Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Linux, UNIX i ostali unixoidi

Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.01.2018., 23:49   #201
Quote:
Vuk Sramotnjak kaže: Pogledaj post
Da ne govorimo o tome da dosta vrlo korisnih naredbi u terminalu uopće ne radi. Npr "lsblk", i uopće nema dobrog načina da si izlistaš sve montirane particije.
https://www.freebsd.org/doc/handbook/zfs-zpool.html
https://www.freebsd.org/doc/handbook/mount-unmount.html

pogledaj si mount(8).
__________________
k = 1 + 3.3logN
logit is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2018., 21:39   #202
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
To je perspektiva običnog korisnika, potrošača, koji samo zna da mu njegov jeftini kineski laptop z jeftinim kineskim komponentama ne dela, a ne dela jer i Kinezi ne znaju za drugo osim za Windows. A čak i na Windowsima taj hardware ne dela kak spada jer su Kinezi za kurac kaj se računala tiče.

To je jedno. Drugo, to je reakcija krajnjeg potrošača, običnog korisnika, bez znanja o iznutricama oba operativna sustava.

Da te ja sad pitam koji su arhitekturni nedostaci jednog GNU/Linux operativnog sustava, kaj bi mi mogel napisati?

BSD operativni sustavi su superiorni naspram onih GNU/Linux baziranih tam gdi računa: v server rackovima v datacentrima. To je jedino kaj je bitno. Ostalo je gola kita jer za desktop imaš Apple Computer i macOS X.

Teška je idiotarija gubiti vrijeme na GNU/Linux desktop kad možeš uštediti, platiti te kupiti macOS X rješenje po principu ključ v ruke za laptop / desktop / tablet.

Jedino kaj se računa su serveri.

Jedino kaj se računa su serveri.

Jedino kaj se računa su serveri.

Ponavljaj si v glavi dok ti ne sjedne:

jedino kaj se računa su serveri.
Ne, sretni, bezbrižni i nadasve ignorantni robe. Jedino kaj se računa je SLOBODA.

Vuk Sramotnjak is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2018., 00:42   #203
Quote:
Vuk Sramotnjak kaže: Pogledaj post
Ne, sretni, bezbrižni i nadasve ignorantni robe. Jedino kaj se računa je SLOBODA.
...I tekovine narodne revolucije?

Kad budeš postal yoghi kojemu osim meditacije v planinama Tibeta ne treba niš drugega, kad se budeš odvojl od svih materijalnih stvari, onda se ti i ja moremo spominati o temu kaj je sloboda, kdo su robovi te kdo je ignorantan a kdo sretan i bezbrižan.
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2018., 20:51   #204
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
...I tekovine narodne revolucije?

Kad budeš postal yoghi kojemu osim meditacije v planinama Tibeta ne treba niš drugega, kad se budeš odvojl od svih materijalnih stvari, onda se ti i ja moremo spominati o temu kaj je sloboda, kdo su robovi te kdo je ignorantan a kdo sretan i bezbrižan.
Je, pak si pogleč
https://www.youtube.com/watch?v=Ag1AKIl_2GM
Morti kaj i razmeš.
Vuk Sramotnjak is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2018., 13:17   #205
Quote:
Vuk Sramotnjak kaže: Pogledaj post
Je, pak si pogleč
https://www.youtube.com/watch?v=Ag1AKIl_2GM
Morti kaj i razmeš.
Taj majmun je puknut v glavu, ak ti je to uzor, onda si ti rob.

Taj je mamlaz kriv za GNU i GPL te sukladno temu današnju popularnost GNU/Linuxa. Nikad mu to nebum oprostil, nikad. On je moj neprijatelj.
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2018., 21:38   #206
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
Taj majmun je puknut v glavu, ak ti je to uzor, onda si ti rob.

Taj je mamlaz kriv za GNU i GPL te sukladno temu današnju popularnost GNU/Linuxa. Nikad mu to nebum oprostil, nikad. On je moj neprijatelj.
Živi i pusti druge da žive! RMS je naporan. Ali njegov aktivizam oko osvještavanja npr. oko facebooka kao šijunskog sustava ili korištenja kreditne kartice, mobilnog telefona itekako je koristan.

Ajmo malo o tehničkom cijelu BSD-a, to je cilj ove teme.
__________________
Kad se svekrve uščeprkaju po gumnu, nije mačci s grbavim se dohvatiti..
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 10:15   #207
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post
Živi i pusti druge da žive!
A da? RMS ne pušta druge da žive!

Gdi je HP-UX? Gdi je IRIX? Gdi je Solaris? On je dobrim dijelom kriv za to sa svojim GNU/Linux drekom za koji snosi odgovornost.

Superiorni operativni sustavi su završili v ropotarnici povijesti i sad imamo totalni drek od GNU/Linuxa i idiote na njemu zahvaljujući majmunima poput RMS-a. Moram se zajebavati z zaostalom, inferiornom tehnologijom za koju je i on dobrim dijelom kriv

Hoćeš o BSD-u, 'ajmo o BSD-u: koliku je štetu RMS-a nanjel BSD-u v ranim '90-ima sa svojim GNU pokretom? BSD se još dan-danas oporavlja od tega!

__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 11:55   #208
BSD je za desktop teško inferiorna tehnologija. Što se servera tiče tu nemam iskustva sa BSD-om, ali bi bilo fora napraviti neke benchmarke da vidimo usporedno kako se ponašaju sa bazama, kao web serveri itd.
__________________
Slava Sotoni!
red_shrike is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 16:39   #209
Quote:
red_shrike kaže: Pogledaj post
BSD je za desktop teško inferiorna tehnologija. Što se servera tiče tu nemam iskustva sa BSD-om, ali bi bilo fora napraviti neke benchmarke da vidimo usporedno kako se ponašaju sa bazama, kao web serveri itd.
upravo si rekao da je macOS tesko inferioran posto direktno potice is BSD projekta, ne valja srat po necem kaj nemos razumjet u potpunosti

i realno ako znas kak stvari rade mozes sa BSDom slozit funkcionalan desktop, nitko nije rekao da je plugnplay kao windows ili ubuntu, ali nikad nije ni zamisljeno da bude plugnplay je ih boli briga za normie usere sto je u redu, ak ti se neda zezat onda jednostavno kupis mac koji dolazi sa super ispoliranim desktop unix sustavom
random101 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 16:44   #210
Pušti ti bato OS X, to što je u kernelu dio bsd-a običan user ne vidi. OS X je ispoliran eye candy.
Mada mi je Finder daleko inferioran WIN exploreru
__________________
Kad se svekrve uščeprkaju po gumnu, nije mačci s grbavim se dohvatiti..
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 18:24   #211
Quote:
red_shrike kaže: Pogledaj post
BSD je za desktop teško inferiorna tehnologija.
Molim te nemoj vise nikada spominjati desktop, jer me to uopce ne zanima; to je potrosacko okruzenje. Za desktop imamo macOS.

Jedino kaj se racuna su serveri.
Jedino kaj se racuna su serveri.
Jedino kaj se racuna su serveri.

Ponavljaj dok ti ne sjedne. Opcenito imate tam v Hrvatskoj grdih problema, trebate uloviti korak z tehnologijom a prvo kaj vama padne na pamet su okruzenja za krajnje potrosace kao na primjer desktop, jer je to jedino kaj znate. Tak nebute napredovali; to je tehnoloska zaostalost, a ne napredak.

Jedino kaj se racuna su serveri.
Jedino kaj se racuna su serveri.
Jedino kaj se racuna su serveri.
Quote:
Što se servera tiče tu nemam iskustva sa BSD-om, ali bi bilo fora napraviti neke benchmarke da vidimo usporedno kako se ponašaju sa bazama, kao web serveri itd.
Pa napravi!

Medjutim, cak i da BSD ispadne sporiji, zbog OpenZFS-a i DTracea bu uvijek bil superiorniji, jel' se v datacentrima racuna pouzdanost prije vsega drugega, odnosno jer imas incident zbog tehnologije stare prek 30 let v dva sata ujutro ili ne. Na primjer: korupcija datotecnog sustava, ili datotecni sustav pun 100% zbog toga jer nemas ZFS i onda moras imati particije. To je samo jeden, trivijalan primjer, a takvih ima pun kufer. Moremo do preksutra o takvim problemima koje na BSD-u nisu slucaj, a na GNU/Linux sustavima su svakodnevnica.

Cak i da GNU/Linux ispadne brzi slaba ti je to utjeha ak je zbog tega nepouzdaniji, kao na primer sync(2) operacija koja laze da su podaci sigurno spremljeni jer Linaks! kreteni nisu v stanju pisati brzi I/O kod, pa moraju lagati korisniku. To ti je kvaliteta; to ti je programerska sposobnost i vjestina!
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 18:30   #212
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post
Pušti ti bato OS X, to što je u kernelu dio bsd-a običan user ne vidi.
macOS kernel je mach mikrokernel z sveucilista Carnegie Mellon v Pittsburghu, Pennsylvania; nije BSD.

