Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost
Korisničko ime
Lozinka

Duhovnost Slobodnim stilom...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.04.2004., 21:23   #1
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Registracija: Nov 2002.
Duhovnost s pravilima

Često znam razmišljati kako ljudi koji se deklariraju kao iskreni duhovnjaci, a tako se čak i ponašaju, opet postavljaju neka pravila toj duhovnosti. Opet je ograničuju, otimajući joj njeno savršenstvo i beskraj i pretvarajući ga u jedan kvadrat koji ima svoju veličinu i stranice tj. ograničenja.
Duhovnjaci su odbacili tvrdnju da smo ograničeni, da se nama mora manipulirati i da smo nesposobni za veće korake kojim bi uljepšali svoj možda ne tako lijep život i pokrpali rupe koje nas sprečavaju na našem duhovnom putu- putu pronalaska sreće, mira, ljubavi i težnje ka savršenstvu.
U svoj svojoj silnoj vjeri da su na pravom putu i da rade prave stvari kojima će pomoći sebi i drugima, opet rade nekakve barijere, ograničenja vremenom i prostorom.
Npr. jedan iscjelitelj radi po jednoj metodi (pravilan slijed energetskih nivoa, u određenom vremenskom razmaku), dok drugi npr. sve te nivoe odmah otvori ili ih uopće ne otvara, nego uzima neku drugu metodu. Jedan ti kaže da si spreman za meditaciju, drugi da nisi spreman, treći uopće ne vidi neku spremnost za meditaciju.
I sada ti, ili zbog linije manjeg otpora ili zbog ne vjerovanja u vlastite moći i djela želiš potražiti njihovu pomoć. I onda te stavlja na čekanje. Čekaj da ti popravim ovo, da možeš krenuti na ono. A što ako je tebi "ono" primarnije od "ovoga"? Što ako "ovo" možeš i sam popravljati, a za "ono" misliš da trebaš nečiju pomoć?
Na kraju se stvarno opet sve svodi na "uzdaj se u se i u svoje kljuse". Na kraju te opet pokušavaju uvjeriti da ti moraš nešto, prije nego što možeš nešto drugo. I opet se sve svodi na ograničenja, pravila, pravila, pravila..

Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
GothicA is offline   Odgovori s citatom
Old 11.04.2004., 22:02   #2
slavko
Baš samo slavko

slavko Avatar

Registracija: Mar 2003.

Zar želiš reči da "ljudi koji se deklariraju kao iskreni duhovnjaci, a tako se čak i ponašaju" djeluju sputavajuće na tvoj duh?

Old 11.04.2004., 22:11   #3
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Ne. Na moj duh djelujemo samo ja i moje misli. Želim reći kako ljudi sve žele ograničiti. Dal im je to možda nekakva zaštita? Dal je to zapravo njihova svjesna (ili nesvjesna) potreba da upravljaju drugima i da osjete moć? Ili se pak boje potpune slobode?
I zašto čovjek bar u jednom trenutku želi da netko drugi iživi taj trenutak, jer misli da je on pretežak za njega i da su drugi sposobniji ( a zapravo nisu)?
Žalosno je da si umjesto da krenemo u akciju za sobom, svojim životom i ispunjenjem svojih ciljeva, postavljamo svakojaka ograničenja kako bi sami sebi zakomplicirali put.

Dein Herz, meine Gier
Old 11.04.2004., 22:35   #4
slavko
Baš samo slavko

slavko Avatar

Registracija: Mar 2003.
Pa, mislim da sam svaki put pogriješio kad sam razmišljajući tražio razloge meni čudnih djelovanja ljudi oko mene. Naime, u pravilu su svi ti u prvi mah čudni razlozi, bili trivijalne naravi, t.j. imali su korjen u osobnom probitku. Naravno iz mog kuta gledanja beznačajne vrijednosti.

Više se s tim ne zamaram. Znam, t.j. detalji me ne zanimaju.

Old 11.04.2004., 22:47   #5
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Ma ja samo pokušavam naći način za suočavanje sa svime. Bez ograničenja, pravila i raznih nekorisnih i preforsiranih metoda.
Već mjesecima pokušavam naći nekakav smisao u svemu tome, al nikako da nađem za boga. Moram definitivno dalje kopati..

