Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija
Korisničko ime
Lozinka

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.02.2005., 01:38   #1
DJ_Beli12
Registrirani korisnik

DJ_Beli12 Avatar

Registracija: Feb 2004.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku DJ_Beli12 Pošalji poruku preko AIM korisniku DJ_Beli12
istina

ako je istina da nema istine dali je ima ili nema istine?

ovim paradoksom sam se nekoliko puta pozabavio u svojim esejima, da cujem sto vi, skolovani filozofi(a i ne skolovani)imate za reci o tome
DJ_Beli12 is offline   Odgovori s citatom
Old 15.02.2005., 02:01   #2
Josh
nisam lud

Josh Avatar

Registracija: Jan 2004.
Ja lazem, pa ima li onda uopce smisla da ti kazem.
Old 15.02.2005., 11:01   #3
spider jerusalem
gonzo

spider jerusalem Avatar

Registracija: Jan 2005.
nije istina da nema istine.
stoga je besmisleno raspravljati o tome.

sa logičke strane možeš se igrati sa time.
spider jerusalem is offline   Odgovori s citatom
Old 15.02.2005., 17:37   #4
Captain Nemo
Otplovio

Captain Nemo Avatar

Registracija: Oct 2003.
Re: istina

Quote:
DJ_Beli12 kaže:
Nije istina da nema istine.
Old 16.02.2005., 11:39   #5
DJ_Beli12
Registrirani korisnik

DJ_Beli12 Avatar

Pošalji poruku preko ICQ korisniku DJ_Beli12 Pošalji poruku preko AIM korisniku DJ_Beli12
pardon, mislio sam da smo u filozofskom forumu...PRETPOSTAVIMO da je tako, nije poanta u istini vec u paradoksu nastalim zadanim primjerom
Old 16.02.2005., 12:06   #6
nitko i ništa
nije

Registracija: Dec 2003.
Quote:
DJ_Beli12 kaže:
pardon, mislio sam da smo u filozofskom forumu...PRETPOSTAVIMO da je tako, nije poanta u istini vec u paradoksu nastalim zadanim primjerom
Onda formuliraj paradoks kako treba, onako kako je formuliran prije dvije tisuće godina.
Radi se o paradoksu lažca.
Da li je iskaz: "ova je rečenica neistinita" istinit ili neistinit? Ako je istinit, onda je neistinit.
Ako je dvostruka negacija, onda je potvrđivanje, dakle istinit je ako je neistinit.
Paradoks.
Old 18.02.2005., 13:33   #7
Captain Nemo
Otplovio

Captain Nemo Avatar

Quote:
DJ_Beli12 kaže:
Nema paradoksa. Ako je istina da nema istine onda ima istine pa prema tome nije istina da nema istine. I to je to.
Old 18.02.2005., 13:39   #8
Captain Nemo
Otplovio

Captain Nemo Avatar

Quote:
nitko i ništa kaže:

Da li je iskaz: "ova je rečenica neistinita" istinit ili neistinit? Ako je istinit, onda je neistinit.
Ako je dvostruka negacija, onda je potvrđivanje, dakle istinit je ako je neistinit.
Paradoks.
Ali, kao što je to zapravo očito, taj i svi takvi paradoksi su puke besmislice iz jednostavnog razloga što rečenica "ova je rečenica istinita" nema semantičkog sadržaja.
Istina je korespondencija nekog iskaza s nečim izvan njega (inače nema smisla govoriti o korespondenciji), prema tome logika se ovdje bavi zaključivanjem na osnovu iskaza koji nemaju smisla pa je taj postupak besmislen. Nema pravog paradoksa osim u tome što toliko malo ljudi odmah ne uočava besmislenost mehaničke primjene formalne logike bez relacije sa sadržajem, odnosno semantikom.
Old 20.02.2005., 15:14   #9
geza
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2003.
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI. Što je singularnost objašneno je u topiku o " Dogmi " i interpretaciji Kurzwelija. Recimo Singularnost u svemiru je CRNA RUPA i ona znači Istinu svemira!!
Istina postoji, ali Istina s veliko " I ", a ne sa malo i, kada ja tebi govorim moju istinu, a ti mi lažeš, ili obratno.
Old 20.02.2005., 19:26   #10
DJ_Beli12
Registrirani korisnik

DJ_Beli12 Avatar

Quote:
geza kaže:
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI.
a cime to potkrepljujes?
nou hard filings ali trazis od mene da ti vjerujem...
Old 20.02.2005., 21:51   #11
geza
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2003.
DJ_Beli12
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI.

a cime to potkrepljujes?
nou hard filings ali trazis od mene da ti vjerujem...

geza:
Prvo da pohvalim model komuniciranja. Korektno je citirat, a zatim komentira, ili tražiti argument, ...čime potkrepljujem ? Ako nisam u stanju potkriepiti ili argumentirati svoje gledište onda je riječ o lupetalu.
Dakle, ovo ti mog odgovora. Imam na raspolaganju " miljun dokaza ", izabrat ću samo nekoliko koji mi se čine uvjerljivi, razumljivi i vjerodostoni za svakoga.

