Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.05.2017., 17:41   #1
Starovjerci

Pozdrav,

u emisiji Na rubu znanosti je bila tema o starovjercima:
https://www.youtube.com/watch?v=Gy_hdKR-DaA

Ima li netko da zna više o tome ili da je upoznao nekog praktičara te stare vjere? Koliko vidim ta tajna vjera nekih Slovenaca (možda ima još negdje na našim prostorima?) je miks raznih staroslavenskih vjerovanja a opet je posebna i usko vezana uz kraj gdje su starovjerci živjeli.

Ovo sam pronašla na internetu:
O starovjercima ne bismo znali ništa da ih nakon duge šutljivosti nije razotkrio Pavel Medvešček. Šutio je zbog prisege zadnjemu starovjercu.

PAVEL MEDVEŠČEK, etnolog i istraživač starovjeraca o prisegi kaže: “Jer ako ćeš prekršiti prisegu, doći će daždevnjak i pregristi ti grkljan. ”

Šutljivost je mogao prekinuti kada je mjesec svoj izbočeni dio okrenuo prema zemlji. Starovjerci su naime vjerovali prije svega u snagu prirode, sunca, mjeseca… Glavno božanstvo im je bila Nikermana. To je bila “prasila”, koja je živjela na nebu. Vjerovalo se još u zduhače, vjetropirasta bića, zatim duhove kuće, vode, dreveća…Sveto glazbalo je bila frula. Kabrcu, malo glazbalo kojim su se služili imao je samo dehnar i to je bilo njegovo vlasništvo.

Dehnar je vođa, koji je prilikom imenovanja dao prisegu na posebnom tronošcu…

PAVEL MEDVEŠČEK, etnolog i istraživač starovjeraca, pojašnjava: “Ovo je kolimber, tronožac gdje je prisegu dao vođa starovjeraca. U tom kamenu je komad drveta od zlatne kiše,Laburnum, a u drvetu je oblutak iz Soče i mač.” U povijesti starovjeraca bilo je trinaest “dehnara”, zadnji je umro pedesetih godina…

DARJA SKRT, autorica izložbe u Goriškom muzeju kaže: “Ono što je za mene vrlo značajno jest taj odnos prema transcedentalnom. Da se ne traži više institucionalnih okvira, nego da se traži unutar sebe. To znači individualni kontakt sa samim sobom.” …i s prirodom u zabačenim brdskim selima u dolini Soče.

(preuzeto sa: http://alpedunavjadran.hrt.hr/emisija/12-09-2014/v3/)
Breeda is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:25.