Upravo sam završio sa čitanjem knjige "10 Gluposti Kojima Parovi Mogu Upropastiti Vezu" autorice Laure C. Schlessinger.
Naslov bi mogao navesti na pomisao da se radi o uobičajenom površnom uratku iz pop psihologije kojim obiluju knjižare, ali to bi bila greška, jer radi se zaista o izvrsnom djelu.
Autorica je voditelj jedne popularne radio emisije u SAD-u u kojoj daje bračne savjete, a njena knjiga se temelji na situacijama s kojima se susretala u svojem dugogodišnjem radu.
U današnje doba , kada se ubrzano gubi svaki trag zdravog razuma i sve zdrave ljudske i kulturne reference, ova knjiga je nešto što bi svatko trebao pročitati.
Zapravo, ta knjiga bi trebala biti dio obavezne školske literature, a u svakom salučaju bi trebala biti dio svake školske knjižnice.
Knjiga je toliko ispunjena mudrošću, zdravim razumom, osjećajem za smisao i prioritete, da je to u ovoj dezorijentiranoj epohi gotovo nevjerojatno.
Nekima će sadržaj Laurine knjige biti samo po sebi razumljiv, ali danas su takvi sve rijeđi, u što se može posvjedočiti svatko tko je ikada bacio pogled na neke IMF forume tipa Ljubav, erotika, seks, Usamljena srca ili Život u dvoje.
Točno je da se knjiga bavi iskustvima iz Američke društvene stvarnosti i da situacija u Hrvatskoj ipak još nije dosegla taj stupanj degeneriranosti, ali i poneka karikaturalna situacija može ponekad bolje rasvjetliti trendove prema kojima se i naše društvo nažalost kreće.
Autorica, u svojoj knjizi, metodično i briljantno demontira besmislice koje su toliko popularne u današnjem podivljalom i dehumaniziranom liberalizmu, osvrćuči se i na destruktivne aspekte Američkog feminizma (koji utječe na cijeli svijet).
Zaista bih toplo preporučio čitanje ove knjige svakome, pa i onima kojiima su njene vrijednosti bliske, jer će i njima pomoći da lakše prepoznaju neke situacije i pojave u svojim životima i životima svojih bliskih, te im možda, svojom zdravorazumnošću, uštedjeti mnoge muke lutanja pri njihovom riješavanju.
Knjiga je dostupna na Hrvatskom kod izdavačke kuće "Mozaik". Prijevod je uglavnom solidan iako ponekad ne uspijeva najbolje uhvatiti ironičan naboj nekih autoričinih izraza. U jednom ili dva slučaja je ironija čak gotovo potpuno propuštena, pa bi nepažljiv čitatelj mogao razumjeti upravo obrnuto od onoga što autorica želi reći, ali to je ipak zanemarivo.
Re: 10 Gluposti Kojima Parovi Mogu Upropastiti Vezu
Quote:
Sanherib kaže: Autorica, u svojoj knjizi, metodično i briljantno demontira besmislice koje su toliko popularne u današnjem podivljalom i dehumaniziranom liberalizmu, osvrćuči se i na destruktivne aspekte Američkog feminizma (koji utječe na cijeli svijet).
Svidja mi se tekst koji si napisao, medjutim, nakon upoznavanja s nekim tvojim razmisljanjima o seksu (na web stranici) nisam uvjeren da treba prihvatiti tvoj savjet o ovoj knjizi.
Argumentacija tipa "ljudska transdendentna priroda" koja stoji nasuprot takozvanim "zivotinjama" mi je jako mrska naprosto zato sto mislim da je udaljena svjetlosnim godinama od istine i sto najcesce sluzi za racionaliziranje stravicnog nasilja (da upotrijebim vrlo blagi termin) prema onima od kojih se na ovaj nacin pokusavamo distancirati.
Ako vec spominjemo zdrav razum, preporucio bih na primjer odlicnu knjigu Jareda Diamonda "The Third Chimpanzee, The Evolution and Future of the Human Animal", koja sadrzi i poglavlje o seksualnosti primata, ukljucujuci ljude, dakako (gdje se vidi da postoji velika raznolikost u tom pogledu - od promiskuitetnih cimpanza do vrsta gdje su parovi vjerni cijelog zivota).
