Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci > Plava šapa
Korisničko ime
Lozinka

Plava šapa Udomljavanje i akcije

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.08.2012., 20:16   #1
dunja_2
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2005.
Molim savjet Plavošapičara oko bolesne kvartovske mace

U dvorište mi je počela dolaziti mlada ničija maca sa velikim cicama - dakle negdje ima mačiće. U prvom kontaktu je bila plaha, ali sada je jako mazna. Problem je u tome što maca teško diše, povremeno hriplje, a iz očiju joj curi sluz.
Moja pitanja su (ovo mi je prvi susret sa macom u ovakvom stanju): da li ju mogu strpati u transporter i odvestu veterinaru (neće li joj to biti prevelik stres ako doji mlade, u smislu da od šoka ostane bez mlijeka...)? Ako terapija uključuje davanje lijekova par puta na dan, kako ju sprovesti ako maca dolazi u moje dvorište i odlazi svojevoljno? Ako se radi o zaraznoj bolesti, da li je za očekivati da i mačići - gdje god bili - imaju isto? Da li je zarazno za moje dvije kućne mace? Naime, ova maca je toliko gladna da im krade iz zdjelica hranu. Ako je to virusna bolest, može li se preko zajedničke zdjelice prenjeti na moje mace?

Eto, nadam se da ću od macospasitelja sa Plave šape dobiti brzi odgovor, jer ova maca baš jako jako teško diše i hriplje...
dunja_2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2012., 00:11   #2
hlapichka
crazy cat lady

hlapichka Avatar

Registracija: Aug 2009.
hei, evo ja se zatekla pa da malo pomognem.
dakle, ono sto maca ima (najverovatnije) je upala gornjih disnih puteva, ako ima sluzi i iscjetka, najverovatnije se radi o nekom obliku rhinotracheitisa (virus s kojom se rodi svaki drugi ulicni macic). obavezni su antibiotici, i lokalni i sistemski, dakle kapanje/mazanje ociju antibiotskom masti (tobrex, chloramphenicol etc) i antibiotici u tabletama ili injekcijama (synulox najcesce).
dakle, kao sto sam vec spomenula, najverovatnije se radi o virusu - no taj virus je u macaka jaaako cest, toliko da ih vecina ima imunitet na njega, a simptomi izbiju tek kada dode do pada imuniteta (trudnoca, cijepljenje, veliki stres itd).
da li su tvoje mace cijepljene na zarazne bolesti? ako jesu, onda sigurne od tog virusa.
ako nisu, sansa da se virus prenese preko koristenja iste posude je jako mali, posto taj virus bas i nije otporan i ne zivi dugo van domacina, znaci prenosio bi se jedino kada bi se mace medusobno lizale.

sto se tice terapije, maltene ju je nemoguce davati dok je maca vani - ako se daju injekcije, dovoljan je jedan posjet veterinaru da ti ona vise ne pride na cesti, a trebala bi ici svaki dan, ili u najboljoj opciji svaki 3. (produzeni antibiotik), a ako se daje u tabletama nastaje novi problem - iako ih se moze lako podvalit u hranu, mora ih se davat tocno svakih 12h, sto znaci da ju moras imat pod nadzorom da pojede celu tabletu u tocno vreme, a to je maltene nemoguce vani kontrolirat.
malci su vrloverovatno isto bolesni ako je ona, posto imaju njen imunitet koji je ocito los. moguce da su i u puno gorem stanju, da im je virus poceo nagrizati oci i ce ostat sljepi
zato bi bilo najbolje sto prije reagirat i smjestit ju negdje gdje ce joj se moci pod nadzorom tjedan dana davati terapija.
jel imas kakvu prostoriju doma za to, kupaonu ili hodnik?
ja ti nazalost nemam sta ponudit osim savjeta i ljekova, ni sama nemam smjestaj za sve koji cekaju na cesti, a imam ih hrpu u redu...
Old 05.08.2012., 11:51   #3
Zilah
Think Pink

Zilah Avatar

Registracija: Apr 2011.
Imam i ja jedan savjet ....moj macak Kreso(ulicni frajer) je dobio produzeni antibiotik od 14 dana al kosta 250kn....je skupo u startu al na kraju ne ispadne tako skupu jer nisi morala dolaziti 14 dana svaki dan po inekciju ili tabletu.Taj antibiotik je dobio kod Peze prije godinu dana.
Zilah is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2012., 15:46   #4
dunja_2
Registrirani korisnik

