Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.04.2017., 10:22   #1
Post Strategija nacionalne sigurnosti

Quote:
E-savjetovanje o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti

Nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske dostupan je od danas, petka, 28. travnja 2017. zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje na Središnjem državnom portalu.
Svi zainteresirani građani, organizacije civilnog društva, poduzetnici kao i svi drugi zainteresirani mogu se davanjem prijedloga, kritika i komentara uključiti u otvoreno javno savjetovanje.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske strateški je dokument kojim se opisuje sigurnosno okružje i izazovi, vrijednosti i interesi, rizici i prijetnje Republici Hrvatskoj, sigurnosti koncept te sigurnosna politika Republike Hrvatske.

Nacrtom prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske definira se vizija, sigurnosni koncept, nacionalni interesi, razmatra sigurnosno okružje, definiraju strateški ciljevi, instrumenti i mehanizmi njihova ostvarivanja. Nacrt prijedloga Strategije nacionale sigurnosti Republike Hrvatske definira Strategiju kao ishodišni strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije i nacionalnih interesa odnosno postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva.

S obzirom da je Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske donesena 2002. godine (NN br. 32/02), zbog proteka vremena od petnaest godina pristupilo se izradi i donošenju nove Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.
https://www.morh.hr/hr/vijesti-najav...igurnosti.html

E-savjetovanje se provodi ovdje, također može se pročitati nacrt strategije:
"NACRT PRIJEDLOGA STRATEGIJE NACIONALNE SIGURNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE"


Pa svatko tko misli da ima nešto pametno predložiti, napisati, ... poželjno je da sudjeluje u e-savjetovanju ...
__________________
S Velebita klik se ori...
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2017., 10:33   #2
Jel samo meni Word dokument po pruzimanju prazan
__________________
Nije on NEČASTAN, on ima samo POSEBNE POTREBE za judine škude
9aplus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2017., 11:40   #3
Ne znam što bi tko od nas mogao nadodati dosadašnjoj strategiju koja je vrlo jednostavna: Članak 5.- branit će nas NATO- nas i Amera 300 milijuna.
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2017., 13:08   #4
Evo sam ga i ja pročita. Dokument mi se čini nedorečen i donekle nebulozno sastavljen ka bez glave i lako se stječe dojam da ga je izbacilo nekakvo dosadno uredsko piskaralo međutim i takav je dobar (jer kad je ovo sve već odavno tribalo bit u pogonu i koliko smo vrimena izgubili) i sa njim bi tribalo dobro izlupat naše političke elite nebili in uša u lude dinje ...


Quote:
Republika Hrvatska, kao slobodna država, izvodi svoje nacionalne interese iz temeljnih vrednota definiranih Ustavom i svoje vizije, polazeći od vlastitoga geostrateškog i geopolitičkog položaja te stanja i trendova u međunarodnom okružju:
Ko je ovo pisa? ...

Quote:
Republika Hrvatska je zbog svojega geopolitičkog položaja i članstva u Europskoj uniji i NATO-u, zahvaćena geopolitičkim sučeljavanjima zbog čega je izložena političkom i obavještajnom djelovanju država i nedržavnih čimbenika koji Europsku uniju i NATO doživljavaju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov. Unutarnjopolitičke, gospodarske, sigurnosne i obrambene prilike mogu biti predmetom političkog i obavještajnog djelovanja država i drugih čimbenika čiji se interesi, aktivnosti i stavovi ne podudaraju s hrvatskima.


Ovo je rečenica koja se mora koristit kao argument za izvuć novce za vojsku iz EU i NATO-a ne obratno dok smo u organizaciji tj ova pričica je dobar uvod bez ikakvih mjera kako isto primjenit.Quote:
Republika Hrvatska će razvijati suvremeni, sveobuhvatni, racionalni i učinkoviti sustav domovinske sigurnosti, koji će odgovarati našoj tradiciji i potrebama. Pristup koji je obuhvaćao uglavnom sigurnosno-obavještajni sustav, obranu i policiju, zamjenjuje se pristupom koji dodatno uključuje gospodarske subjekte, znanstvene i stručne institucije, privatni i javni sektor te udruge građana i građane.

Ovi se zabušia ovdi - nek razumi ko može i objasni ko zna?

Quote:
Republika Hrvatska razvija i održava obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenljive okolnosti i izazove iz međunarodnog okružja.
Ako je cilj ovo šta sad imamo onda je vrime za drugačiju politiku.