Dein Herz, meine Gier
Old 11.04.2004., 23:15   #6
Baphomet
Gommorah

Baphomet Avatar

Registracija: Dec 2002.
Re: Duhovnost s pravilima

Quote:
GothicA kaže:
Često znam razmišljati kako ljudi koji se deklariraju kao iskreni duhovnjaci, a tako se čak i ponašaju, opet postavljaju neka pravila toj duhovnosti.
Tako treba i biti.

Bez pravila i discipline nema ni napredovanja.

Barem u početku...nakon toga se i pravila odbacuju jer je čovjek upoznat sa svojim ciljem i ne mora se pridržavati ničega izvana jer je već dovoljno upoznat sa svojom prirodom tako da zna šta je za njega najbolje.

Ali ne možeš početi od kraja. A početak je uvijek težak.

A možda si i ti kao i većina new age "duhovnjaka", ljenjivci koje se groze bilo kakvog rada i kojima je vrhunac duhovnosti razglabanje o bezgraničnosti, slušanje cike djece, odlazak na inicijacije, kvazi-meditacije i sl.

A možda će te i sve to proći čim si nađeš djecu i porodiš nasljednike.
Old 11.04.2004., 23:37   #7
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Re: Re: Duhovnost s pravilima

Ali tko zna kakva pravila treba postaviti?

Ne spadam u navedene duhovnjake jer nit ne slušam cike djece , nit odlazim na inicijacije i kvazi meditacije. Bijah 2 puta na nekakvom grupnom iscjeljivanju..ne sećam se da sam neš special osjetila.
Al mislim da sam previše zarobljena mentalima i raznim analizama , da bi probila neke barijere za daljnji duhovni razvoj. I tu ne znam šta raditi.. A priznajem da sam preljena da samoj sebi idem pomagati u najbitnijoj stavri, koja me gadno muči...i tu se moram pod hitno aktivirati

Dein Herz, meine Gier
Old 13.04.2004., 11:56   #8
Baphomet
Gommorah

Baphomet Avatar

Re: Re: Re: Duhovnost s pravilima

Quote:
GothicA kaže:
Ali tko zna kakva pravila treba postaviti?
Pa moraš probati...nema ti kruha od previše teoretiziranje i previše biranja. Ako znaš kakvog dobrog astrologa pitaj njega da ti na osnovi natalne karte nađe ono što je najbolje za tebe.
Old 13.04.2004., 12:32   #9
Gospon Pes
friendly and polite

Gospon Pes Avatar

Quote:
GothicA kaže:
Na kraju te opet pokušavaju uvjeriti da ti moraš nešto, prije nego što možeš nešto drugo.
To moraju ONI, ti mozda ne...
Po mom misljenju postoji samo jedno pravilo: Nema pravila.
Sto manje slusas druge, vise ces (spo)znati.
A pogotovo se cuvaj onih koji tvrde da znaju sto je najbolje za tebe (ili te takvima salju ).
Gospon Pes is offline   Odgovori s citatom
Old 14.04.2004., 01:08   #10
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Quote:
Gospon Pes kaže:
To moraju ONI, ti mozda ne...
Po mom misljenju postoji samo jedno pravilo: Nema pravila.
Sto manje slusas druge, vise ces (spo)znati.
A pogotovo se cuvaj onih koji tvrde da znaju sto je najbolje za tebe (ili te takvima salju ).

Pa istina što kažeš. Jedino pravilo si u biti sam moraš postavit na temelju morala. I bit sam svoj majstor. Drugog za takve, a i većinu drugih stvari, nema.

Dein Herz, meine Gier
Old 14.04.2004., 01:10   #11
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Re: Re: Re: Re: Duhovnost s pravilima

Quote:
Baphomet kaže:
Pa moraš probati...nema ti kruha od previše teoretiziranje i previše biranja. Ako znaš kakvog dobrog astrologa pitaj njega da ti na osnovi natalne karte nađe ono što je najbolje za tebe.

A kak bi astrolog mogel to znat? BTW za dobar natalni horoskop se fakat treba znat svaka sekundica datuma rođenja. Mojoj staroj je jedan tip totalno profulao taj horoskop. Meni ga nije radio.

Dein Herz, meine Gier
Old 14.04.2004., 12:21   #12
Finding_Fantasy
Registrirani korisnik

Finding_Fantasy Avatar

Registracija: Jan 2004.

