Emigracija Za sve emigrante i one koji to žele postati |
|
|
08.10.2013., 13:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
I još nešto, nije mi bitna ušteda, nije mi bitno da plivam u lovi, ne planiram odvajati u novac i vratiti se u Hrvatsku s tim novcem. Želim samo stvoriti nešto bolje uvjete života od ove prčije u kojoj živim i u kojoj se moram preispitivati hoću li uzeti 10 dekagrama uvoznog sira ili Podravkinog. Nije potrebno ni objašnjavati jer smatram da je to svima jasno...
NE OČEKUJEM da ću negdje drugdje dobiti sve servirano i da će mi se sve odmah poklopiti i da samo mene čekaju, nisam baš toliko opčinjena i zatucana, ne živim u nekom imaginanom svijetu. Ali, pas mu mater, ako je mnogima uspjelo, zašto ne bi moglo i meni!?
|
08.10.2013., 13:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
snakebite kaže:
Znači, savadati jezik koliko mogu i stignem, saznati što više o samoj zemlji i raznim uvjetima, ne odlaziti na blef bez posla, ne odlaziti bez ikakvog smještaja. Svakome bi spomenuto trebalo biti prioritet i iako je većina tih ljudi starija od mene, opet se na te relevantne podatke oglušuju.
|
Razlog je u tome što jedni rade sve onako kako treba, prije odlaska traže posao, uče jezik, itd.. dok drugi jednostavno odu. Iako su ovi prvi teoretski u pravu (i ja spadam u takve, ne bih otišao bez posla i adrese), okreneš se za 10 godina i vidiš da 99% ovih prvih još uvijek čekaju da im se otvori prilika, dok ovi drugi rade u inozemstvu već 10 godina i skupili su dovoljno love za stan i ugodan život.
|
|
|
09.10.2013., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Quote:
snakebite kaže:
I još nešto, nije mi bitna ušteda, nije mi bitno da plivam u lovi, ne planiram odvajati u novac i vratiti se u Hrvatsku s tim novcem. Želim samo stvoriti nešto bolje uvjete života od ove prčije u kojoj živim i u kojoj se moram preispitivati hoću li uzeti 10 dekagrama uvoznog sira ili Podravkinog. Nije potrebno ni objašnjavati jer smatram da je to svima jasno...
NE OČEKUJEM da ću negdje drugdje dobiti sve servirano i da će mi se sve odmah poklopiti i da samo mene čekaju, nisam baš toliko opčinjena i zatucana, ne živim u nekom imaginanom svijetu. Ali, pas mu mater, ako je mnogima uspjelo, zašto ne bi moglo i meni!?
|
Evo ovako, koliko ja znam oni ovdje traze ljude sa zavrsenim faxom za knjiznicarstvo. To ovdje traje 3 godine.
Sto se tice zivota da ne moras gledati na sitnice koje spominjes je uglavnom per default ako imas posao (bilo kakav), ali ima jedna druga "sitnica", a to je da je drustvo i ekonomija uredjena na takav nacin da normalan zivot bez ekonomskih poteskoca je u vecini slucajeva moguc ako i partner radi. Mi to u sali ovdje zovemo "ekonomska zajednica" - ljubav i nije bitna
Ako te/vas nesto konkretno zanima pitajte - da i mojih 20 i kusur godina ovdje nekom pomogne 
|
|
|
17.10.2013., 10:28
|
|
ljutika
Registracija: Mar 2011.
|
Hej!
Malo da osvježimo neke stvari.
Quote:
nienna kaže:
|
|
|
|
19.10.2013., 21:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Prije svega pozdrav svima na ovom forumu a narocito onima koji daju valjane i pouzdane informacije.
Ja bih imao neka pitanja pa ako neko ima neka iskustva vezano za moju problematiku bio bih mu veliko zahvalan.
Zivim u HR i radim ko strojarski inzenjer.Trebao bih se ozeniti sa svedankom koja nije bas zainteresovana
da dode u HR zivjeti pa bih ja trebao ici u Svedcku zivjeti.Svedcki samo znam onako par rijeci, sto znaci da ne znam.
Interesuje me nakon vjencanja gore, koliko vremena meni treba da dobijem taj njihov maticni broj da bi mogao ici u skolu
jezik da ucim i jesu li oni deficitarni sa strojarskim inzenjerima tj. da li bi mi priznali diplomu i da li bi mogao raditi
ko inzinjer kod jih , naravno poslije dobro naucenog jezika. Ili da mi neko malo opise kako to sve
poslije vijencanja ide(ne mislim u braku  ) vec, vezano za tu papirologiju.
Hvala svima unaprijed
|
|
|
20.10.2013., 00:20
|
|
Registrirani korisnik
|
omg
Quote:
oonix kaže:
Prije svega pozdrav svima na ovom forumu a narocito onima koji daju valjane i pouzdane informacije.
Ja bih imao neka pitanja pa ako neko ima neka iskustva vezano za moju problematiku bio bih mu veliko zahvalan.
Zivim u HR i radim ko strojarski inzenjer.Trebao bih se ozeniti sa svedankom koja nije bas zainteresovana
da dode u HR zivjeti pa bih ja trebao ici u Svedcku zivjeti.Svedcki samo znam onako par rijeci, sto znaci da ne znam.
Interesuje me nakon vjencanja gore, koliko vremena meni treba da dobijem taj njihov maticni broj da bi mogao ici u skolu
jezik da ucim i jesu li oni deficitarni sa strojarskim inzenjerima tj. da li bi mi priznali diplomu i da li bi mogao raditi
ko inzinjer kod jih , naravno poslije dobro naucenog jezika. Ili da mi neko malo opise kako to sve
Hvala svima unaprijed
|
kako si uspio zavrsiti za inzenjera kad pises dCku umjesto dSku
|
|
|
20.10.2013., 00:24
|
|
Registrirani korisnik
|
razno
imam 17 godina treci razred elektrotehnicke skole smjer tehnicar-elektroenergetike(IV) posle zavrsetka skole sam mislio otici u svedsku imam rodbinu,ne bih njih da zamaram pitanjima pa cu ovdje vas da pitam...kakve ja imam sanse da nadjem posao sa ovom skolom i kako se dobija radna dozvola i jel jos uvjek ima ako zavrsis u datom roku kurs jezika dobijes neki novac od drzave?
|
|
|
20.10.2013., 16:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
oonix kaže:
Hvala svima unaprijed
|
Ne moras cekati da se vjencas, trazi papire odmah. Otidji u svedsku ambasadu i predaj zahtjev. Dobit ces vrijeme za intervju. Poslije intervju-a moras cekati rjesenje u Hrvatskoj. Cekat ces par mjeseci.
Sto se tice tvoje struke, trazena je. Znanje engleskog ti je jako pozeljno, ali te informacije ti moze dati i tvoja svedjanka.
|
|
|
24.10.2013., 22:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Gortyna kaže:
Ne moras cekati da se vjencas, trazi papire odmah. Otidji u svedsku ambasadu i predaj zahtjev. Dobit ces vrijeme za intervju. Poslije intervju-a moras cekati rjesenje u Hrvatskoj. Cekat ces par mjeseci.
Sto se tice tvoje struke, trazena je. Znanje engleskog ti je jako pozeljno, ali te informacije ti moze dati i tvoja svedjanka.
|
Hvala ti na odgovoru, al si me sada malo zbunio sa ovim, trazi papire odmah.Neznam kakve papire i za sta da trazim i kakav zahtjev da predam, jer sam negdje procitao da ulaskom Hrvatske u EU za deset zemalja od kojih je jedna i Swedska nije potrebna ni radna dozvola ni boravisna dozvola.Pa ako mozes, kada budes imao vremena da mi to malo objasnis.
|
|
|
24.10.2013., 23:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2012.
|
Ko zna Svedski da mi prevede ovo:
Grattis! Det här är det högsta resultat som går att uppnå på provtestet.
Endast 4% av befolkningen har en IQ på 126 eller mer.
För medlemskap i Mensa krävs en IQ på 131 eller mer, vilket uppnås av 2% av befolkningen, alltså 98:e percentilen.
