Začin Kurkuma (Turmeric na eng.) ima brojna ljekovita djelovanja.
Snažan je antioksidans. Djeluje kao snažno protuupalno sredstvo.
Djeluje protiv karcinoma (raka). Štiti kardiovaskularni sustav, snižavajući razinu kolesterola isljepljivanje trombocita. Štiti jetru na više načina. Liječi bubrege.
Dr. Sally Frautschy sa UCLA-a je dokazala preventivno i kurativno djelovanje ekstrakta kurkume na Alzheimerovu bolest.
Dijelovi Indije gdje se puno koristi Kurkuma imaju vrlo nisku incidenciju Alzheimerove bolesti.
Tema začina je vrlo zanimljiva. Poznata su pozitivna svojstva Đumbira (Ingvera) koji je srodnik Kurkume.
Cimet pozitivno djeluje na perifernu cirkulaciju.
Crni papar navodno pojačava djelovanje aktivnih supstanci u drugim začinima, itd, itd...
Zgodno je i to što su začini jeftini.
lahor kaže: ....Đumbir bas ne mogu podnijeti, ali ga moj dragi cesto stavlja u hranu tako da ga i ne skuzim. Pred koji tjedan sam probala nesto najodvratnije ever - usecerene kockice susenog đumbira. Auuuu!
Ljuto i slatko - savršena kombinacija . Meni je baš dobar taj ušećereni đumbir.
Nedavno sam napravio jednu mješavinu Kurkume, Cimeta, Bosiljka, Đumbira (Ingvera) i malo crnog papra.
Stavljam vršak noža tog praha u toplo mlijeko. Okus je zapravo izvrstan.
Sjećam se jedne Indijke koju sam poznavao, koja je stavljala po žličicu papra u yogurt.
Moram priznati da to ni onda nisam probao, i da mi se još ne proba, ali tko zna...
(a čuo sam da prvelike količine papra baš i nisu dobre za želudac, dok npr. ljuta paprika navodno nema nikakvih štetnih efekata (?) )
a ovo s jogurtom i začinima jedu indijci često...meni isto fino...
a ono što je za njih začinjeno mi ne možemo probaviti, barem ne bez težih posljedica za WC školjku
ono što je njima skoro pa nezačinjeno, to je meni ljuto, dođe mi da rigam vatru
papar je dobar kad imaš prehladu...popiješ limunadu s paprom i da vidiš kako djeluje...
Aktivna supstanca u Kurkumi je Kurkumin (Curcumin).
Apsorbcija Kurkumina u krv iz probavnog trakta je vrlo mala.
Može se povećati ako je otopljen u ulju, i ako se uzima uz Piperin koji je u sastavu crnog papra.
Bromelin, enzim iz Ananasa isto povećava apsorbciju Kurkumina.
Tako da, ako želimo povećati apsorbciju Curkumina iz osnovnog začina Kurkume, po gore navedenoj logici trebali bismo ujedno uzeti i malo praha crnog papra, te soka od ananasa.
Ja je često koristim, sviđa mi se kako lijepu boju da umacima i sl., samo šta ja je i ne osjetim, nema mi neki intezivan okus. Ili je ne stavim dovoljno.
Jako je fina u rizi, naravno, treba staviti malo vise da se osjeti.
Priiiirodne samonikle zelene pupavke iz netaknute priiiiirode! Idealne za grilanje, variva i umake! Besplatna knjižica recepata za svakog kupca! Navali narode, još malo pa nestalo! - "Za mene samo priiiiiirodno, to me čini ljepšom."
Zapravo i mene je začudilo što je zapravo vrlo ukusno.
Količinski odnos u žličicama je bio odokativno: 3 kurkume, 1-1.5 cimeta, 0.5-1 bosiljka, 0.5-1 Đumbira, i samo malo papra.
Sjećam se jedne Indijke koju sam poznavao, koja je stavljala po žličicu papra u yogurt.
Moram priznati da to ni onda nisam probao, i da mi se još ne proba, ali tko zna...
(a čuo sam da prvelike količine papra baš i nisu dobre za želudac, dok npr. ljuta paprika navodno nema nikakvih štetnih efekata (?) )
Cejlonski cimet (navodno čisti) sam pronašao u Bio&Bio, ali je skuplji od recimo Kotanyi cimeta.
Usput rečeno, mejlao sam Kotanyiu pitanje o tome kakvu vrstu cimeta oni prodaju, ali nikad nisam dobio odgovor...
i ja također koristim taj cimet iz Bio&Bio, i odličan mi je, volim cimet i zapravo mi je pravo olakšanje što sam našla ovaj koji nije otrovan tako da ga mogu konzumirati kad mi dođe (a dođe mi često)
također sam jednom-dvaput pisala Kotanyiu, i isto odgovor nisam dobila..
Cejlonski cimet (navodno čisti) sam pronašao u Bio&Bio, ali je skuplji od recimo Kotanyi cimeta.
Usput rečeno, mejlao sam Kotanyiu pitanje o tome kakvu vrstu cimeta oni prodaju, ali nikad nisam dobio odgovor...
Kotanyi su analizirali, ispada mjesavina po kolicini kumarina. AGZ ima cejlonski cimet i jeftiniji je nego ovaj iz bio&bio.
Priiiirodne samonikle zelene pupavke iz netaknute priiiiirode! Idealne za grilanje, variva i umake! Besplatna knjižica recepata za svakog kupca! Navali narode, još malo pa nestalo! - "Za mene samo priiiiiirodno, to me čini ljepšom."