Ovo je jos jedan "fluff" topik da ne ispadne da sam pricamo o mehanici. O cemu se radi? Prije nekoliko mjeseci su Wizards of the Coast zapoceli seriju knjiga sa vrijantnim pravilima za igranje D&D u razlicitim klimatskim uvjetima. Ideja je bila dati igracima prestige klase, opremu, featove, magiju i sl. flavorom prikladne hladim predjelima, pustinjama, dzungli i sl. Druga knjiga u toj seriji je "Sandstorm" koji daje malu hrpicu zgodnih pravila i ideja za igranje u pustinjama.
Nakon sto sam procitao malo tu knjigu, pocel sam se u glavi igrat idejom o pustinjskoj D&D zemlji u kojoj bi mogao do pune mjere iskoristiti cheesy atmosferu "Bagdadskog lopova" (volio bi taj film opet pogledat - nema do Douglasa Fairbanksa koji skakuce na trampolinu), drugog filma o Konanu, prica Clarka Ashtona Smitha, "1001 noci" i - Dare I say it? – "Scorpion King"-a. Ovo sto slijedi je rezultat par dana razmisljanja. Nije mi bio cilj napravit nesto originalno i spektakularno nego jednostavni sloziti grubu skicu D&D zemlje sa bliskoistocnim shtihom u kojoj decki mogu igrati nabildane polugole mrcine golemih... maceva a zenske mogu biti 3/4 gole egzoticne plesacice.
BTW, da, cuo sam za Al-Qadim, stari D&D pustinjski setting, no nazalost tek nakon kaj sam ovo sve vec slozio u glavi. Mislil sam "steta da ovo propadne." pa sam poslal jayu i Watashiju na mejl i proslijedio tekst ovdje.
Kod smisljavanja takve pustinjske zemlje krenul sam sa nekoliko ideja:
1)Ne zanima me citav svijet nego sam ta jedna velka pustinjska zemlja
2)Zelim svaku PHB rasu prilagoditi i smjestiti u takvu zemlju pa makar nekak. S obzirom na to da je zemlja drasticno drugacija od tipicnog D&D svijeta, moral sam pojedinim rasama mijenjat shtih i stavit veci naglasak na kulturu nego na rasu. Ak se elfovi definiraju brijanjem na sume a patuljci na planine, kojeg smisla to ima u fukken *pustinji*?
3)glavna inspiracija za tu zemlju mi je bil Egipat, ali ne kakav je bio u doba faraona nego onaj Egipat kakav je postal puno kasnije kad u njemu imate ostatke drevne civilizacije i hrpe novih, mladjih kultura koje zive tam.
Geografija - zemlja je donekle slicna Egiptu sam kaj bi bile dvije rijeke a ne jedna. Sjeverno i zapadno od zemlje nalazi se more u koje se izlijevaju rijeke. Juzno je pustinja koja ide do ko zna kud. Sjeveroistocno su planine. Daleko na istoku nalazi se izvor rijeka duboko u dzunglama.
Kulture & religije
Stara kultura - se bazira na Egiptu i patuljcima. Da, znam da je spoj cudan ali strpite se bar malo. Ovdje, patuljci ne bi bili rudari u planinama nego mala mrka rulja koja se uvijek isticala graditeljskim sposobnostima. U davnoj su proslosti sagradili svoju civilizaciju zasnovanu na strogim zakonima, dobro opremljenoj i (za pustinjske standarde) tesko oklopljenoj vojsci i golemoj mrezu kanala kojima su navodnjavali pustinju. Zbog ovog ili onog razloga, njihovo je kraljevstvo na koncu propalo. Za sobom su ostavili niz jednostavno dizajniraniranih monumentalnih palaca i hramove svojim bogovima. Danas, patuljaka ima jako malo. I dalje su na glasu kao graditelji iako njihovo umijece nije ni sjena znanju njihovih predaka. Iako znaju govorit Sabir, medjusobno govore svojim tajnim jezikom koji ne zele nikoga nauciti i zive u izdvojenim getoima u gradovima. Ponekad party moze sresti male skupinice patuljaka koji nadziru izgradnju bunara, kanala ili neke utvrde.
Patuljci i dalje slijede vjeru svojih predaka. Vjeru stuju u svojim privatnim malim hramovima u koje je nevjernicima i drugim rasama ulaz zabranjen.
