Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja |
|
|
02.07.2008., 09:02
|
|
Kristijan
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
MalaLola kaže:
Ništa.. jučer sam se naručila kod Ivaniševićke privatno pa ću vidjeti šta će mi ona reči 
Moj phd posteljice kaže ovako:
Posteljica veličine 9:6:2,5 cm s pupkovinom dugom 15 cm, koja inserira na ovojima. Na bazalnoj ploči se nalazi sloj hematoma veličine 7:3:1 cm. Bez hematoma ošišano posteljično tkivno teži 50 g. Na prerezima je tkivo obilno prožeto krvlju. Histološiki su ovoji prožeti krvlju, podleži im obilan sloj fibrina. Pupkovina je uredne građe. Posteljično tkivo je nezrele građe primjerene dobi, žarišno prožeto krvarenjima.
Nekako mi se čini da je ovaj dio podleži im obilan sloj fibrina bitan. Iako kad sam ja pitala za to sve rekli su mi da mi je ovako veliki hematom mogao nastati i od poroda, kao i sve ovo drugo.. hm? a ako nije od toga, jebiga nikad nisam pitala 
|
kako je moja pupkovina duzine 25 cm ...ustvari moja je pupkovina najduza ?
a larina jako mala?
|
|
|
02.07.2008., 09:58
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
Registracija: Oct 2006.
|
ne... moja pupkovina je prerezana na pola... u PHD-u gdje se opisuje beba je duljine 15 cm a u dijelu posteljice 12 cm
15+12=27..
uredna je duljina ali kada su je rezali precvikali su je na pola
|
03.07.2008., 23:06
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Mar 2008.
|
|
|
|
06.07.2008., 00:05
|
|
Intenzivist
Registracija: Feb 2006.
|
evo samo mali upad
jedan ej forumašica rekla da na svoju ruku pije Andol, e pa sad nek odmah prestane, jer može imati opasne posljedice za nju i bebu
lijek izbora je heparin, i to niskomolekularni, ne zato jer on bolje djeluje na samu bolest il da je manje opasan za bebu nego jer je primjena puno jednostavnija. od 13. do 36. tjedna se mogu koristiti i peroralni antikoagulansi tj varfarin.
|
06.07.2008., 08:38
|
|
Kristijan
|
Quote:
ante dumbledore kaže:
evo samo mali upad
jedan ej forumašica rekla da na svoju ruku pije Andol, e pa sad nek odmah prestane, jer može imati opasne posljedice za nju i bebu
lijek izbora je heparin, i to niskomolekularni, ne zato jer on bolje djeluje na samu bolest il da je manje opasan za bebu nego jer je primjena puno jednostavnija. od 13. do 36. tjedna se mogu koristiti i peroralni antikoagulansi tj varfarin.
|
ta forumasica nije trudna , ali ginekolozi daju uz heeparin da se uzima i andol do 36 tjedna trudnoce ... 
i
|
|
|
06.07.2008., 08:57
|
|
čuješ li me jel ti drago?
Registracija: Nov 2002.
|
ja također pijem aspirin, ne andol, nego aspirin 100 protect, po nalog liječnika.
isto me bila prpa što kako i zašto ali me dr. utješio i ohrabrio da se ne moram ništa bojati i da je to više u redu nego loše za bebu i mene.
|
06.07.2008., 09:30
|
|
eto mene opet s vama
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
chiquita kaže:
ja također pijem aspirin, ne andol, nego aspirin 100 protect, po nalog liječnika.
isto me bila prpa što kako i zašto ali me dr. utješio i ohrabrio da se ne moram ništa bojati i da je to više u redu nego loše za bebu i mene.
|
btw andol i aspirin ti je jedno te isto samo se ime razlikuje jer je drugi proizvođač
|
|
|
06.07.2008., 09:32
|
|
eto mene opet s vama
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
ante dumbledore kaže:
evo samo mali upad
|
andol se može piti do šestog mjeseca trudnoće,tako piše u uputstvima
|
|
|
06.07.2008., 11:12
|
|
Desenchanted
Registracija: Jan 2008.
|
ma, pusti uputstva, doktor ti onako prema svojem iskustvu propise lijek i dozu.
|
|
|
06.07.2008., 15:25
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
|
Quote:
tvitica kaže:
ta forumasica nije trudna , ali ginekolozi daju uz heeparin da se uzima i andol do 36 tjedna trudnoce ... 
|
točno... moja prijateljica koja je prije tri godine imala istu situaciju.... znači umrla joj beba u 32 tjednu i nakon par dana što je nosila mrtvo dijete dobila je nešto najgore ne svijetu a to je preeklampsiju.
