Naomi Novik: "Prijestolje od žada" - Will Laurence i njegov zmaje Temeraire brodom putuju u Kinu gdje bi Temeraire, rijedak nebeski zmaj, trebao stupiti u službu kiineskog cara. Na putu do tamo očekuju ih raznorazne peripetije... Neloša druga knjiga iz serijala o Temeraireu. Najviše mi se sviđa svijet koji je autorica napravila. Radi se o nekakvoj alternativnoj povijesti smještenoj u razdoblje Napoleonskih ratova, ali sa zmajevima . Napeto, pitko, jednostavno napisano. Ništa revolucionarno, ali sasvim ok za jedno opušteno čitanje. Bacam se odmah na "Barutni rat", treću knjigu iz serijala.
Any pour souls who trespass against us/Whether it be beast or man/Will suffer the bite or be stung dead on sight/By those who inhabit this land/For theirs is the power and this is their kingdom/As sure as the sun does burn/So enter this path, but heed these four words/You shall never return...
Upravo pročitala "Parfem : Povijest jednog ubojice" Patrick Süskind
knjiga je odlična , gledala sam film jednom davno ali nije me ni upola dojmio kao knjiga . Svakako preporučujem a za one koji nisu gledali i film : radnja se odvija u Francuskoj , 18 stoljeće , radnja prati glavnog lika u potrazi za savršenim mirisom ,ali on nije običan čovjek , njegov osjet mirisa nadilazi normalno i tu kreću zapleti.. da ne krenem sa spoilerima , tu ću stati
ZAFON: ZATOČENIK NEBA
Još jednom sam uživala čitajući Zafona, iako mi je ova knjiga slabija od Sjene vjetra, u usporedbi s njom malo prejednostavna i prekratka. Morala sam na brzinu prelistati Sjenu da se podsjetim likova i događaja.
IVANA ŠOJAT KUČI: UNTERSTADT
Ugodno sam iznenađena ovom knjigom i uživala sam čitajući je.
Priča je to o građanskoj osječkoj obitelji njemačkog porijekla sagledanoj kroz 4 generacije žena te obitelji, od početka do kraja dvadesetog stoljeća.
IVANA ŠOJAT KUČI: NIČIJI SINOVI
Knjiga pisana naizmjence iz njegove i njene perspektive, on alkoholičar, ona u depresiji zbog toga, i tako ukrug i opet u krug...
Dosta je zbrkan prelazak radnje iz sadašnjosti u prošlost, na trenutke nisam ni skužila u kojem sam vremenu. Knjiga ima skoro 500 strana i radnja se stalno ponavlja, naklapanja o posljedicama rata, jedno te isto rečeno previše puta... da je za 200 strana kraća, bila bi mi bolja, ovako mi je zamorna i nije me se baš dojmila.
P.D. JAMES: PRIVATNA PACIJENTICA
Omražena istražiteljska novinarka prijavljuje se u kliniku radi plastične operacije i tamo bude ubijena.
Ovo je druga knjiga koju čitam od Jamesice, ne sviđa mi se što je identična prvoj po izboru likova (mogućih sumnjivaca), gotovo isti ambijent. Više sam očekivala od nje s obzirom na preporuke.
PAT CONROY: GLAZBA S PLAŽE
Jack McCall nakon samoubojstva žene seli u Rim gdje živi s kćerkom. Na poziv braće vraća se kući zbog teško bolesne majke. Tu se susreće s prošlošću od koje je pobjegao, javljaju se stari prijatelji, otkrivaju se tajne iz prošlosti...
Nakon genijalne Južno od Široke ulice, uhvatila sam se i ove. Na pola sam puta i dobra mi je, ali nekako sam više uživala u onoj prvoj.
KING: ONO
Ovo je druga knjiga koju čitam od Kinga (prva je bila Rose Madder i nije mi bila ništa posebno, ali rekoh, idem probati još nešto.)