BSD je userland, kao kaj je na Linux kernelu GNU userland.
Quote:
Mada mi je Finder daleko inferioran WIN exploreru
"Finder" ti vecinu vremena ni ne treba, jer se na macOS-u vecinu vremena operacije delaju prek kombinacija [COMMAND]-neka tipka, na primjer [COMMAND]-, za preference, ili [COMMAND]-i za informacije pa onda dalje preko kontekst menija.
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2018., 22:23   #213
Quote:
random101 kaže: Pogledaj post
upravo si rekao da je macOS tesko inferioran posto direktno potice is BSD projekta, ne valja srat po necem kaj nemos razumjet u potpunosti

i realno ako znas kak stvari rade mozes sa BSDom slozit funkcionalan desktop, nitko nije rekao da je plugnplay kao windows ili ubuntu, ali nikad nije ni zamisljeno da bude plugnplay je ih boli briga za normie usere sto je u redu, ak ti se neda zezat onda jednostavno kupis mac koji dolazi sa super ispoliranim desktop unix sustavom
Npr. OSX je od BSD-a pobro toliko sporo switchanje context-a da je samo taj propust ubio mac server ediciju. Anway OS X je unix koliko i Windowsi sa Cygwinom.
__________________
I like Bill Gates. He's a very sexy man.
bariole is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2018., 23:31   #214
Quote:
bariole kaže: Pogledaj post
Npr. OSX je od BSD-a pobro toliko sporo switchanje context-a da je samo taj propust ubio mac server ediciju. Anway OS X je unix koliko i Windowsi sa Cygwinom.
macOS je UNIX 03 konforman.

macOS server možeš bez problema kupiti. Ono kaj nemreš više kupiti su Apple rack serveri, jer ih Apple više ne dela, međutim to ne validira tvoju izjavu o sporosti prešaltavanja konteksta.
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2018., 19:48   #215
brzina vs. pouzdanost ovisi o kontekstu i upotrebi. Za neke stvari mi je jedino bitna brzina, imaš cluster iako nešto rikne ili neka komponenta to se zamijeni kada se stigne i piči dalje, nitko ništa iz vana ni ne vidi niti bi dobio baš išta sa povećanjem pouzdanosti ako ide nauštrb brzine.

Ovo sa switchanjem na BSD-u sam i ja čuo i totalno je sranje za gro stvari na serverima.
__________________
Slava Sotoni!
red_shrike is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2018., 22:35   #216
Quote:
red_shrike kaže: Pogledaj post
brzina vs. pouzdanost ovisi o kontekstu i upotrebi.
Kulike dugo delaš kak sistem administrator i još nisi navčil lekciju?

Nema "kontekst upotreba", ovo-ono! To mora uvijek biti pouzdano, a onda dolazi vse ostalo. To s clusterom ne drži vodu ak imaš tihu korupciju podataka, i nemoj mi sad lovačke o temu kak ti nemaš tihu korupciju podataka, jer to nemreš znati osim ak ne pičiš ZFS ili Oracle ASM. Zato se i zove tiha korupcija podataka!
Quote:
niti bi dobio baš išta sa povećanjem pouzdanosti ako ide nauštrb brzine.
Dobil bi - nema incidenta i paji-pajiš mirno kroz noć. Čekaj stani malo kad te ulovi šihta po noći, buš peval borbene...
Quote:
Ovo sa switchanjem na BSD-u sam i ja čuo i totalno je sranje za gro stvari na serverima.
Čul je i Mujo od Sulje da su v Sarajevu jake dobri ćevapi!

Nevjerojatno kak volite ovdje raspravljati o promjeni konteksta v BSD-u koja je sranje, ali HMMM! Nigdo ali baš nigdo nemre pokazati taj kod te objasniti zakaj i gdi je sranje. HMMM, pitam se pitam...
__________________
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2018., 19:50   #217
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
I z/OS je pa njega nitko ne zove UNIX-om..

Moja poanta je da kad pogledaš OSX u cijelini, jako malo koda dolazi iz bsd-a (uglavnom c runtime). Čak je i ono usporenje threadov odavno prepisano i danas nema veze sa BSD-om.

Većinu koda u OS-u čini kod za iscrtavanje crta, vrćenje videa, instalaciju fontova, usb perfieriju, sviranje nota, instalaciju softvera, logitechove volane i druge stvari o kojima unix standardi ne govore ništa. Čak najbazičnije stvari nemaju veze sa unixima - poput filesistema. Sve te druge stvari su bitne za desktop i rade okeiš na macu.
__________________
I like Bill Gates. He's a very sexy man.
bariole is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:07.