Quote:
GothicA kaže:
Često znam razmišljati kako ljudi koji se deklariraju kao iskreni duhovnjaci, a tako se čak i ponašaju, opet postavljaju neka pravila toj duhovnosti. Opet je ograničuju, otimajući joj njeno savršenstvo i beskraj i pretvarajući ga u jedan kvadrat koji ima svoju veličinu i stranice tj. ograničenja.
I ja cesto razmisljam o tome. Svi imamo tendenciju da volimo kvadrate u kojima zivimo. Ja se ponekad usudim pomisliti da nisam takva.

Prije nekog vremena sam upoznala jednu osobu za koju sam pomislila da je Free Spirit.

Sve dok mi nije rekao "to nije normalno" jer se nije poklopilo sa njegovim "geografsko-vremenskim" kvadratom...
Old 14.04.2004., 12:24   #13
Finding_Fantasy
Registrirani korisnik

Finding_Fantasy Avatar

Registracija: Jan 2004.

Quote:
GothicA kaže:
da bi probila neke barijere za daljnji duhovni razvoj.
Samim tim sto znas da su barijere tu vec si ih na pola srusila...
Old 14.04.2004., 13:00   #14
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Re: Re: Re: Re: Duhovnost s pravilima

Quote:
Finding_Fantasy kaže:
Samim tim sto znas da su barijere tu vec si ih na pola srusila...

Istina, al ovo je najlakši dio micanja barijere, koji dođe u trenu kad shvatiš da postoji barijerea. A drugi dio rušenja barijere u potpunosti traje veći dio života, nekad cijeli život, a nekad se ni ne uspije srušiti.
Ja sam tu optimist, vjerujem da ću svojim aktivnim djelovanjem uspjeti srušiti tu prepreku.

Dein Herz, meine Gier
Old 14.04.2004., 21:57   #15
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

u svakoj metodi, putu, tehniki postoje pravila. to moze smetati naizgled slobodarske duhove, no pravila su neophodna upravo zbog metode same - inace ne bi bila metoda. kada, i ako savladate neku tehniku, slobodni ste napustiti je, usavrshiti je, olabaviti je, ili poceti sasvim neku drugu. tak da ne vidim u cemu je problem?

duhovnost i ezoterija se upravo nekako odlikuju time da su dosta razvodnjeni, jako puno bez pravila, usporedjeno s pravim disciplinama, ili ako vec, onda samo ona komotna, no zato ljudi onda i ostaju na povrshini i uvijek se vrte ko macak oko vrudce kashe. neg da jenput zapnu pa da vide dal im to kaj donosi il ne.

da se razumijemo, niko ne voli pravila koja ga sputavaju, no nema sistema bez pravila..idealno bi bilo kad bi se "pravila" uocavala sama kroz sistem, odnosno ne shvacala kao pravila nego kao put, umsmjerivaci..ili mjesta, pomoc, koja ti omogucavaju da ostanes na putu.. kad se ides penjati, uzivash u putu, u energijama, u komunikaciju s planinom, sa stijenama, s vodom, svijetom; no da bi se mogao penjati sljedish nesto sto si naucio, a sto nekome ko to nije inkorporirao izgleda kao pravila, no za tebe su nuznost. uvjet daljnjeg napredovanja..na neka druga pravila se opet moras prisiliti, i ona ti ponekad koce tvoje momentalne impulse, koji te obuzmu, no ona su isto tako nuzna kao i ona prva, jer te ponekad drzhe na zivotu, i odrzavaju na putu, vode te dalje..
trecu pak vrstu si moras sam postaviti, to su ona individualna pravila...

rijec pravila u gornjem textu je u velikoj mjeri izmjenjiva sa rijecju saznanjima
Old 26.04.2004., 10:10   #16
Sanherib
Registrirani korisnik

Sanherib Avatar

Quote:
GothicA kaže:
Na kraju te opet pokušavaju uvjeriti da ti moraš nešto, prije nego što možeš nešto drugo. I opet se sve svodi na ograničenja, pravila, pravila, pravila..
Postoji nešto što se zove "Damaskus čelik".
To je bio najbolji čelik za mačeve i sablje koji je postojao u starim vremenima. U sudaru s njime, drugi mačevi bi se krnjili.