Dakle, kada bih izbacila onaj "horor" dio iz knjige, mogla bih reći da mi je odlična. Opis onih klinaca, njihovo djetinjstvo, pustolovine... odlično je sve opisano i uživala sam u tom dijelu. No kako ja nisam pobornik horora ni ičega sličnog, taj dio mi je bio tak tak, da ne kažem smiješan (i inače su mi svi filmovi horori bezveze i smješni...). Inače, svaka čast Kingu na svemu ostalom. Možda da probam pročitati nešto njegovo ne-hororasto.
DAVID MITCHELL: LIVADA ZELENOG LABUDA
Priča o klincu teenageru, usamljenom pjesniku kojeg maltretira banda školskih nasilnika, njegovom odrastanju u provinciji, prvom zaljubljivanju, obiteljskim problemima...
Nakon odličnog Atlasa oblaka, konačno sam pročitala i Livadu. Jako mi se svidjela. Skroz je drugačije pisana od Atlasa, ne bih nikad rekla da je od istog pisca, što mi se i sviđa.
GEORGE R.R. MARTIN: PLES ZMAJEVA 1. dio
Ajme kako me izmorila ova knjiga. Prve 4 sam progutala, a ovu sam jedva probavila. Nije riječ o zasićenju jer sam prve 4 čitala s razmacima, čitajući između neke druge knjige, ukupno 2 godine. Međutim, u Plesu zmajeva je hrpa novih likova, priča je krenula u nekom drugom smjeru, meni nezanimljivom, uopće ne vidim smisao tolikog skretanja radnje i razvlačenja u svim smjerovima. Nikako da se prisilim uzeti 2. dio, iako sam 1. pročitala prije 3 mjeseca. Dokle će se uopće to razvlačiti? Bolje da je završio priču prije cca 1000 strana.
[B]GEORGE R.R. MARTIN: PLES ZMAJEVA 1. dio
Ajme kako me izmorila ova knjiga. Prve 4 sam progutala, a ovu sam jedva probavila. Nije riječ o zasićenju jer sam prve 4 čitala s razmacima, čitajući između neke druge knjige, ukupno 2 godine. Međutim, u Plesu zmajeva je hrpa novih likova, priča je krenula u nekom drugom smjeru, meni nezanimljivom, uopće ne vidim smisao tolikog skretanja radnje i razvlačenja u svim smjerovima. Nikako da se prisilim uzeti 2. dio, iako sam 1. pročitala prije 3 mjeseca. Dokle će se uopće to razvlačiti? Bolje da je završio priču prije cca 1000 strana.
zarada?
ne volim kad neki pisci, u nedostatku inspiracije il možebitne inspirativne blokade, krenu u potpuno pogrešnim smjerovima... ponekad triba znati kad stati...
Trenutno čitam Septembarska svjetla C.R.Zafona, zadnji dio Trilogije magle i ova mi je do sad najbolja... Toliko je napeta da sam cijelo lice uništila od nervoze čupkajući sve neravnine, a dah mi stane i prestanem disati na nekim dijelovima i shvatim koliko sam uznemirena radnjom tek kad skoro padnem u nesvijest bez kisika ;-)
I onda ubrzano dišem. Ma ovo je ludnica... a ne želim ni prebrzo pročitati jer je knjiga kratka, a meni je samo još ova ostala nepročitana... Sjena vjetra nenadmašna, Anđelova igra jako dobra, Zatočenik neba ekstra, Marina predivna, Princ magle privlačna, Ponoćna palača dobra, a ova... ova je kvalitetna kao i Sjena vjetra, ali svojom radnjom i horor atmosferom, a ne toliko famoznim rečenicama kao ciklus Groblje zaboravljenih knjiga ili Marina. No, apsolutna preporuka - čim izađe u prodaju u Hr, trčite po nju brzo!!!
