| Filozofija Misaone teme lišene dogme |
 |
|
15.02.2005., 01:38
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
istina
ako je istina da nema istine dali je ima ili nema istine?
ovim paradoksom sam se nekoliko puta pozabavio u svojim esejima, da cujem sto vi, skolovani filozofi(a i ne skolovani)imate za reci o tome
|
|
|
15.02.2005., 02:01
|
|
|
nisam lud
Registracija: Jan 2004.
|
Ja lazem, pa ima li onda uopce smisla da ti kazem. 
|
15.02.2005., 11:01
|
|
|
gonzo
Registracija: Jan 2005.
|
nije istina da nema istine.
stoga je besmisleno raspravljati o tome.
sa logičke strane možeš se igrati sa time.
|
|
|
15.02.2005., 17:37
|
|
|
Otplovio
Registracija: Oct 2003.
|
Re: istina
Quote:
DJ_Beli12 kaže:
|
Nije istina da nema istine.
|
|
|
16.02.2005., 11:39
|
|
|
Registrirani korisnik
|
pardon, mislio sam da smo u filozofskom forumu...PRETPOSTAVIMO da je tako, nije poanta u istini vec u paradoksu nastalim zadanim primjerom 
|
|
|
16.02.2005., 12:06
|
|
|
nije
Registracija: Dec 2003.
|
Quote:
DJ_Beli12 kaže:
pardon, mislio sam da smo u filozofskom forumu...PRETPOSTAVIMO da je tako, nije poanta u istini vec u paradoksu nastalim zadanim primjerom
|
Onda formuliraj paradoks kako treba, onako kako je formuliran prije dvije tisuće godina.
Radi se o paradoksu lažca.
Da li je iskaz: "ova je rečenica neistinita" istinit ili neistinit? Ako je istinit, onda je neistinit.
Ako je dvostruka negacija, onda je potvrđivanje, dakle istinit je ako je neistinit.
Paradoks.
|
|
|
18.02.2005., 13:33
|
|
|
Otplovio
|
Quote:
DJ_Beli12 kaže:
|
Nema paradoksa. Ako je istina da nema istine onda ima istine pa prema tome nije istina da nema istine. I to je to.
|
|
|
18.02.2005., 13:39
|
|
|
Otplovio
|
Quote:
nitko i ništa kaže:
Da li je iskaz: "ova je rečenica neistinita" istinit ili neistinit? Ako je istinit, onda je neistinit.
Ako je dvostruka negacija, onda je potvrđivanje, dakle istinit je ako je neistinit.
Paradoks.
|
Ali, kao što je to zapravo očito, taj i svi takvi paradoksi su puke besmislice iz jednostavnog razloga što rečenica "ova je rečenica istinita" nema semantičkog sadržaja.
Istina je korespondencija nekog iskaza s nečim izvan njega (inače nema smisla govoriti o korespondenciji), prema tome logika se ovdje bavi zaključivanjem na osnovu iskaza koji nemaju smisla pa je taj postupak besmislen. Nema pravog paradoksa osim u tome što toliko malo ljudi odmah ne uočava besmislenost mehaničke primjene formalne logike bez relacije sa sadržajem, odnosno semantikom.
|
|
|
20.02.2005., 15:14
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2003.
|
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI. Što je singularnost objašneno je u topiku o " Dogmi " i interpretaciji Kurzwelija. Recimo Singularnost u svemiru je CRNA RUPA i ona znači Istinu svemira!!
Istina postoji, ali Istina s veliko " I ", a ne sa malo i, kada ja tebi govorim moju istinu, a ti mi lažeš, ili obratno.
|
20.02.2005., 19:26
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
geza kaže:
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI.
|
a cime to potkrepljujes?
nou hard filings ali trazis od mene da ti vjerujem...
|
|
|
20.02.2005., 21:51
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2003.
|
DJ_Beli12
Istina nema stanište u subjetivnom, pa tako ni u pojmu LAŽCA. Stanište, a time i sadržaj Istine, nalazi se u SINGULARNOSTI.
a cime to potkrepljujes?
nou hard filings ali trazis od mene da ti vjerujem...
geza:
Prvo da pohvalim model komuniciranja. Korektno je citirat, a zatim komentira, ili tražiti argument, ...čime potkrepljujem ? Ako nisam u stanju potkriepiti ili argumentirati svoje gledište onda je riječ o lupetalu.
Dakle, ovo ti mog odgovora. Imam na raspolaganju " miljun dokaza ", izabrat ću samo nekoliko koji mi se čine uvjerljivi, razumljivi i vjerodostoni za svakoga.
