Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija > Psihokauč

Psihokauč Prozac Nation

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.05.2012., 00:35   #1881
MIRKOKD,pročitao sam nešto o Palmtherapy metodi i ne čini se loša terapija za ukloniti fobiju,ali za mene je problem što sam ja konstantno crven,nekad više,nekad manje a to ovisi o fizičkoj aktivnosti,izloženosti stresu,neugodnim situacijama i izloženosti suncu.pa mislim da ova terapija nebi imala nekog posebnog djelovanja na moj problem...a što se tiće suhoće ruku i lica,poslje operacije bi se dlanovi i lice trebali normalno znojiti u skladu sa temperaturom tijela,ukoliko se ne znoje normalno nego su stalno suhe to znači da je to side effect operacije...i to znači da se vlaga treba nadoknađivati hidratantnim kremama inače će koža biti suha i ispucala...postavio si mi dobro pitanje...ovakvo isto sam i ja postavio doktoru kuhajdi pa mi je on odgovorio ovako kao i ja tebi
Splicanin18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2012., 01:38   #1882
Quote:
Splicanin18 kaže: Pogledaj post
MIRKOKD,pročitao sam nešto o Palmtherapy metodi i ne čini se loša terapija za ukloniti fobiju,ali za mene je problem što sam ja konstantno crven,nekad više,nekad manje a to ovisi o fizičkoj aktivnosti,izloženosti stresu,neugodnim situacijama i izloženosti suncu.pa mislim da ova terapija nebi imala nekog posebnog djelovanja na moj problem...a što se tiće suhoće ruku i lica,poslje operacije bi se dlanovi i lice trebali normalno znojiti u skladu sa temperaturom tijela,ukoliko se ne znoje normalno nego su stalno suhe to znači da je to side effect operacije...i to znači da se vlaga treba nadoknađivati hidratantnim kremama inače će koža biti suha i ispucala...postavio si mi dobro pitanje...ovakvo isto sam i ja postavio doktoru kuhajdi pa mi je on odgovorio ovako kao i ja tebi
Splicanin18, izvini sto nisam citao tvoje ranije postove. Nisam znao da ti imas konstantno crvenilo. Jel ti imas rosaceu? Ako je tako onda mi je jasno zasto razmisljas o operaciji. Na mom licu nema crvenila sem kad se nadjem u "neprijatnoj" situaciji pa reagujem.

Sto se tice ove operacije, ja se iskreno dosta plasim sideeffects-a, jer ne bih voleo da posle dobijem fobiju od znojenja.. da li ce neko primetiti mokru majicu, pantalone i sl... to bi onda bila samo zamena simptoma... ne crvenim se al se znojim kao zivotinja... i jos na sve to da platim 2800 evra. Daj Boze da niko od buducih pacijenata ne dobije sideeffects, ali nekako mi se cini da ih mora biti. Pogledaj ovu statistiku dr. Alberta koju sam nasao: http://www.sympathectomy.info/

Obrati paznju na ovaj pasus: What are side effects of surgery? Patients may experience compensatory sweating of the chest, abdomen, thighs and legs. This may occur in up to 80% of patients. 2% of these patients develop incapacitating Compensatory Sweating.