Još par dana pa će se u Algoritmu moći kupiti najnoviji bestseller Dana Browna -Inferno-četvrti po redu roman u kojemu je glavni lik profesor simbologije Robert Langdon.Neznam još kad će biti objavljeni hrvatski prijevod ali pretpostavljam uskoro s obzirom da se radi o svjetski poznatom autoru.Talijani već imaju njihov prijevdo,pa mislimda ću si ga nabaviti preko neta ako naši budu odugovlačili.Iako mislim da su Browna njegovi kolege koji pišu trilere ovakve vrste odavno prešišali (bilo da se radi o kvaliteti,originalnosti ili produktivnosti) njegovi romani su mi i dalje jako zanimljivi.Možda je malčice popustio u kvaliteti sa Izgubljenim simbolom ali ovaj novi izgleda da bi ovaj novi mogo biti opet gušt za čitanje (vraća se u Italiju,a motivi romana su mu klasična umjetnost,misterije i enigme oko Božanstvene komedije i Dantea).
PAT CONROY: GLAZBA S PLAŽE
Jack McCall nakon samoubojstva žene seli u Rim gdje živi s kćerkom. Na poziv braće vraća se kući zbog teško bolesne majke. Tu se susreće s prošlošću od koje je pobjegao, javljaju se stari prijatelji, otkrivaju se tajne iz prošlosti...
Nakon genijalne Južno od Široke ulice, uhvatila sam se i ove. Na pola sam puta i dobra mi je, ali nekako sam više uživala u onoj prvoj.
...
Jesi čitala Gospodara plime? Ako jesi kakav ti je on bio?
Kako se kaže tko čeka taj dočeka,Algoritma je konačno izbacio u prodaju drugi dio Sjenovite međe Tada Williamsa pod koji nosi naziv ]Sjenovita igra[/B].Bilo bi vrijeme da konačno dočitam prvi dio.
Odlične knjige, trileri koji se čitaju u jednom dahu. Lako štivo, iako se neke sitnice razlikuju od serije, zbilja nije loše. I na nekim djelovima vrlo iznenađujuće.
Moja posljednja vojvotkinja
Zanimljivo, al opet ne nešto vrhunski. Lagano štivo i ne žalim recimo što nema nastavaka. Jedna posljednja vojvotkinja je dovoljna.
Quote:
Wild Horses kaže:
Naomi Novik: "Prijestolje od žada" - Will Laurence i njegov zmaje Temeraire brodom putuju u Kinu gdje bi Temeraire, rijedak nebeski zmaj, trebao stupiti u službu kiineskog cara. Na putu do tamo očekuju ih raznorazne peripetije... Neloša druga knjiga iz serijala o Temeraireu. Najviše mi se sviđa svijet koji je autorica napravila. Radi se o nekakvoj alternativnoj povijesti smještenoj u razdoblje Napoleonskih ratova, ali sa zmajevima . Napeto, pitko, jednostavno napisano. Ništa revolucionarno, ali sasvim ok za jedno opušteno čitanje. Bacam se odmah na "Barutni rat", treću knjigu iz serijala.
Šteta što naši nisu preveli i ostale knjige
Jesi čitao Kronike Imaginaria Geographia? To je sljedeća knjiga koju uzimam u ruke.
Pavao Pavličić: Bilo pa prošlo Bilo pa prošlo, autobiografski je zapis u kojem Pavličić sipa k'o iz rukava svoj život; odlazak u Zagreb na fakultet, razna prijateljstva, traženje posla, pisanje...
Zanimljivo je primjetiti kako autor već na samom početku napominje kako je sve napisao iz glave i da si nije pomagao nekim zapisima ili novinama/člancima. Bilo kako bilo, sviđa mi se kako opisuje svoje mladenačke dane u studentskom domu, a da ne govorim o njegovim prvim danima na poslu asistenta.
Zanimljivo i pitko.
Jedino mu zamjeram kronični nedostatak fotografija.