Postojala je vrlo složena receptura da bi se dobio Damaskus. Željezo se dobivalo čak iz indije, odakle je dolazilo karavanama. Postojala su stroga pravila kovanja i kaljenja tipa "zagrijte ga dok ne dobije boju ružičastog višnjinog cvijeta" i slične "precizne" upute. Postojao je čak i važan dio koji je govorio da " usijani mač treba uroniti u tijelo atletski građenog roba, da bi mač poprimio njegovu snagu"...

Procedura je imala nekoliko faza koje su morale biti vrlo precizno pogođene. Samo nekoliko kovačnica u Evropi je uspijevalo proizvesti pravi Damaskus.

Danas metalurška industrija može bez problema proizvesti Damaskus po volji, konzistentno, ujednačeno, pa čak i bolje kvalitete nego nekada.

Zašto? zato što sada znamo prave mehanizme koji su u pitanju, ne trebaju nam slijepe recepture, puka pravila, nego koristimo znanja o elementima, željezu i ugljiku i njihovim kristaličnim strukturama, znamo na kojim temperaturama se kristaliziraju koje forme kristaličnih struktura u kojim proporcijama i veličinama. Znamo i to da nam za kaljenje tog čelika ne treba atletično građeni rob, već gusta mlaka otopina soli koja ima faktor prijenosa topline koji upravo odgovara formiranju određenih kristaličnih struktura.

"Duhovnjaštvo" (Ha!) je danas na istom predznanstvenom stupnju na kojem se nekada nalazila metalurgija.
Dok ono ne izađe iz putova idiosinkratičnosti i uđe u vode prave znanstvene misli, situacija će ostati onakva kakva je opisana u prvom postu.
Nažalost, mnogi se "duhovnjaci" zubima i noktima opiru takvom pristupu, draži im je njihov "Mumbo Jumbo" od pravog metodološki ispravnog istraživačkog rada.
Postoje i oni koji misle da je duhovnost nešto potuno neizdiferencirano, što u sebi ne sadrži nikakve zakonitosti... Nešto "divlje", "neukrotivo" i sl.
Dok se više ljudi ne odlijepi od takvih uvjerenja, teško da će "duhovnjaštvo" u kulturnom smislu nadići predznanstvenu, "vračarsku" razinu punu slijepih receptura i pravila, kakva postoji danas.

Ali za tako nešto su potrebni malo veći umovi, poput onih koji su nekada bili začetnici znanosti na zapadu, poput Grčkih filozofa i matematičara, te genija renesanse.
Old 26.04.2004., 10:58   #17
Baphomet
Gommorah

Baphomet Avatar

A bilo je i vrijeme da netko nešto pametno napiše.

Old 30.04.2004., 14:16   #18
Largo
Majstor za cijevi

Largo Avatar

Registracija: Jul 2003.

Quote:
GothicA kaže:
Čekaj da ti popravim ovo, da možeš krenuti na ono. A što ako je tebi "ono" primarnije od "ovoga"? Što ako "ovo" možeš i sam popravljati, a za "ono" misliš da trebaš nečiju pomoć?
Na kraju se stvarno opet sve svodi na "uzdaj se u se i u svoje kljuse". Na kraju te opet pokušavaju uvjeriti da ti moraš nešto, prije nego što možeš nešto drugo. I opet se sve svodi na ograničenja, pravila, pravila, pravila..
Na kraju krajeva Gothica, ti si potpuno u pravu!
Ne postoji apsolutno ništa kod tebe što bi trebalo popraviti, izgraditi ili dostići.
Svaki pokušaj usavršavanja i postizanja zapravo onečišćuje naš prvobitno jasan i otvoren um. Punimo svoj život raznim kramerajem u obliku tehnika, metoda, koncepata i mislimo kako smo posebni i bolji od drugih, sve dok se ne pokaže stvarna situacija u kojoj ne uspjevamo spontano primjeniti niti zrno od tog velikog smeća nakupljenog godinama i onda se opet razočaramo...sve do drugog učitelja ili tehnike.
U osnovi sve je u najboljem redu, i ono što bi bilo zapravo najbolje je ne činiti ništa.
Ali da li možemo primjeniti i tako jednostavnu metodu?
Old 30.06.2004., 01:18   #19
Blaise
Moderator

Blaise Avatar

Quote:
GothicA kaže:
I opet se sve svodi na ograničenja, pravila, pravila, pravila..
I da i ne.