Hvala vam!
Ne mogu macu prihvatiti u kupaonu ili slično. A i maca negdje u kvartu ima mačiće za koje ne znam da li su dva dana ili dva mjeseca stari. U najboljem slučaju, mogu probati s ovom jednokratnom terapijom. U ponedjeljak ću s njom veterinaru.
dunja_2 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 05.08.2012., 15:52   #5
Arvena
Registrirani korisnik

Arvena Avatar

Registracija: Nov 2009.
Lijek se zove Convenia i nemaju ga svi veterinari, pa provjeri tko ga ima.
Možete ju terapirati i sa produženim antibiotikom, ali će onda trebati dobiti injekciju svaki 4. dan.
Kada podigne mačiće molim te steriliziraj je, možeš se ovdje obratiti za pomoć da se sterilizira po povoljnijoj cijeni od 200 kn.
Old 06.08.2012., 17:46   #6
dunja_2
Registrirani korisnik

hitno stanje

Danas kad sam došla doma s posla, zateklo me, uz ovu macu, i njenih 5 mačića! Tri od pet imaju ono bolesno stanje na očima koje se dobije od virusa za koji smo u prethodnim postovima ustanovili da ga ima i mama. Od ta tri, jedan ima skoro zatvorena oba oka, a dva imaju zatvoreno jedno oko.
Mačići su poludivlji, ali spretne ruke bi ih mogle uloviti, što ću upravo sada isprobati i zaputiti se veterinaru sa mamom + mačićem (imam samo jedan transporter, ne stanu mi svi i nemam auto, zovem pet taxi). Mamica mi se čini dosta loše, pogoršalo joj se stanje u posljednja dva dana (bio je vikend, pa sam čekala ponedjeljak-danas za posjet veterinaru).

OGROMAN PROBLEM je što mačići i mama NE MOGU ostati kod mene, jer posljednji ovakvi pridošlice (iz ovoga posta: http://www.forum.hr/showthread.php?t=730309 ) PRIJE desetak dana završili su u rukama kretenskog susjeda koji mrzi mačke. Da, odnio ih je u nepoznatom smijeru!

Ukoliko ovu mamu macu i mačiće ODMAH ne maknemo, desit će se isto. Molim hitnu pomoć u obliku smještaja za ovo leglo. Malo mogu pridonijeti financijski za liječenje i kasnije sterilizaciju mame.

Slike stavim kad riješim lovljenje, pet taxi i veterinara.
dunja_2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 20:19   #7
Arvena
Registrirani korisnik

Arvena Avatar

Registracija: Nov 2009.
Dunja - imaš kuću i dvorište koliko sam skužila po slikama s one druge teme.
Kako to da ih ne možeš spremiti u nneku šupu, kotlovnicu, garažu ili kupaonicu?
Pa mi svi ovdje imamo i po 20 (neki i više) životinjica sakupljanih sa ceste, bolesnih i na terapiji (uz svoje vlastite životinje) - i to po dvosobnim stanovima (a isto tako radimo i idemo na posao svakodnevno).
Vjeruj mi da bi većina nas rađe sakupljala flaše po kontejnerima i prodavala ako treba i platila nekome liječenje životinje, sterilizaciju, hranu, pjesak i smještaj, nego ih dršali kod sebe po svim mogućim i nemogućim čoškovima - samo da ih netko želi uzeti
Old 07.08.2012., 10:10   #8
dunja_2
Registrirani korisnik

Draga Arvena,
nemam ništa od gore navedenog. Objašnjenje Vam je na PM-u.

Jedan mačić je nepovratno izgubio oko i morat će na operaciju. Ostali su primili antibiotik s produženim djelovanjem i Pratel. Mama je pod temperaturom, dehidrirana je (primila je infuziju) i antibiotike.

Mene nema čitav dan do kasno popodne, tako da između ovih maca i zlog susjeda koji mrzi životinje ne stoji ništa.
dunja_2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2012., 12:52   #9
hlapichka
crazy cat lady

hlapichka Avatar

Registracija: Aug 2009.
ja imam veliki kavez koji mogu posudit. u kavez stanu pijesak, krevetac i jos ima mjesta, dovoljno za mamu sa macicima koja se ne krece puno. imas li gdje staviti kavez taj u zaklon?
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja