Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver > Stolna računala

Stolna računala Konfiguracije, ploče, procesori, ram, grafičke kartice

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.09.2017., 16:08   #1
Procesor ne miče s 1.4ghz

Pozdrav!

U startu odmah da kažem o kojim je komponentama riječ:

MSI Matična ploča 760GM-P34_(FX) AM3+
Procesor AMD Phenom II X4 965
Radeon Saphire HD7700 1GB
Chicony Hipro Active 80Plus 400W ATX PSU
Transcend JetRAM 4GB DDR3 1333 DIMM 9-9-9

Problem je sljedeći. Brzina procesora ne mrda s 1.4ghz, iako bi trebao ići na 3.4. Ovakve rezultate daje i tijekom stress testa (prime95), kao i tijekom igranja igara (prvenstveno Heroes of the Storm). Provjerio sam u mnogim programima (cpuid, core temp, amd overdrive, HW monitor) svi pokazuju istu stvar. 200mhz s multiplierom od x7 i ne mrda s te točke. Računalo je kupljeno 2012. godine, tek sam danas stavio ponovno termalnu pastu, a prije toga mi je duže vremena (možda čak i godinu dana) temperatura procesora u stanju mirovanja (i tijekom igranja) bila 69C konstantno.

Čitajući po netu naletio sam na informaciju da je moguće da su se senzori na matičnoj ploči spržili pa procesoru konstantno daju krive informacije, ali nekako mislim da u tome nije problem. Prije stavljanja termalne paste je brzina ugl. bila na 800mhZ pa se tu i tamo penjala na 1400 pod opterećenjem. Nakon stavljanja paste stoji na 1400mhZ i ne mrda dalje, ni gore ni dolje. Provjerio sam situaciju u BIOS-ima (cool n quiet je isključen kao i ona druga opcija u biosima odmah ispod nje, zaboravio sam ime), u control panelu je power menagment postavljen na high performance itd. Ne znam više što da radim, trebam li mijenjati matičnu ili što? Trenutno je nakon stavljanja paste temperatura procesora prilikom mirovanja i surfanja oko 44-48C, a tijekom stres testa dođe do cca. 58-59C, dakle vjerujem da temperatura više nije problem. Jel se sad tu nešto spržilo ili ne, to me muči.

Usput, napajanje je isto tako moguć uzrok. Komp nisam palio cca godinu dana i kad sam ga nakon nekog vremena opet upalio, izgleda da sam stavio malo oštećeniji kabal te komp nije htio upaliti, a iz napajanja je krenio lagani dim. Nakon mijenjanja kabla i za***ancije oko kablova u kućištu koje povezuju tipku za paljenje i napajanje (bijela i zelena žica s jedne te žute crne i crvene s druge stran) komp radi. Zna mi se nekad dogodit da neće kresnit uopće pa moram izvaditi kabal za napajanje iz kućišta, malo mrdat lijevo desno dok ne čujem električni zvuk, kao da mu treba "dat kontakt" te onda opet upali. U BIOSima i u navedenim programima piše da napajanje daje oko 1.4V što je, koliko sam skužio čitajući po netu, poprilično dosta s obzirom na niske performanse procesora.

Od rješenja sam eto probao mijenjanje navedenih postavki u windowsima, deinstaliranje zadnjeg windows update u control panelu i pomoću system restorea, gašenje C&Q i one 2. opcije u BIOS-ima, stavljanje termalne paste (što je smanjilo temperaturu procesora) pa čak i tražio onaj "Slow switch" što ima na nekim matičnim pločama, ali ne vjerujem da ima i na mojoj pošto je riječ o nešto starijem modelu. Trenutno evo sjedim, pušim cigaretu i ne znam više šta da radim, dal da kupujem neke komponente, ako da koje, ne znam. Hladnjak na procesoru radi (vrti se cijelo vrijeme na oko 3450bmp, tako kaže amd overdrive), pasta je tu. Kad sam ju stavio temperatura je ponavljam trenutno 47-48C u "idle" načinu rada, dakle dok pišem ovaj post.

Usput, u Biosima je Base clock speed na 200mhZ, a multiplier na auto ili na 7, pokušavao sam provjeravati u oba slučaja. Ne znam bih li trebao prebaciti multiplier jednostavno na određen broj (17, tako da "naštimam" da procesor radi na svojih 3.4ghZ)? To mi se ne čini kao baš pametna opcija, jer mi u BIOS-ima kod multipliera svi brojevi iznad x7 budu u crvenoj boji, što znači "Not safe". Tako da me malo strah samo doći inamjestiti multiplier na x17, čime bi procesor cijelo vrijeme radio na max zar ne?

Usput, program ThrottleStop mi neće, izbacuje error "CPU not supported" kad god pokušam pokrenuti program. Nadao sam se da će me baš to spasiti, ali nažalost ništa od toga

To bi bio to, isprike na dugom postu, ali sam pokušao ubaciti što više informacija radi eventualnih potpitanja. Nadam se da će mi netko od vas moći pomoći, inače ću izgubiti živce s ovom svojom mašinom.

Pozdrav!

P.S. Ukoliko vam trebaju reporti iz nekih programa samo vičite.
Kiwibannana is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2017., 02:08   #2
Maximum operating temperature 55°C - 62°C

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AM...5FBGMBOX).html
Mahun is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2017., 10:21   #3
Za početak, nemaš biose u množini na matičnoj ploči nego imaš samo jedan bios

Za početak bih skinuo neki live linux i vidio kakve su tamo frekvencije, da bacimo Windowse iz jednadžbe. Nakon toga ako je i tamo tako mala frekvencija onda bih vratio bios na "optimized defaults" ili kako ti se već zove opcija i isključio cool'n'quiet.

Loš kontakt na ulazu u napajanje nije baš sretna stvar. Ne bi bilo loše da probaš staviti drugi kabel. I da eventualno daš nekom elektroničaru da ti pregleda to napajanje.
Tiki is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2017., 12:47   #4
maximalna temperatura za tvoj proc je 55-62 stupnja....ako si imao 69 onda se vjerojatno ploča svim silama trudila da ti proc ne izgori i spustila množitelje koliko god je mogla...

zaključak,loše hlađenje ,loš cpu kuler loše provjetravanje u kučištu....proc bi pod opterečenjem trebao biti na max 60 stupnjeva...provjeriti napone na cpu

s takvin procesorom na 3,4 ghz i lc95 cpu colerom i otvorenim kučištem meni temperature ne prelaze 55 -57 stupnjeva ...što si ti radio s tim cpuom?....kak si uspio dogurat do 70

kad riješiš te probleme onda možeš staviti množitelj na ručno i podizati ga za jedan,vrtiti nešto što ga opterečuje pola sata i pratiti temperature

evo trenutačna temperatura dok sam na netu ,dakle crome s nekoliko tabova,jedno 6 otvorenih proc 35 a matična 26

Zadnje uređivanje Mahun : 09.09.2017. at 13:22.
Mahun is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2017., 16:02   #5
1400mhz je clock throttlanja, pa ako ti je temperatura sada normalna (59C je) nebi trebao raditi na tom taktu (možeš gledati sa programom aida64 - alati - stress test - pa imaš tabove za clock, temperaturu i sl.)

No druga i najvažnija stvar je što ta tvoja matična uopće službeno ne podržava procesore iznad 95w:

https://www.msi.com/Motherboard/supp...FX#support-cpu

Što je normalno, jer da prostiš ima govno od naponske regulacije. Možda je to posljedica nepodržanog 125w procesora i možda ti je zato množitelj fixiran na 7 umjesto 17. Tko ti je to uopće složio?
__________________
Don't shoot the messenger
The New Guy is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2017., 21:56   #6
slažem se da to nije dobro složeno...pogotovo ako ploča ne može dat 125w za proc....nije za gejmanje nikakvo,i opet je pitanje kako si s 1,4hgz uspio doči na 70 stupnjeva temp...

imam takav proc i kad sam za probu koristio onaj energy saver tada je brzina procesora smanjivana na 800mhz i baš sam probao što može takav proc i za internet i filmove se uopće ne primjeti razlika pune brzine ili 800mhz...a vjerujem da bi tako bilo i za ofice...

po suport listi ta ploča ne podržava phenoma 965....955 je maximum i to onaj od 95w

https://www.msi.com/Motherboard/supp...ml#support-cpu
Mahun is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2017., 15:27   #7
Hvala na odgovorima, nisam odgovarao jer sam riješio problem. Matična uopće nije podržavala procesor od 125w, a ovaj moj 945 ima 2 verzije jedna od 95 i jedna od 125, moja je naravno ona od 125. Kupio sam polovnu matičnu za 250kn i sada je sve ok, procesor radi na 3.4ghz, temperatura kad ga upalim je na 44-47, kad igram ne prelazi 60. Uzet ću još novi cooler i onda sam 100% siguran da će sve valjat. Hvala na odgovorima možete zatvorit post!
Kiwibannana is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:46.