Nakon odličnog Atlasa oblaka, konačno sam pročitala i Livadu. Jako mi se svidjela. Skroz je drugačije pisana od Atlasa, ne bih nikad rekla da je od istog pisca, što mi se i sviđa.
Nisam još pročitala Atlas oblaka, ali se u potpunosti slažem za Livadu...prekrasna knjiga.
odavno nisam knjigu započeo a da nisam pročitao do kraja no, ovaj puta nisam mogao nastaviti. jednostavno nisam.
počeo sam čitati "five patients" michael crichtona.
knjigu sam, rabljenu, kupio zbog njegovog imena. nekoliko njegovih romana sam pročitao i uvijek je to bilo ok štivo, e pa, "pet pacijenata" to nije.
radnja, ako se to može tako nazvati, odvija se u bolnici gdje se u stvari ništa konkretno ne događa nego tek pratimo zbivanja.
u nekoliko navrata crichton, ono, da završi poglavlje, do kraja stranice dosadno nabraja tko je kada i s kojim problemom došao/bio dovežen u bolnicu. kod treće takve stranice sam bacio knjigu.
kasnije sam negdje pronašao da je ta knjiga služila kao predložak za "emergency room", heh.
preporuka: zaobići ovu knjigu u širokom luku.
zato sam kao slijedeću uzeo "odjuret" (zvijer) švedskog tandema roslund & hellström-a. nešto što, poznavajući taj dvojac, nemože biti loše
psihopat, ubojica djece, pobjegao je iz zatvora i ubija ponovno. otac jedne ubijene djevojčice pronalazi ubojicu i uzima pravdu u svoje ruke.
za taj čin dobiva podršku javnosti ali svejedno bude osuđen...
Jesi čitala Gospodara plime? Ako jesi kakav ti je on bio?
Gospodar plime je super knjiga,lako čitljiva,dobra radnja,likovi,ma čista 5!
Rado bih pročitala i njegove druge knjige,ali ih u našoj gradskoj knjižnici nema...
Sad sam na zadnjih 100 strana Glazbe s plaze i malo sam razocarana u odnosu na Juzno od siroke ulice. Ova knjiga mi je imala otpocetka nagli rast napetosti i isto tako nagli pad a tu je i ostao. Prvih 400 sam procitala u par dana a zadnjih 100 rastezem vec tjedan dana i nikako je privesti kraju. Svi likovi i njihovi dijalozi su mi nekako neprirodni.
Gospodar plime je super knjiga,lako čitljiva,dobra radnja,likovi,ma čista 5!
Rado bih pročitala i njegove druge knjige,ali ih u našoj gradskoj knjižnici nema...
Quote:
bktr kaže:
Nisam, ali budem.
Sad sam na zadnjih 100 strana Glazbe s plaze i malo sam razocarana u odnosu na Juzno od siroke ulice. Ova knjiga mi je imala otpocetka nagli rast napetosti i isto tako nagli pad a tu je i ostao. Prvih 400 sam procitala u par dana a zadnjih 100 rastezem vec tjedan dana i nikako je privesti kraju. Svi likovi i njihovi dijalozi su mi nekako neprirodni.
E ja sam čitala Gospodara pa me nije baš osvojio zato me zanimalo ako je pročitala sve tri da mi napravi usporedbu
Naomi Novik: "Barutni rat" - Laurence i Temeraire, još uvijek u Kini, dobivaju zapovijed da što prije dođu do Carigrada kako bi tamo preuzeli tri zmajska jaja koja je Britanija kupila od Osmanskog Carstva. Let preko Azije nije nipošto dosadan, ali po dolasku u Carigrad shvaćaju da se Turci ne namjeravaju držati dogovora... Treća knjiga iz serijala ne donosi ništa novo u odnosu na prethodne dvije. Korektno napisano lagano štivo. Šteta što je Algoritam stao na ove tri knjige, a koliko vidim, dalje (barem zasad) ni ne namjeravaju ići.