Ispada da bi skoro svi (80%) dobili kompenzatorno znojenje, a nigde nije zvanicno zabelezeno koliko se ljudi oslobodilo ovih posledica nakon odredjenog vremena kad se telo navikne, ako se to uopste i dogadja.
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2012., 09:07   #1883
pa većina ljudi osjeti kompenzatorno znojenje,i u nekim slučajevima prođe,a u nekima ne ali bude manjeg intenziteta i to ljudima ne smeta kao recimo potpuno znojno lice,dlanovi,pazuh,stopala i crveno lice! clip koji dr.alberto stavlja,se vadi samo u slučajevima kad je to kompezatorno znojenje nepodnošljivo i kada čovjek treba promijeniti i po 5 majica na dan! evo ti jedan link sa pacijentima koji su patili od hiperhidroze pa su imali ETS u sremskoj kamenici i pogledaj malo njihova mišljenja http://www.stetoskop.info/Torakoskop...1-comments.htm ...a što se tiče rosacee,testiran sam na nju i ona mi nije potvrđena.
Splicanin18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2012., 17:17   #1884
Danas mi je psihički težak dan sav onaj trud i mjesec dana koji sam se osjećala odlično jedan loš dan je vratio opet na staro i misli samo lete gdje ne bi trebale.....Umorna sam od toga i fali mi ona osoba koja sam bila prije ovoga koja se nije ustručavala izaći sa društvom na piće preko dana preko noći kako god...a da sada razmišljam šta da obućem da prekrijem, šta ako počnu zapitkivati.....i tisuću drugih pitanja. Danas se isto crvenim bzv. osula sam se po prsima,vratu i manji dio lica i još topli dani idu ne mogu se ubundati.....Jednostavno falim sama sebi i umorna sam od ovog straha i bježanja. Maloprije sam se i rasplakala jer mi je mama rekla što ne probam namazati prsa nekom običnom kremom!!!!!!!ufffffff baš mi je digla tlak kao da je to nešto što ću namazati kremom i nestat će. Jednostavno loš dan
Meryana is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2012., 23:02   #1885
MERYANA,rekla si da si se mjesec dana osječala odlično...pa nemoj dopustiti da ti jedan loš dan upropasti sve ono ljepo od prije mjesec dana...osoba koja ne pati od eritrofobije ima svoje loše dane,tako da te ovo ne smije obeshrabriti...sutra če opet biti sve ok
Splicanin18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 15:52   #1886
Splicanine, jesi li ti resio da ides na operaciju kod dr. Alberta?
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 19:11   #1887
Dr. Alberto mi je rekao sve o operaciji i znam i najsitnije detalje,sada samo trebam odredititermin,ali problem je u tome šta sad čekam ukrcaj na brod i zauzet sam riješavanjem dokumentacije tako da sam mu rekao da ću mu se javiti ćim budem slobodan...rekao mi je da bema problema ali da se uvijek čeka 2-3 tjedna
Splicanin18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2012., 09:25   #1888
pozdrav svima,
pratim vas vec par godina i prepoznao sam se u 99% vasih situacija.
ovo je prvi put da imam nesto korisno da podelim sa vama.
sve sto sam do sada pokusao bilo je i
i nazad na
neko od vas je vec pominjao slicna resenja EFT itd. koja se mogu naci na netu.
ali pogledajte ovo
http://www.pstec.org/
mnogo jednostavnije i glavni alat je potpuno free.
ukratko
sigurno ste primetili kako se intenzitet nelagodnosti menja kroz period vremena.
istrazivanja pokazuju da neki ljudi mogu prizvati negativna osecanja i anksioznost, samo misleci o nekim predhodnim negativnim iskustvima.
pstec prilicno uspesno brise negativna secanja. bilo koja.
dakle ovo moze pomoci svima, koji imaju kojekakve glupe fobije.
i meni je sve ovo novo, ali cu pokusati da objasnim.
funkcionise tako sto slusate jedan mp3 fajl. morate znati engleski.
snazno se koncentrisete na to sto slusate.
na pocetku vam se objasni da treba da obratite paznju na tri razlicita tona:
brzo kliktanje, sporo kliktanje i neisprekidan ton.
za to vreme tapkate prstima na tri razlicita nacina, prateci tonove.
dobicete dva snimka, za slucaj da vam sve postane previse jednostavno.
sve vreme treba jako da se trudite da mislite o nekom negativnom iskustvu,
a da pritom ne gresite dok tapkate. vrlo brzo shvatite da nije jednostavno.
snimak traje oko 30 minuta i odmah posle se vidi razlika. i najjace negativno iskustvo postane nekako nevazno. mozete slusati snimak ponovo i ponovo.

na youtube ima dosta o ovome pa pogledajte.
vecina drugih trazi neki novac. verujte dolazio sam u iskusenje i da im platim,
ali ovo sto sam probao je skroz free i meni je pomoglo.
i pstec ima neke naprednije treninge, za ljude koji imaju jake napade panike
i to sigurno naplacuju, ali ovo sto mi imamo je smesno, a opet toliko patimo
zbog toga.

nije losa ideja i da zapisete sve razlicite situacije u kojima se zacrvenite i pojedinacno mislite o svakoj dok slusate snimak.
vec tri nedelje se nisam zacrveneo ni jednom, ili ako jesam, to nisam primetio,
ili me je jednostavno bilo bas briga.
i ja sam bio spreman da uradim ETS, ali cu najpre pokusati sa ovim.
trenutno pratim svoje postupke i osecanja i cim primetim da postoji i najmanja
sansa da se crvenjenje i nelagodnost vrati, zbog nekog iskustva u toku dana, uvece sednem i mislim o tome uz pstec.
povratio sam samopouzdanje i osecam se zadovoljnijim sobom.
mnogo puta sam do sada sebi rekao, ma nemoguce da je ovako jednostavno.
probajte i vi
pa iznesite svoja iskustva
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 15:55   #1889
Mozes, i ja sam downloadovao pstec. Danas sam prvi put probao... Nije tesko, ali ne mogu tokom celog snimka da se usredsredim na neugodnu situaciju koju sam imao... verovatno je samo stvar vezbe...

