Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Pogledaj rezultate ankete: Postoji li čista svijest (svijest bez objekta) ?
Da ! 5 31.25%
Ne ! 6 37.50%
Ne znam. 5 31.25%
Glasovatelji: 16. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.03.2017., 18:59   #1
Problem čiste svijesti ili filozofija svijesti bez objekta

1) Na temi postojanje (egzistencija) dotakli smo se kolega Sigmund i moja neznatnost problema čiste svijesti.

2) Pošto je tema Postojanje zatrpana svakojakim smećem tj preširoka je
to mislim da je za sve one koje to zanima potrebno izdvojiti važno pitanje tzv. čiste svijesti u posebnu temu

3) Pa ću ja najprije kopirati neke relevantne postove sa te teme i ovdje nastavljamo dijalog o tom važnom pitanju

4) Što se mene tiče ova je tema dijamant jer se dotiče najvažnije stvari za sve nas tj SVIJESTI , a većina ostalih tema na filozofiji su ''šarena bezvrijedna stakalca''.

5) Postoji logistički problem. Nemam vremena kao kolegica mravac8 ili kolega addx pisati nebrojene duge postove u svako doba dana i noći.
Moja volja za raspravom nije ništa manja od njihove ,ali ne mogu slijediti njihov bogat opus.

6) To znači da ću često, osobito vikendima , biti odsutan sa teme i neću moći sudjelovati koliko bih želio.

7) Zato vas molim da ovdje ne raspravljate o kapitalizmu i socijalizmu , ustašama titu i partizanima,položaju žene , sdpu i hdzu i sličnim revijalnim izletima koji ponesu osobito našu stalnu komentatoricu mravac8- puhovski
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš

Zadnje uređivanje parsifal : 19.03.2017. at 19:43.
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:05   #2
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Da odmah presretnem moguća pitanja: naravno da je za tzv. "zdravi razum" pojam apstrakcija, tj. ono univerzalno što je izvučeno kao ono što je zajedničko partikularnostima. Nasuprot "zdravom razumu" a u skladu s nužnim (logičkim) razvojem kategorija, Hegel kaže da pojam iz samog sebe razvija realnost koja mu korespondira. Sama tvrdnja da je neka realnost istinita, znači da korespondira svom pojmu. Pojam nije "samo" sadržaj našeg uma nego je načelo u podlozi realnosti. Ili jednostavno samo: načelo realnosti. Pojam je univerzalija koja je unutar sebe diferencirana, koja ima razliku unutar sebe. Pojam proizvodi partikularnosti - koje su njegova manifestacija - iz samog sebe. Hegel: "Pojam je temelj i izvor svih konačnih determinacija i višestrukosti."
Trenutno je najjasnija (premda ne i najviša) manifestacija pojma koja nam je dostupna - konačni duh ("ja", samosvijest). Ja mogu imati partikularne pojmove, ali "ja" kao takvo je čisti pojam, koji je kao pojam ušao u egzistenciju. Jer je "ja" jedinstvo koje je samo-identično i koje može apstrahirati od svih partikularnih determinacija kako bi ostao samo njegov samo-identitet. To znači da je "ja" univerzalnost. Ali je istodobno i partikularnost, različito od drugih, indivdualna osoba. Bitno je to da partikularne osobine "ja" nisu puke datosti, jer ih "ja" može apstrahirati ili ih promijeniti, pa je "ja" prema tome slobodno u smilsu da ima identitet koji nadilazi svaku pojedinu partikularnu osobinu.
.......

Quote:
La Baba yaga kaže: Pogledaj post
Ako apstrahiraš determinante od "ja" zapravo bi posljedično trebalo ostati ništa, dok je pojam s druge strane samo tvorevina uma tj značenje koji pridajemo fenomenu da bismo bolje razumijeli svijet. Isto kao što npr zelena boja nije ništa bez oka, odnosno može se svesti na em zračenje dakle na fizikalni entitet a ne posljedično percipirani fenomen boje isto tako i "pojam" nije ništa bez uma koji će ga misliti kao pojam.
Bar to ja tako gledam.
U protivnom gdje je moguće to ja bez determinanata?
.....

Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Naravno da "ja" nije moguće bez "determinanata". "Ja" je supstancija, koja nije moguća bez akcidenata. Forma nije moguća bez sadržaja. Samosvijest mora imati neke partikularnosti u sebi, neki sadržaj. Ali samosvijest kao samo-identitet može umjesto ove partikularnosti postaviti onu, može uzeti ovu i promijeniti ju, itd. Nadalje, ja sam "ja", ti si "ja", svi smo mi neko "ja" - "ja" je dakle univerzalnost koja se nužno manifestira kroz partikularnosti, točnije kroz jedinstvo univerzalnog i partikularnog (koje zovemo "individualnost").
Obična svijest doista sebi predočava pojam "samo" kao instrument mišljenja koji ne mora odgovarati realnosti. Ali, ako je pojam "samo" tvorevina uma, to implicira dualizam mišljenja i realnosti, te implicira da iz nužnih relacija između pojmova (tj. iz logike) ne možemo zaključivati o nužnim relacijama između vanjskih stvari na koje primjenjujemo te pojmove. Međutim, kad se susrećemo s partikularnim stvarima preko naših osjetila, čim ih pokušamo zahvatiti one nestaju, osim ako ih ne stavimo po neki pojam. Hegelovski rečeno, kad pokušavamo zahvatiti stvari u znanju, mi ih time negiramo kao partikularnosti ("čim si svog psa nazvao "pas", ubio si njegovu individualnost"). Ali onda, negirajući tu negaciju, ponovno ih dobivamo kroz posredovanje konceptualne svijesti. Neposredno je negirano, ali je zadržano u posredovanom obliku. Partikularno "sada i ovdje" postoji kao objektivno i realno samo u obliku univerzalnog "sada i ovdje". Partikularnost je vehikulum pojma. A ako je svijet postavljen iz konceptualne, racionalne nužnosti i ako ga se može adekvatno razumjeti samo konceptualno nužnim mišljenjem, onda potpuno samo-razumijevanje duha, što je isto kao i naše potpuno adekvatno razumijevanje svijeta, mora biti vizija konceptualne nužnosti.
Dakle, "supstanca je subjekt", a pojam jest subjektivnost, on ima strukturu subjektivnosti, jer je pojam racionalna nužnost u podlozi cjeline svijeta, nužnost samo-spoznajuće subjektivnosti. To je samo-spoznavajući pojam (der sich begreifende Begriff). Istina, pojam u tom smislu može imati i značenje potencijalnosti, odnosno on može označavati unutrašnju nužnost u stadiju u kojem ona još nije u potpunosti aktualizirana (kao sjeme u odnosu na razvijenu biljku) tj. eksternalizirana.
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:09   #3
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Hoćeš reći da postojanje i jastvo nisu pojmovi?Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
Baš izvrstan primjer kao dokaz tvrdnje Nisargadatte Maharaja kako će intelektualac sam sebe ''prevariti'' i zbuniti i dovesti u nemoguću poziciju i što se tiče najjednostavnijih stvari.

kao prvo ja nisam govorio o jastvu i ne znam što je to jastvo.
ako je za tebe jastvo moja oznaka postojim onda ok nije mi problem.
ne znam što je to ja -u ja postojim ali samo znam ovo - POSTOJIM
i ne mogu u to sumnjati jer je sumnjanje dokaz da postojim.


ne znam što je to pojam i što je to broj i što je gravitacija i što je to prostor i što je to vrijeme i što kaže Hegel i ..puno toga ne znam.
Naučili su me i prihvatio sam to kao najveću spoznaju na svijetu a to je

POSTOJIM.

TO JE JEDINI KAPITAL KOJI IMAM

Samo sam ustvrdio ono što jest i u što se NE MOŽE SUMNJATI .
ustvari otvorio sam o tome i temu.
JEDINA ISTINA U KOJU SE NE MOŽE SUMNJATI.

dakle

postojim . to NIJE pojam .to je JEDINI kapital koji svatko od nas ima.

jesam. (to je identično onom gore postojim samo sam ga sada izdvojio da ne počneš petljati )

dakle,

jesam nije ni pojam ni osjećaj tj ne znam što je to pojam i nije me briga.