Du har goda chanser att kvalificera dig för medlemskap i Mensa. Anmäl dig gärna till vårt antagningstest så får du veta säkert!
|
25.10.2013., 10:27
|
|
lost in translation
Registracija: May 2006.
|
Google translate?
|
27.10.2013., 07:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Skndlz2904 kaže:
Ko zna Svedski da mi prevede ovo:
Grattis! Det här är det högsta resultat som går att uppnå på provtestet.
Endast 4% av befolkningen har en IQ på 126 eller mer.
För medlemskap i Mensa krävs en IQ på 131 eller mer, vilket uppnås av 2% av befolkningen, alltså 98:e percentilen.
Du har goda chanser att kvalificera dig för medlemskap i Mensa. Anmäl dig gärna till vårt antagningstest så får du veta säkert!
|
Cestitamo! To je najvisi rezultat sto se moze postici na probnom testu. Samo 4% stanovnistva ima IQ 126 ili vise. Za clanstvo u Mensi potrebno je imati IQ 131 ili vise, dakle 2% stanovnistva. Imas dobre sanse da se kvalificiras za clanstvo u Mensi. Prijavi se na nas "prijemni" test i onda ces znati sigurno.
|
|
|
27.10.2013., 07:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
oonix kaže:
Hvala ti na odgovoru, al si me sada malo zbunio sa ovim, trazi papire odmah.Neznam kakve papire i za sta da trazim i kakav zahtjev da predam, jer sam negdje procitao da ulaskom Hrvatske u EU za deset zemalja od kojih je jedna i Swedska nije potrebna ni radna dozvola ni boravisna dozvola.Pa ako mozes, kada budes imao vremena da mi to malo objasnis.
|
Da, zaboravila sam da je Hr usla u EU i sigurno se nesto promijenilo. Medjutim i dalje ne mozes dobiti boravisnu i radnu dozvolu sam tak. Najbolje ti je da nazoves svedsku ambasadu i raspitas se.
|
|
|
28.10.2013., 20:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
zvao sam ja ambasadu nedugo nakon pristupanja Hrvatske EU. državljanin RH za Švedsku od 1.7.2013. ne treba niti radnu niti boravišnu dozvolu. sa svojim CV-om i kvalifikacijama dođe usred Stockholma ako hoće i traži posao, dalje ovisi o poslodavcu dal se njemu njegove kvalifikacije sviđaju. ako mu se sviđaju zaposli ga, tada dobiva pravo boravka.
ako ne nađe posao, može boraviti turistički do 3mj., ali nakon 3 mj. mora ili dokazati da traži posao, ili imati dovoljno sredstava da nastavi živjeti u swe (to je ona famozna računica 7500 SEk/mj ili tak nešt..bla bla, ima na migrationverket.se)
|
|
|
28.10.2013., 20:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
ima neka caka sa stanovanjem. tipa ako te netko tamo i zaposli, onda u RH čekaš do 8 mj. da tamo dobiješ svoj stan, odnosno stanarsko pravo. međutim mogu li ja iznajmiti stan na svoju ruku i živjeti tamo dok ne prođe tih 8mj.?
|
|
|
28.10.2013., 20:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
zeitgeist_man kaže:
ima neka caka sa stanovanjem. tipa ako te netko tamo i zaposli, onda u RH čekaš do 8 mj. da tamo dobiješ svoj stan, odnosno stanarsko pravo. međutim mogu li ja iznajmiti stan na svoju ruku i živjeti tamo dok ne prođe tih 8mj.?
|
Nisam čuo za to, jedino da bi bilo dobro imati personnummer, slično našem oib-u. Ali to nije zakonski određena obveza, već čisto uobičajen zahtjev najmodavca.
|
|
|
08.11.2013., 20:31
|
|
Beschermer
Registracija: Nov 2009.
|
Neću napisati ništa kompliciranije, već samo jednostavno da što brže riješim dvoumljenje koji imam u glavi. Nekima ovdje je sigurno poznato koliko želim ići vani, raditi i živjeti u inozemstvu to je moj konačni cilj. Dvoumim se da pokušam u Švedskoj, tamo nema ograničenje ili restrikcije za radnike iz EU-a odnosno ne treba radna dozvola i drugih raznih papira i čuo sam da nije puno teško naći posao. Informirao sam se o životu u Švedskoj, od stana, režije do hrane i drugih luksuza kao što je automobil. Ali Švedska je daleka i hladna, nikad nisam bio tamo i ne znam švedski jezik. Ja znam njemački i pokušavam naći posao i odem u Austriju ili Njemačku ali što ako ipak na kraju ne uspijem? Onda trošim novce i gubim vrijeme. U tom slučaju, Švedska bi bila brža. Ostaviti Njemačku ili Austriju i što prije probati u Švedskoj. Savjet?