Nego me interesuje koliko vremena vec koristis pstec i koliko puta slusas snimak za jednu situaciju. Jesi li koristio pstec i za neka ranija negativna secanja ili samo se fokusiras na moguce situacije u kojima bi se zacrveneo. Sta razmislas u tim situacijama? Jel se usredsredis samo na negativne emocije koje naviru u takvim situacijama pa onda tapkas?
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 16:23   #1890
mirkokd, sve je stvar vezbe.
verovatno zavisi i od osobe. kao sto je neke ljude nemoguce hipnotisati,
predpostavljam da i je i ovde slicno. ja sam sumnjao da je sve najobicniji placebo, dok mi se nije desila prva situacija u kojoj znam da bih pocrveneo pod obavezno. crvenjenje je jednostavno izostalo, jer nisam mogao da mislim o tome.
koristim ga vec mesec dana, ali ne tako cesto kao u pocetku.
sto se tice razmisljanja, uputstvo kaze da je sve stvar izbora.
mozes misliti o pojedinacnom iskustvu ili vise vezanih.
i meni je prvi put bilo tesko da se skoncentrisem, pa sam u startu mislio na sve one najgore situacije zajedno, sledeci put na pojedinacne i sada na potencijalne. igraj se malo. vidi kako najbolje deluje na tebe.
znam da je jedan lik napravio spisak od 150 situacija.
i da, mislim samo na najjnegativnije situacije i osecanja.
super je sto na kraju svake sesije mozes da ocenis i uporedis sa onim na pocetku. tako stices utisak da si nesto postigao.
naravno, paralelno sa pstec se trudim da ispratim sve one standardne stvari koje pomazu: aktivno bavljenje sportom, pravilna ishrana, doniranje krvi,
truditi se biti pozitivan, radovati se sitnim sitnim stvarima.
zivot je previse kratak, da bi smo dozvolili da nas ovakva glupost sputava.
uzivaj
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 17:06   #1891
Mozes, hvala na odgovoru. Kada mislis o potencijalnim situacijama, da li se trudis da pozoves najnegativnija osecanja(ona koja se nama javljaju pri strahu od crvenjenja) bas iz razloga da bi tapkanje imalo efekta na te emocije, tj. da ih neutralise. Pretpostavljam da je ovo metoda zbunjivanja leve i desne hemisfere radi gubljenja osecaja koji su se instalirali u desnoj hemisferi (podsvest).

Da li i dalje osecas strah od neprijatnih situacija? Interesuje me na koji nacin ti sada dolazi strah, da li po ustaljenom sablonu ili je tu doslo do nekih promena?
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 20:46   #1892
mirkokd, da mislim upravo na najnegativnija osecanja. ono sto mi se najvise svidja u ovome je upravo to sto je strah skoro nestao. preciznije nekako mi je manje poznat. skoro da se trudim da namerno izazovem takve situacije u realnom zivotu, da bih video kako cu reagovati.
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 22:49   #1893
Mozes, cestitam ti! To je stvarno napredak! Nadam se da cu i ja uspeti sa ovim. Samo se plasim da li radim ispravno. Najveci mi je problem sto kada vracam ta negativna iskustva i ponovo ih prozivljavam nikako da osetim nelagodnost koju bih realno osetio, tj nemam neki veliki strah. Verovatno moram dobro da se opustim. Probacu narednih par dana pa javljam rezultate...
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 22:58   #1894
jedina stvar koju i najbolji glumci ne mogu da izvedu je da pocrvene kad hoce.
mi mozemo, ako se dobro skoncetrisemo. potrudi se vise.
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 23:03   #1895
Ok mozes. Potrudicu se vise. Da li i ti uspevas tokom snimka bar jednom da se zacrvenis, odnosno da osetis onu standardnu automatsku reakciju koja dovodi do crvenjenja??
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2012., 23:20   #1896
upravo ta automatska reakcija je najvaznija. nju sam uspevao da aktiviram.
osetio bih blago crvenjenje, ali iskreno nisam se gledao u ogledalu. sada se koncetrisem na situacije koje su rizicne.
primer
zbog prirode posla, kad treba u sali za sastanke, pred svima, da objasnim zasto nesto ne moze da se uradi. svi postavljaju pitanja. prisutan je i strah od neznanja.
samo zamisli najgoru mogucu situaciju
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 16:05   #1897
Da, bas ta automatska reakcija. To treba da se razbije! Trudim se... delimicno uspevam, ali samo na momente je izazovem... Stvar vezbe...

Meni je ubedljivo najteze da se ne zacrvenim kada komuniciram sa nekim lice u lice. Tada postajem previse samosvestan i uglavnom mi se paznja usmerava na to gledanje sa suprotne sa strane, a svaki put kad sam svestan da me neko posmatra po defoltu se javlja automatska reakcija. Mozes, da li si ti uspeo da ugasis ovu reakciju dok si recimo okruzen sa ljudima i aktivno ucestvujes u komunikaciji? Recimo da si negde na kafi sa prijateljima, devojkom itd...
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 19:33   #1898
Angry POMOĆ!! Kako da se prestanem crveniti?!

Bok ljudi! Ovako, imam jedan veliki problem i nadam se da će mi netko znati dati neki koristan savjet.
Riječ je o mom crvenilu. Ne, to nije sada nešto malo da mi se samo obrazići malo zarumene pa odmah prođe, ja imam puno veći problem. Užasno se puno crvenim i dosta mi je toga. Ne znam točno ni kada je to počelo, al jednostavno ne znam što da radim. Crvenim se skoro u bilo kakvoj situaciji
I svako jutro kad se probudim odmah što mi prvo padne na padne na pamet je kako ću se opet cijeli dan crveniti. Znači ne crvenim se samo kada mi je neugodno, crvenim se čak i dok pričam sa svojim frendovima
Idem već sama sebi na živce zbog toga.... Već sam pala u veliku depresiju i već mi je glupo uopće izlazit negdje kada znam da ću bit crvena i osjećat ću se još gluplje... Kako da se riješim toga? svi kažu nemoj misliti na to, ali kako kad osjetim da faca gori Može neki savjet? Već sam puno toga propustila u životu jer mi je jednostavno neugodno da me ljudi gledaju kako se crvenim..
GabiMusicLover is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 21:11   #1899
Quote:
mirkokd kaže: Pogledaj post
Da, bas ta automatska reakcija. To treba da se razbije! Trudim se... delimicno uspevam, ali samo na momente je izazovem... Stvar vezbe...

Meni je ubedljivo najteze da se ne zacrvenim kada komuniciram sa nekim lice u lice. Tada postajem previse samosvestan i uglavnom mi se paznja usmerava na to gledanje sa suprotne sa strane, a svaki put kad sam svestan da me neko posmatra po defoltu se javlja automatska reakcija. Mozes, da li si ti uspeo da ugasis ovu reakciju dok si recimo okruzen sa ljudima i aktivno ucestvujes u komunikaciji? Recimo da si negde na kafi sa prijateljima, devojkom itd...
mirkokd, to "postajem previse samosvestan", "gledanje sa suprotne strane" je i moj problem. i verovatno svih nas ovde. previse brinemo o tome sta drugi ljudi misle o nama.

kad recimo pricam nesto nekom, ranije bih se trudio da budem sto kraci i ako tom nekom to ne bi bilo jasno ili ako bih morao sve ispocetka ili ako bi me prekinuo nekim licnim pitanjem, odmah bi se javila automatska reakcija kao posledica. taj dobro poznat ciklus, "postajem previse samosvestan", "gledanje sa suprotne strane", kad mozak pocne da radi 300 na sat, analiziras sve, pokusavas da shvatis, je#o te sta se desava i kad jednostavno izgubis kontrolu

danas sam bio u identicnoj situaciji i u trenutku kada bi se po pravilu javila automatska reakcija, misli su mi nekako prelete preko svega. kao da je reakcija obrisana. neumem bolje da objasnim i to malo iznenadjuje. novo je.
namerno sam zastao, iscekujuci sve, ali nista se nije desilo i nastavio sam da govorim. osetio sam neverovatan priliv samopouzdanja, jer konacno pobedjujem ovo .

planiram da malo kasnije ponovo odslusam snimak i pokusam da zamislim celu situaciju ponovo, dok mi je sve sveze, jer sada imam problem sto mi je sve teze da zamislim neugodne situacije, a da sve ima isti intezitet kao ranije.

da se razumemo,
i dalje imam delice skepticizma u vezi sa svim ovim, ali pstec kod mene definitivno ima rezultate. sada trazim jos vise informacija o tome kako sve funkcionise.
pozdrav
mozes is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 21:43   #1900
Smile