SVE DRUGO NE ZNAM ŠTO JE ALI

JEDINO U ŠTO SAM POSVE SIGURAN JE TO DA JESAM.
===


Jednostavko
@ Parsifal

Meni je svejedno hoćeš li reći "jesam" ili "postojim". Ako bilo što saopćavaš nekome i ako želiš da netko shvati što si htio reći onda to jest pojam.

Quote:
Originally Posted by parsifal View Post
JEDINO U ŠTO SAM POSVE SIGURAN JE TO DA JESAM.

I ja sam posve siguran da ti jesi.

===
Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
Tako uvjetovano je samo truizam i ništa više.
Ti si pitao postoji li neko znanje koje ne ovisi o pojmovima.
Ja sam odgovorio -samo ovo i to - JESAM

Možda nesporazum leži u dualnoj prirodi jezika.

1) Prije svega JESAM nije znanje. Ne znam što je znanje u filozofskom smislu ali JESAM tj svjesnost možemo nazvati fundamentalnom osnovom tj nešto u što ne mogu sumnjati. zapanjujuće je da samo JESAM može to reći za sebe i ništa drugo.

2) Kada kažem ja sam ovo ili ja sam ono to je za mene znanje ali u to već mogu sumnjati. Kada kažem ja sam čovjek to su ti tvoji pojmovi ali nitko nema pojma što je to čovjek ali svak POSTOJI !!

Npr ja se ne sjećam da sam rođen
Mudraci kažu da nikada nisam rođen niti ću ikada umrijeti .
Naravno moje tijelo će se raspasti ali pošto je očevidno da nisam moje tijelo onda tu leži misterij u mogućnosti da zapanjujuća hipoteza kako nitko od nas nije rođen i nikada neće umrijeti jest istinita samo je svak treba doživjeti.


ja sam siguran da ti jesi kaže jednostavko


E pa sada ako idemo filozofski cjepidlačiti možeš samo biti siguran da ti postojiš. Ja tebi nikako ne mogu dokazati ''svoju'' svjesnost tj ''osjećaj'' postojanja.
Ja pretpostavljam i VJERUJEM da nas povezuje JEDNA TE ISTA SVIJEST
jer ničega drugog ni nema doli svijesti i tu se slažem sa Ljubom.
Ali to je tako kontraintuitivna spoznaja koju treba teoretski shvatiti što je teško i treba je praktično realizirati što je još teže .
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:13   #4
PRIOR TO CONSCIOUSNESS
Quote:
Originally Posted by Sigmund

. Samosvijest mora imati neke partikularnosti u sebi, neki sadržaj.


Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
Moram na ovo reagirati jer je navedena rečenica provjerljivo netočna odnosno neprecizna.
Ključna riječ koja čini pogrešku je ''mora''.
Lako je shvatljivo i svakom znano što je Sigmund htio reći.
Pa svi znamo da svi svaki čas nešto mislimo, vrtimo, hoćemo, sjećamo se, osjećamo....
To je ta partikularnost i sadržaj koji opisuje Sigmundova rečenica.

Ali empirijski je pogrešno ustvrditi da u svijesti svakog od nas MORA CIJELO VRIJEME biti neki sadržaj tj misli, namjere, emocije, sjećanja...

Svatko onaj koji je meditirao i zadubio se u ''prostor iznutra'' zna da postoji stanje tzv ''čiste svijesti'' odnosno 'awareness watching awareness '' kada postoji samo svjesnost (postojim ) ALI BEZ SADRŽAJA

dakle tada nema misli, emocija, namjere ,sjećanja.
Postoji samo ''postojim'' bez ikakovih sadržaja.

Ako Sigmund nominalno inzistira da je to ipak (neki) sadržaj onda ga podsjećam na ovo-
čista svijest nije neki sadržaj nego ''svijest sama sebi'' i to je ono u što se jedino na ovom svijetu ne može sumnjati jer sumnjanje potvrđuje tu istu svijest u koju eto 150smsovac sumnja.

Ako Sigmund inzistira da je univerzalna svijest sadržaj sama po sebi onda ja tu ne mogu ništa ,ali on to nije htio reći.
Htio je reći da ''u svijesti'' uvijek postoji i MORA POSTOJATI neki sadržaj tj misli ili želje ili namjere ili sjećanja o Hegelu ili o djevici i golubici ili o gravitonu.
A ja sam to osporio.


Inače za njegovu informaciju .

99,999% ljudi prebiva u tom stanju koji vi zovete da mora biti i da je sa sadržajem. to je tzv ego svijest ili ''neprobuđeno stanje''

Više stanje svijesti je ono koje se naziva ''čista svijest'' ili ''jesam'' ili awareness watching awareness.

E postoji i iza toga dalje moj dragi Sigmunde .Odnosno stanje PRIOR TO CONSCIOUSNESS .

Postoji ''experience of no self'' u kojem su prebivali
Buddha , Ramana Maharshi , Nisargadatta Maharaj i u kojem prebiva još uvijek živa i dostupna
kršćanska mističarka, majka 4 djece Bernadette Roberts(rođ 1931 ) glasovita autorica glasovite knjige Experience of no self koja mi je nedavno OSOBNO poslala jednu svoju skriptu i potpisala s posvetom a što čuvam kao dragi talisman.

Više o njoj ovdikarce http://www.forum.hr/showthread.php?t=110736

i kod kuće http://bernadetteroberts.blogspot.hr/

i zadnji nastupi na seminarima znanosti i nondualnosti
https://www.scienceandnonduality.com...dette-roberts/

Uvijek sam s prezirom gledao na bilo koji nakit ili ogrlice ili slike svetaca i križeve i slične vaginarije , jer nemam i ne nosim ništa na sebi .
ali toliko je moje poštovanje prema djelu i životnom putu ove žene da knjigu s njenim potpisom i kuvertom sve skupa čuvam kao dragocjenost.
==

Ono što je Einstein za fiziku ,ili Hegel za filozofiju ,mislim da je ova žena za duhovnost.
Nadam se da će njen rad i djelo postati poznatiji iako su to stvari za koje 99,9999% ljudi ne mari.

Potpisujem sljedeće mišljenje o njoj:

Thank you, Conference organizers, for inviting Bernadette! Whatever credibility a doctorate in religious studies affords me, I see Bernadette’s writing on the Real Christ the most complete and profound in whole history of mystical literature. There is, simply, nothing like it.

===

I surely share the view of Dr. Peter Haas, a Yale scholar of religion, who writes of Bernadette’s work:

“The Real Christ is
simply the E=MC2 of theology
, unfolding the deepest mysteries of the Trinity with such profound clarity that every question I have ever had regarding the nature, history and purpose of the Trinity and Christ was answered.”

I do hope many attend Bernadette’s talks at the conference. Unlike most speakers at Conference, she infrequently gives public presentations– so this is a rare opportunity to hear Bernadette speak and perhaps ask questions, as the format allows.
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:15   #5
..
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Naprotiv, empirijski je nepobitno da je svijest uvijek svijest o nečemu (intencionalnost). Ako svijest nije svjesna ničega, onda nema ni svijesti. Drugim riječima, u tom slučaju se radi o nesvijesti (ili besvijesti, kao u onoj čuvenoj temi na ovom pdf-u "O svijesti do besvjesti"). Nema "čiste svijesti", baš kao što nema ni "čistog bitka", baš kao što nema supstancije bez akcidenata ili forme bez sadržaja. To su puste tlapnje.
Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
naprotiv ,to je svakom provjerljiva realizacija odnosno iskustvo u laboratoriju vlastitog bića.

Osim toga nedopustivo je da svijest uvaljujete u filozofsku prokurstovu postelju koju zovete forma.

ne možete temelj onog što jeste i po čemu jeste ograničiti
nekim slovima koje arbitrarno pišete F-O-R-M-A i za koju ste UMISLILI (u toj istoj svijesti) neka tobože pravila koja ste autokratski sami oktroirali.

To je kao da tvrdite da pas zato postoji jer ste vi napisali P-A-S
i da je pas ustvari pas i postoji jer ste mu eto velikodušno nadjenuli slova pas.
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:17   #6
Quote:
Originally Posted by parsifal
naprotiv ,to je svakom provjerljiva realizacija odnosno iskustvo u laboratoriju vlastitog bića.

S tim se slažem.

Quote:
Originally Posted by parsifal
Osim toga nedopustivo je da svijest uvaljujete u filozofsku prokurstovu postelju koju zovete forma.

ne možete temelj onog što jeste i po čemu jeste ograničiti
nekim slovima koje arbitrarno pišete F-O-R-M-A i za koju ste UMISLILI (u toj istoj svijesti) neka tobože pravila koja ste autokratski sami oktroirali.

===
pa Sigmund kaže :

Nisam ja ništa oktroirao, nego je praktički aksiomatski to da sve što postoji na realan način ima i formu i sadržaj, a nikada samo formu ili samo sadržaj. Vi biste naprotiv htjeli oktroirati tvrdnju da je svijest jedini poznati realni entitet koji se može riješiti vlastitog sadržaja, a da pri tome ne izgubi identitet. Neće ići, gosn. Parsifale.

=============
Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
Vi ste to preformulirali i ja to tako nisam rekao.
Neću ulaziti u cjepidlačenje vaše preformulacije.
Ostat ću kod svoje pozitivne tvrdnje:

Tvrdim da postoji transpersonalno stanje svijesti odnosno experience of no self i to stanje je dokaz sam po sebi kao što sam ja vlastiti dokaz da znam dobro engleski jezik.

Da postoji Experience of no self tvrde gospon Buddha , i gospoda Ramana Maharši i Nisaragadtta Maharaj i gospođa Bernadette Roberts. Njihova realizacija u različitim vremenima i tradicijama zatvoren je krug indicija da je tome tako i da je to moguće !
ne samo da tvrde nego kažu da su to realizirali u praksi i STALNO TAKO ŽIVE

Moja neznatnost povremeno bude u stanju koje zove ''awareness watching awareness'' u kojem nema sadržaja nego samo svjesnost ili kako je zgodno reći ''svjedočenje'' ..ali to traje kratko ...

nemojte mi molim kao onaj 150znakova smsovac reći da oni nisu stručnjaci za svijest.

Pri tom ne daje informaciju koje on to ima vjerodajnice i tko je to stručnjak za svijest.

Bilo kako bilo, čudi me da vi koji niste meditirali tvrdite da je nešto nemoguće ako niste to pokušali i istražili taj vaš ''UNUTRAŠNJI PROSTOR''

To je kao da tvrdite da Bog ne postoji a dokaz za to je taj što vam nije ponudio nikakove dokaze, a što je tvrdio i lord Russell.

Ja na to mogu samo reći da nedostatak dokaza nije dokaz nedostatka.

Ili podbosti Pascalom:
Htio bi dokaz?
Pa koji si kua ti umislio da si važan da bi tebi netko a la carte predočavao dokaze.

Kažeš da priznaješ da nisi baš važan i ne zaslužuješ dokaze?
E pa oke,sam si to rekao - Nisi važan pa ti se neće ništa ni ponuditi !

===
Hebiga,
Bill Gatesa možeš ugledati samo slučajno na slapovima krke,ako si ljubitelj prirode a ne dijalektike , ali nikako na tvoj a la carte zahtjev
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:22   #7
Quote:
Originally Posted by parsifal
Tvrdim da postoji transpersonalno stanje svijesti odnosno experience of no self i to stanje je dokaz sam po sebi kao što sam ja vlastiti dokaz da znam dobro engleski jezik.
==
Sigmund
Možda si ti sam sebi dokaz da dobro znaš engleski, ali da bih ja zaista znao da ga ti dobro znaš morao bi me u to uvjeriti.
===

Quote:
Originally Posted by parsifal
ne samo da tvrde nego kažu da su to realizirali u praksi i STALNO TAKO ŽIVE
===
Sigmund
Da, pa što? Neki ljudi isto tako tvrde da su u svakodnevnom kontaktu s Gospom.
Ali tu se uopće ni ne radi o dokazima.

Ne može netko dokazati nešto što je načelno nemoguće, naime da je moguće konkretno postojanje forme bez sadržaja.
__________________
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:31   #8
Quote:
postoji Experience of no self tvrde Ramana Maharši
To je navodno stanje "spoznaje" atmana. a atman ( apsolut u subjektu) je opet neki jbn sadržaj.
Quote:
gospon Buddha
buda je anulirao i Experience of no self kao iluziju.
La Baba yaga is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:33   #9
Kako izbiti nekom dogme iz glave ? Čekićem kao F.Chief ili argumentima ili osobnom realizacijom ?

Ovo prenošenje blaga sa jedne teme na drugu je bilo naporno.
Uzet ću si malu pauzu a u nastavku ćemo slušati i dovoditi svjedoke

Tužitelj je Sigmund koji je autoritarno ustvrdio
kako nema čiste svijesti i to filozofski neuvijeno nazvao tlapnjom , aone koji tvrde da je to moguće nazvao vidiocima gospe

Ja ću kao svjedoke dovesti nekoliko filozofa od kojih je jedan napisao
450 stranica debelu knjigu Consciousness without an object u kojoj kaže da ne komunicira sa Gospom nego da je realizirao ono što i Buddha i da je bolje nirvanu nazvati filozofskim terminom SVIJEST BEZ OBJEKTA.

Pošto je on filozofiju i matematiku diplomirao na Harwardu valjda će biti dostojan svjedok i za našeg inspektora i šefa od 150 znakova F.Cheifa koji policijski sumnja i sve i svakog osim u samog sebe.

Bilo kako bilo, filozofi svjedoci koje dovodim će vas uvažena poroto uvjeriti
da ono što Sigmund kaže u pogledu čiste svijesti jest filozofska dogma

tj većina zapadne filozofije i njen glavni inkvizitor Sigmund dogmatski tvrde da svijest ne može biti čista jer

a) ona je bilo logički ili kontigentno identična sa subjektom
b) mora uvijek imati objekt
c) nužno je relacija između subjekta i objekta
d) mora biti identificirana kao pripadnost pojedinoj osobi


OVO SU DOGME KOJE SU ILI POGREŠNE ILI SE MOŽE POKAZATI DA JE NJHOVA PROTUTEZA JEDNAKO PLAUZIBILNA (KAO I DOGMA KOJA SE OBARA).
Moji svjedoci će vas uvjeriti da kolega Sigmund ima neke tvrdo kuhane filozofske dogme kojih bi se trebao osloboditi e da bi i on postigao izlazak vani iz filozofske pećine na kojoj se projecira Hegel

stay tuned
to be continued
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš

Zadnje uređivanje parsifal : 19.03.2017. at 19:44.
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:34   #10
Može li postojati samosvijest koja nije svjesna da je prepoznata od neke druge samosvijesti?
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 19:59   #11
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Ako JESAM nije znanje, onda nisi odgovorio na moje pitanje "Postoji li neko znanje koje ne ovisi o pojmovima?"
Odgovoriti ću ti kao čovek ,drug i starešina a nikako kao filozof.
Ne znam i nije mi briga !

Jedino do čega mi je stalo je riješiti ''problem svijesti'' koja mi je ne znam od koga i kako narinuta.
ne vidim kako semantičke smicalice o pojmovima pomažu kod RAZRJEŠENJA MISTERIJE nečeg tako intimnog i važnog kao što je svijest koja je ujedno najveća tajna i najveća očevidnost koju svi dijelimo.Quote:
Otkud ti znaš u što ja mogu biti siguran?
Pa pretpostavljam da si ljud kao i ja.
Pošto ja ne mogu biti siguran da si ti svjestan i nisi vanzemaljac(iako sam u to 99,99% uvjeren) onda sam kao filozof cjepidlaka onako uzgred ošacovao o tebi i meni .
a ti si nastavio tu cjepidlačiti pa bih se ja povukao iz te jalove rabote .
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 20:08   #12
Quote:
parsifal kaže: Pogledaj post
Pa pretpostavljam da si ljud kao i ja.
Pa jesam ljud kao i ti, ali to ne znači da ne mogu biti siguran u nešto u što ti nisi, ili nisi više, ili nisi još siguran.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 20:12   #13
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Pa jesam ljud kao i ti, ali to ne znači da ne mogu biti siguran u nešto u što ti nisi, ili nisi više, ili nisi još siguran.
Ja sam mislio da je najdublji filozof ovdje Sigmund ali vidim da si i ti na diobi.
Ja sam ti kolega jedan filozof-seljak koji voli prve principe i POZITIVNE ISKAZE.
Čim netko počne sa dvostrukim i trostrukim negacijama ja se pogubim u toj vili kao ovdje kod tebe

...ali to ne znači da ne mogu biti siguran u nešto u što ti nisi, ili nisi više, ili nisi još siguran
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 20:30   #14
Samo sam ti htio pokazati da ne možeš svoj osjećaj sigurnosti uvesti kao argument u raspravu. Balje da se manemo toga.

U jednom tvom ranijem postu si napisao:

"Ja pretpostavljam i VJERUJEM da nas povezuje JEDNA TE ISTA SVIJEST
jer ničega drugog ni nema doli svijesti i tu se slažem sa Ljubom."

Mene je to navelo da se pitam možemo li uopće biti svjesni sebe ako nam netko drugi ne daje do znanja da je svjestan naše prisutnosti? Čini mi se da nije moguće, a to bi donekle išlo u prilog ove tvoje teze da nas povezuje jedna te ista svijest.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 20:46   #15
U uvodnom postu fali ti definicija svijest, definicija čiste svijesti, definicija one druge (prljave, nečiste, ? , svijesti).

Pa bi bilo bolje za temu da si se fokusirao na svijest a ne na mravac8 i Puhovskog.

Jedna od definicija svijest je sposbnost da se reagira na okolinu. Prema toj definiciji i glista ima svijest (reagira na okolinu). Budući da glista nije u stanju misliti moguće je da ona ima čistu svijest, odnosno da sva živa bića do čovjeka imaju čistu svijest.

Po toj logici čovjek je izgubio čistu svijest kada je počeo misliti, odnosno kada se ostvarilo ono *mislim, dakle jesam*, a budući da se upravo to, mislim, dakle jesam, smatra temeljnom osobinom čovjeka, čovjek je izgubio čistu svijest onog trenutka kada je posao čovjekom.

Sada, valjda, ponovo traži čistu svijest a da se istovremeno ne pretvori opet u glistu.

Inače, šteta što nikad nećemo moći otkriti čija je bila prva misao, na što se odnosila i kako je tekao razvoj misli.

Prva misao se sigurno odnosila na hranu ......
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 21:22   #16
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Mene je to navelo da se pitam možemo li uopće biti svjesni sebe ako nam netko drugi ne daje do znanja da je svjestan naše prisutnosti? Čini mi se da nije moguće, a to bi donekle išlo u prilog ove tvoje teze da nas povezuje jedna te ista svijest.
Možemo, ako u sebi imamo dovoljno sadržaja da se njima "zabavljamo" zaboravljajući što je oko nas i gdje se nalazimo, pa čak i tko smo ... ukratko, ako smo svijest koja je sasvim utonula u sadržaje vlastitog uma zanemarujući svaku formu tj vanjski svijet, druge itd
__________________
"Postoji nešto bolje i od raja. To je vječni, besmisleni, beskrajno kreativni um. Ne može se zaustaviti za vrijeme ili prostor ili čak za radost. Toliko je blistav da će protresti sve što je ostalo od vas u dubine sveprožimajućeg divljenja"(K. Byron)
"Vrijednost ideje se može odrediti kvalitetom onih koji je zastupaju" (A. Hemon)
Nea-- is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 23:43   #17
Sigmundov univerzalni skeptički protuargument gospine vidjelice:

Mislim da bi kolega Sigmund trebao patentirati na svoje ime novi skeptički kredo koji bih ja za početak nazvao

''Sigmundov univerzalni skeptički protuargument gospine vidjelice''

Dakle, kada neko nešto tvrdi a što vam baš ne ide u prilog
samo mu odbrusite ''Sigmundovim univerzalnim skeptičkim protuargumentom gospine vidjelice'' a koji glasi :

Da, pa što? Neki ljudi isto tako tvrde da su u svakodnevnom kontaktu s Gospom.


...............................

__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 23:45   #18
PARSIFAL:

Počitao sam uvodnu temu i dalje me mrzi da čitam, jer je i uvod dovoljan da bi se shvatilo o kojem problemu treba da se raspravlja.

Odmah da kažem da pojam i stanje "čiste svesti bez objekta" nije moguće. Nije zato što Svest, da bi bila Svest mora da bude nečega svesna. A da bi bila nečega svesna. Svest mora nešto da ZNA. A da bi ZNALA, mora steći neko iskustvo. A da bi stekla neko iskustvo, mora da raspolaže sa psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

I to nije sve. Iskustvo se ne može steći o Ničemu. Može samo o Objektu. Samo Objekt može da se iskusi, tj. postane predmetom opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. A pošto u stvarnosti nikakvih objekata nema, jer Svest je jedina koja POSTOJI, a sama nije materijalna, tj, nije objektivna i nije opažljiva, to joj ne preostaje drugo nego da se sama napregne, pokrene i tako poprimi materijana svojstva sile i mase i tako samoj sebi postane opažljiva, osetljiva i upamtljiva.

Ali i tu ima jedan problem, a to je da iskustva, tj. opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja ne može da bude u uslovima postojanja samo jedne materijalne tačke, tj. tačke zvane SUBJEKT. Kretanja, zatim opažanja tog kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja može da bude samo u uslovima postojanja najmanje dve materijane tačke, od kojih će jedna da bude SUbjekt, a druga će da bude OBJEKT koji će da bude predmet spoznaje Subjekta, tj. predmet opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

A pošto takvi objekti ne postoje, to jedina mogućnost da ih bude jeste da Subjekt samoga sebe podeli ("Big-Bang") na dvoje ili pak na mnoštvo SUBJEKATA, od kojih će svaki sam za sebe da igra ulogu Subjekta, a svi ostali će za njega da imaju značenje Objekta koje on opaža, oseća, pamti, mili o njima i razumeva ih.

I šta se onda iz svega toga dobije?

Naravno, dobije se ono što podrazumevamo pod pojmom "materija" "život" i "svemir". Da bi onda sve to skupa imalo značenje "Čiste svesti". Inače, u protivnom, nikakva "Čista Svest" ne može da postoji.

Naravno, neko bi mogao da pomisli da bi vreme i stanje "Čiste Svesti" moglo da bude ono vreme mirovanja Svesti u kojem nema materije ni materijalnih formi, tj. vreme u kojem postoji samo kvantni vakuum, u kojem postoji samo Svest koja miruje i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Ali problem je što Svest u vreme kada miruje i spava, ne koristi svoje fizičke i psihičke radnje i što tada nije svesna ničega. Dakle, Svest u pravom smislu može da bude Svest samo kad koristi svoje fizičke i psihičke radnje i pomoću njih dovodi sebe u stanje svesnosti,bez koje Svest nije Svest, već isto što i NIŠTA. Ona bez vršenja svojih fizičkih i psihičkih radnji ne može znati čak ni da POSTOJI.

Kako god se okrene, onaj krajnji zaključak u vezi mogućnosti postojanja "Čiste Svesti" je uvek i samo napregnuto i pokrenuto, tj. objektivno, fizičko i materijalno stanje Svesti. Bez takvog stanja, Svest, naravno i dalje postoji, ali to stanje nije SVESNO, VEĆ NESVESNO, pa je pitanje, da li se nesvesno stanje Svesti može smatrati stanjem "ČISTE SVESTI". Po meni, NE MOŽE.
Ljubo is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2017., 23:51   #19
Quote:
Nea-- kaže: Pogledaj post
Možemo, ako u sebi imamo dovoljno sadržaja da se njima "zabavljamo" zaboravljajući što je oko nas i gdje se nalazimo, pa čak i tko smo ... ukratko, ako smo svijest koja je sasvim utonula u sadržaje vlastitog uma zanemarujući svaku formu tj vanjski svijet, druge itd
Mislim ovako. Kad bi postojalo samo jedno svjesno biće ono bi moglo biti svjesno mnogo čega iz svoje okoline, ali ne bi moglo biti svjesno sebe. Za to je potrebna druga samosvijest.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2017., 00:21   #20
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Mislim ovako. Kad bi postojalo samo jedno svjesno biće ono bi moglo biti svjesno mnogo čega iz svoje okoline, ali ne bi moglo biti svjesno sebe. Za to je potrebna druga samosvijest.
Misliš, potrebno joj je ogledalo u kojemu bi samu sebe vidjela.
__________________
"Postoji nešto bolje i od raja. To je vječni, besmisleni, beskrajno kreativni um. Ne može se zaustaviti za vrijeme ili prostor ili čak za radost. Toliko je blistav da će protresti sve što je ostalo od vas u dubine sveprožimajućeg divljenja"(K. Byron)
"Vrijednost ideje se može odrediti kvalitetom onih koji je zastupaju" (A. Hemon)
Nea-- is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:21.