Kultura Doline - u dolini izmedju dvaju rijeka danas zive mnogobrojni stocari i poljoprivrednici. Dolina je svojevrsni melting pot gdje se mogu pronaci pripadnici svih PHB rasa. No daleko najcesci su ljudi. Dvije rase koje redovito prate ljude su gnomovi i halflinzi. Gnomovi su redovito birokrate, zanatlije, draguljari i trgovci koji uvijek vrebaju priliku za zaradu. Halflinzi su pak svojevrsni cigani koji putuju po gradovima i selima Doline (iako se drze podalje od pustinje). Patuljci su prilicno rijetki.
Dominantna religija Doline je ona koju su slijedili patuljci u davna vremena. Doseljenici iz kasnijih epoha su ju prihvatili i prilagodili sebi: mnogi rituali su izmjenjeni ili zaboravljeni, religija nije ni izdaleka tako stroga kao sto je bila u doba patuljaka, hramovi su puno manji, a sami bogovi vec odavno ne izgledaju kao patuljci nego imaju puno univerzalniji izgled (humanoidi, zmajevi, zivotinje, kaj ja znam). Patuljci se po pitanju religije uglavnom drze za sebe i smatraju ovakvo stovanje njihovih bogova krivovjerjem. I patuljci i ostale rase Doline slijede iste bogove iako na malo drugaciji nacin. Vjerojatno bi slozio jednsotavni panteon od 5 ili 6 bogova: Otac, Majka, Kcer, Sin i Sjena. Sva familija (osim Sjene) bi dobila jedan elemental domain u svoj portfolio, Majka bi bila boginja plodnosti, Sin patron umjetnosti, trgovine i lukavosti a Kcer boginja rata. Sjena bi dobio sve neke zle domainove i bio bi zli brat blizanac od Oca ljubomoran na njegovu Obitelj i u vjecnom ratu protiv njega. Po mogucnosti bi mu dal diametralno suprotne domainove od Oca. Npr. Ak Ocu dam Law, Good, Healing i Knowledge ovom bi dao Chaos, Evil, Death i Destruction.
Nomadi – postoje dvije velike skupine nomada.
Sjeverno od Doline zive pustinjski elfovi koji su se prije niz stoljeca presli sjeverne planine. Oni jasu na konjima i zive izmjesani sa ljudima koje su prihvatili tijekom stoljeca u svoja plemena. Naravno, to znaci da u tim plemenima ima i puno half – elfova.
Juzno od Doline zive pak orkovi. Oni su u davna vremena zivjeli u dzunglama na istoku ali ih je nesto protjeralo iz dzungla na zapad. Oni zive nomadskim zivotom jasuci na devama. Tijekom stoljeca su se izmjesali sa ljudima zbog cega u njihovim plemenima ima i half – orkova i ljudi. Ovakvo mijesanje rasa u pustinji nije cudno jer sa malim plemenina svaka nova krv dobro dodje. Svecenici Glasa iz pustinje bi vjerojatno imali domainove Chaos, Travel, Animal, Sand… Nesto takvo.
Zanimljivo je da i orkovi i elfovi slijede isto ucenje: ucenje Glasa iz Pustinje koji ih je ucio da cijene svoju slobodu, preziru ostanak na jednom mjestu i da stuju duhove pustinje. Orkovi tvrde da je on bio ork koji ih je izveo iz dzungle. Elfovi kazu da je to bio elf koji ih je doveo preko planina. Potencijalni domainovi za njegove svecenike bi bili Sand (iz Sandstorma), Travel, Animal...
Carstvo – se pojavilo u Dolini prije kojih 500injak godina – sitnica prema vremenskim standardima ovdje. Dobro uvjezbane ljudske trupe su za cas osvojile citav prostor izmedju rijeka a Dolina je postala samo jedna od provincija Carstva cije se sjediste nalazi daleko na zapadu. Vjecni Car salje svoje poslanike – pashe – da vladaju u njegovo ime i ubiru porez. Sa novim ljudima pojavili su se i novi gnomovi i halflinzi a svi oni su slicni – a opet drugaciji – nego lokalni starosjedioci. Suska se i o nekim cudnim elfovima koji na Zapadu zive u sumama i patuljcima koji zive u planinama, al to su sigurno neke fantazije.