GabiMusicLover, Welcome to the club, unfortunately! Sve to sto si opisala je normalno za pocetnu fazu, odnosno za period kada ljudi postanu previse samosvesni i kada im je crvenjenje preokupacija u toku dana. Tada je neprijatna svaka situacija u kojoj te neko posmatra dok razgovaras sa nekim lice u lice, jedes, slusas sagovornika... Ono sto je bitno da znas jeste sablon koji se instalirao u tvom mozgu, u tvojoj podsvesti, i koji konstantno u svakoj "neprijatnoj" situaciji izaziva automatsku reakciju koja se zavrsava crvenilom lica. Sta se dogadja u stvari? Recimo kada ti se neko iznenada obrati ti ces zacrveneti dok mu dajes odgovor, jer je tvoj mozak u delicu sekunde poslao impuls ka vegetativnom nervnom sistemu koji je odgovoran za anksioznost (uznemirenost) pri cemu ti broj otkucaja srca poraste i osetis ogroman strah. Tada simpaticki nervni sistem kao deo vegetativnog nervnog sistema salje impuls do vrlo sitnih misica u krvnim sudovima na obrazima koji se opustaju nakon cega veca kolicina krvi prodire kroz te krvne sudove i tada se fizicki na tvom licu primeti crvenilo. Cim se misici ponovo kontraktuju, krv ce se povuci i mnogo manje ce je biti u tim krvnim sudovimna, odnosno bice je na normalnom nivou. Ono sto je bitno da znas jeste da si upravo ti ta koja moze da zaustavi taj put impulsa jer imas oko 2-3 sekunde dok se crvenilo ne primeti na tvom licu. Za to vreme MORAS da pokusas preseces impuls! Reci NE! DOSTA! Sta god bi pomoglo u tom trenutku, jer najopasniji je prvi talas. Ako se sa njim izboris dobro, lakse ces sa narednim. I nikada nemoj pridavati toliko znacaja crvenjenju. Covek postaje rezultat svojih misli. Ako su one negativne, kako ces ti biti srecna? Moras da mislis pozitvno, jer kratak je ovo zivot. I shvati da ljudi stvarno ne pridaju toliki znacaj tome sto se ti crvenis. Ja sam odavno svestan toga, ali i isto tako znam koliko je tesko boriti se sa ovim i uvek osecati odredjenu dozu napetosti.

Iskreno, ja stvarno mislim da uz pozitivne misli, nedavanju znacaja ovoj fobiji i konstantno vezbanje nase odbrambene reakcije (svesno zaustavljanje straha i fokusiranje paznje na druge, a ne na sebe) mozemo se u znacajnoj meri izboriti sa eritrofobijom. Verovatno se necemo 100% izleciti, ali ako uspemo da onaj stari sablon zamenimo novim, onda je sve moguce. Ja licno sam uspeo uz svoje odbrambene reakcije da redukujem crvenilo za 40-50%. Kada bih stigao na 90% bio bih stvarno zadovoljan, ali bih uvek tezio ka 100%. Makar pokusao da razbijem taj negativni sablon uz pomoc nekog hipnoterapeuta. E kad to vec pomenuh, svi psihoterapeuti i hipnoterapeuti koji rade na eritrofobiji, kazu da je najbitnija stvar u procesu izlecenja razbijanje tog zacaranog kruga u kome se pacijent nalazi, a to je upravo onaj sablon koji je formiran u nasoj podsvesti i koji ne zeli da se menja i koji nas uvek vodi do najgorih osecanja. Jednostavno mora da se izgradi novi, pozitivan patern misljenja koji nece pridavati toliko znacaja crvenjenju. Isto tako moramo da radimo na samopouzdanju. Ja sam ranije za sebe mislio da me svi dozivljavanju kao sramezljivu i nesigurnu osobu zbog mog crvenejnja, ali to uopste nije tako. Ljudi nemaju takav odnos prema tome. Oni konstatuju da si crve i sta sad. Nego ce se nasmejati, neko te ismejati pred neki, ali za par dana ce zaboraviti. Samo mi ne zaboravljamo. Mi to skladistimo u podsvest i samo jacamo taj negativni sablon.

Samo ti kreni da radis na sebi. Videces neke rezultate sigurno. Nemoj odustajati. Prvo pokusaj da savladavas strah. Cim se pojavi, nekoliko puta udahni duboko i izdahni jer ces tako usporiti ritam srca i smanjiti anksioznost. Skreni fokus sa sebe na druge. Uzivaj vise
mirkokd is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:12.