Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država!
Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.09.2017., 21:54   #1
Zdravstveno osiguranje stranca na privremenom boravku

Poštovani,
neki dan sam napravio cijeli nered ovdje na forumu pravo. Pitanje je bilo kako mogu "zacementirati" brak sa svojom budućom ženom, Filipinkom. Realno, odgovor sam našao sam i ne radi se o meni, već o državi odakle je koja posjeduje takav zakon zabrane razvoda. Čitao sam po njihovom pravu da ja kao stranac mogu dobiti razvod i ženiti bilo koga, pa čak opet filipinku. No ona može dobiti razvod temeljem Hrvatskog zakona, no koči ju zakon Filipina gdje je još uvijek u braku samnom. Tako da većina onih slučajeva brakova iz koristi se odnosio na sve ostale zemlje gdje je razvod legalan. Tajlanđanke, Vijetnamke, Kineskinje... etc. U najgorem slučaju može otići raditi u neku zemlju EU nakon 5 godina (ne može se nikada više udavati), kada dobiva beneficirano državljanstvo jer je u braku samnom 100%, trajnim rezidentom i državljanom hrvatske. Nitko mi nikada nije rekao da NE treba polagati hrvatski jezik i kulturu za državljanstvo. Kako i rekoh davno, brakom najlakše do imigracije/emigracije. Nažalost sve sam morao kopati po Narodnim Novinama i čitati cijele zakone o mnogim temama. Točka 1. stavka 6. članka 3. itd. Jedva sam se snašao, no sve je tamo, u NN. Na internetu.

On topic! Znam da joj moram plaćati obavezno zdravstveno osiguranje tih "privremenih" 5 godina, no nigdje nije rečeno koliko. Samo neke minimalne i maksimalne osnovice. Ja sam korisnik osobne invalidnine, potpomognut dijelovima mirovina roditelja tako da ako računaju osnovicu na mojim malim parama to bi trebalo biti ne tako skupo. Živjela bi sa dijelom moje obitelji i samnom u kućanstvu. Tako da je u braku samnom, a ne mojim roditeljem. Po čemu se onda računa osnovica i koliko bi otprilike bilo njeno obavezno zdravstveno osiguranje mjesečno, ako je moje sigurno mjesečno primanje 1250kn? Za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ne treba nikakve dokaze da ima sredstva za uzdržavanje. Jer se produljuje svakih godinu dana. Kada govorimo o stalnom boravku da ga dobije treba imati dokaz o sredstvima za uzdržavanje. Što me malo buni kod zakona o strancima u narodnim novinama i zakonu o državljanstvu u istim NN. Tada ja ne bi još imao ikakav dokaz o tome, no nakon smrti prvog roditelja naslijedio bi obiteljsku mirovinu i tada bi joj mogao garantirati da ima sredstva za uzdržavanje svojom izjavom. Mirovina se priznaje kao nešto čime se dokazuje financijsku sposobnost, invalidnina ne. Ili bi morao trenutno jedan od mojih roditelja garantirati za nju. Ali ušteda od slušao sam 350-380 kn mjesečno na zdravstveno je jedna lijepa plaća godišnje.

Eto, zato me zanima koliko je neki minimum koji bi plaćala za zdravstveno osiguranje u braku sa invalidnom osobom koji nema nikakvu zaradu, posao (freelance se ne može priložiti? to može biti nekada 0$ mjesečno, nekada 1000$) ili neki drugi oblik važećeg dokaza primanja (jer invalidnina se ne važi) po kojem bi se računala osnovica?

Žao mi je što sam napravio onako komatoznu temu par dana prije, no Filipine sam izabrao baš zbog njihovog unikatnog zakona o zabrani razvoda. Osim Vatikana su jedina zemlja bez toga ružnog čina Ja je nikada ne bi razveo, no meni je bitno da to što ona teoretski i može, barem ne može više stupati u brak. To mi je dovoljno da se ne osjećam prevarenim ili iskorištenim. Jer život nekome tko je u drugoj kulturi, na zapadu, sa srednjom školom i životu na renti i samome, bez braka; daleko je teži nego što izgleda privlačno na prvu ideja o braku iz koristi.

Tako da, kako bi se reklo, Filipini FTW! Još jedina zemlja na svijetu koja poštuje brak kao tradiciju, uz Vatikan, ali tamo s nećeš ženiti haha
luxeterna is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:06.