Zasto neki ljudi vecinom sanjaju crno bijelo, a neki vecinom u boji? Kako vi sanjate? Od kad znam za sebe nikad nisam sanjao crno bijelo...u cemu je stvar?
Zanimljivo pitanje, kada malo bolje razmislim, uopće ne znam kako sanjam, sijećam se emocija, jesam li bio happy, paničan, nervozan, sijećam se i radnje - ali više kao da sam ju pročitao a ne gledao ili sudjelovao!
NakurnjakOdStridera kaže: Hm, mene je pak neko uvjeravao kako nitko ne sanja u boji, da svi sanjamo crno bijelo i da ja ustvari nisam sanjao u boji nego crno bijelo...
Imo sam maturalnu iz snova, jer sam nekad dosta proucavao te stvari. Uglavnom, proucavanjem snova, skuzili su da ljudi cesto pomisle da su sanjali crno bijelo, ali kad krenes u analizu detalja snova, pocnes se prisjecat boja. Tako da je opci zakljucak da su snovi u boji. Mislim, crno bijeli snovi. To nema smisla.
Od tada, svaki put kad na 101-ici slucajno cujem onu zensku koja zavrsava emisiju sa:"sanjajte u boji", popizdim.
Kad sam imao lucidne snove, išao sam eksplicitno provjeriti vidim li boje i vidio sam ih izvrsno. Provjerio sam osjećam li dodire, hladnoću, zvukove...
Prošao sam sve testove osim onog gdje razmišljam kako to da sam ja tamo a istovremeno ležim u krevetu spavajući - to me je probudilo.
Da, čitao sam o tome negdje, prije godinu dana, mislim.
To vjerovanje da ljudi sanjaju crno bijelo, je poteklo od nekog tipa koji je kao bio super autoritet u psihologiji, a budući da je on to u svojim knjigama tvrdio, nitko se nije usuđivao proturječiti.
I tako je to bilo desetljeće i više, sve dok se nije našla grupica psihologa koja se opdvažila izjaviti da su to teške baljezgarije i da većina ljudi sanja u boji.
Ovo je krajnje interesantno jer pokazuje koliko snažno i dugotrajno nečiji autoritet može utjecati (u negativnom smislu) na znanost, pa čak i kada se većina ljudi može bez problema neposredno osvjedoćiti da su to gluposti.
Ne mogu se sjetiti referenci članka u kojem sam ovo pročitao ali bilo je to u nekom ozbiljnom znanstvenom časopisu.
Inače, boje u mojim snovima su daleko intenzivnije od boja u stvarnosti, često nevjerojatne...
Jedini put kad sam sanjao crno bijelo je bilo kad je cijeli san bio sastavljen od crno bijelih likova iz stripova (pa i ja sam bio jedan od njih).
Ako se sjećam da sam sanjao onda, ili se sjećam boja u snu, ili ih se NE sjećam!
Ja mislim da je u tome kvaka!
To bi trebalo biti to. Samo, ostavio bih malo slobode za crno bijele svjetove kao posljedicu promatranja crno bijelih svjetova TV-a, stripova ili neceg treceg.
Što se tiće onog forumaša koji kaže da u snu ne vidimo već samo raqzmišljamo na podsvjesnoj razini, može se samo odgovoriti da to nije točno (osim ako se "viđenje" ne definira kao subjektivni doživljaj, tj. vizuelna svijest, već samo kao uporaba očiju).
Ja isto vjerujem da vjerovanje o crno bijelim snovima potiče iz problema pamćenja.
Mnogi snovi se vrlo maglovito pamte, a u memoriji često ostaju samo najosnovnije informacije - "skica" sna. Pri čemu informacioja o bojama jeste odbačena kao više manje nebitna u prisjećanju, pa se može dobiti sivkasta slabo obojena slika PRI PRISJEĆANJU!
Razmislite, to je vrlo slično kao kad se prisjećate nekih ne tako bitnih događaja iz stvarnosti, koji su se dogodili možda jučer ili prije neki dan. Vaše prisjećanje će možda isto biti vrlo "blijedo", sa vrlo malo boja - puka skica događaja. Ali to ne znači da niste vidjeli u boji kad se to stvarno i događalo.
Sanherib kaže: Što se tiće onog forumaša koji kaže da u snu ne vidimo već samo raqzmišljamo na podsvjesnoj razini, može se samo odgovoriti da to nije točno (osim ako se "viđenje" ne definira kao subjektivni doživljaj, tj. vizuelna svijest, već samo kao uporaba očiju).