Jared tvrdi (uz obilatu i ozbiljnu argumentaciju) da je ljudska vrsta zapravo treca vrsta cimpanza. Genetska slicnost iznosi oko 97 - 98 %. Na osnovu cega onda mozemo smatrati da nismo "zivotinje", sto je vjerojatno jedna od najbesmislenijih tvrdnji koja se moze naci u sirokom opticaju?
Ili, rijecima filozofa Petera Singera: "Trebamo shvatiti da smo zivotinje nastale evolucijom i da nosimo u sebi odgovarajuce naslijedje". Dodao bih: I sto se tice seksualnog ponasanja.
da istina jer život nam svima donosi unikatne zaplete i rasplete niti se čovjek može ponašati po šabloni. Kod problema u braku ako se nagomilavaju na kraju i onaj najmanje bitni problemčić ("držanje žlice uruci") može biti s posljedicama bez povratka.
Takve knjige bi možda trebali čitati mladi ljudi koji tek stupaju u brak, ne kažem da su loše ali nemože se primjeniti šablonski.
Isto tako se slažem da je feministički pokret 60-tih zbilja napravio od večine žena rospije i goropadnice, zapravo nešto protivno našoj (ženskoj) prirodi i naravno da se u tim situacijama ne snalaze sve žene, pa čak niti ja i trebalo mi je dugo vremena da shvatim - jer ako je opće prihvatljivo mišljenje da žena nemora trpiti muškarca koji ide izvan njenih okvira razmišljanja o muškarcu ( ne pere suđe, ne usisava, ne pegla, ide van s društvom, ) a svejedno ga voli (ta ljubav je zbilja čudna stvar), tada zapravo je taj pokret napravio to da se ta ista žena upita dali je ona normalna, i već samim time ruši joj se samopouzdanje, a protiv sebe i svoje prirode - nemože.
Jednostavno smatram da bilo muškarac bilo žena imaju jednake šanse za uspjeh u životu ali svaki na svoj način (neki toljagom (La bella mafia), a neki knjigom) i da to nema veze sa spolom.
Moja baka je 1920 u završila klasičnu gimnaziju a zamislite u to vrijeme - bila je žena.
osim toga da ne objašnjavam puno:
Jedan je djecacic upitao svoju majku: "Zasto places?"
"Zato sto sam zena" - odgovorila
"Ne razumijem" - rekao je djecak.
Mama ga je samo zagrlila i rekla: "Nikada i neces".
Kasnije je upitao oca: "Zasto mi se cini da mama place bez ikakvog razloga?"
"Sve zene placu bez ikakvog razloga" - bilo je jedino sto je tata znao reci.
Djecacic je odrastao i postao muskarac, i jos uvijek se pitao zasto zene placu. Naposljetku je nazvao Boga. Kad ga je dobio, upitao ga je: "Boze, zasto se zene tako lako rasplacu?"
Bog odgovori: "Kad sam stvarao zenu morala je biti posebna.
Dao sam joj ramena dovoljno jaka da nose svu tezinu ovoga svijeta, a opet dovoljno njezna da mogu pruzati utjehu.
Dao sam joj unutrasnju snagu da podnese porod i odbijanje koje joj toliko puta stize od njezine djece.
Dao sam joj cvrstinu koja joj omogucuje da ide dalje kad svi drugi odustanu,i da se brine za svoju obitelj u doba bolesti i nevolje bez prigovora.
Dao sam joj osjecajnost da voli svoju djecu bez obzira na sve, cak i ako ju je njezino dijete veoma povrijedilo.
Dao sam joj snagu da nosi svoga muza kroz njegove pogreske i nacinio je od njegovog rebra da bi stitila njegovo srce.
Dao sam joj mudrosti da zna da dobar muz nikada ne bi povrijedio svoju zenu,ali povremeno testira njezinu snagu i odlucnost da postojano bude uz njega.