Any pour souls who trespass against us/Whether it be beast or man/Will suffer the bite or be stung dead on sight/By those who inhabit this land/For theirs is the power and this is their kingdom/As sure as the sun does burn/So enter this path, but heed these four words/You shall never return...
James Becker-The nosferatu scroll
Triler,engleski policajac Chris Bronson i njegova bivša supruga Angela nalaze se u Veneciji na izletu.Tijekom posjeta groblju na otoku S.Michele svjedoci su slučajnog otvaranja grobnice iz koje ispada tjelo žene i dnevnik.U međuvremenu Veneciju pogađaju ubojstva mladih djevojka.Uskoro Angeli otima sekta koja želi otkriti tajnu dnevnika iz groba kojeg je ona prisvojila i koji sadrži podatke o misterioznom rukopisu.Chris mora naravno spasiti svoju suprugu i usput spriječiti sektu u pokušaju ostvarivanja drevne urote koja povezuje tajanstveni rukopis,princezu Schwarzenberg i legende p vampirima.
J.Becker je engleski pisaca povijesnih trilera s glavnim likovima inspektorom C.Bronson i njegovom bivšom ženom arheolohginjom Angelom.Dosad ih je napisao pet,a ovaj je 4.po redu.Tek sam na pola,ali roman me već oduševio,pa ne sumnjam da do kraja bude bio isto tako dobar.Napet je,dobar stil,zanimljiva priča,likovi koji su bitni,dobro su predstavljeni,a povijesna pozadina je originalna i vuče čitatelja da je istraži mimo čitanja romana.
Inače obožavam ovu vrstu trilera,ali u zadnje vrijeme ima ih dosta koji su baš ne najbolji,rijetko me koji iznenadi,e pa Beckerov triler je ugodno iznenađenje,možda nešto najbolje što sam čitao iz te domene još u zadnjih godinu dana.Prožet laganom jezovitom atmosferom,neda ga se ispustiti iz ruku.Nadam se da ću imati priliku čitati i njegove ostale uradke.
"Vještica iz Portobella" Paulo Coelho - Roman istražuje prirodu radosti, strasti, žrtvovanja i ljubavi te postavlja pitanje: kako pronaći snagu i biti dosljedan samome sebi kad često ne znamo tko smo mi zapravo i što uistinu želimo.
Inače obožavam ovu vrstu trilera,ali u zadnje vrijeme ima ih dosta koji su baš ne najbolji,rijetko me koji iznenadi,e pa Beckerov triler je ugodno iznenađenje,možda nešto najbolje što sam čitao iz te domene još u zadnjih godinu dana.
Ajd nabaci koju preporuku, ako ti nije teško, a da nisu Berry, Sansom ili Dan Brown. Njih sam već 'pokrio'
Ajd nabaci koju preporuku, ako ti nije teško, a da nisu Berry, Sansom ili Dan Brown. Njih sam već 'pokrio'
Od ovih prevedenih na hr.imaš
Posljednji templar-Raymond Khoury
Atlantida-David Gibbins
Nostradamusova proročanstva-Mario Reading
Misterij mrtvoga mora-Adam Blake
Majansko proročanstvo-Steve Alten
Napoleonove piramide/Rosettin ključ i Krv Reicha-od Williama Dietricha
Sikstinska urota/Zaboravljeni pergament-Phillip Vandenberg
Krug heretika-S.J.Parris
Oko crvenog cara-Sam Eastland
Janjičarsko stablo-Jason Goodwin
Osmica-Katherine Neville
Giulio Leoni-Zavjerenici trećeg neba
M.Esteban i D.Caranza-Gaudijev ključ
Kristalna lubanja-Manda Scott
Još si možeš pogledati autore Daniel Easterman,Mareka Krajewskog i Artura Perez Revertea,Glenn Coopera,i oni pišu slične trilere.