hei, evo ja se zatekla pa da malo pomognem.
dakle, ono sto maca ima (najverovatnije) je upala gornjih disnih puteva, ako ima sluzi i iscjetka, najverovatnije se radi o nekom obliku rhinotracheitisa (virus s kojom se rodi svaki drugi ulicni macic). obavezni su antibiotici, i lokalni i sistemski, dakle kapanje/mazanje ociju antibiotskom masti (tobrex, chloramphenicol etc) i antibiotici u tabletama ili injekcijama (synulox najcesce).
dakle, kao sto sam vec spomenula, najverovatnije se radi o virusu - no taj virus je u macaka jaaako cest, toliko da ih vecina ima imunitet na njega, a simptomi izbiju tek kada dode do pada imuniteta (trudnoca, cijepljenje, veliki stres itd).
da li su tvoje mace cijepljene na zarazne bolesti? ako jesu, onda sigurne od tog virusa.
ako nisu, sansa da se virus prenese preko koristenja iste posude je jako mali, posto taj virus bas i nije otporan i ne zivi dugo van domacina, znaci prenosio bi se jedino kada bi se mace medusobno lizale.
sto se tice terapije, maltene ju je nemoguce davati dok je maca vani - ako se daju injekcije, dovoljan je jedan posjet veterinaru da ti ona vise ne pride na cesti, a trebala bi ici svaki dan, ili u najboljoj opciji svaki 3. (produzeni antibiotik), a ako se daje u tabletama nastaje novi problem - iako ih se moze lako podvalit u hranu, mora ih se davat tocno svakih 12h, sto znaci da ju moras imat pod nadzorom da pojede celu tabletu u tocno vreme, a to je maltene nemoguce vani kontrolirat.
malci su vrloverovatno isto bolesni ako je ona, posto imaju njen imunitet koji je ocito los. moguce da su i u puno gorem stanju, da im je virus poceo nagrizati oci i ce ostat sljepi

zato bi bilo najbolje sto prije reagirat i smjestit ju negdje gdje ce joj se moci pod nadzorom tjedan dana davati terapija.
jel imas kakvu prostoriju doma za to, kupaonu ili hodnik?
ja ti nazalost nemam sta ponudit osim savjeta i ljekova, ni sama nemam smjestaj za sve koji cekaju na cesti, a imam ih hrpu u redu...