Carstvo ima svoju religiju, vjeru u Boga Svjetla – apstrakno bozanstvo koje za sebe tvrdi da je jedini pravi bog. No, s obzirom da Vjecni Car zagovara vjersku toleranciju (dok god mu se placa porez), lokalne muftije do sada nisu protjerivale svecenike stare vjere. Razmisljam o neodredjeno dobrom bozanstvu poput D&D boga Pelora.
ljiga kaže: IMHO mislim da je ipak bolje da ne inzistiraš na PHB rasama.
Znam. Jay je bio slicnog misljenja. Kod ovakvih ideja za setting najvise dolaze do izrazaja nedostaci flavora D&D rasa: svaka PHB rasa ima strogo odredjeni klise - kulturu koji se veze uz njih. Patuljci tako uvijek rudare a vilenjaci prancaju po sumama. Moram priznati da mi je to osobno prilicno iritantno i da mi se visa svidja eberronski pristup. Tamo imate niz rasa koje djele istu kulturu (npr. vilenjaci, patuljci, ljdui i gnomovi ljudskih kraljevstava) dok s druge strane neke od njih pak imaju svoju specificnu kulturu koja odudara od PHB kliseja. Vilenjaci tako posjeduju dvije velike kulture: valenarski elfovi su ratnicka kultura iz pustinje nalik arapima a aerenalski elfovi su civilizacija iz tropskih dzungli opsjednuta zagrobnim zivotom i nalik Astecima i Egipcanima
Citao sam malo prijedloge za D&D rase u Sandstormu i Unearthed Arcani. U "Sandstormu" se fino vidi ogranicenost D&D flavora rasa: dva prijedloga za rase poput vilenjaka su "njih nema u pustinji jer tam nema suma" te "al mozete upotrijebit posebnu vrstu elfova koji zive u posebnim vrstama okamenjenih suma koje postoje sam u pustinji".
Osobno sam radije slijedio sistem iz Eberrona: izmislio sam tri - cetiri kulture i religije dovoljno siroke da mogu u sebi okupiti citav niz rasa koje onda mogu zivjeti skupa.
glupinickname kaže:
Osobno sam radije slijedio sistem iz Eberrona: izmislio sam tri - cetiri kulture i religije dovoljno siroke da mogu u sebi okupiti citav niz rasa koje onda mogu zivjeti skupa.
Ma dobra ti je ideja. Ne daj se ogranicavati klisejima.
glupinickname kaže: Znam. Jay je bio slicnog misljenja. Kod ovakvih ideja za setting najvise dolaze do izrazaja nedostaci flavora D&D rasa: svaka PHB rasa ima strogo odredjeni klise - kulturu koji se veze uz njih. Patuljci tako uvijek rudare a vilenjaci prancaju po sumama. Moram priznati da mi je to osobno prilicno iritantno i da mi se visa svidja eberronski pristup. Tamo imate niz rasa koje djele istu kulturu (npr. vilenjaci, patuljci, ljdui i gnomovi ljudskih kraljevstava) dok s druge strane neke od njih pak imaju svoju specificnu kulturu koja odudara od PHB kliseja.
S druge strane, moram rec da mislim da je mana eberronskog pristupa (kolko god da je dobro izveden u samom Eberronu) da postoji opasnost da sve te rase postanu samo men in funny suits, ako ih dovoljno odvojis od njihovog izvora.
Sto je patuljak koji ne rudari, koji ne nosi oklop, koji ne pije pivu? Sto je elf koji nema luk i strijelu, koji nije in touch with nature, koji nema harfu? Zdepasti tip i mrsavi tip?
Poanta PHB rasa je da pokriju vecinu likova o kojima smo citali u Tolkienu i drugim knjigama zbog kojih smo poceli igrat D&D. Ako imas elfove koji nisu slicni Legolasu i dwarfove koji nisu slicni Gimliju, zasto opce imat elfove i dwarfove?
(BTW, ovo mozda sad prilagodjavam podatke teoriji, ali: gnomovi su vjerojatno najnepopularnija od PHB rasa, a uz to su i najdalje od iceg kaj mozes vidjet bilo gdje van D&D-a. Slucajnost? I DON'T THINK SO!)
jay kaže: S druge strane, moram rec da mislim da je mana eberronskog pristupa (kolko god da je dobro izveden u samom Eberronu) da postoji opasnost da sve te rase postanu samo men in funny suits, ako ih dovoljno odvojis od njihovog izvora.
U tom i je glavni izazov: pronaci kompromis izmedju tipicnog stiha D&D rase s jedne i netipicnog okruzenja s druge strane.