Ne samo da se s jedne strane nameću pravila u koja i te kako sumnjamo (a na sumnju, nepovjerenje, odbijanje iz bilo kojeg razloga imamo pravo, ne?) pa ih zaobilazimo na sve moguće načine i uzdajemo se u se i u svoje kljuse, već - paradoksalno - imamo potrebu za pravilima, vodstvom, autoritetom u koji ćemo vjerovati. Posumnjamo li u autoritet, posumnjat ćemo u cijeli sustav.

Ne mislim da je kompromis ta ružna riječ koja bi bila ključ, već - suradnja. Dobrovoljna suradnja.

Ne radi se o tehnikama, pravilima i autoritetima. Radi se o nama. Ovi prvi su sve više proizvodi, ništa više od toga. A mi smo osuđeni na traženje. I na bezbrojne pogrešne pokušaje. Je li lakše ili teže odstraniti sve to i krenuti od sebe. Od osjećaja da krećeš od nule do onog kad shvatiš (e - to je uistinu teško) da uopće nije tako.
Blaise is offline   Odgovori s citatom
Old 02.07.2004., 05:54   #20
ASPERA
Registrirani korisnik

Registracija: May 2004.
LARGO:
"Svaki poku‰aj usavr‰avanja i postizanja zapravo one?i‰çuje na‰ prvobitno jasan i otvoren um."

MAJSTOR ASPERA:
Niti je "um" "prvobitno jasan i otvoren", niti je "nas".

LARGO:
"U osnovi sve je u najboljem redu, i ono ‰to bi bilo zapravo najbolje je ne ?initi ni‰ta."

MAJSTOR ASPERA:
Ovo je takodjer SUGESTIJA za provodjenje "ne ciniti nista tehnike".
NEMOGUCE je NE CINITI NISTA.
Nemoguce je "vidjeti sve" U NAJBOLJEM REDU.

Odvazi se na jos jedan korak dalje, LARGO.
Pojmit ces mozda zasto je ikakva "DUHOVNOST"za MAJSTERA ASPERU LAZ i jedino LAZ.
Vidi topic "DUHOVNOST JE ..."
Old 08.07.2004., 00:27   #21
GothicA
Memorias Atras

GothicA Avatar

Quote:
Blaise kaže:
Ne mislim da je kompromis ta ružna riječ koja bi bila ključ, već - suradnja. Dobrovoljna suradnja.

Ma ok, naravno da je suradnja bitna. Faktički mi sve radimo, svi ostali su samo pomoćni kanal.
Al radi se o tom da mi jedan frajer ide odmah rješavat problem, dok drugi veli da prvo treba napravit pun kufer toga da bi se taj problem rješio..ma pljiizz :rolleys:

Dein Herz, meine Gier
Old 19.07.2004., 09:13   #22
Blaise
Moderator

Blaise Avatar

Quote:
GothicA kaže:
Al radi se o tom da mi jedan frajer ide odmah rješavat problem, dok drugi veli da prvo treba napravit pun kufer toga da bi se taj problem rješio..ma pljiizz :rolleys:

A kako da znamo pokušava li ovaj drugi prezentirati sebe pa mu nikad nije dosta ili prodaje "tehnike i znanja" (tu mu isto nikad nije dosta) ili se radi o tome da jednostavno NEMA lakog i jednostavnog rješenja, a za ovog drugog da nam prodaje jeftine štoseve (koji, doduše, mogu biti vrlo uvjerljivi)?
Blaise is offline   Odgovori s citatom
Old 26.07.2004., 13:16   #23
Largo
Majstor za cijevi

Largo Avatar

Registracija: Jul 2003.
Quote:
ASPERA kaže:

Odvazi se na jos jedan korak dalje, LARGO.
Pojmit ces mozda zasto je ikakva "DUHOVNOST"za MAJSTERA ASPERU LAZ i jedino LAZ.
Vidi topic "DUHOVNOST JE ..." [/B]
My dear, Asper!
Odgovor je bio za Goticu, ne za tebe. Razumiješ?
Ti si ionako sam svoj majstor.

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja