Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa

Alternativa Noetički pristup stvarnosti.
Podforumi: Astrologija, Na rubu znanosti, Magija i mistika, Alternativno liječenje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.04.2017., 23:45   #1
Čovjek kao dio većeg organizma

Jeste li kad imali ovu pretpostavku? Pogledali smo alternativne filmove tipa Matrix o inteligentnom dizajnu koji je srušen no što kažete na slijedeće: svemir je beskonačan prostor,tako nam kažu i on će jednostavno umrijeti za 22 milijarde godina,Sunce će se ugasiti za 5 milijardi,čovjek će nestati prije toga. Usporedimo to sa našim tijelom: mi smo više stanični organizmi i naše stanice umiru zajedno sa nama. Hipoteza ovoga je da je svemir neko više biće unutar kojeg se mi nalazimo i ono će isto umrijeti a da su zbivanja u svemiru zapravo normalno funkcioniranje tog organizma. Uzmimo npr. primjer udara meteora koji je uništio dinosaure i naštetio Zemlji i možemo do usporediti sa duhanskim dimom ili nekim štetnim sastojkom koji unosimo u tijelo i uništavamo svoje stanice koje se obnove baš kao što je čovjek postao predator kao sisavac . Čudno je kako nešto može umrijeti i što će predstavljati to "ništa" i kako je iz ničega nastalo nešto.
__________________
.
Detektor is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2017., 14:35   #2
Ništa novo, ta ideja se provlači kroz duhovna, religijska, filozofska, pa čak i znanstvena objašnjenja stolječima. Postoji gro terminologije, fraza, postulata kojima ukratko opisuje "jednost" mikro-makro kozmosa.
Horz is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2017., 19:31   #3
S obzirom na naslov, ta "tvrdnja" to nije pretpostavka. To je nešto što se događa. Pretpostavka samo odaje sumnju individue u pretpostavku ili potrebu autora za potvrđivanjem tog ili svojeg senzibiliteta, intuicije, ili iskustveno uhvaćene "paradigme"?!

Svemir-Planeta-Čovjek=isto tzv. Organizam

Uzmimo za primjer našu lijepu planetu Zemlju.
Ona je" motor" na koju utječe svašta nešto, na drugo nešto da bi se sve to okretalo (i jako dobro sama po sebi funkcionira) a opet naizgled sve to ljudskoj psihi izgleda stohastično.
Ovisno o godinama, iskustvu, radu na sebi, proživljenim, primjećenim, doživljenim, priznanjem prihvačenom... Individualna razina shvaćanje je opet dio tijeka, "razvoja", kretanja sveukopnog djelića, individualnog čovjekovog organizma većim Organizmom.

Promjene klime, požari, uragani, poplave, rođenja, umiranja, povrede, boli, suze, radosti, zadovoljstva... Sve je to poradi uspostavljanja stalne ravnoteže Organizma, koja nije stohastička nego samo tako ljudski izgleda.

Tema izgledno stavlja veliki upitnik na individualnu slobodnu volju s obzirom da je čovjek "dio", ili jedno sa tim Organizmom. Duboko ulazi u to koliko je čovjek zapravo mali u odnosu na to koliko zapravo misli da je sebi samom "veliki".
Svašta životnog, svakodnevnog objašnjava.
Happyning is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:45.