Quote:
Poanta PHB rasa je da pokriju vecinu likova o kojima smo citali u Tolkienu i drugim knjigama zbog kojih smo poceli igrat D&D. Ako imas elfove koji nisu slicni Legolasu i dwarfove koji nisu slicni Gimliju, zasto opce imat elfove i dwarfove?
I opet, moram istaknut Valenarske elfove ko primjer: oni su prilicno drugaciji od tipicnih elfova ali dat im je flavor koji elfovima cist fino pase.
Ovdje, ak izuzmemo patuljake, mislim da zbilja nemres rec da sam bio nesto radikalan. Moje elfove smo vec vidli u Eberronu i tad su nam bili kul. Halflinzi su i dalje mali lopovi i zabavljaci kaj lutaju naokolo, gnomovi su i dalje mali draguljari i trgovci, orkovi su barbari ko i prije sam kaj sad zive u pustinji... Ne cini mi se to ko neki grozni problem.
Mozda zato kaj je vani vruce, mozda zato kaj mi se ne da ucit ali sad vrtim po glavi ovo kaj su jay i ljiga komentirali jucer i razmisljam o tome da izbacim sve rase osim ljudi i umjesto toga naglasim razlicite kulture - slicno Rokuganu. U krajnjoj liniji, ko sto sam napisal u prvom postu ideja mi i jest bila naglasiti velki broj kultura na jednom relativno malom prostoru.
Za sad ih imam tri:
- kultura Carstva i Jednog Boga koja se uglavnom ogranicava na nekoliko velikih obalnih gradova. Oni bi po stihu trebali biti nekakva mijesavina Turaka i krscana a religija miks islama i krscanstva. Inzistirali bi na redu, birokraciji, patrijahalnom drustvu i slicnom. No, Dolina je najudaljenija provincija njihovog Carstva a lokalno stanovnistvo je simpaticno dekadentno i sklono davanju mita zbog cega birokrate, vojnici i svecenici zmire na ocito krivovjere i varanje lokalnog stanovnistva. Kaj se tice sredista Carstva, njima je samo bitno da Dolina isporucuje zito i poreze.
-Nomadi - bi zivjeli u golemoj pustinji. Nitko ne bi znao tocno kolko ih ima iako su u proslosti u svojim agresivnim fazama bez problema mogli osvojiti kompletnu Dolinu. Ne da je to neko postignuce jer stanovnistvo Doline ni ne bi pruzilo neki posebni otpor. Njihova taktika borbe se svode da se odma predaju i zatim korumpiraju i razmaze osvajace blagom, hranom, cugom i zenama. Definitivno bi bili u stilu arapskih nomada.
-Dolina je puno simpaticno pragmaticnog i dekadentnog stanovnistva. Njihova pragmaticnost se najbolje vidi po religiji: bogove su preuzeli od Stare kulture koja vise ne postoji i prilagodili ih sebi. Kad su nomadi dosli sa svojom vjerom, ovi su njihove pretke pretvorili u Sina, svog boga kaosa i putovanja. Kad su vojnici carstva umarsirali u gradove, njhivog su Jedinoh Boga shvatili kao novu verziju svog Oca. Pored toga postoji hrpe kultova i sekti koje uglavnom propovjedaju u prazno ili spletkare jedne protiv drugih. Za razliku od Carstva, ovi smatraju zene ravnopravnima u drustvu i ne opterecuju se time da preobracaju nevjernike na svoj uvjeru.
Kaj bi tome jos mogao dodati?
Razmisljao sam o planinskim plemenima koja ne bi bila nomadi nego bi zivjela u svojim utvrdjenim gradicima i selima. Od tamo bi povremeno napadali trgovacke puteve preko planinskih prijelaza ili pak zahtijevali carine za prolaz. Carstvo bi ih pokusalo osvojiti ali bezuspjesno jer ovi poznaju planine ko svoj dzep a i nemoguce je osvojiti njihova planiska utvrdjenja. Jos ak ovome svemu dodam da su rudari i odjednom imam mjesta za patuljke.
Druga ideja je narod moreplovaca ( i pirata) koji bi zivio na jugu na otocju pokraj pustinje. Nemam nikakvig detaljnijih ideja za njih osim klasicnih kliseja moreplovaca: uzasno neovisni, velki istrazivaci, hrabri mornari i grozni pirati itd.
