Potaknut nekim događajima na nekim drugim topicima, htio bih s vama podijeliti poneka razmišljanja o razlici između vrijeđanja i izražavanja mišljenja (relevantno zbog toga što dotiče pravila moderiranja na ovom forumu)
Ako bih ja npr. nekome rekao da je "majmun", to bi bilo vrijeđanje kada bih ja sa sigurnošću znao da on nije majmun i kada bih mu to rekao da mu nanesem bol ili da ga osramotim.
Ako bih pak nekome rekao da je majmun, a da pri tome procjenjujem, na osnovu pokazane inteligencije, da bi zaista mogao biti majmun, to onda nije vrijeđanje, to je samo izražavanje mišljenja. (Dakle ja nisam nikada nikog vrijeđao.)
Negdje je jedan forumaš rekao za Srbe da su "bezbožnici", na što ga je jedan moderator upozorio da je to "vrijeđanje". Kao primjer naveo je česte Srpske tvrdje da su "Hrvati genocidan narod", koje su po njemu uvrede.
Ali stvar je u tome da to nisu uvrede, jer Srbi koji to tvrde zaista i vjeruju u to (to što to nije istina je ovdje posve irelevantno). Dakle, takva tvrdnja jeste izražavanje nihovog mišljenja o nama a ne uvreda. Isto tako je tvrdnja da su Srbi bezbožnici samo mišljenje onog forumaša, a ne uvreda.
Mislim da je bilo potrebno razjasniti ove stvari jer vidim da neki moderatori miješaju te kategorije.
ne znam, možda se neki žale moderatorima na privatnim porukama, pa reagiraju, meni je zapravo drago kad me određeni pokušavaju vrijeđati, to samo pokazuje da me ne smatraju svojim. A nitko nikom ne brani da napravi svoj forum i da ga moderira kako želi, da je ovaj dobro moderiran, pokazuje broj postova i čitanja svaki dan
Ma ovo i nije posebno bila neka kritika moderiranju na ovom forumu, već sam smatrao važnim da se neke stvari potpuno eksplicitno razjasne i definiraju jer jedno je u pravilima napisati "zabranjeno je vrijeđanje...", a druga je to "vrijeđanje" i definirati.
Ovo je moj mali doprinos idealu eksplicitnosti.
Sanherib kaže: Ma ovo i nije posebno bila neka kritika moderiranju na ovom forumu, već sam smatrao važnim da se neke stvari potpuno eksplicitno razjasne i definiraju jer jedno je u pravilima napisati "zabranjeno je vrijeđanje...", a druga je to "vrijeđanje" i definirati.
Ovo je moj mali doprinos idealu eksplicitnosti.
Mislio si da bi trebalo podnjeti amandmane na pravila foruma, i meni se čini da su kao i svi naši pravilnici i zakoni u domovini, stoje tu da se ne kaže da ih nemamo, a svako sam odlučuje kojih će se pridržavati
Lokacija: grad u kojem bandić više nikad neće biti gradonačelnik
Re: Vrijeđanje vs. Slobodno Izražavanje Mišljenja
Quote:
Sanherib kaže: Ako bih ja npr. nekome rekao da je "majmun", to bi bilo vrijeđanje kada bih ja sa sigurnošću znao da on nije majmun i kada bih mu to rekao da mu nanesem bol ili da ga osramotim.
Ako bih pak nekome rekao da je majmun, a da pri tome procjenjujem, na osnovu pokazane inteligencije, da bi zaista mogao biti majmun, to onda nije vrijeđanje, to je samo izražavanje mišljenja. (Dakle ja nisam nikada nikog vrijeđao.)
upravo svojim malim elaboratom vrijeđaš inteligenciju forumaša.
vrlo dobro se zna što je definicija uvrede. to nije vlastita procjena što netko je ili nije. uostalom, imaš pri registraciji napisana pravila.
Quote:
Negdje je jedan forumaš rekao za Srbe da su "bezbožnici", na što ga je jedan moderator upozorio da je to "vrijeđanje". Kao primjer naveo je česte Srpske tvrdje da su "Hrvati genocidan narod", koje su po njemu uvrede.
i jedno i drugo su uvrede. tvrditi i generalizirati da je jedan cijeli narod nešto i pri tome ga još obezvrijeđivati (bezbožnici, genocidan) je velika uvreda.
Quote:
Ali stvar je u tome da to nisu uvrede, jer Srbi koji to tvrde zaista i vjeruju u to (to što to nije istina je ovdje posve irelevantno). Dakle, takva tvrdnja jeste izražavanje nihovog mišljenja o nama a ne uvreda. Isto tako je tvrdnja da su Srbi bezbožnici samo mišljenje onog forumaša, a ne uvreda.
ako tvoja gornja izjava nije zajebancija, s njom si se definitivno diskvalificirao kao korektna i razumna osoba.
