Ideja fraktala jeste ideja frakcioniranja, dijeljenja.
Mnogi smatraju da priroda stvara oblike po fraktalnom principu.
Konstruktalna teorija tvrdi upravo obrnuto: da se neka optimalna forma prijenosa materije ili energije na najnižoj mikrorazini nekog procesa, replicira na sve višim razinama, stvarajući tako najoptimalniju strukturu prijenosa, sa najmanje "trenja".
Dakle konstrukcija odozdo prema gore umjesto frakcioniranja odozgo prema dolje.
Teoriju je 1995 stvorio Adrian Bejan, i ona polako postaje sve popularnija u inženjerskim krugovima koji se bave prijenosima (fluida, topline... ) u SAD-u i Francuskoj. Teorija nipošto nije ograničena na ta područja već je primjenjiva za analizu svih formi vezanih za protoke, posebno bioloških sustava.
Iza ove teorije se skriva jedna dublja ideja da u prirodi protok (bilo čega) optimizira forme, tj. selektira najoptimalnije forme koje mogu prenositi taj tok.
Zanimljivo je da sam čitavih pet godina prije autora razvio sličnu teoriju uopćenu kao stvaranje i stabilizacija oblika protokom energije, ali je primjenjujem na sasvim drugom području analize psihofizičkih relacija i povratnih sprega u ljudskom organizmu.
Par riječi (ali zaista par) sam rekao o tome u ovom topicu koji se tiče informacije s termodinamičke točke gledišta.
Pa to je strasno. Stalno ti kradu izume. Al stalno. Bilo bi stoga dobro da se nekako zastitis. Jer nije lijepo kad vidis da neko kupi tvoju slavu, a tebe i dalje niko ne slusa, vec svi briju da pretjerujes.
Zato, napravi ono sto sam i sam napravio. Realiziraj nesto. Jer ovako ispada da si vrlo fleksibilnog i nacelnog uma. A to je sramota.
illegale kaže: Pa to je strasno. Stalno ti kradu izume. Al stalno. Bilo bi stoga dobro da se nekako zastitis. Jer nije lijepo kad vidis da neko kupi tvoju slavu, a tebe i dalje niko ne slusa, vec svi briju da pretjerujes.
Zato, napravi ono sto sam i sam napravio. Realiziraj nesto. Jer ovako ispada da si vrlo fleksibilnog i nacelnog uma. A to je sramota.
Dobro je mali, shvatit ću to kao tvoj pokušaj osvete...
I ne smatram da mi je ukraden izum (čovjek je došao do toga samostalno), jer takvih izuma ja imam po "deset na dan". Ono čime se ja zapravo bavim toliko prevazilazi tu razinu da mi ne smeta ako se netko proslavi sa nekom teorijicom koje sam se ja sjetio davno prije i koju koristim samo kao jedno od oruđa u istraživanju i izgradnji jedne teorije daleko višeg reda, koja me jedino zapravo i zanima.
Zadnje uređivanje Sanherib : 26.01.2004. at 13:18.
Sanherib kaže: I ne smatram da mi je ukraden izum (čovjek je došao do toga samostalno), jer takvih izuma ja imam po "deset na dan". Ono čime se ja zapravo bavim toliko prevazilazi tu razinu da mi ne smeta ako se netko proslavi sa nekom teorijicom koje sam se ja sjetio davno prije i koju koristim samo kao jedno od oruđa u istraživanju i izgradnji jedne teorije daleko višeg reda, koja me jedino zapravo i zanima.
Vidim da si opet preuredjivao post . Nego da ti nesto kazem iz osobnog iskustva. Cuo sam na desetke genijalnih ideja. Zapitao sam se, odkud tolike ideje, a da je svijet jos uvijek u tolikoj banani. Onda sam odlucio krenut na put i vidjeti sto je tome razlog. I sta? Stvar je u tome da je daleko teze realizirati neku ideju, nego je smisliti.
Jer smisliti ideju je nuzna posljedica kreativnog uma. Vidim i likove koji nemaju posebno opake ideje, a uspiju u zivotu. Jer nisu drkadjije. Ne boje se krocit stazama realizacije tih ideja.
I tako. Moji klosari se nisu maknuli sa mjesta. A sve odreda genijalci. Fakat. Al su picke. Boje se da ce te genijalne ideje ispast besmislenima, suvisnima. Boje se da te genijalne ideje i nisu toliko genijalne u usporedbi sa drugim genijalnim idejama. A ljepse im je furat neutemeljenu vlastitu velicinu, nego utemeljenu vlastitu naivnost.
Za kraj. Znas zasto sam te uzeo na pik? Jer si bio jedini lik sa ovog foruma koji je jos davno primjetio potrebu za novom politickom idejom. Tvoja vizija, mada neiskristalizirana, bila je prilicno slicna mojoj. I onda sam te pozvao na suradnju. Al tvoja ogromna tastina je stajala na putu. Sto je sramotno.
Jer tast covjek jednostavno ne moze biti velik. A mogo je. Da nije bio tast, da nije bio opsjednut vlastitom velicinom i negacijom svega ostalog. To je strah, covjece. A strah sputava u napretku, odnosno rastu pojedinca.