Quote:
Republika Hrvatska razvija i održava obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenljive okolnosti i izazove iz međunarodnog okružja. Oružane snage Republike Hrvatske razvijaju sposobnosti provedbe borbenih operacija u obrani vlastitog teritorija na kopnu, moru i zraku te u kibernetičkom prostoru, samostalno i u suradnji sa saveznicima, do aktiviranja mehanizma kolektivne obrane.
Ovo je već copy-paste odnekud .... ko ovdi koga laže?

Quote:
Postupno će se povećavati financijska sredstva za obranu prema ciljanih 2% BDP-a, uvažavajući ekonomske i fiskalne mogućnosti Republike Hrvatske. Vodit će se računa o važnosti obrane, ali i o načinima na koje obrana izravno i posredno pridonosi gospodarstvu Republike Hrvatske. Ovaj porast omogućit će održavanje postojećih, kao i razvoj novih sposobnosti.
Možemo se sramit da nas druga država mora pričepit da bi digli izdvajanja za vojsku. Sad kad u tih 2% uleti i dio penzija


Quote:
Sastavni dio ovih napora je prevladavanje ovisnosti o vojnoj opremi istočnog podrijetla, što će se postići povećanim nacionalnim angažmanom i međunarodnom suradnjom.
Isto bi nam jedno 400 jeftinih T-90 u S-400 combo dobro došlo


Quote:
Država će biti primjer učinkovitog sustava koji će olakšavati i podržavati funkcioniranje i razvoj gospodarstva.
Hahahaha ovi se zabušia u neke najluđe droge

Quote:
Koncept cjeloživotnog obrazovanja postat će dio životnog svjetonazora i obrazac ponašanja hrvatskih građana.
Dobra je ideja al mislim da ono na kako se ovo planira provest u djelo je sranje i samo će nam dodatno zabit državu u pod.

Quote:
Programi Hrvatske radiotelevizije za inozemstvo koristit će se još intenzivnije za promicanje hrvatske kulture, povijesne i graditeljske baštine, načina života, očuvanoga prirodnog okoliša i brojnih poslovnih mogućnosti. Potencijali koje pruža hrvatsko zdravstvo i lječilišno-terapijski kapaciteti uživat će posebnu potporu i skrb državnih tijela, kao važan instrument širenja ugleda prema drugim državama, ali i važan gospodarski potencijal koji može pronalaziti nova tržišta.
H-RT

Uglavnom ovakav dokument je odavno triba bit implementiran u našem društvu. A šta se njega samog tiče nadam se da nije ovo jedini prijedlog državne strategije koji imamo.
__________________
“As for the allegations about the involvement of the Russian special task force in the events in Ukraine the only thing to say to that is that searching for a black cat in a dark room is very difficult, especially if there is no cat there at all. It is particular silly if the cat is clever, bold and polite.” -- Sergei Shoigu:
Konev is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:08   #5
Vrlo je loše kad prebaciš dokument u Word a tamo u istom poglavlju dva fotna slova (Times New Roman i Calibri)-prepisujem, prepisujemo,dograđujemo,drobimo.

Izdvajam;

Neutvrđene granice i određeni neriješeni sporovi o granici mogli bi imati negativan utjecaj na sigurnost i zaštitu državnog teritorija Republike Hrvatske.
Tko zna ovo pročitati sve mu je jasno.
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:10   #6
Ne znam za vas, ali ja nikako ne mogu pronaći motivaciju da pročitam taj dokument... Any tips?

Možda večeras, ako mi ne padne što pametnijeg na pamet...
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:17   #7
Razvit će se nacionalne sposobnosti suprotstavljanja i obrane od hibridnog ratovanja koje provode države, organizacije ili pojedinci u širokom spektru (diplomatsko-političkom, informacijskom, vojnom, gospodarskom, financijskom, obavještajnom i pravnom).