Mi funkcioniramo putem optičkih utisaka i optičke percepcije. Sve slike svijeta od iskona do danas, ma koliko bile velike ili male, ili ma koliko ih bilo, sve su prošle kroz ljudsko oko. U našem oku, kao i u objektivu foroaparatu je optički fokus, što je granica između POZITIVA I NEGATIVA SLIKE. U optičkom fokusu sve pozitiv slike svijeta se sažimaju u " jednu točku " u kojoj nestaju, i iz koje izlazi negativ slike, koji je u cjelosti inverzija pozitiva.
Svaki doživljaj, ili spoznaja samo s pozicije pozitiva, ili negativa, je pozitivno ili negativno subjektivana, poluistina je, ili je neistina. Tek s pozicije fokusa, odnsono s pozicije točke inverzije pozitiva u negativ i obratno javlja se Istina pozitiva i negativa.

Ovo što je rečeno za optičku percepciju vrijedi u svemirskim razmjerima za CRNU RUPU. Opisao sam to u topiku o DOGMI, koristeći fizikalni, nedavno na TV - u pokazani, " Land arat ".

Naravno velko područje dokaza je magnetizam i inverzija magnetnih polova, ili polova općenito.

Točka inverzije jest Singularnost!

Mislim da je ovo dovoljnoi za potkrijepu. Tradicionalni pojmovi istine i laži se nadilaze u nelineranoj četvornoj percepciji, a ta paercepcija kaže da su tradicionalni pozitiv i negativ zapravo inverzni odnos pozitiva / negativ i negativa / pozitiv.
Treba li još dokaza?
Old 21.02.2005., 12:46   #12
nitko i ništa
nije

Quote:
Captain Nemo kaže:
Ali, kao što je to zapravo očito, taj i svi takvi paradoksi su puke besmislice iz jednostavnog razloga što rečenica "ova je rečenica istinita" nema semantičkog sadržaja.
Istina je korespondencija nekog iskaza s nečim izvan njega (inače nema smisla govoriti o korespondenciji), prema tome logika se ovdje bavi zaključivanjem na osnovu iskaza koji nemaju smisla pa je taj postupak besmislen. Nema pravog paradoksa osim u tome što toliko malo ljudi odmah ne uočava besmislenost mehaničke primjene formalne logike bez relacije sa sadržajem, odnosno semantikom.
Da, taj paradoks služi za pokazivanje da postoji ograničenje i same logike. Jer se ona čini nekim najuniverzalnijim znanjem, pa je zanimljivo vidjeti na kojem mjestu i ona može zakazati.

Zapravo, originalni paradoks lažca je imao semantički sadržaj, ali je služio istoj svrsi. Paradoks je bio ovaj "Svi Krećani su lažci." - reče Krećanin (naime čovjek s Krete).

A onako kako je DJ_Beli12 formulirao korisno je da se vidi ograničenost skeptičkog argumenta: "Nema apsolutne istine". Jer skeptik to postavlja baš kao nešto što uvijek i svugdje vrijedi, dakle kao apsolutnu istinu. Time pokazuje da ni on sam ne primjenjuje taj zagovarani relativizam.
Old 21.02.2005., 13:15   #13
adriatic
nulto lice praznine

Registracija: Dec 2002.
paradoksi i "paradoksi"

Quote:
nitko i ništa kaže:
Paradoks je bio ovaj "Svi Krećani su lažci." - reče Krećanin (naime čovjek s Krete).

Ali ovaj parakods ima i svoje logičko razrješenje:

"Neki Krećani (ne) lažu" (naime bar jedan laže).
Old 21.02.2005., 13:33   #14
nitko i ništa
nije

Re: paradoksi i "paradoksi"

Quote:
adriatic kaže:

Ali ovaj parakods ima i svoje logičko razrješenje:

"Neki Krećani (ne) lažu" (naime bar jedan laže).
Dobro, zato je valjalo to malo više formalizirati da se vidi u čemu je točno paradoks.
Old 21.02.2005., 17:13   #15
odejbi
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2005.
Re: istina

Quote:
DJ_Beli12 kaže:

ovim paradoksom sam se nekoliko puta pozabavio u svojim esejima, da cujem sto vi, skolovani filozofi(a i ne skolovani)imate za reci o tome
ja kazem da istine nema, tj istina je paradoks. tj ima je
odejbi is offline   Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja