frch kaže: pa u biti ni jedna stranka nije imala muda to obećati
a pitam se zakaj? misliš da ne bi dobili podršku dobrog dijela biračkog tijela? i jesi li 100% siguran da baš nitko to nije obećavao? ja nisam tako siguran....
Tvrdnja da je svatko u ovoj državi dužan surađivati s Haškim sudom je točna samo u legalnom smislu. Dakle zakonski je svatko dužan surađivati, i to u okviru predviđenim zakonom o suradnji. Međutim, ona nije točna u moralnom smislu, jer pojedinac građanin nikada nema direktne moralne dužnosti prema zakonu, samo i isključivo zakonske.
Što to zapravo točno znači? To znači da ga zakon drži odgovornim za nešto - to je sve, a ne da građanin mora obavezno i direktno osjećati moralnu dužnost poštivati neki zakon.
Građanin ima moralnu dužnost samo i isključivo prema moralu, zato se to i zove "moralna" dužnost. Prema zakonu može imati moralnu dužnost samo posredno, preko moralne dimenzije nekog zakona (ukoliko takve ima).
Podrška koju građanin duguje državi kao pukom stroju ustrojstva, nije bezuvjetna, naprotiv.
Ovo sam obrazložio u Topicu "Dali je građanin uvijek dužan poštivati zakon?" čiji link možete pronaći na mojem Blogu (vidi signaturu).
Quote:
frch kaže: kveščn već smo konstatirali tvoju sveprisutnost
Da, posao ili funkcija na kojoj sam bio od 1998. do 2001. godine me je primoravala na sveprisutnost, bez obzira jesam li ja to zelio ili ne !
__________________ Došli su ljudi, kaj nisu već imali srca za Zagreb naš stari,
vse su razrušili, vse su razmetali, kak da su došli Tatari. (Dragutin Domjanić)
djidjimidji kaže: a pitam se zakaj? misliš da ne bi dobili podršku dobrog dijela biračkog tijela? i jesi li 100% siguran da baš nitko to nije obećavao? ja nisam tako siguran....
jesam siguran sam.. ali treba imati muda reći ne EU i pokopati članstvo na neodređeno vrijeme
Meni nije jasno,kako se može izgubiti iz vida smisao Haškog suda?
Da je taj sud,samo 1% institucija u kojoj se poštuje vladavina prava,i pravde....ja bih prvi rekao...generale Gotovina,predaj se!
Ali Haški sud je najobičnija pačvarnica politički montiranih procesa.Tamo je čovjek već unaprijed osuđen,bez mogućnosti obrane.
I zato...generale Gotovino,ostaj ti nama fino zdrav i slobodan.
Izgleda da je pošast Gotovina uzela maha. Svi moraju imati neko mišljenje. Priznajem, i mene je napala ta bolest
Ipak, sve je ok dok se radi o privatnim raspravama i razmjeni mišljenja. No kad dođe do toga da se jedan svećenik osjeti pozvanim da javno poziva čovjeka na kršenje zakona, to je ipak malo previše. Kako jedan svećenik može sebi dopustiti takve radikalne izjave? Pa te izjave pozivaju ljude da lažu kako bi sakrili generala. A nije li jedna od božjih zapovijedi - "ne reci lažno svjedočanstvo..."? Ne shvaćam kako jedan svećenik može javno istupati na ovaj način? Zapravo shvaćam, shvaćam u stvari to da je crkva jedna velika lakrdija koja prečesto pokazuje licemjerstvo prema onome što propagira, a ponajviše prema samom svom osnivaču Isusu. Tužno
mos mislit. duznost Crkve je da se brine o javnom moralu - a ne da ponavlja sto vlada govori.
zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni!
QUESTION kaže: Da, posao ili funkcija na kojoj sam bio od 1998. do 2001. godine me je primoravala na sveprisutnost, bez obzira jesam li ja to zelio ili ne !
nisi valjda i ti kao ch'i "slobodan novinar".. vidiš kako se on snašao pa napravio konferenciju na trešnjevačkom placu ili dvije
supervox kaže: Uz dužno poštovanje, ali velečasni Sudac se ne bi smio baviti politikom !!!
I to nas ponovno dovodi do dileme: je li to pravno ili političko pitanje. Radi li se tu o (ne)poštivanju prava (zakona) ili ove ili one politike. I na kraju, je li Haag pravna ili politička institucija.
djidjimidji kaže: Da, dok je na verbalnoj razini sve je ok. Ali sloboda podrazumijeva poštivanje zakona pa je i poziv na njegovo kršenje na neki način opasan čin. Zašto se nitko ne zalaže da se promijeni zakon o suradnji s haškim sudom. Svi bi samo kršili taj zakon? Zašto Sudac nije rekao da bi Sabor trebao promijeniti ili ukinuti taj zakon?
A što se čudiš, u državi u kojoj čak i Predsjednik (verbalno) krši Ustav. Link
Re: Re: Velečasni Sudac pozvao Gotovinu da se ne preda
Quote:
BootBoy kaže: mos mislit. duznost Crkve je da se brine o javnom moralu - a ne da ponavlja sto vlada govori.
zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni!
dužnost crkve je da se brine za svoju religiju, u ovom slučaju - za kršćansku religiju. a moral je nešto što je daleko šire od jedne crkve i ne tiče se samo crkve niti crkva može biti jedina ta koja je pozvana moralizirati.
Da?! U kojem obliku? Jerbo sam ja iz zadnjih HSP-ovih izjava dao naslutiti da oni u stvari ne zastupaju tako čvrst stav ukidanja zakona o suradnji s haškim sudom....
Ma uostalom, svejedno. Nije tema ovog topika.