Ne bih htio smetati, ali
- fraktali su bili NAJZASLUZNIJI da dodje do Stvaranja svemira.
Evo, odmah!
Ma ne smetaš ništa.
A možda su to bili konstruktali, ali ti je svijest koja ti daje odgovore rekla "fraktali" jer je znala da nisi čuo za pojam "konstruktali"?
Nakon ovih ''malih rijeci; velikog covjeka'' prepustam te malom deliji.
delijica:
Hura!
Nek sam te, asirski kralju, dobil za mezetluk.
Kak ti prvse:
Kaj se delas englezom a znas i sam da to nisi.
(Ak ti neznas pitaj svoju mamicu i tateka).
Pa ti - kaj mislis da si prva olofka koja pisede na forumcetu.hr tak pametne djecje pricice, (oli ak ne mislis da je to furumce.hr) - trebal bi znati da je dobro pisati onak kak ti veli horvatski iliti croatijski pravopis.
(Meni se to ne treba zameriti jer ja imam sest i pol godina pak ti jos nisam naucil pravo pisati.
Osim, ak i ti imas tolko godina?
Onda je o.k.).
E pa ti moram reci da si na TI napisal na prvoj strani: "Priroda nije fraktalna već konstrultalna".
Pa daj nam reci iz kojeg je recnika to; konstrultalna (da se i mi sluzimo s tak pametnim recnikom).
Dobro, vu prvom posteku si napisal: Konstruktalna teorija
illegale kaže: Nego da ti nesto kazem iz osobnog iskustva. Cuo sam na desetke genijalnih ideja. Zapitao sam se, odkud tolike ideje, a da je svijet jos uvijek u tolikoj banani. Onda sam odlucio krenut na put i vidjeti sto je tome razlog. I sta? Stvar je u tome da je daleko teze realizirati neku ideju, nego je smisliti.
Jer smisliti ideju je nuzna posljedica kreativnog uma. Vidim i likove koji nemaju posebno opake ideje, a uspiju u zivotu. Jer nisu drkadjije. Ne boje se krocit stazama realizacije tih ideja.
I tako. Moji klosari se nisu maknuli sa mjesta. A sve odreda genijalci. Fakat. Al su picke. Boje se da ce te genijalne ideje ispast besmislenima, suvisnima. Boje se da te genijalne ideje i nisu toliko genijalne u usporedbi sa drugim genijalnim idejama. A ljepse im je furat neutemeljenu vlastitu velicinu, nego utemeljenu vlastitu naivnost.
Jer tast covjek jednostavno ne moze biti velik. A mogo je. Da nije bio tast, da nije bio opsjednut vlastitom velicinom i negacijom svega ostalog. To je strah, covjece. A strah sputava u napretku, odnosno rastu pojedinca.
Zadnji post na ovom topicu koji sam vidio je ovaj koji kvotam (27-01-2004 12:23).
Meni vi svi djelujete jako bahato, izuzev skeptika. Sanherib, ti bi mijenjao pravopis , delija, ti svako malo omalovažavaš sve druge pišući kao da piše tvoje šestogodišnje dijete. Oh, pardon, šesterogodišnje dijete (tu istu grešku sam vidio i na tvom sajtu, delija).
Ako ste već svi popili svu pamet svijeta (a sad ste poput vepra i lava u onoj Ezopovoj, svađate se tko će piti <tko bi rekao da će te jadne i infantilne basne ikad ponovo biti istinite... i to na prirodnim znanostima! Prestanite biti tako jebeno iznad svih ostalih.>), mogli biste nam napisati nešto konkretno...
A mod bi mogao uzet` metlu... (ej, stavite "konstruktalna", ako je to ispravno)
Zadnji post na ovom topicu koji sam vidio je ovaj koji kvotam (27-01-2004 12:23).
Nije nego 13:23
Quote:
finalnifantazista kaže:Meni vi svi djelujete jako bahato, izuzev skeptika.
Ma on ti je najbahatiji.
Quote:
finalnifantazista kaže:Sanherib, ti bi mijenjao pravopis
Bi. I nema tu zašto da se okreće okicama (iako se nadam da govoriš o ONOM DRUGOM TOPICU - jao, jao! - o "abs... vs. aps...", a ne kao onaj isprazni šupak, o tipfeleru u naslovu ovog topica).
Quote:
finalnifantazista kaže:mogli biste nam napisati nešto konkretno...
Pa ja jesam počeo sa konkretnim, ali se skupila menažerija onih koji bi se svetili zbog toga što sam im u nekoj prilici nagazio na šapicu ili papak.
Quote:
finalnifantazista kaže:A mod bi mogao uzet` metlu... (ej, stavite "konstruktalna", ako je to ispravno)
Da, slažem se. Problem je u tome što se naslov topica ne može naknadno editirati, već samo sadržaj. Dakle i ja molim moda da ispravi tipfeler iz naslova jer će se ovi jadničci inače potpuno izgubiti.
Zadnje uređivanje Sanherib : 28.01.2004. at 13:48.