Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Fakulteti i visoka učilišta

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.07.2017., 14:32   #6661
Quote:
advocatusdei kaže: Pogledaj post
Dragi ljudi, stigne li se pravna informatika i ekonomska politika za deveti mjesec? S tim da krecem 1.8 ucit.
I kako najbezbolnije(citaj: u roku) rijesiti trecu? Nemam prosjek pa ne mogu prije vremena izlazit.
Stigne se, samo potrebna je dobra organizacija. Pravna je specifičan predmet i ovisi kako ti sjedne, nekima se stvarno pretvori u pravu muku za položit, al uz dovoljno učenja nije problem. Preporuka, pravnu na prvom, ep na drugom roku, meni je ep jedan od najlakših ispita, al opet nemoj podcijenit i zeznut se.

Mislim da nema bezbolnog načina za rješavanje treće u roku jer potrebno je jako puno rada, ali definitivno nije nemoguće.
Moj savjet bio bi uzet gp1 za seminar, položit to na prvom roku, na drugom roku dat financije (stigne se, svatko može izabrat profesora i uči se samo po njihovim pitanjima), u 4. mjesecu dat kpp. I za ljetni rok imaš dvije opcije, ili davat gp2 i upravnu znanost (u tom slučaju se gp2 uzme za seminar, nadobudniji mogu probat kolokvirat Uz, ak ne, imaš mjesec dana do zadnjeg roka za položit ju ako se gp2 da na prvom), ili druga opcija, uzet mp za seminar pa ovisi kad ga položiš dat i Uz ako se stigne. Problem s mp-om je što je to nevjerojatno rizičan predmet, znam ljude koji su ga učili cijeli semestar i svejedno nisu dali u ljetnom roku i sada su zbog toga pali godinu jer se lako dogodi da ti ostane cijeli ljetni semestar (plus i zaostaci ako ih imaš) za 9.mj zbog mp-a, a s druge strane, dat mp je po meni najveći uspjeh , jer koliko god gp2 možda bio opsežan, po meni ga je lakše položit, jer ako naučiš, proći ćeš, a s mp-om uvijek postoji ta velika doza rizika, pogotovo ako se ne odgovara kod prof. Seršić. A za 9.mj onda ono što ostane, prema prvom planu to bi bio mp, i nažalost to bi značilo da nema ljeta te godine (ali imaš izbor i ne polagat to i slobodno cijelo ljeto jer imaš uvjet), a u drugom planu to bi u najboljem slučaju bio samo gp2 za 9., po meni dosta bolja opcija, ali teža za ostvarit plus svejedno nema baš ljetnog odmora.
denarij is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2017., 15:34   #6662
Ep nije teška ali se ljudi znaju zeznuti (taj sam ). Fora je u tome da oni to pomalo čudno ispravljaju i traže precizne odgovore na nekim pitanjima. Naročito oni članci i doktrine... Nije to teško ali je debilno užasno, naročito nakon pravnih predmeta.
PI više nije pljuga kao prije. Daleko je to od GP i KP(P) ali ova literatura je tu. Na sreću ja sam to bezbolno, ali ima ljudi koje to pošteno izjebe.
možda čak i preambiciozno ovo za 3 g. Ovo je u idealnom scenariju. Dosta je jedan kiks i pod uvjetom da se sve od šale... A svi znamo da to nije tako.
GP2 je obilan u 13 PM. Gradivo nije toliko neshvatljivo i grozno (meni je pitkije za sada od gp1;prošo prvu knjigu cijenu). Ali brate ti imaš 3 knjige za naučiti. Literatura je bolesno opsežna i dok to samo pročitaš ode gro vremena. Ok neke stvari se ne uče (piše izrekom), neke se mogu skratiti (onaj uvod u vlasništvo gdje su nadrobili 100 str o doslovno par članaka). A tek o posjedu kojeg ima cca 20 članaka usranih 160 str filozofije. Najbolja stvar što oni zakompliciraju nešto što nije toliko teško, naročito ako si rim pohvatao...
UZ nije velika literatura (380 str) ali to je toliko bolesna katedra koja je od sranja napravila "znanost". To ne možeš čitati lakoćom kao npr gp1 kojeg ima ali se da čitati i prolaiti gradivo. Na UZ te od 20 str boli glava, imaš osjećaj zamora kao nakon 100 str gp.

mp nisam ni pogledao, zbog toga bih se preventivno prebacio
Ja bih si preko ljeta ipak ostavio nešto lakše (uvjetno rečeno jer nije to ništa lagano). Jer na ovih +30 uliti gp2 je smrt za dušu i tijelo

Što se tiče težine, meni je gp1 uz bok kpp, financije su dakako najlakše od svega. UZ je ogavna literatura i meni je gore od gp1. gp2 po težini je meni tu negdje, ali ima pun q literature pa uzima neslavno prvo mijesto
Pawrent is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2017., 18:05   #6663
Pozdrav,
Ima li tko kakvih materijala za prvu godinu socijalnog rada?
__________________
- Sasori of the red sand. -
GilZero is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2017., 21:50   #6664
Informatiku i ekonomiju bi se trebalo stići.
A što se tiče 3. godine u roku, to je vrlo ambiciozan plan. Iskreno, ne poznam nikoga kome je to uspjelo (što ne znači da tebi neće, da te odmah ne obeshrabrim ). Ovo što je predložio kolega denarij je vjerojatno jedini način da se možda uspije pa se drži tog plana ako baš hoćeš probat. Ako ipak želiš čuvat duševno zdravlje onda prebaci MP na 4. godinu a probaj riješit sve ostalo (recimo GP1 i financije u veljači, KPP u travnju, upravu u lipnju, GP2 u rujnu), i to je već dosta brutalno. GP2 i MP su mi 2 najteža ispita na faksu (imam još malo do kraja, al sumnjam da će nešto nadmašit ove).
Chuky1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2017., 23:37   #6665
Također se slažem da je plan jako ambiciozan, ali eto to bi bila moja preporuka ako netko želi probati. I istina je, jedan kiks, jedan pad i sve pada u vodu, ovo je prva godina na kojem su predmeti tako masivni da se gotovo ništa ne stigne pripremit u nekim kraćim razdobljima kao što se moglo na prve dvije. Nešto realniji plan je jedan predmet prenositi na 4., a to je i dalje super uspjeh. Istina je da je treća veliki šok nakon prve i druge (barem meni bila), ali uz puno kvalitetnog rada i još bolje organizacije sve se može. I što se mp-a tiče, ako je nekome prioritet dat godinu, moja topla preporuka je ne kockajte se s mp-om i radije radite plan s ostalim predmetima, a ako se ipak odlučite polagat mp, počnite od prvog dana i neka to bude ozbiljno štrebanje i non stop ponavljanje i ako je ikako moguće računajte barem na dva roka. U svakom slučaju, vjerojatno ćete puknut u jednom trenu na trećoj, ali kad uspješno prođe ta kriza, sve je lakše, čovjek se osjeća spremniji na sve ostalo
denarij is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 00:57   #6666
Kad već pričate o trećoj, zanima me ima li razlike u spremanju gp1, odnosno kpp-a za 2., odnosno 4. mj.? Što je isplativije uzeti za seminar i riješiti u zimskom semestru, a što u 4. mj., ako ima kakve razlike u težini predmeta i/ili sigurnosti da će se proći ako se nauči dobro? Koliko sam skužila, ove se godine dalo kolokvirati kpp, pa me zanima jel se isplati ići na predavanja za to (jer mislim da je to bio uvjet da se može izaći na kolokvije) pa spremati to za 2. mj. ili da se ne gnjavim s predavanjima i spremam ispit za 4. mj. bez kolokvija?
ladywithaclass is online now  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 02:08   #6667
Quote:
ladywithaclass kaže: Pogledaj post
Kad već pričate o trećoj, zanima me ima li razlike u spremanju gp1, odnosno kpp-a za 2., odnosno 4. mj.? Što je isplativije uzeti za seminar i riješiti u zimskom semestru, a što u 4. mj., ako ima kakve razlike u težini predmeta i/ili sigurnosti da će se proći ako se nauči dobro? Koliko sam skužila, ove se godine dalo kolokvirati kpp, pa me zanima jel se isplati ići na predavanja za to (jer mislim da je to bio uvjet da se može izaći na kolokvije) pa spremati to za 2. mj. ili da se ne gnjavim s predavanjima i spremam ispit za 4. mj. bez kolokvija?
Po mom mišljenju isplativiji je seminar iz gp-a, meni je to puno zanimljiviji predmet i čini mi se objektivno teži za položit jer je pismeni ispit specifičan, a ako se kontinuirano uči cijeli semestar ne bi trebalo bit nikakvih problema, također i usmeni je ugodniji kod voditelja seminara. Kpp mi je bio dosadan predmet s lošom literaturom, a predavanja beskorisna (bila su uvjet za kolokvije, a promjena je što su i za ispit i kolokvije dali dodatnih 10 minuta što je jako olakšavajuće pošto je prije upravo vrijeme bilo veliki problem jer se nije stizalo sve riješit). Kpp se polaže iz skripte koja ima nekih 120 strana koliko se sjećam (plus primjerovnik). Inače ne učim iz skripti, ali ta knjiga mi je bila toliko loša pa je po meni skripta super izbor, a i sasvim dovoljna. U svakom slučaju, do 4.mj se da kvalitetno spremit. I jedan i drugi predmet ako se nauče, prolaziš. Jedino s gp-om bi mogao biti problem u pismenom, jer nekima ne leži takav tip ispita (pitanja su dosta detaljna i često zbunjujuća, a za prolaz je potrebno 19/30), ali opet, ako dobro znaš, prolaziš.
denarij is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 08:15   #6668
gp1 OBAVEZNO po zakonu raditi. Lakše je neke star shvatiti a i lakše se pismeni prođe + vole kada vide da se zakon konzultirao (oni vide po nekim pitanjima tipa - poslovna sposobnost, dapače čak i traže zakonsku definiciju jer u knjizi neka mutava def )
Je pismeni je specifičan jer traje 60 minuta sa 30 pitanja i treba 19 odgovora točnih(63 %). To te ubije kao mene kada imaš uzastopno 18 bodova Realno, drugdje je 63 posto već i 3 barem.