I napokon, dao joj je suzu da je isplace. To je samo njezino na koristenje kad god joj zatreba.
Vidis, sine moj, ljepota zene nije u odjeci koju nosi, u njezinoj figuri, ili u nacinu na koji se ceslja.
Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav."
Da, neki spominju šablone, sugerirajući tako da se u ovoj knjizi radi o šablonima i nekim plitkim uputama o životu tipa onih koje nalazimo tako često u pop psy literaturi. Ali knjiga nije takva, nije to kuharica s listom recepata, iako bi naslov mogao navesti na takvu pomisao.
Sad nemam puno vremena, ali za koji dan ću napisati jedan malo dublji osvrt na suštinu knjige.
child in time kaže kako argumentacija o transcendentnoj prirodi čovjeka nasuprot životinjskoj prirodi koja nije transcendentna služi opravdavanju nasilja nad životinjama.
Nipošto nije tako, i takva interpretacija je očito samo plod određenih ideoloških izbora samog/same child in time.
Radi se o stvarnosti, ona jednostvno jeste takva, čovjek jeste transcendentno biće.
Autori poput Jareda su u krivu, njihova razmišljanja su redukcionistička. Da si zaista pročitao/la moje web stranice, posebno stranicu "Quotes", naišla bi i na objašnjenje zašto su u krivu.
Naime, priroda nekog informacijskog sustava, nije ono što su pretci tog sustava nekad bili. Priroda čovjeka jeste ono što je sada, njegova trenutna psihofizička struktura kakva jeste sada.
Ljudski psihofizički sustav je napravio strukturalni skok, omogućene su mu psihofizičke metarazine (nešto što je teško objasniti u par riječi), omogućena mu je transcendentna svijest koja ima potencijal obuhvatiti svoju cjelinu.
TAJ strukturalni potencijal cjeline kakva je sada, jeste ljudska priroda kakva je sada.
U svakom biću, ljudskom ili životinjskom, se procesi odvijaju unutar CJELINE njihovog sustava. Stupanj integracije te cjeline određuje prirodu tog bića. Kod čovjeka je CJELINA dosegla novu kvalitativnu razinu, mijenjajuči suštinsku prirodu svih sadržaja te cjeline.
Molim da se ovo pročita s najvećom pažnjom jer je ekstremno kondenzirano. Oni koji ovo budu čitali, ne sa željom da razumiju, nego sa željom da obrane sebe i svoja uvjerenja, će promašiti bit.
Glavna poruka kojom se bavi knjiga jeste sam smisao sjedinjenja muškarca i žene, i temeljito raskrinkavanje svih besmislica ideologija tzv. "spolne slobode" i tzv."individualnih sloboda", koje su danas tako popularne, a zapravo su često samo eksplozija neodgovornosti, egoizma i nezrelosti podignutih na pijedestal najviših vrijednosti.
Autorica ima golemo iskustvo i daje brojne izvrsne primjere iz raznih dimenzija života, kako te ideologije, ti moderni liberalistički kulturni obrasci, destruktivno djeluju na čovjeka, na njegovu sposobnost da stvori smislenu ljubavnu i bračnu vezu, destruktivno na obitelj i odgoj djece, destruktivno na društvo u cjelini, i protivno istinskoj ljudskoj prirodi.
Oštrinom svojeg zdravog razuma, autorica daje jasne odgovore na gomilu gluposti u kojima se ljudi zarobljavaju. Britkim pitanjima, ona raščlanjuje samozavaravanja i laži kojima se ljudi služe da se ne bi suočili s vlastitom glupošću, te brzo refokusira prioritete.
U ovoj knjizi se ne gubi vrijeme na lamentacije i isprike o lošim utjecajima i iskustvima iz prošlosti, već se naglašava odgovornost pojedinca u svakoj situaciji, pokazujući kako brojni problemi imaju veze sa svjesnim glupim odlukama o životu, koje su donesene u datom trenutku, a koje se mogu lako spoznati ako se s malo zdravog razuma probiju naivna samozavaravanja i racionalizacije, te se mogu donijeti nove, svrhovitije i smislenije odluke.
