Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.09.2009., 13:28   #1
Vikend četnici i njihovo značenje na bojištu DR-a

Za vrijeme domovinskog rata je dijaspora - kako hrvatska, tako i srpska - izdašno potpomagala ratne napore na prostorima bivše Jugoslavije. Puno ljudi se angažiralo u humanitarnim akcijama, neki su išli i korak dalje te se vratili u Hrvatsku da bi pristupili raznim oružanim formacijama. Pored onih koji su duže vrijeme služili, postojao je na srpskoj strani fenomen vikend četnika, koji bi u više navrata na kratko vrijeme napustili dijasporu da bi se borili na hrvatskom ili bosanskom ratištu.

Kako nisu trajno napustili civilno okružje, teško ih je otkriti. Za pretpostaviti je da su tavki pripadnici paravojnih postrojenja (obzirom da ih regularne jedinice vjerojatno nisu primale) odgovorni za nadproporcionalno velik broj zlodjela iz razloga:
1. Dupla anonimnost: Obzirom dijasporaški status nitko ih na prostorima ratišta nije poznao. U dijaspori nitko van ekstremističkih krugova nije znao čime se bave u slobodnom vremenu
2. Pripadnost paravojnim formacijama, koje nisu vođene vojnom logikom, već čistom mržnjom
3. Manjak vojničke poduke, radi čega nisu bili podobni za operacije na bojišnici, već daleko iza vlastitih linija, gdje bi se hrvatski ili bosanski civili nudili kao lake mete za iskaljivanje mržnje.

Ima li netko saznanja koja bi potvrdila ili proturiječila ove hipoteze?
Old 15.09.2009., 17:14   #2
Ne znam za ostalo, ali poznata mi je prica covjeka koji je do 1993. bio u "cetnicima" tj. nekoj TO. Rekao je da su vikendima dolazili brojni kvazi vojnici s raznim uniformama i obiljezjima, da su najcesce dolazili do prve linije i ispalili par metaka te govorlili njima(lokalcima) da dolaze s drugih frontova i da su samo dosli vidjeti i dat potporu te da moraju nazad...najcesce su dolazili s autima s prikolicama i vracali se puni...krali su u startu Hrv. kuce, a kad nije vise bilo tu sta za uzeti onda su krenuli na srpske kuce...ovo je prica bez detalja, ali ono sto je on pricao ne razlikuje se od onoga sto nam je propaganda servirala, stvarno su bili "stoka" koju nisu cak ni oni podnosili...
Odgovori s citatom
Old 15.09.2009., 21:06   #3
Gotovo svi četnici su bili "weekend soldieri", protiv njih se nije trebalo borit, oni su se sami ubijali, ili bi pijani ginuli po frontovima. Jedino se trebalo borit protiv njihovih profesionalnih vojnika, i vojnika kojima nije jedino bilo na umu klanje i pljačka. Srećom našom bilo je više ovih prvih.
Old 15.09.2009., 21:31   #4
Jel pokretač teme misli na Srbina koji je iz Vojvodine/Šumadije/Crne Gore išao vikend ratovsti ili na Srbina iz Austrije/Njmeačke/Švicarske?
Old 15.09.2009., 22:16   #5
Slusao sam nesto o tome, nisam cuo za to da su dolazili iz dijaspore, nego rikne mu TV on uzme pusku i ode na dan-dva i vrati se s novim TVom.
DrugDalmatinac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2009., 23:25   #6
Quote:
ML_croman kaže: Pogledaj post
Gotovo svi četnici su bili "weekend soldieri", protiv njih se nije trebalo borit, oni su se sami ubijali, ili bi pijani ginuli po frontovima. Jedino se trebalo borit protiv njihovih profesionalnih vojnika, i vojnika kojima nije jedino bilo na umu klanje i pljačka. Srećom našom bilo je više ovih prvih.
Istina......malo se više pucalo vikendima po našim položajima kad su došli tvz "vikendaši",al su se brzo opili,pa onda evetualno probali napravit neki "probij" ili slično,al se to brzo (na njihovu štetu) završilo....
Old 15.09.2009., 23:35   #7
1993. nije se imalo puno za peškati.Mogla se samo glava brzo izgubiti ako je riječ o vikend četnicima.I Arkan je bio stigao u Ravne Kotare 1993. ali je u Kašiću za dlaku izgubio glavu i brzo otišao.
Tih je vikend četnika bilo po šmrikama ali i u zadarskoj bolnici,čak ih je HTV pokazivao onako zarasale.
Puno su više operirali 1991 kad su Srbi uz pomoć JNA bili nadmoćni a i bilo je za peškati i to od istočne Slavonije do Dalmatinske zagore.
Takva dvojica trojica su se posebno iskazala u ubijanju zarobljenih u Škabrnji ali i u puno većoj mjeri u Vukovaru i po Slavoniji 1991 općenito.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 12:02   #8
Da bilo je vikend "boraca"
11.08.95. kad je nastala bežanija iz Banije (Topusko) bilo je nekoliko automobila u koloni koji su imali HR registracije (RI,SK,KA...)
Isto tako jedan znanac na radu u NL svoj godišnji odmor proveo je u HV uniformi u našoj jedinici
Old 16.09.2009., 16:20   #9
Quote:
DrugDalmatinac kaže: Pogledaj post
Slusao sam nesto o tome, nisam cuo za to da su dolazili iz dijaspore, nego rikne mu TV on uzme pusku i ode na dan-dva i vrati se s novim TVom.
Šta sam ja nalazio po srpskim kućama nakon oslodođenja. Od veš mašina, jedna na drugo, televizora po par komada to sobe gdje je kit stavio tepison, al ga je maznuo iz neke kuće jer je bio onaj za kupaonu , kad kakš ili pereš čućicu da ti noge ne mrznu na pločicama. Oteto-prokleto
Vincent V is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 23:56   #10
Evo ima ih svakud :
http://www.blic.rs/svet.php?id=111050
DrugDalmatinac is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 23:59   #11
Quote:
pp5d6 kaže: Pogledaj post
1993. nije se imalo puno za peškati.Mogla se samo glava brzo izgubiti ako je riječ o vikend četnicima.I Arkan je bio stigao u Ravne Kotare 1993. ali je u Kašiću za dlaku izgubio glavu i brzo otišao.
Tih je vikend četnika bilo po šmrikama ali i u zadarskoj bolnici,čak ih je HTV pokazivao onako zarasale.
Puno su više operirali 1991 kad su Srbi uz pomoć JNA bili nadmoćni a i bilo je za peškati i to od istočne Slavonije do Dalmatinske zagore.
Takva dvojica trojica su se posebno iskazala u ubijanju zarobljenih u Škabrnji ali i u puno većoj mjeri u Vukovaru i po Slavoniji 1991 općenito.
Ne serendaj Kasic je bio pcetkom februara a Arkan je napustio podrucje sredinom ili krajem marta u toku borbi za Skabrnju zbog konstantni sukoba sa Marticem.Samo toliko mala digresija a vi nastavite sa temom.
TinkiVinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2009., 13:45   #12
Quote:
TinkiVinki kaže: Pogledaj post
Ne serendaj Kasic je bio pcetkom februara a Arkan je napustio podrucje sredinom ili krajem marta u toku borbi za Skabrnju zbog konstantni sukoba sa Marticem.Samo toliko mala digresija a vi nastavite sa temom.
Ti pricas jedno a tvoj video izvor "Pad Krajine" i onaj oficir ili sta vec sto pomno vodi evidenciju kaze da je Arkan imao ogromne gubitke.... Vidis da sam sebe demantiras. Imas pravo lakse je rec da se zakacio s Marticem nego da je ispusio.
quick_nickk is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2009., 14:15   #13
Quote:
quick_nickk kaže: Pogledaj post
Ti pricas jedno a tvoj video izvor "Pad Krajine" i onaj oficir ili sta vec sto pomno vodi evidenciju kaze da je Arkan imao ogromne gubitke.... Vidis da sam sebe demantiras. Imas pravo lakse je rec da se zakacio s Marticem nego da je ispusio.
O cemu ti pricas Srpski napad na Kasic je bio pcetkom februara i ovaj gore kaze da je Arkan tu zamalo izgubio glavu i da je ubrzo zbog toga zapalio za Srbiju, a posto je Arkan napustio to ratiste sredinom marta u vreme Skabrnje tj. mesec i po dana kasnije znaci covek laze. Nije da branim Arkana zaboleme za njega obican siledzija i profiter ali jednostavno to nije istina sto je rekao.
TinkiVinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2009., 17:21   #14
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Jel pokretač teme misli na Srbina koji je iz Vojvodine/Šumadije/Crne Gore išao vikend ratovsti ili na Srbina iz Austrije/Njmeačke/Švicarske?
Mislioi sam na one van Ex-YU prostora, jer su samo takvi bili skroz anonimni. Ovi iz Šumadije ili ostalih dijelova Ex-YU bi valjda u pravilu ostali duže, ne samo za vikend. Izuzimam kradljivce pod krinkom paravojnih formacija.
Old 18.09.2009., 10:25   #15
Quote:
O cemu ti pricas Srpski napad na Kasic je bio pcetkom februara i ovaj gore kaze da je Arkan tu zamalo izgubio glavu i da je ubrzo zbog toga zapalio za Srbiju, a posto je Arkan napustio to ratiste sredinom marta u vreme Skabrnje tj. mesec i po dana kasnije znaci covek laze. Nije da branim Arkana zaboleme za njega obican siledzija i profiter ali jednostavno to nije istina sto je rekao.
Dobro se zna da su na zadarskom radištu (zapravo cijele operativne zone Split) i arkanovci i beli orlovi i martičevci i još kojekakve specijalne postrojbe dobile po pi*ki, a na ovo tvoje trollanje, kao i u svakoj temi neću se iživcirati. Smiri se malo, ne bi ti škodilo, ok?
Old 18.09.2009., 12:21   #16
Quote:
Dobro se zna da su na zadarskom radištu (zapravo cijele operativne zone Split) i arkanovci i beli orlovi i martičevci i još kojekakve specijalne postrojbe dobile po pi*ki, a na ovo tvoje trollanje, kao i u svakoj temi neću se iživcirati. Smiri se malo, ne bi ti škodilo, ok?

Savrseno sam miran sto zelim i tebi.Voleo bih samo da mi ti i guick objasnite kakve veze ovo sto ste vi napisali meni ima sa tvrdnjom koju je izneo pp.. i sa onim sto sam mu ja odgovorio.
TinkiVinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2009., 12:26   #17
Quote:
Secundo kaže: Pogledaj post
Mislioi sam na one van Ex-YU prostora, jer su samo takvi bili skroz anonimni. Ovi iz Šumadije ili ostalih dijelova Ex-YU bi valjda u pravilu ostali duže, ne samo za vikend. Izuzimam kradljivce pod krinkom paravojnih formacija.
Kako Vikend Cetnici iz dijaspore.Pa dok neko dodje iz dijaspore i dok se vrati nazad treba mu ceo vikend.
TinkiVinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2009., 12:29   #18
Quote:
Savrseno sam miran sto zelim i tebi.Voleo bih samo da mi ti i guick objasnite kakve veze ovo sto ste vi napisali meni ima sa tvrdnjom koju je izneo pp.. i sa onim sto sam mu ja odgovorio.
Očito si bio među arkanovcima kada točno znaš gdje je kad pišao i srao. Misliš da se bitka za kašić vodila jedan dan??
Old 18.09.2009., 12:41   #19
Quote:
Očito si bio među arkanovcima kada točno znaš gdje je kad pišao i srao. Misliš da se bitka za kašić vodila jedan dan??

A ti mora da si bio medju Belim Orlovima kad znas da su bili dole i jos da su isti specijalci.

Znam na sta pp.. misli to je Srpski napad na Kasic koji je bio aktuelan nekoliko dana pocetkom februara a i guick mi je na drgoj temi dao link da procitam o tome kju sam ja vec prije procirao. Mogao bi i pp.. da pojasni gde i kada je to Arkan zamalo izgubio glavu mozda je i on bio medju Tigrovima kad to zna.
TinkiVinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2009., 13:08   #20
Quote:
A ti mora da si bio medju Belim Orlovima kad znas da su bili dole i jos da su isti specijalci.
Nikad pripadnik gubitničke vojske
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:19.