A na istoku u dubinama dzungle... Lizardmeni! Hell, necu sve kul D&D stvari odbacit! Lizardmeni povremeno prodiru na zapad ali su ih do sada uglavnom zaustavljali nomadi s kojima su se borili. Lizardmene pak predvove Yuan-ti ali to zna jako malo ljudi. Yuan-ti umjesto toga sire svoje zle male kultove u Dolinu a koji im sluze kao mreza spijuna i terorista preko kojih namjeravaju jedan dan osvojiti Dolinu.
glupinickname kaže: I opet, moram istaknut Valenarske elfove ko primjer: oni su prilicno drugaciji od tipicnih elfova ali dat im je flavor koji elfovima cist fino pase.
Kaj da?
Mislim, Valenarski elfovi su mi super zamisljeni i nemam problema s tim kak su izvedeni, al fakat su vrlo blizu tome da prestanu bit elfovi.
Quote:
Ovdje, ak izuzmemo patuljake, mislim da zbilja nemres rec da sam bio nesto radikalan.
Nisam ni mislio rec da jesi. Ovo kaj si napisao mi sve zvuci OK, ono je bio vise onako opceniti komentar.
Quote:
gnomovi su i dalje mali draguljari i trgovci
Kad si to sad spomenuo, zapravo od ovog kaj si napisao, gnomovi mi se jedini ne svidjaju. Draguljari i trgovci, tko ne bi pozelio igrat takvog jednog herojskog PC-ja? A jos su to gnomovi, so they don't need any help to look uncool.
A i kad pogledas gnomovske abilityje, nista posebno mi ne govori "draguljar, birokrat, trgovac".
Po meni, dva abilityja koji (mehanicki) definiraju flavour gnomova su 1) illusion affinity; 2) speak with burrowing animals.
Sad, kakvu bi ulogu iluzionist koji prica sa zivotinjama mogo imat u pustinji? Hm... caravan guide/guard? I jos imaju +2 Con tak da mogu izdrzat pustinju bolje nego bilo ko osim dwarfova...
Mozda da zamijenis uloge gnomova i halflinga? Halflinzi da budu city dwelling sleazeballs, a gnomovi nature-oriented nomadi?
-Almighty_Watashi- kaže: Uglavnom, kul je settingic i skroz mi je oke ovak uzet phb i spitchit cjelu stvar u pustinju
Meni je takva ideja super jer nije nista komplicirano. Sam se radi o tome da uzmes taj "Sandstorm" i iz toga ides kombinirat stvarce sa PHBom.
Quote:
-Almighty_Watashi- kaže: A shto se dwarfova tiche, mislim da bi gold dwarfovi puno bolje pasali u setting od klasicnih
U Urcana Unearthed ih prakticki i spominju kad pricaju o pustinjskim rasama. Standard issue patuljci imaju +2 na Con i -2 na Cha. Pustinjski patuljci (a bogami i golden dwarfovi) imaju +2 na Con i -2 na Dex.
Ali da, mali crnje - patuljci bi mogli biti cist okej. Za nepucene, ovo je slika patuljaka i gnomova u 3rd Edition Forgotten Realmsima (puny human otraga je sam za usporedbu visine). Golden Dwarf je drugi slijeva:
And for the magic's sake, mogo bi nabacit i malo kozmologije (npr. egipacki i arapski afterlajfovi, pa jos par elementala od kojih bi centar mogo bit onaj vatreni) tek tolko da conjureri imaju otkud summonat monstere
(znam da je to bilo retoricko pitanje al kaj sad )
jay kaže: Sad, kakvu bi ulogu iluzionist koji prica sa zivotinjama mogo imat u pustinji? Hm... caravan guide/guard? I jos imaju +2 Con tak da mogu izdrzat pustinju bolje nego bilo ko osim dwarfova...
Mozda da zamijenis uloge gnomova i halflinga? Halflinzi da budu city dwelling sleazeballs, a gnomovi nature-oriented nomadi?
Zanimljiva ideja. Ima smisla.
Quote:
-Almighty_Watashi- kaže: And for the magic's sake, mogo bi nabacit i malo kozmologije (npr. egipacki i arapski afterlajfovi, pa jos par elementala od kojih bi centar mogo bit onaj vatreni) tek tolko da conjureri imaju otkud summonat monstere
Pffft, znas da nikad nisam patio na kozmologiju. Kulture, gradovi, rase... To me puno vise zanima. Uglavnom, nisam jos razmisljao o tome al vjerojatno bi iblo nekaj ganc jednostavno. Mislim da cu morat pogledat kozmologiju u Al-Qadimu.
A u džungle možeš hititi i Elfove. I to ne klasične, već ekipu koja totalno živi u skladu s prirodom, žive u plemenima, na sebi imaju minimalno odjeće, kožu si farbaju u boje džungle i na prvi pogled ponašaju se kao puno nabrijanija verzija Moglija ili Tarzana. Naravno, ispod te divlje vanjštine krije se vrlo mudra vrsta koja je odbacila sva materijalna civilizacijska dobra. Vrlo su močni u magiji i svaki pojedinac ima visoki CR. Možeš staviti da su prije živjeli u nekakvim gradovima koje su napustili. I da, mogu komunicirati sa životinjama čiji su i protektori.
A možeš ugurati i Drowove. Onako, na krajnjem jugu, isto polugoli, ne smeta im sunce, štuju bogove zla kojima žrtvuju malu djecu itd. Žive okruženi pigmejcima i sličnim rasistički prikazanim crnačkim plemenima koja ih štuju. I da, chaotic-stupid su, ali zato jer su obolili od neke bolesti ili je na cijelu rasu palo nekakvo prokletstvo koje ih čini chaotic supid-ima. Npr. to su elfovi koji se za razliku od drugih elfova nisu htjeli odreći materijalnog dobra, pa ih je ono iskvarilo onog trena kada su pronašli i ukrali ukleto blago nekog zlog boga. Da, i jašu velike prašumske paukove koji se hrane malim pigmejcima, koji se naravno dobrovoljno žrtvuju da bi bili hrana.
glupinickname kaže: Pffft, znas da nikad nisam patio na kozmologiju. Kulture, gradovi, rase... To me puno vise zanima. Uglavnom, nisam jos razmisljao o tome al vjerojatno bi iblo nekaj ganc jednostavno. Mislim da cu morat pogledat kozmologiju u Al-Qadimu.
Mislis da ima? Nekak imam osjecaj da se 2nd edition uglavnom oslanjo samo na planescape. A egipatcki panhteoni u planescapeu zive (ak se tocno sjecam) u svjetu zvanom Ossa, koji je drugi layer Arboreje
Meni je palo na pamet da je elementalni centar Ra. Ra je zivot, Ra je moch, Ra je vatra, Ra je svjetlost. Ra je centar svih. Ra zivi u centru multiversea i beskonacno je velik. Njegova snaga probija na materjalni svjet i putuje svaki dan iznad svojih podanika. Ra nije definiran kao inner i outer plane, Ra je jednostavno Ra i niko se ne usudi reci ista drugo.
Al necu dalje zmisljat jer iduce mi je pal na pamet raj za ratnike di se najveci junaci probude okruzeni sa 12 preljepih djevica koje ga zele zadovoljit, a oni manje junaci se probude ko preljepe djevice
Ovo sve skupa je dovoljno dobro smišljeno, a da bih davao neke pametne napomene ili kritike (budući da nisam neki autoritet na području), ali bih samo sugerirao da bi možda bilo zgodno ponegdje, u zabačanim, ali možda i ne u jako zabačenim krajevima ubaciti piramide (il što već, ajd da ih radi jednostavnosti zovem piramidama pa makar bile i prizme) koje su sagradile davno izumrle civilizacije. One u manje zabačenim dijelovima su, recimo, turističke atrakcije koje, na ovaj ili onaj način, vole progutati ponekog turista, a o onim u zabačanim dijelovima se raspredaju priče i legende i tako postaju mete za razne avanturističke i pljačkaške pohode. Njih možda štiti lokalno stanovništo i štuje kao poruke ili ostavštinu predaka/bogova/svemiraca/štogod, a mogu biti i u potpuno nenaseljenom području gdje samo čekaju da budu otkrivene...
To efektivno znači da bi se morala smisliti davnija prošlost pustinje i što se zbivalo onda, tko je vladao, tko ih je gradio itd... (što ne mora biti puno teže od onoga što je Gnn već napravio... Ovo već liči na ono kako je napravljen SW.), a onda su moguće i avanture u kojima se putuje u tu prošlost i, naravno, nastoji se vratiti u sadašnjost. (A ako baš želiš, moguće je ići i u budućnost, al o tom po tom...)