Molim bez pametovanja o tome koliko je teško ovo i ono, o cijenama i ljudima itd. Samo informacije i savjeti.
|
|
|
10.11.2013., 04:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2012.
|
Zasto bismo isli u Njemacku kad sami Nijemci bjeze u Skandinaviju? 
|
|
|
10.11.2013., 10:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
Laison kaže:
Neću napisati ništa kompliciranije, već samo jednostavno da što brže riješim dvoumljenje koji imam u glavi. Nekima ovdje je sigurno poznato koliko želim ići vani, raditi i živjeti u inozemstvu to je moj konačni cilj. Dvoumim se da pokušam u Švedskoj, tamo nema ograničenje ili restrikcije za radnike iz EU-a odnosno ne treba radna dozvola i drugih raznih papira i čuo sam da nije puno teško naći posao. Informirao sam se o životu u Švedskoj, od stana, režije do hrane i drugih luksuza kao što je automobil. Ali Švedska je daleka i hladna, nikad nisam bio tamo i ne znam švedski jezik. Ja znam njemački i pokušavam naći posao i odem u Austriju ili Njemačku ali što ako ipak na kraju ne uspijem? Onda trošim novce i gubim vrijeme. U tom slučaju, Švedska bi bila brža. Ostaviti Njemačku ili Austriju i što prije probati u Švedskoj. Savjet?
Molim bez pametovanja o tome koliko je teško ovo i ono, o cijenama i ljudima itd. Samo informacije i savjeti.
|
Pošto već znaš njemački ja bi ti savjetovala da prvo tamo odeš. Ići sam u Švedsku na blef bez posla i jezika je jako riskantno i jako skupo.
Moj dojam je da ćeš lakše do Švedske iz Njemačke, kad već i skupiš malo kapitala i iskustva.
Mada sve ovisi o tvojim kvalifikacijama ofkors, ja te ne znam. Traženi kadar sa iskustvom ovdje dobro prolazi.
Zadnje uređivanje a1exa : 10.11.2013. at 10:46.
|
|
|
11.11.2013., 15:32
|
|
Beschermer
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
a1exa kaže:
Pošto već znaš njemački ja bi ti savjetovala da prvo tamo odeš. Ići sam u Švedsku na blef bez posla i jezika je jako riskantno i jako skupo.
Moj dojam je da ćeš lakše do Švedske iz Njemačke, kad već i skupiš malo kapitala i iskustva.
Mada sve ovisi o tvojim kvalifikacijama ofkors, ja te ne znam. Traženi kadar sa iskustvom ovdje dobro prolazi.
|
Jest, u Njemačkoj se uglavnom traže oni sa iskustvom dok u Švedskoj ako imaju struku koja je deficitirana ne moraju imati iskustva ali trebaju znati jezik. Ako bih ja, daj Bože, uspio da idem u Njemačku ili Austriju onda nemam potrebe da idem u hladnu Švedsku. Švedsku vidim možda kao prečicu. Kako god, mislim da sam riješio dvoumljenje, nastaviću za Njemačku. Ja sam dobio ponudu od jedne austrijske firme da ja trebam svoj njemački dovesti na mnogo višu razinu kroz 3 mjeseca i kad budem spreman pa ću moći nastaviti aplikaciju za druge poslove. Samo ne znam što mi to garantuje. Dobio sam i onaj PI (Predictive Index) da popunim pitanja. Pitanja su mi malo čudna, pa ako neko ovdje razumije da mi objasni zašto i kako, bio bih zahvalan.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:53.
|
|
|
|