|
|
30.08.2018., 18:29
|
|
Registrirani hoverkraft
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
sivkić kaže:
Ne trebaš produžavat kad te nema.
|
Ok, ali sto s poreznom? Oni nece radit problem jer sam u radnom odnosu u mjestu boravista koje je isteklo, u vezi poreza, prireza, naknade za prijevoz itd?
|
30.08.2018., 19:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Bitno je da im platiš porez i prirez.Ne znam kako to ide kad radiš vani.
|
05.09.2018., 10:31
|
|
Master of the universe
Registracija: Mar 2009.
|
Po mom misljenju:
1. na naknadu za prijevoz nemas ionako pravo jer je to "realni" trosak, a posto tebe nema ne bi ga trebao ni dobivati. No svaka firma svoju politiku vodi.
2. po PS-u, nakon sto ti istekne boraviste, firma bi trebala obracunavati prirez po mjestu prebivalista. no najvjerojatnije to nece napraviti (pricam iz iskustva) tako da teoretski zbog tog bi moglo bit nekih problema ako budu neke kontrole ili se netko zainati. nije tvoja greska (jer je firma duzna to voditi kako treba) no od tebe bi porezna/grad trazili nadoknadu (ako postoji, tipa ako je boravisni prirez manji od prebivalisnog). Nemam pojma sto bi se dogodilo ako je isti ili cak veci, posto prirez pripada gradovima... Najsigurnije bi ti po meni bilo inzistirati od firme da ti po zakonu obracunavaju prirez na prebivaliste nakon isteka boravista (ne znam kakva je situacija ako istjece nekog datuma u mjesecu, mislim da ide tamo gdje si unutar tog mjeseca duze)
|
|
|
18.09.2018., 07:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2013.
|
Prijava na poreznoj bez prijave boravišta. Šta sad?
Bilo je postavljeno jedno pitanje/situacija dosta prije pa ga ponavljam, ako netko može pomoći odgovorom:
----
Pozdrav,
prije godinu dana sam potpisala ugovor o najmu stana, stanodavac je prijavio na poreznoj, ali ja još nisam prijavila boravište. Uglavnom, sad kad stalno boravim (do sad sam malo bila, malo ne) prijavila bih boraviše. S tim da je stanodavac u Senju, a ja u Zagrebu.
Moja pitanja:
1. hoće li mi obračunati neku kaznu za neprijavljivanje do sad?
2. što mi je potrebno ako stanodavac ne može doći samnom u pp?
hvala
----
Kod mene je situacija ista kao opisana gore i molim nekog za odgovor na boldano.
Ne znam da li pomaže da se nalazim u istom gradu gdje mi je prebivalište, čak štoviše, u istom kvartu te ne zadirem u ikakve promjene poreznog razreda, glasačkog mjesta ili inog.
Upravo me ova situacija zanima pa molim nekog upućenijeg za odgovor.
Hvala!
|
|
|
18.09.2018., 08:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Ovjerite izjavu kod bilježnika i to odneseš kod prijave.
|
23.09.2018., 15:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2018.
|
Da li netko zna točno?
Veči dio godine živim u kući na periferiji, ostatak vremena okvirno 4 mjeseca u komadu živim u gradu.
I tako svake godine. Da li je se može boravište u gradu svake godine ponovno prijavljivati i odjavljivati?
Jer navodno ima neko oravilo da se boravište može najviše dvije godine zaredom prijaviti na isto mjesto.
Kako to riješiti?
|
|
|
24.09.2018., 07:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Prijaviš samo na 4 mjeseca.
|
25.09.2018., 18:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2018.
|
Quote:
sivkić kaže:
Prijaviš samo na 4 mjeseca.
|
Hvala!
|
|
|
25.09.2018., 22:28
|
|
Shanghai Baby
Registracija: May 2015.
|
Kod prijave boravista u Zagrebu, je li se moze otici u Petrinjsku neovisno o adresi ili ide se ide u postaju nadleznu za konkretnu adresu?
|
|
|
28.09.2018., 00:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Quote:
Xiang Chi kaže:
Kod prijave boravista u Zagrebu, je li se moze otici u Petrinjsku neovisno o adresi ili ide se ide u postaju nadleznu za konkretnu adresu?
|
Petrinjska , neovisno o adresi
|
|
|
09.10.2018., 15:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Pozdrav.. zanima me jel netko bio u situaciji,sto nakon 2 godine boravista a mi jos uvijek mislimo biti u istom stanu podstanari? I sto kad se osoba rastane a podstanar je kako rijesit osobnu? Hvala
|
|
|
11.10.2018., 10:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Nakon 2 godine prijaviš na tome mjestu prebivalište.
Ako se rastane o zadrži prezime i mjesto prebivališta ne mjenja ništa.
Podstanar rastavljen ili ne osobnu rješava prema mjestu/stanu prebivališta.
|
11.10.2018., 10:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2016.
|
Quote:
sivkić kaže:
Nakon 2 godine prijaviš na tome mjestu prebivalište.
Ako se rastane o zadrži prezime i mjesto prebivališta ne mjenja ništa.
Podstanar rastavljen ili ne osobnu rješava prema mjestu/stanu prebivališta.
|
Ispasti će da ju može napraviti samo u mjestu prebivališta, a može i u mjestu boravišta.
Uglavnom, forumaša muči što ako se mora izseliti. Ali ne znamo na koju adresu ima trenutno prebivalište, i ima li negdje prijavljeno boravište, jer o tome ovisi daljni odgovor.
|
|
|
11.10.2018., 12:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Ispričavam se, gornji post, sad vidim da je forumaš napisao da bi ostali u stanu u kojem su već dvije godine podstanari.
Da, trebate prijaviti prebivalište. Osim ako možete dokazati da je Vaš boravak u tom mjestu boravišta određen nekim rokom, tipa ugovor o radu na određeno vrijeme, školovanje itd. Uglavnom, nećete moći produžiti boravište ako nema tog ograničavajućeg faktore. Tek nakon što ste godinu dana bili prijavljeni na nekoj drugoj adresi (ili uopće ne prijavite boravište, pa vam ostane samo prebivalište), možete opet na istoj prijaviti boravište.
Još nešto važno - ne samo da ne možete prijaviti boravište na toj adresi dulje od dvije godine u komadu, nego ne možete niti na jednoj drugoj adresi u istom mjestu. Morate van tog grada.
Ako oboje prijavite prebivalište na ovoj adresi sad, a razvedete se, oboje možete ostaviti osobnu na istoj adresi (osim ako te ovaj drugi otkuca da ustvari nemaš prebivalište više tamo), pa onaj koji se izseli prijavi boravište tamo gdje će ustvari živjeti. Ali ponavljam - mora van istog mjesta biti.
|
|
|
12.10.2018., 01:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Ispasti će da ju može napraviti samo u mjestu prebivališta, a može i u mjestu boravišta.
.
|
naravno da je tehnički može napravit u mjestu boravišta ali sa adresom prebivališta.
|
12.10.2018., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Još nešto važno - ne samo da ne možete prijaviti boravište na toj adresi dulje od dvije godine u komadu, nego ne možete niti na jednoj drugoj adresi u istom mjestu. Morate van tog grada.
|
Možda sam krivo shvatila ovaj dio, pa me zanima - ako sam 2 godine bila na jednoj adresi u ZG i znam da ne mogu produžiti na istoj ponovno godinu dana bez da ne prijavim prebivalište, nakon isteka te 2 god je li to znači da u ZG nigdje ne mogu prijaviti ponovno boravište? Dakle ne na istoj nego nekoj drugoj adresi ponovno godinu dana boravka?
|
12.10.2018., 14:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Dobro si shvatila.
Smatra se da si se nakon dvije godine trajno nastanila u Zagrebu i da trebaš prijaviti prebivalište u Zagrebu, bez obzira što bi se ti nakon dvije godine preselila sa jedne adrese na drugu. Dakle, ako si bila u Mate Matića 1, Zagreb, nakon dvije godine ne možeš imati boravište u Josipa Josipovića 1, Zagreb.
|
|
|
18.10.2018., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2016.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Dobro si shvatila.
Smatra se da si se nakon dvije godine trajno nastanila u Zagrebu i da trebaš prijaviti prebivalište u Zagrebu, bez obzira što bi se ti nakon dvije godine preselila sa jedne adrese na drugu. Dakle, ako si bila u Mate Matića 1, Zagreb, nakon dvije godine ne možeš imati boravište u Josipa Josipovića 1, Zagreb.
|
Meni su objasnili na policiji da se nakon dvije godine mogu prijaviti (boravište) na drugu adresu opet na dvije godine.
|
|
|
23.10.2018., 07:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Liberata kaže:
Meni su objasnili na policiji da se nakon dvije godine mogu prijaviti (boravište) na drugu adresu opet na dvije godine.
|
Možeš ako nije u istom mjestu stanovanja.
U istom mjestu sigurno ti neće dozvoliti. Vjerojatno nisi ni probala to još napraviti, ili? Probaj pa ćeš vidjeti. Ili si krivo razumjela ili su tebi krivo rekli (ni prvi ni zadnji put da državni službenik ne zna što radi). Jer piše tako i u propisima, a i u praksi se tako radi, uvjerila sam se sama više puta.
Godinu dana nakon isteka dvije godine ne možeš prijavljivati boravište u istom mjestu (čak i ako je adresa neka druga).
|
|
|
23.10.2018., 14:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2016.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Možeš ako nije u istom mjestu stanovanja.
U istom mjestu sigurno ti neće dozvoliti. Vjerojatno nisi ni probala to još napraviti, ili? Probaj pa ćeš vidjeti. Ili si krivo razumjela ili su tebi krivo rekli (ni prvi ni zadnji put da državni službenik ne zna što radi). Jer piše tako i u propisima, a i u praksi se tako radi, uvjerila sam se sama više puta.
Godinu dana nakon isteka dvije godine ne možeš prijavljivati boravište u istom mjestu (čak i ako je adresa neka druga).
|
Promijenila sam u prebivalište.
Svi smo se uvjerili da dva službenika daju različite informacije. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:29.
|
|
|
|