KPP pismeni isto zna biti zasran, a pojedini prof brutalno cjepidlače na pismenome. Usmeni je onda čista pušiona jer dođe ti pitanje tipa istr. zatvor, jamstvo, pritovor i to.

Ja nisam fan skripti, ali sam čuo da za gp1 postoji fakat dobra skripta... Ja ću sada prvi put pobati gp2 preko skripte neke stvari + zakon jer ova knjiga je preglomazna da bih gubio vrijeme samo na nju.
Ali opet kažem, ekipa to ne rabi - ZAKON je sve. Neka pitanja su ti direkt od tamo i tako su postavljena da ako znaš zakon bez beda odgovoriš i da ne misliš o pitanju - primjer sa gp1
"Članak 1045 govori da onaj tko drugome prouzroči štetu dužan ju je nadoknaditi osim ako dokaže da je nastala bez njegove krivnje. Što to dalje znači
a)predmnjeva se obična nepažnja
b)postoji samo subjektivna krivnja
c)osoba odgovara osobno
d)treba utvrđivati krivnju sa psihijatrijskim vještačenjem
d)sve točno

Eh sada, kada otvoriš članak 1045, i ako si prošao i učio po zakonu odgovor znaš odmah. I onda ne gubiš dragocijeno vrijeme
I štetu najbolje znati, 10 pitanja su iz štete
Pawrent is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 19:00   #6669
I evo, upisala sam javnu upravu. Sad nema više povratka.
xhellystarx is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 08:31   #6670
Meni je za gp1 trebalo puno više vremena nego kpp tak da bi gp1 izabrao za rok do kojeg ima više vremena.
Chuky1 is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 06:12   #6671
Imam pitanje vezano za stručno osposobljavanje pravnika u odvjetničkim uredima / javnim bilježništvima. Da li je istina da odmah nakon zaposlenja u odvjetničkom / javnobilježničkom uredu postaješ vježbenik i da ti ne treba nikakvo stručno osposobljavanje?

I da li je istina da u državnoj upravi možeš na pravosudni nakon 3 godine, a u odvjetništvu / javnombilježništvu nakon godinu i pol?
KemijskaiOlovka is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:39.