovo ždrijelo - Završlje - Golubinac - s. Slavogostići zadaća im je bila zauzimanje ključnih vrhova s kojih se ugrožavaju prilazi Dubrovniku: Golubova kamena, Meterniza i Debele glave. Prije zauzimanja tih visova ključno je bilo osvajanje masiva Velja Međa i Čvaljina, koje je u noćnoj akciji prije same operacije Matijaš osvojio i pri tome zarobio 16 četnika....
nikako da nadjem tu velju medju mozel li je na google earthu pokazati

Zadnje uređivanje rezon@tor : 13.12.2010. at 15:04. Reason: koristiti multiquote
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2010., 02:22   #1049
Quote:
defense jel ima jos negdje unistenih cetnickih oklopa zaostalo od rata da si gledao ako ima gdje
Nema, ono što je njihovog oklopa uništeno na područjima pod našom kontrolom su naši odvukli ne znam gdje, a ono što je uništeno na područjima koje su osvajali su oni odvlačili tko zna gdje
Odgovori s citatom
Old 13.12.2010., 14:33   #1050
Quote:
nikako da nadjem tu velju medju mozel li je na google earthu pokazati
Quote:
4. A brigada ZNG "Pauci" krenuli su sa linije Velika gomila - Visoka glava - Kupinovo ždrijelo - Završlje - Golubinac - s. Slavogostići zadaća im je bila zauzimanje ključnih vrhova s kojih se ugrožavaju prilazi Dubrovniku: Golubova kamena, Meterniza i Debele glave. Prije zauzimanja tih visova ključno je bilo osvajanje masiva Velja Međa i Čvaljina, koje je u noćnoj akciji prije same operacije Matijaš osvojio i pri tome zarobio 16 četnika. Daljni napad na zadane kote išao je uz teškoće uz žilavi otpor četnika i JNA. Samo masiv Golubov kamen napadan je više puta, pri čemu je poginulo 6 ljudi. Ipak su i ti visovi na koncu osvojeni.
Dakle Velja Međa i Čvaljina (V. Međa 30 km, a Čvaljina oko 24 km zračne linije daleko od Golubovog kamena) nisu ni na bilo koji način bili ključni za osvajanje Golubovog kamena pa je autor teksta malo polupao lončiće. Za osvajanje Golubovog kamena bilo je ključno osvojiti Vukoviće i raskrižje Hum-Osojnik-Ivanica kod sela Vukovići na cestovnoj komunikaciji od Huma prema Ivanici što je nakon nekoliko dana borbi ostvareno. Ključno je bilo također istovremeno napasti Ivanicu. Na taj način je četnicima onemogućeno doturanje bilo kakve pomoći Golubovom kamenu. Čvaljina i Velja Međa nisu nikakvi masivi nego dva sela u zapadnom dijelu Popovog polja.

http://i112.photobucket.com/albums/n...veljamedja.jpg

Plavi krugovi - Velja Međa i Čvaljina
Crveni krug - Golubov kamen

Zadnje uređivanje bracodbk : 13.12.2010. at 14:50.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2010., 14:44   #1051
Quote:
Ako se radi o transporteru na koji ja mislim, onda je taj ostao u kvaru a kasnije je pogođen nekoliko puta. Ako se radi o transporteru iz Vukovića toga je uništio J.G. kad je uništio i tenk koji je bio ispred transportera. U Zaplaniku je uništen još jedan tenk, a poslije je onesposobljen još jedan pored ceste između Taleže i Huma gdje je mjesecima bio nepokretan i nama nedostupan. Četnici su ga nekoliko puta pokušali izvuć ali je Đuro Š. to uvijek dobro pokrivao svojim tenkovima i onemogućio ih.