Pala je u šok i u komu i mrtvu bebu su joj vadili carskim rezom...
nakon što je nakon tjedan dana došla doma, dobila je duboku vensku trombozu i završila na Rebru.
Sad je trudna 33 tjedna ponovno...svaki dan u 10 ujutro pije Andol 100 i u 18 sati popodne injekcija niskomolekularnog heparina ispod kože u nogu.
Eto.... užas 
|
06.07.2008., 15:32
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
|
najzeznutija je situacija poroditi 'heparinsku trudnicu'
zašto? je je trudničina krv toliko rijetka da na porodu može iskrvariti.
zato se ti porodi vrlo često obavljaju carkim rezom a dan prije poroda se obustavlja terapija niskomolekularnim heparinom i obavezno na porodu mora biti hemetolog da ako počne krvariti da joj veliku dozu stereoida!!!
Uglavnom.... sve me strah
|
06.07.2008., 15:37
|
|
Intenzivist
|
nisam ginekolog pa neću se pravit pametniji od istih,iako je ovo zapravo stvar hematologa a ne ginekologa
koliko literatura govori niskomolekularni heparin, a može se dati od 13. do 36. tjedna antikoagulanse, ali nije uopće potreba mijenjat heparin za varfarin.
uloga antiagregacijske terapije uopće nije dokazana u liječenju trombofilije, iako se poprilično često daju. a svi NSAR mogu inhibicijom prostaglandina inducirat prijevremeno zatvaranje ductus arteriosusa, što može biti pogubno za dijete u maternici
|
06.07.2008., 15:42
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
|
ok ante...onda koliko sma ja tebe razumjela treba ne piti andol već samo niskomolekularni heparin???
Ja sam toliko prestrašena svime, prije tri mjeseca sve mi se to izdešavalo.... jednostavno zbunjena sam
da li možeš kao doktor pogledati moj PHD bebe i reći što ti misliš.
Citiram nalaz:
Posteljica ovalna, veličine 12x10x1 cm, težine 150 grama sparacentralnom insercijom pupkovine duljine 12 cm. Fetalna strana i materalna strana posteljice uredne.
Plodovi ovoji tanki i prozirni. Na serijskim rezovima posteljičino tkivo nezrelog izgleda. Histološki posteljičino tkivo građeno je od intrermedijalnih korijalnih resica žarišno vezivno promjenjene strome s inter i intraviloznim nakupljanjem fibronida. U oko 50% korijalnih resica vidljivo umnažanje X stanica sa stvaranjem interviloznih mostića. Decudualna ploča prožeta fibrionidom dok je amnionska strana korijalne ploče pokrivena brojnim skvamama
|
06.07.2008., 20:01
|
|
Kristijan
|
Quote:
ante dumbledore kaže:
nisam ginekolog pa neću se pravit pametniji od istih,iako je ovo zapravo stvar hematologa a ne ginekologa
koliko literatura govori niskomolekularni heparin, a može se dati od 13. do 36. tjedna antikoagulanse, ali nije uopće potreba mijenjat heparin za varfarin.
uloga antiagregacijske terapije uopće nije dokazana u liječenju trombofilije, iako se poprilično često daju. a svi NSAR mogu inhibicijom prostaglandina inducirat prijevremeno zatvaranje ductus arteriosusa, što može biti pogubno za dijete u maternici
|
ajme majko , jel moze zdravo seljacki 
|
|
|
06.07.2008., 21:00
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
|
čuj tviti kako smo se ja i ti dodatno educirale u našoj situaciji, ante je valjda mislio da smo kolege..
pa nam priopćava na medicinskoj razini
i ja se slažem... molim ante prijevod 
|
07.07.2008., 01:07
|
|
Intenzivist
|
ispričavam se, svakako me svaki put ispravite kad se počnem pravit važan 
dakle, heparin se može davati tijekom cijele trudnoće,ali se on daje samo injekcijama pa se onda neki odluče za primjenu lijekova koji se mogu piti, dakle tablete, i to su antikoagulansi, razlika je po mjestu djelovanja lijeka, učinak manje više isti, s tim da se nefrakcionirani (klasični) heparin i antikoaulansi zahtjevaju redovito praćenje parametara zgrušavanja, dakle uradit nalaz krvi, dok to sa niskomolekularnim heparinom to nije slučaj, a i nuspojave su značajnije rjeđe.