Pa to i govorim!
Ne možeš vidit zatvorenih očiju (možeš crno na točkice), nego možeš samo maštat (u kojojgod boji).
A u snu isto ne "vidiš" nego maštaš!
Boje tu ovise samo o tvojoj svjesti/podsvjesti!
ushirlo kaže: Pa to i govorim!
Ne možeš vidit zatvorenih očiju (možeš crno na točkice), nego možeš samo maštat (u kojojgod boji).
No. Te slike su produkt stvarnosti koju percipiras u boji. Osim ako nisi daltonist.
Pa to i govorim!
Uglavnom snovi kojih se sjecam puni su detalja...od lokacija, do odjece...a to se prilicno razlikuje od obicnog mastanja, barem meni.
Ja isto vjerujem da vjerovanje o crno bijelim snovima potiče iz problema pamćenja.
Mnogi snovi se vrlo maglovito pamte, a u memoriji često ostaju samo najosnovnije informacije - "skica" sna.
Znaci, u tome je stvar, koliko je tko sposoban da se prisjeti informacija, a u biti svi sanjamo u boji....
NakurnjakOdStridera kaže: Znaci, u tome je stvar, koliko je tko sposoban da se prisjeti informacija, a u biti svi sanjamo u boji....
U biti, mozak koristi različite funkcije pri izgradnji obrisa oblika neke scene i pri njenom koloriranju.
Ukoliko nismo točno zapamtili koje je boje bilo ovo ili ono ili ako boja nije bila naročito važna i upečatljiva, taj objekt mozak i neće nešto naročito kolorirati pri pokušaju prisjećanja događaja (osim ako su boje važan dio dojma samog događaja), ili će mu dati neku proizvoljnu, ne previše izraženu boju jer se jednostavno ne sjeća točno što je bilo što.
Ovo u biti vrijedi ne samo za sne nego i za ono viđeno u javi, sve one sitne nevažne epizode iz života kad ne pamtimo sve detalje ni boje. Kad ih se prisjećamo, scena u našoj svijesti je često svedena samo na neke izdvojene elemente, forme, bez naročitog koloriranja evocirane slike.
Mozak često ne pamti fotografski već samo reducirani set informacija koji služi za kasniju rekonstrukciju približne scene, što ima neke daleke sličnosti sa komprimiranjem slika a posebno filmova u digitalnim formatima.
Mislim da bi se oni koji misle da sanjaju crno bijelo mogli uvjeriti dali je to točno ako prakticiraju neke vježbe koje bi im povećale svijesnost snova (vježbe za lucidne snove) pa se onda ne bi oslanjali samo na maglovito prisjećanje nego bi direktno mogli i nešto pomisliti o pitanju boja u toku samog sna.
O tehnikama lucidnih snova postoji gomila informacija na internetu (lucid dreams) a siguran sam da će mnogi pomoći savjetom ako se informacija potraži na podforumu "Duhovnost".
Nadam se da shvaćaš (a zato sam i rekao "netočno", da te malo provociram ) da se ovdje samo radi o pitanju semantičke delineacije, tj. kako ćemo nešto nazvati, pa je zato tvoja prvotna opaska pomalo besmislena jer ovisi o pukom koncenzusu o tome što ćemo nazvati "vidjeti".
Sanherib kaže: Ovo u biti vrijedi ne samo za sne nego i za ono viđeno u javi, sve one sitne nevažne epizode iz života kad ne pamtimo sve detalje ni boje. Kad ih se prisjećamo, scena u našoj svijesti je često svedena samo na neke izdvojene elemente, forme, bez naročitog koloriranja evocirane slike.
Ako pricas o pamcenju, ne mozes pricati o detaljima. Jer uvijek se radi o rekonstrukciji na osnovi povezanih asocjacija odnosno koncepata. Detalji, nedetalji. Sve je to samo aproksimativna rekonstrukcija.
illegale kaže: Ako pricas o pamcenju, ne mozes pricati o detaljima. Jer uvijek se radi o rekonstrukciji na osnovi povezanih asocjacija odnosno koncepata. Detalji, nedetalji. Sve je to samo aproksimativna rekonstrukcija.
Ma Bravo! Khm, khm...
(Htio bi mali da me ulovi na moj vlastiti mamac! )
Zadnje uređivanje Sanherib : 19.01.2004. at 15:46.