Ovome smo bili izvrgnuti od neprekidno od 1988. do danas.
Od 1988. do 1998. od dominantno vanjskih središta prema nositeljima državne vlasti u zemlji ( i vojne u Domovinskom ratu) a od 1999. dominantno od unutrašnjih nositelja hibridnog ratovanja prema vlastitom stanovništvu radi oblikovanja svijesti.
Tako da mi nije jasno da je tek sada to tako nazvano i stavljeno u dokument (valjda vidili od Čeha).
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:25   #8
Pomorski prostor vitalno utječe na prosperitet i sigurnost Republike Hrvatske, koja će posebnu pozornost posvetiti nadzoru i zaštiti mora i podmorja nad kojim ima suverena prava i jurisdikciju te održivom gospodarenju u tom prostoru. U svrhu korištenja dostupnih gospodarskih potencijala Sredozemlja unaprijedit će se prometna povezanost i dograditi kritična infrastruktura. Politikama i strategijama gospodarskog razvoja i znanstveno-istraživačkih aktivnosti, koje financira i potiče država, usmjeravat će se bolje iskorištavanje hrvatskoga geopolitičkog položaja jadranske i sredozemne zemlje. Nova znanja i tehnologije u proizvodnji opreme i dobara povezanih s pomorskom orijentacijom te proizvodnja energije i hrane, komparativna je prednost hrvatskoga sredozemnog položaja, što daje brojne mogućnosti razvoja koje do sada nisu bile dovoljno iskorištene. Projektima u okviru Inicijative triju mora, podržanima interesima saveznika, multiplicirat će se učinci za hrvatsko gospodarstvo.

Može li ovo itko prevesti na hrvatski?
Je li pisac želio naglasiti pomorsku orjentaciju, međunarodnu suradljivost u tom području ili kako ćemo upravljati resursima hrvatskog mora i otočja?.
Znači li to da će razvijati znanja i proizvodnju opreme za iskorištavanje mora i njegov nadzor ?
Misli li tu na podvodne tehnologije?
Međuotočnu povezanost?
Uspostavljanje centara komeptencija i istraživačkih centara na otocima (pučinskim s JRM infrastrukturom i novcem iz EU)?
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:25   #9
Quote:
pp5d6 kaže: Pogledaj post
Razvit će se nacionalne sposobnosti suprotstavljanja i obrane od hibridnog ratovanja koje provode države, organizacije ili pojedinci u širokom spektru (diplomatsko-političkom, informacijskom, vojnom, gospodarskom, financijskom, obavještajnom i pravnom).

Ovome smo bili izvrgnuti od neprekidno od 1988. do danas.
Od 1988. do 1998. od dominantno vanjskih središta prema nositeljima državne vlasti u zemlji ( i vojne u Domovinskom ratu) a od 1999. dominantno od unutrašnjih nositelja hibridnog ratovanja prema vlastitom stanovništvu radi oblikovanja svijesti.
Tako da mi nije jasno da je tek sada to tako nazvano i stavljeno u dokument (valjda vidili od Čeha).
Rusi bato, Rusi stižu... Sve su to Rusi krivi, i kad nisu, jesu.
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.

Zadnje uređivanje otok_kiril : 01.05.2017. at 14:26. Reason: .
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:28   #10
Za Republiku Hrvatsku NATO je jamac mira, stabilnosti i sigurnosti. Uz članstvo u Europskoj uniji, transatlantska suradnja i savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i dalje će biti jedan od stupova hrvatske vanjske i sigurnosne politike
Odnosi li se ova premisa i na neutvrđene granice i nerješene sporove koji mogu imati negativan utjecaj na sigurnost i suverenitet HR ili se to odnosi samo na susjede izvan NATO-a i EU?
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:31   #11
Nadzor i zaštita suverenih prava i interesa Republike Hrvatske na moru provodit će se nacionalnim sposobnostima integriranim u mrežu kojom se razmjenjuju podaci o situaciji na Jadranskom moru, u suradnji s odgovarajućim tijelima NATO-a i Europske unije.
A pod morem ?
Doli je mutno i uglavnom tiho
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:34   #12
Postupno će se povećavati financijska sredstva za obranu prema ciljanih 2% BDP-a, uvažavajući ekonomske i fiskalne mogućnosti Republike Hrvatske. Vodit će se računa o važnosti obrane, ali i o načinima na koje obrana izravno i posredno pridonosi gospodarstvu Republike Hrvatske. Ovaj porast omogućit će održavanje postojećih, kao i razvoj novih sposobnosti.