Zadnje uređivanje bracodbk : 13.12.2010. at 14:51.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2010., 14:48   #1052
Quote:
Nema, ono što je njihovog oklopa uništeno na područjima pod našom kontrolom su naši odvukli ne znam gdje, a ono što je uništeno na područjima koje su osvajali su oni odvlačili tko zna gdje
Jedan tenk (iz Zaplanika) je završio u staro željezo, drugi iz Vukovića smo dali 4. ili 1. gbr, a dali smo im i transporter iz Vukovića. Koliko ja znam oni su ih osposobili i vratili u borbu. Zauzvrat smo, koliko se ja sjećam, dobili dva kamiona. Mijenjali smo se kao djeca za sličice
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2010., 22:45   #1053
Quote:
Jedan tenk (iz Zaplanika) je završio u staro željezo, drugi iz Vukovića smo dali 4. ili 1. gbr, a dali smo im i transporter iz Vukovića. Koliko ja znam oni su ih osposobili i vratili u borbu. Zauzvrat smo, koliko se ja sjećam, dobili dva kamiona. Mijenjali smo se kao djeca za sličice
braco ako znas aj opisi unistenja tih oklopa misl sam tijek akcije odakle su stigli ti oklopi i koji su bili t-34 t-55
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2010., 01:49   #1054
Quote:
braco ako znas aj opisi unistenja tih oklopa misl sam tijek akcije odakle su stigli ti oklopi i koji su bili t-34 t-55
Tenk u Vukovićima (T-34) je bio stacioniran oko 200 metara prije ulaza u selo. Uz njega je bio transporter. Tenk je uništen nakon što je jedan branitelj dovukao BST iz smjera Kalađurđevića. Pomogli su mu dvojica mojih suboraca. Prvo je pogodio tenk a potom odmah i transporter. Tu su bili i specijalci SJP Dubrovačko-neretvanske. I oni su gađali tenk RB-om. Kasnije su dvojica specijalaca tu ranjeni, jedan je ostao nepokretan. Tenk je imao manja oštećenja prednje ploče pa je odšlepan i kasnije osposobljen, a transporter je izgorio. Tenk (T-34) kod Zaplanika je nakon kraće borbe uništio Matijaš za vrijeme akcije probijanja crte prema Začuli i Orahu. Tenk kod Taleže je (prema priči jednog svjedoka s one strane) onesposobio naš tenk sa Planika koji je poklopio to područje i pogodio mu gusjenice. Taj je bio T-55. Četnici su ga izvukli tek negdje pred kraj rata, a pokušavali su cijelo vrijeme ali su naši tenkisti to odlično pokrivali i nisu im dozvolili da ga odšlepaju. Osobno sam jednom zgodom navodio vatru na to područje prilikom jednog takvog pokušaja izvlačenja oštećenog tenka drugim tenkom. Na žalost naši tenkisti nisu mogli pogodit taj drugi tenk jer im je smetao vrh jedne male čukice ali su tukli u 10-20 metara i potjerali ih.

Tenk iz Zaplanika (ili ono što je ostalo od njega) i moji suborci izvidnici:

http://i112.photobucket.com/albums/n...bk/Natenku.jpg
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2010., 09:49   #1055
Quote:
Tenk iz Zaplanika (ili ono što je ostalo od njega) i moji suborci izvidnici:
http://i112.photobucket.com/albums/n...bk/Natenku.jpg
ovu t-34 je nesto dobro pogodilo kad su joj iskidane gusjenice i vidi se da je gorila jel bilo mrtvih unutra kad ste nasli tenkoveopcenito jel iko od cejena stradao ua da je nadjen u tenku il transporteru dobra slika imas li jos koju braco

Zadnje uređivanje rezon@tor : 14.12.2010. at 09:57.
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2010., 13:29   #1056
Quote:
ovu t-34 je nesto dobro pogodilo kad su joj iskidane gusjenice i vidi se da je gorila jel bilo mrtvih unutra kad ste nasli tenkoveopcenito jel iko od cejena stradao ua da je nadjen u tenku il transporteru dobra slika imas li jos koju braco
U ovome sa slike je izgorjela cijela posada, a onaj u Vukovićima su napustili minut prije pogodka. Nisu se mogli okrenut na uskoj cesti pa su se razbježali. Imam slika ali ne ovakvih.
bracodbk is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2010., 14:07   #1057
Quote:
U ovome sa slike je izgorjela cijela posada, a onaj u Vukovićima su napustili minut prije pogodka. Nisu se mogli okrenut na uskoj cesti pa su se razbježali. Imam slika ali ne ovakvih.
braco postavi slika sto imas red je da se vide ti ratni dani naravno ako zelis..znaci ostavili su komplet posadu u tenku nisu ih ni probali izvlacit ovo me ne iznenadjuje lici na cejene
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2010., 14:58   #1058
Quote:
Tenk u Vukovićima (T-34) je bio stacioniran oko 200 metara prije ulaza u selo. Uz njega je bio transporter. Tenk je uništen nakon što je jedan branitelj dovukao BST iz smjera Kalađurđevića. Pomogli su mu dvojica mojih suboraca. Prvo je pogodio tenk a potom odmah i transporter. Tu su bili i specijalci SJP Dubrovačko-neretvanske. I oni su gađali tenk RB-om. Kasnije su dvojica specijalaca tu ranjeni, jedan je ostao nepokretan.
http://www.youtube.com/watch?v=MPNeYGzkAG0

ako se ne varam....
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2010., 15:51   #1059
Quote:
Vanjushka kaže: Pogledaj post
vanjuska ovaj tenk je iz vukovica jel tak na snimci se ne vidi gdje je pogodjen il ja nisam vidio kako su uspjeli pobjec cejeni iz tenka dal je ko izginuo u transporteru iza tenka
obicni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2010., 16:14   #1060
Jel onaj ranjeni , šta na zemlji leži , naš ili njihov ?
Keva is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:34.