antiagregacijska terapija djeluje drugačijim mehanizmom i nema nikakva učinka na trombofilije, zato ako vam je neki ginekolog to preporučio mislim da ne bi loše bilo otić kod hematologa,jer taj ginekolog onda ne zna previše o hematologiji, usudio bih se reći
a NSAR je kratica za nesteroidni antireumatici, lijekovi poput andola, ibuprofena, diklofenaka (voltaren), ketoprofena itd. koji se ne smiju korisititi jer može prijevremeno zatvorit jedan prolaz između aorte i plućne arterije ploda koji može biti jako opasan za bebu.
valjda sam sad bio malčice jasniji
|
07.07.2008., 14:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
ante dumbledore kaže:
ispričavam se, svakako me svaki put ispravite kad se počnem pravit važan 
dakle, heparin se može davati tijekom cijele trudnoće,ali se on daje samo injekcijama pa se onda neki odluče za primjenu lijekova koji se mogu piti, dakle tablete, i to su antikoagulansi, razlika je po mjestu djelovanja lijeka, učinak manje više isti, s tim da se nefrakcionirani (klasični) heparin i antikoaulansi zahtjevaju redovito praćenje parametara zgrušavanja, dakle uradit nalaz krvi, dok to sa niskomolekularnim heparinom to nije slučaj, a i nuspojave su značajnije rjeđe.
antiagregacijska terapija djeluje drugačijim mehanizmom i nema nikakva učinka na trombofilije, zato ako vam je neki ginekolog to preporučio mislim da ne bi loše bilo otić kod hematologa,jer taj ginekolog onda ne zna previše o hematologiji, usudio bih se reći
a NSAR je kratica za nesteroidni antireumatici, lijekovi poput andola, ibuprofena, diklofenaka (voltaren), ketoprofena itd. koji se ne smiju korisititi jer može prijevremeno zatvorit jedan prolaz između aorte i plućne arterije ploda koji može biti jako opasan za bebu.
valjda sam sad bio malčice jasniji
|
hvala   
e tako , da skuzimo nesto ...
uglavnom ginekolozi ovakve trudnoce drze svih 9 mjeseci na niskomolekularnom heparinu , valjda zbog tih razloga koje ti navodis 
|
|
|
08.07.2008., 11:03
|
|
Napokon četvero
Registracija: Aug 2007.
|
Ja sam napokon napravila sve pretrage (barem one za koje sam dobila uputnice) i sada čekam nalaze. A to će biti tek za tri tjedna. Javim vam kakva je situacija kod mene.
|
|
|
08.07.2008., 12:10
|
|
15.6.2009 i 29.6.2012.
|
ying...lijepo te je tu opet vidjeti...
Draga...koje si na kraju pretragenapravila???
ajd napiši...
|
08.07.2008., 16:11
|
|
Napokon četvero
Registracija: Aug 2007.
|
Draga lara, svo sam ja ovo vrijeme tu, čitam vas redovito, samo nemam nikakve novosti, pa se ne javljam. A i trebala sam odmora.
Što se tiče pretraga ne znam što da ti kažem, meni na uputnicama nisu bili napisani detalji pretraga, kao kod tebe, znat ću valjda kada mi dođu nalazi.
Ono što znam je da su mi radili je slijedeće:
TORCH - sve u redu
Veliki koagulogram - d-dimeri povišeni
Daljnje ispitivanje trombofilije (samo to je pisalo na uputnici, znam da su mi radili PCR metodom, ali šta točno znači ta pretraga ne znam) - nalazi krajem tjedna
hormoni štitnjače - TSH malo povišen, bila sam kod endokrinologa, dala mi je Euthyrox 50, rekla je da mi ne bi inače davala, jer je to jako malo povišeno, ali budući da planiram trudnoću, da će mi ipak dati da to dovedem u red
ACA, LAC - radila danas, nalazi za tri tjedna
To je sve za sada.
Genetske pretrage nisam radila. I nije mi jasno, šta ako ih napravim i otkriju da nešto npr. nije u redu. Koliko sam ja razumjela iz svega što sam o tome pročitala, tu se ionako ne može ništa napraviti. Sve je stvar pokušaja i pogreške. Jer ako roditelji i imaju neke greške na kromosomima, opet se u spajanju može roditi zdravo dijete, i obrnuto, samo je veća vjerojatnost spontanog pobačaja. I u tom slučaju treba više pokušavati.
Da li griješim?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:33.
|
|
|
|