Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.08.2017., 22:21   #1
Žalba na odgovor na prijedlog ispravka rješenja o nasljeđivanju

Pozdrav svima, imam jedan problem, kojeg ću pokušati ugrubo opisati. Treba mi savjet što dalje.

1990. djed je dobio rješenje o uzurpaciji kojim je postao vlasnik dijela čestice na kojoj je naša kuća (točnije čestica na kojoj je vrt), priznato mu je uzurpacija državnog zemljišta.
U katastru je ta čestica bila upisana na dvije osobe, pa se ta čestica podijelila na dva dijela, imam i to rješenje. Dio čestice koja je pripala mom djedu je zadržala staro ime čestice, drugi dio je dobio novo ime.
Tu dolazi do pogreške u katastru (dobio sam usmenu izjavu da je tu bila pogreška, baš od čovjeka u katastru koji je tu podjelu napravio i to je shvatio kad smo provjeravali. Tu sam možda trebao tražiti potpisanu izjavu??).
Greška je u tome što je djed i dalje bio upisan kao vlasnik dijela novonastale čestice, umjesto vlasnik novonostale čestice (koja je sada onaj dio stare čestice koje je pripadao mom djedu). Sud je za rješenje o nasljeđivanju pokupio te pogrešne podatke pa je rješenje o nasljeđivanju pogrešno, odnosno rješenje o uzurpaciji i rješenje o nasljeđivanju se ne slažu u tome u kolikom je udjelu moj djed bio vlasnik te čestice, pa ja ne mogu provesti rješenje o uzurpaciji.

Ništa nije upisano u zemljišne knjige pa se u međuvremenu na tu česticu i na neke ostale upisao grad. Ja sam za ovo sve doznao kad sam išao istraživati kako se grad uspio upisati na zemlju na kojoj je naša kuća, koja je uredno ucrtana u katastru, čini se da je legalna, iako ja sad mislim i da je ovo na klimavim nogama.

Djed je umro, nakon njega baka i tata. U sva 3 rješenja o nasljeđivanju se nastavila ista greška s tom česticom.
Ja sam napisao prijedlog ispravka rješenja o nasljeđivanju za sva 3 slučaja, i za tatu sam dobio ispravljeno rješenje, ali od javnog bilježnika, jer smo to rješavali samo kod njega. Tata je umro 2012., djed 2001., baka 2006.

Danas smo dobili odbijenicu za ostala 2, sudac je napisao da smatra da nisam zadovoljan rješenjem o nasljeđivanju i da stoga želim ispraviti rješenje o nasljeđivanju.

Sad mogu pisati žalbu na to u roku od 15 dana.


Zanima me što je najbolje u ovom slučaju? Ovdje sam jako siguran da sam ja u pravu, ali me sad strah da neću znati kako pravno to riješiti.
Trenutno sam rekao mami da traži odvjetnika, trenutno nisam u Hrvatskoj, i ne bi trebao biti po Hrvatskoj prečesto u nego dogledno vrijeme, terenski sam inženjer odnedavno.

Trenutni plan mi je naći odvjetnika, koji će sastaviti žalbu pa ću to slati na sud. Neki drugi prijedlog?
raštevićan is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:08.