Autorica pokazuje veliki talent u raskrinkavanju lanaca glupih odluka i laži koje ih prikrivaju, te vrlo brzo dolazi do pravih prioriteta čovjeka u odnosu na situaciju u kojoj su donesene glupe odluke.
To pak omogućava sagledavanje života i svojih odluka na nov cjelovitiji način, i donošenje novih odluka utemeljenih na daleko cjelovitijem sagledavanju sebe i svog života, sagledavanju istinskih ljudskih motivacija.
Ova knjiga se u suštini bavi holističkom cjelovitošću čovjeka u odnosu na ljubav, brak, spolnost i obitelj. Ona sučeljava takvu cjelovitost sa bijednim, nezrelim, rasklimanim, egoističnim, kaotičnim i dezintegriranim oblicima življenja života, koji se danas prodaju pod krinkom "individualne slobode".
Autorica pokazuje izniman talent u takvom sučeljavanju, koristeći se brojnim konkretnim primjerima iz njezine prakse, na taj način čineći potpuno razvidnim i najvećem slijepcu, svu bijedu i jalovost modernog liberalističkog kaosa koji u ime nazovi-slobode zapravo samo promovira egoizam, nezrelost i neodgovornost, a protiv istinske ljudske prirode.
Ono što je danas pogubno jeste nestajanje vjere u istinsku cjelovitu ljudskost i ljudski smisao zbog sve brojnijih antiljudskih ideologija i sve brojnijih primjera degeneriranih, dezintegriranih ponašanja koji iz njih rezultiraju.
I sam sam jednom prilikom uvidio moć negativnih i pozitivnih primjera kada sam kratko vrijeme korespondirao s jednom vrlo demoraliziranom američkom ženom koja je bila izgubila svaku vjeru u ljubav i istinskog sebe, zbog primjera i insidioznih sugestija svoje okoline.
Kada sam joj jasno, energično i nedvosmisleno afirmirao da neke stvari, ne samo da nisu nemoguće, nego su i te kako moguće, i ne samo moguće nego predstavljaju pravu istinsku ljudsku prirodu - ma što god promotori životinjstva govorili, ona mi je napisala da sada "nekako", ono što joj se činilo nemogućim, "nekako" sada izgleda mogućim. Odrekla se promiskuitetnog raspuštenog života i potražila sreću u smislenoj trajnoj vezi.
Sanherib kaže: Glavna poruka kojom se bavi knjiga jeste sam smisao sjedinjenja muškarca i žene, i temeljito raskrinkavanje svih besmislica ideologija tzv. "spolne slobode" i tzv."individualnih sloboda", koje su danas tako popularne, a zapravo su često samo eksplozija neodgovornosti, egoizma i nezrelosti podignutih na pijedestal najviših vrijednosti.
Autorica ima golemo iskustvo i daje brojne izvrsne primjere iz raznih dimenzija života, kako te ideologije, ti moderni liberalistički kulturni obrasci, destruktivno djeluju na čovjeka, na njegovu sposobnost da stvori smislenu ljubavnu i bračnu vezu, destruktivno na obitelj i odgoj djece, destruktivno na društvo u cjelini, i protivno istinskoj ljudskoj prirodi.
Oštrinom svojeg zdravog razuma, autorica daje jasne odgovore na gomilu gluposti u kojima se ljudi zarobljavaju. Britkim pitanjima, ona raščlanjuje samozavaravanja i laži kojima se ljudi služe da se ne bi suočili s vlastitom glupošću, te brzo refokusira prioritete.
U ovoj knjizi se ne gubi vrijeme na lamentacije i isprike o lošim utjecajima i iskustvima iz prošlosti, već se naglašava odgovornost pojedinca u svakoj situaciji, pokazujući kako brojni problemi imaju veze sa svjesnim glupim odlukama o životu, koje su donesene u datom trenutku, a koje se mogu lako spoznati ako se s malo zdravog razuma probiju naivna samozavaravanja i racionalizacije, te se mogu donijeti nove, svrhovitije i smislenije odluke.
Autorica pokazuje veliki talent u raskrinkavanju lanaca glupih odluka i laži koje ih prikrivaju, te vrlo brzo dolazi do pravih prioriteta čovjeka u odnosu na situaciju u kojoj su donesene glupe odluke.
To pak omogućava sagledavanje života i svojih odluka na nov cjelovitiji način, i donošenje novih odluka utemeljenih na daleko cjelovitijem sagledavanju sebe i svog života, sagledavanju istinskih ljudskih motivacija.
Ova knjiga se u suštini bavi holističkom cjelovitošću čovjeka u odnosu na ljubav, brak, spolnost i obitelj. Ona sučeljava takvu cjelovitost sa bijednim, nezrelim, rasklimanim, egoističnim, kaotičnim i dezintegriranim oblicima življenja života, koji se danas prodaju pod krinkom "individualne slobode".
Autorica pokazuje izniman talent u takvom sučeljavanju, koristeći se brojnim konkretnim primjerima iz njezine prakse, na taj način čineći potpuno razvidnim i najvećem slijepcu, svu bijedu i jalovost modernog liberalističkog kaosa koji u ime nazovi-slobode zapravo samo promovira egoizam, nezrelost i neodgovornost, a protiv istinske ljudske prirode.
Ono što je danas pogubno jeste nestajanje vjere u istinsku cjelovitu ljudskost i ljudski smisao zbog sve brojnijih antiljudskih ideologija i sve brojnijih primjera degeneriranih, dezintegriranih ponašanja koji iz njih rezultiraju.
I sam sam jednom prilikom uvidio moć negativnih i pozitivnih primjera kada sam kratko vrijeme korespondirao s jednom vrlo demoraliziranom američkom ženom koja je bila izgubila svaku vjeru u ljubav i istinskog sebe, zbog primjera i insidioznih sugestija svoje okoline.
Kada sam joj jasno, energično i nedvosmisleno afirmirao da neke stvari, ne samo da nisu nemoguće, nego su i te kako moguće, i ne samo moguće nego predstavljaju pravu istinsku ljudsku prirodu - ma što god promotori životinjstva govorili, ona mi je napisala da sada "nekako", ono što joj se činilo nemogućim, "nekako" sada izgleda mogućim. Odrekla se promiskuitetnog raspuštenog života i potražila sreću u smislenoj trajnoj vezi.
Precesto spominjes glupe odluke ne postoje glupe odluke, postoje samo pogresne odluke.
A to sto si uspio da jednu promiskuitetnu amerikanku da izvedas na pravi put, svaka cast.
Quote:
Oprosti na radoznalosti. Ali sta je to istinska cjelovita ljudskosto? Mislim kako ona izgleda i kako je prepoznati?
hobbit kaže:
Precesto spominjes glupe odluke ne postoje glupe odluke, postoje samo pogresne odluke.
Ma nemoj.
Quote:
hobbit kaže:Oprosti na radoznalosti. Ali sta je to istinska cjelovita ljudskost? Mislim kako ona izgleda i kako je prepoznati?
Da. I kakve su to antiljudske ideologije?
O istinskoj ljudskosti sam već tupio na podforumu duhovnost kao i na mojoj web stranici (u signaturi, na engleskom), a o antiljudskim ideologijama sam podosta pisao na politici. Pogledaj popis linkova nekih mojih IMF topica na mojem blogu (u signaturi).
cini mi se da sam listala tu knjigu (ima debele roza korice i onaj neugodan hrapavi papir s lose izrezanim stranicama unutra, jelda) i mislim da cu ipak pricekati da mi ju 'svijet knjige' posalje kao 'knjigu tromjesjecja
Natch kaže: cini mi se da sam listala tu knjigu (ima debele roza korice i onaj neugodan hrapavi papir s lose izrezanim stranicama unutra, jelda) i mislim da cu ipak pricekati da mi ju 'svijet knjige' posalje kao 'knjigu tromjesjecja
Pa, primjerak koji sam ja pročitao imao je dobro izrezane stranice, a i papir je bio OK.
No ne moraš je čak ni kupiti, vjerojatno je ima u knjižnicama.