Na zalost to je tako. Whatever ima priliku da cenzurira prema vlastitom nahodjenju. To je jedan od razloga zasto je ovakav nacin moderiranja potpuno neadekvatan za vodjenje osjetljivijih tema. Do bog da se to uskoro promjeni.
Isto tako je tvrdnja da su Srbi bezbožnici samo mišljenje onog forumaša, a ne uvreda.
da, ali moderator se naso povrijedjen! to su ti sve indikacije, simptomi...
i onda mu imuni sistem odmah progovori : to je kao kad srbi kazu kako su hrvati genocidan narod!
mislim... kao da nas srbi samo poznaju tako dobro! gdje su zidovi, muslimani, romi...
__________________ datum izmjene potpisa 10.Travanj
"Krist je, istina, bio Arijac"
neupitno: Perzijski vjerski pisac ZARATUSTRA (Zoroaster),Mahathma Gandhi, Jawaharlal Nehru...
Lokacija: grad u kojem bandić više nikad neće biti gradonačelnik
Quote:
WeM kaže: da, ali moderator se naso povrijedjen! to su ti sve indikacije, simptomi...i onda mu imuni sistem odmah progovori
ts,ts...želiš reći da je whatever srbin? pa što onda ako je..
samo ubacis tu sifru da lijecnici opce prakse mogu dijagnosticirati i to je to!
neupitno: Perzijski vjerski pisac ZARATUSTRA (Zoroaster),Mahathma Gandhi, Jawaharlal Nehru...
iwanchica kaže: ..nemojte mi vrijeđati majmune, molit ću..
dlakave ? ima li tko da osisa nekog majmuna pa da vidimo na sto to izgleda ?
WeM kaže: pa nista, sta ime veze ako je srbin! svako moze biti srbin! a mozes biti bolestan od srpske bolesti! kao na primjer od morske!
samo ubacis tu sifru da lijecnici opce prakse mogu dijagnosticirati i to je to!
Ha,ha,ha,,,,......, ovo je za Whatevera signifikantna primjedba. Sad znam tko se krije iza toga Nicka: "uzoran" hrvatski Srbin. E ljudi moji, oni nas svugdje prate i nikako da ih se rijesimo. Cista opsesija, kako nebih upotrijebio ne znanstvenu i losiju dijagnozu opsjednutosti. Da li smo opsjednuti "nebeskim narodom" ili se radi o obicnom obsesivnom stanju?
Sanherib ima pravo! To je oduvjek bilo moje misljenje!
S.
Secundus kaže: Ha,ha,ha,,,,......, ovo je za Whatevera signifikantna primjedba. Sad znam tko se krije iza toga Nicka: "uzoran" hrvatski Srbin. E ljudi moji, oni nas svugdje prate i nikako da ih se rijesimo. Cista opsesija, kako nebih upotrijebio ne znanstvenu i losiju dijagnozu opsjednutosti. Da li smo opsjednuti "nebeskim narodom" ili se radi o obicnom obsesivnom stanju?
Sanherib ima pravo! To je oduvjek bilo moje misljenje!
S.
Ja mislim da je istina ipak malo prizemnija, sve što vama bogcima nije jasno proglasite srpskim, kao što su nekad naši ljudi sve što nisu znali pročitati proglasili turskim pismom
Ne mogu vjerovat da me tek nakon godinu i nešto moderatorskog staža netko proglasio Srbinom... I to tko? Afazični WeM i podvornik iz Algemeines krankenhausa u Beču
__________________ Odlazi redikul i svjedok haški, slađe mi je to nego sir paški :s :s :s
Ne mogu vjerovat da me tek nakon godinu i nešto moderatorskog staža netko proglasio Srbinom... I to tko? Afazični WeM i podvornik iz Algemeines krankenhausa u Beču
go2slep kaže: Ja mislim da je istina ipak malo prizemnija, sve što vama bogcima nije jasno proglasite srpskim, kao što su nekad naši ljudi sve što nisu znali pročitati proglasili turskim pismom
Tko zna kako Srbi jedni druge medjusobno caste, onda kada im se razilaze misljenja?
Ovo je kao u Saboru, svaka rasprava ravno u slijepi kolosijek, uglavnom tko je kome koga 1942-ge i tko je bio ili nije u KPJ ili na Golom otoku.
magdalena1999 kaže: Ovo je kao u Saboru, svaka rasprava ravno u slijepi kolosijek, uglavnom tko je kome koga 1942-ge i tko je bio ili nije u KPJ ili na Golom otoku.
To pod pretpostavkom da su ova dvojca dovoljno inteligentna da im možeš pripisati takve namjere