Quote:
Ingrein kaže:
Moje sve frendice koje su rodile su pročitale 20 tomova knjiga debelih ko enciklopedija o trudnoći i porođaju. Meni je to suludo.
Kak su žene prije rađale kad nije bilo tolko knjiga i interneta?
Kaj žena mora pročitat svu literaturu o porođaju ak se sprema rodit?
To je fakat koma...Recimo, ja sporo čitam..
|

Prvo, strgala sam se.
Drugo, radi se (nažalost) o tome da je pametnije informirati se a ne se samo slijepo prepustiti bolničim tretmanima, i "kak su druge tak ću i ja nekak" spike... Da, naravno da uglavnom sve na kraju rode to dijete na ovaj ili onaj način, ali zašto bi ti porod bio u negativnom sjećanju i traumatičan i za tebe i za dijete ako ne mora. A ne mora.
Informiranost. Zašto ženama trudovi često u bolnici stanu? Zašto se daje drip (i kako on utječe na dijete)? Zašto epiduralna (i kako ona utječe na dijete), zašto ju je bolje izbjegavati, zašto carski izbjeći ako je moguće.. Inducirani porod - čemu, i zašto se tako nešto dogovara kao da se dogovaraš na kavu? Zašto klistir, zašto brijanje, zašto epiziotomija, nacin upotrebe CTGa. Rezanje pupčane vrpce - kada. Što prvo s djetetom kad se rodi i zašto...
Takve stvari. Razumijeti sve od nabrojanog, kritički razmisliti, donijeti odluku i razviti stav...
Ja biram da ne želim uletiti u rodilište s prvim trudom i prepustiti se osoblju pa kaj bu bu, kak su druge tak cu i ja, a kad sve bude gotovo pokusati zaboraviti (ili se u krajnjoj liniji niti ne sjetiti jer se nemaš čega sjetiti) i eto imam slatku malu bebu buci bu. Želim razumijeti sve što se dešava i znati sve o standardnim postupcima po našim rodilištima kako bi ih mogla izbjeći ako ću moći i ako neće biti nužni. A sve dok tijek poroda u rodilištima u najvećoj mjeri ovisi o smjeni u koju žena upadne, jebeš takve "prirodne porode".
I naravno da svaka čast medicini kada je potrebno, valjda to ne moram objašnjavati. Nisam zabrijala kao ovi Kanađani iz filma

i ne mislim rađati okružena frendovima uz gitaru

Gven je dobro sročila kakva bi uloga medicinskog osoblja trebala biti.
Šta sam još htjela reć. Valjda je to to.
Aha, da. Sve je rečeno. Closed.