Mi funkcioniramo putem optičkih utisaka i optičke percepcije. Sve slike svijeta od iskona do danas, ma koliko bile velike ili male, ili ma koliko ih bilo, sve su prošle kroz ljudsko oko. U našem oku, kao i u objektivu foroaparatu je optički fokus, što je granica između POZITIVA I NEGATIVA SLIKE. U optičkom fokusu sve pozitiv slike svijeta se sažimaju u " jednu točku " u kojoj nestaju, i iz koje izlazi negativ slike, koji je u cjelosti inverzija pozitiva.
Svaki doživljaj, ili spoznaja samo s pozicije pozitiva, ili negativa, je pozitivno ili negativno subjektivana, poluistina je, ili je neistina. Tek s pozicije fokusa, odnsono s pozicije točke inverzije pozitiva u negativ i obratno javlja se Istina pozitiva i negativa.
Ovo što je rečeno za optičku percepciju vrijedi u svemirskim razmjerima za CRNU RUPU. Opisao sam to u topiku o DOGMI, koristeći fizikalni, nedavno na TV - u pokazani, " Land arat ".
Naravno velko područje dokaza je magnetizam i inverzija magnetnih polova, ili polova općenito.
Točka inverzije jest Singularnost!
Mislim da je ovo dovoljnoi za potkrijepu. Tradicionalni pojmovi istine i laži se nadilaze u nelineranoj četvornoj percepciji, a ta paercepcija kaže da su tradicionalni pozitiv i negativ zapravo inverzni odnos pozitiva / negativ i negativa / pozitiv.
Treba li još dokaza?
|
21.02.2005., 12:46
|
|
|
nije
|
Quote:
Captain Nemo kaže:
Ali, kao što je to zapravo očito, taj i svi takvi paradoksi su puke besmislice iz jednostavnog razloga što rečenica "ova je rečenica istinita" nema semantičkog sadržaja.
Istina je korespondencija nekog iskaza s nečim izvan njega (inače nema smisla govoriti o korespondenciji), prema tome logika se ovdje bavi zaključivanjem na osnovu iskaza koji nemaju smisla pa je taj postupak besmislen. Nema pravog paradoksa osim u tome što toliko malo ljudi odmah ne uočava besmislenost mehaničke primjene formalne logike bez relacije sa sadržajem, odnosno semantikom.
|
Da, taj paradoks služi za pokazivanje da postoji ograničenje i same logike. Jer se ona čini nekim najuniverzalnijim znanjem, pa je zanimljivo vidjeti na kojem mjestu i ona može zakazati.
Zapravo, originalni paradoks lažca je imao semantički sadržaj, ali je služio istoj svrsi. Paradoks je bio ovaj "Svi Krećani su lažci." - reče Krećanin (naime čovjek s Krete).
A onako kako je DJ_Beli12 formulirao korisno je da se vidi ograničenost skeptičkog argumenta: "Nema apsolutne istine". Jer skeptik to postavlja baš kao nešto što uvijek i svugdje vrijedi, dakle kao apsolutnu istinu. Time pokazuje da ni on sam ne primjenjuje taj zagovarani relativizam.
|
|
|
21.02.2005., 13:15
|
|
|
nulto lice praznine
Registracija: Dec 2002.
|
paradoksi i "paradoksi"
Quote:
nitko i ništa kaže:
Paradoks je bio ovaj "Svi Krećani su lažci." - reče Krećanin (naime čovjek s Krete).
|
Ali ovaj parakods ima i svoje logičko razrješenje:
"Neki Krećani (ne) lažu" (naime bar jedan laže). 
|
|
21.02.2005., 13:33
|
|
|
nije
|
Re: paradoksi i "paradoksi"
Quote:
adriatic kaže:
Ali ovaj parakods ima i svoje logičko razrješenje:
"Neki Krećani (ne) lažu" (naime bar jedan laže).
|
Dobro, zato je valjalo to malo više formalizirati da se vidi u čemu je točno paradoks.
|
|
|
21.02.2005., 17:13
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
Re: istina
Quote:
DJ_Beli12 kaže:
ovim paradoksom sam se nekoliko puta pozabavio u svojim esejima, da cujem sto vi, skolovani filozofi(a i ne skolovani)imate za reci o tome
|
ja kazem da istine nema, tj istina je paradoks. tj ima je
|
|
|
| Tematski alati |
|
|
| Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Pravila postanja