Znači vraćamo se di smo bili od 1991-2003. glede izdvajanja zaobranu.
Čemu obrat u promišljanju?
Kojih novih sposobnosti ? U kojoj dimenziji ratovanja i djelovanja? Bar naznaka od suviše općeg (znači poptuno ne sadžajnog) prema izglednom konkretnom.
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:37   #13
Uspostavljeni kontinuirani demokratski i građanski nadzor nad Oružanim snagama Republike Hrvatske stalno će se unaprjeđivati prema nacionalnim potrebama te najboljim demokratskim standardima.
Nemojte ni pomisliti izostaviti Bosanca, Teršelićku i Munira.
I kombi im kupite, da mogu pokupiti sve članove u provedbi nadzora
__________________
Pola sata ćete ostati na ručku i onda možete otići, Franjo Tuđman generalima, Brijuni 31. srpnja 1995.
pp5d6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 14:53   #14
Idiotizam kao i sve strategije do sada. floskule birokratskih piskarala uz naglašavanje vjernosti vanjskim faktorima i izbjegavanje spominjanja zaštite nacionalnih interesa. Tužno...
__________________
Posadimo krušku na vrhu otoka Jabuka!
zuikaku is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 20:12   #15
Ja bih volio saznati u čemu je razlika između nacionalne sigurnosti i domovinske sigurnosti?
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2017., 20:17   #16
No ajde, evo pročitao tu velebnu strategiju. Sve u svemu, neloše napisano, sviđa mi se i dio o zaštiti Hrvata u BiH, samo problem je u tome što će sve to biti samo mrtvo slovo na papiru, kao što smo i dosad imali priliku vidjeti.
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2017., 14:11   #17
Schopenhauer je jednom rekao o Hegelu i njegovoj filozofiji:

Quote:
"Hegel, installed from above, by the powers that be, as the certified Great Philosopher, was a flat-headed, insipid, nauseating, illiterate charlatan who reached the pinnacle of audacity in scribbling together and dishing up the craziest mystifying nonsense. This nonsense has been noisily proclaimed as immortal wisdom by mercenary followers and readily accepted as such by all fools, who thus joined into as perfect a chorus of admiration as had ever been heard before. The extensive field of spiritual influence with which Hegel was furnished by those in power has enabled him to achieve the intellectual corruption of an whole generation....
"But the height of audacity in serving up pure nonsense, in stringing together senseless and extravagant mazes of words, such as had previously been known only in madhouses, was finally reached in Hegel, and became the instrument of the most barefaced general mystification that has ever taken place, with a result which will appear fabulous to posterity, and will remain as a monument to German stupidity. "
- The World as Will and Idea, vol. 2 (1844)

Tako ja doživljavam ovo pure nonsense, stringing together senseless and extravagant mazes of words, such as had previously been known only in madhouses, that will remain as a monument to Croatian stupidity
__________________
Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους
von_ungern is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2017., 14:47   #18
Žali Bože vremena utrošenog u čitanje gomile bućkuriša čije se članak 5 i građanski nadzor stožerne točke odavno zna.
Ostalo je popunjavanje broja stranica instant floskulama, uz mlako poluobećanje o dostizanju 2% za obranu limitirano "uvažavanjem" ekonomskih i fiskalnih mogućnosti koje se jedino u ovom slučaju uvažava.

Kao i dosad, onako čvrsto domovinski, sve počiva na tlapnji da se ništa neće dogoditi, a ako se dogodi (ma nema šanse) kolektivna obrana će to riješiti za nas.

No dobro, sumnjam da je netko i očekivao što drugo osim ovakvog okvira za protokolarne OS kakve RH zadovoljno ima 17 godina?
zdaric is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2017., 15:07   #19
Quote:
zdaric kaže: Pogledaj post
No dobro, sumnjam da je netko i očekivao što drugo osim ovakvog okvira za protokolarne OS kakve RH zadovoljno ima 17 godina?
__________________
Veliki inkvizitor budno pazi da se forumom ne proširi nikakva hereza.
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2017., 15:13   #20
ako bi matematičkim simbolima napisa sve navedeno,a neko si je stvarno da truda,volje i želje, dobija bi se jednostavan matematički izraz poznat kao prazan skup,ništa (niti nula). ovako nešto triba znat napravit, da od ogromne hrpe nečeg marljivim i promišljenim radom napraviš ništa. ne uništit i/ili spržit jer imaš onda bar nešto, nego ništa.
__________________
cvit čežnje
Un vero cavaliere non abbandona mai la sua Signora
Alessandro Del Piero
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:35.