Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2017., 10:52   #1
Wink Ljudski identitet... ili o rodu da ti pojem!

https://narod.hr/kultura/hbk-pozvao-...ske-konvencije


"Iz prispjelih komentara razvidno je da postoji opravdana opasnost zlouporabe pojedinih odredbi Konvencije i s time povezanih štetnih posljedice koje bi trebalo prevenirati, obzirom da se one tiču izravno ljudskog dostojanstva i pitanja čovjekova antropološkoga identiteta. Naime, Istanbulska konvencija sadrži odredbu (čl. 3. c.) kojom se definira pojam rod kao »društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce«.

Pukim svođenjem na društveni konstrukt stvara se opasnost da se pojmovi »rod«, ali i »spol« odmaknu od ontološke datosti i prepuste interpretativnom relativizmu i diskreciji. Potrebno je spriječiti svaki oblik ideološkog ili arbitrarnog zadiranja u pravni poredak, a posebice onaj koji se tiče samog ljudskog identiteta iz kojega i proizlaze sva ostala ljudska prava
".

Da bi znali o čemu je riječ, evo osnovnih natuknica (unaprije se ograđujem od nekih tumačenja):

https://hr.wikipedia.org/wiki/Rodna_ideologija


Govorimo li o identitetu sa antropološke osnove, individualne varijacije na temu su moguće pogotovo što je naša stvarnost obojena kulturološkim, običajnim i inim društvenim utjecajem.
Stoga društvenost i sve što u njega ulazi djeluje u većem ili manjem obimu na nas. Postoji društvena očekivanja da pojedinac ulogu u društvu odradi bez obzira na osobni identitet i neslaganje sa glavnom strujom.

I dok neki misle da bi rušenje strogih kako kažu ontoloških granica spola svijet postao bolji, drugi govore da je genderizam
"duhovni toksični otpad" i boje ga se da im ne bi uobičajena slika poretka svijeta bila narušena.

Svijet svakako treba promjene na bolje, i grabi dalje; uvijek su neuspješne ideje koje žele ostaviti višedimenzionalnu stvarnost u jednom te istom začahurenom prostoru.
Kako će se odvijati te promjene druga je stvar jer u društvenom smislu svaka nova ideja stvara mnoštvo posljedica.

Kakav je vaš stav po tom pitanju?
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Old 16.09.2017., 11:14   #2
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
..Istanbulska konvencija sadrži odredbu (čl. 3. c.) kojom se definira pojam rod kao »društveno oblikovane uloge..
"rod" je za "društveno oblikovanu ulogu" svakako neispravno odabrana riječ.
Što se iza toga odvija ne ovisi o samoj riječi nego o tome kakve se zakonske odredbe u vezi toga žele nametnuti, i kakve se žele nametnuti društvene, kulturne, obrazovne norme, i slično. Sve ovisi o naravi konkretnih pokušaja na tim razinama.
Čini mi se da bi za temu bilo važno vidjeti i obrazloženja za ulazak u takve promjene, što sam neću tražiti jer mi nije nikakav prioritet.
LLSkylights is offline  
Old 16.09.2017., 14:47   #3
Samo odokativan/neznanstveni pogled na ljude oko sebe daje uvid da nema puno 100% muškaraca i 100% žena. Koliko ima žena koje su muževnije od muškaraca i muškaraca koji su suptilne vanjštine (ne pričam o LGBT-zajednici već o ljudima koje susrećemo u svakodnevnom životu). Tu se već vidi da spol i rod nisu jedno te isto, kako opskurantističke i reakcionarne religije i pokreti tvrde. Znanost svojom metodologijom samo potvrđuje odokativnost. Recimo, da se LGBT-osobe rađaju i u tradicionalnim katoličkim obiteljima, da malo skrenem s teme.

Evo onih koji svojom mržnjom prema znanosti i činjenicama žele unazaditi hrvatsko društvo:
https://www.bitno.net/vijesti/vijece...ku-konvenciju/

http://www.slobodnadalmacija.hr/novo...ture-i-obicaja

Ovdje je objašnjenje stvarne nakane reakcionarnih snaga u hrvatskom društvu, onakve nakane kakvom je Katolička Crkva u Španjolskoj poduprla fašiste i fašističku državu 30-ih godina prošlog stoljeća. Katolička Crkva dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Citat:
"Zelić je upozorio na otpor koji je crkva pružila kada je država počela uzimati 'monopol' na pomaganje siromašnima i podučavanje.
- Država je uzimala posao crkvi koja nije podržavala intencije lijevih agendi koje su pokušale ponuditi institucije javnog dobra – naveo je večeras na Maloj loži."
Ovo je bitno imati na umu kada se Crkva razmeće svojim humanitarizmom (redovito na tuđi račun - redovito sredstvima građana koje je prisvojila nečasnim brakom s državnim i lokalnim vlastima). Crkvi nije u interesu funkcionalna socijalna država koja će uspješno suzbijati siromaštvo i nuditi servise poput javnog obrazovanja i zdravstva svima i zato se protivi takvim politikama. Crkvi je u interesu što više bijede i potrebitih kako bi mogla preuzeti ključne društvene funkcije, kako bi socijalno ugroženi ovisili o njezinim servisima i tako ne bi mogli odabrati život bez i mimo Crkve, odnosno ne bi mogli biti emancipirani i neposlušnu u odnosu na Crkvu i njezinu hijerarhiju.

http://www.sibenik.in/sibenik/sibens...iju/81017.html

Ja se ne bih složio sa šibenskim teologom da je takva Crkva dobra samo za tabletić na televizoru. Za ovo je Katolička Crkva: "Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze." (Mt 5,13)
konjokradica is offline  
Old 16.09.2017., 15:58   #4
Klero desničari konzervativci opet nas sve osramotiše pred licem svijeta, pod dirigentskom palicom Crkve u borbe protiv moderne i napredne "rodne terminologije".
Europski parlament je jučer, 12. rujna 2017. podržao ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija. Za rezoluciju koja zagovara ratifikaciju glasalo je 489 parlamentaraca, 114 ih je bilo protiv, a 69 suzdržano.
Hrast poziva na protivljenje baš kao i Biskupski konferencijaši.
Hrast poziva hrvatske političare da odbace konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama: To je protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednost, naše kulture i običaja!
http://www.voxfeminae.net/vijestice-...ske-konvencije

Klero-desničari (crkveni proponenti) protiv konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji:
Ivica Tolić protiv (kao što je i najavio), a Ivana Maletić bila je suzdržana, a Marijana Petir (nezavisna) i Ruža Tomašić (HKS) bile su protiv.
Ruža Tomašić, članica grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR), rekla je da ne može podržati Konvenciju jer je „njezin cilj mijenjanje naše kulture kroz promociju pobačaja, rodne ideologije i političke korektnosti.
Da se zna odakle vjetar nazadovanja puše.... crkveno protivljenje općem unaprjeđenju ljudskih prava.
Biljana Borzan iz grupacije Progresivni savez socijalista i demokrata podržala je ratifikaciju uz opasku da čitav proces ratifikacije traje predugo. Iznijela je podatak da u EU svakoga dana sedam žena umre od posljedica nasilja. Osvrnula se i na kritiku konzervativnih krugova, pa i dijela europarlamentaraca, koji se protive ratifikaciji Konvencije.

Šokirana sam što neki i u ovom dokumentu, čija bi se važnost trebala podrazumijevati, traže načina da zatru rodnu ravnopravnost ili, štoviše, tvrde da ratifikacija Istanbulske konvencije ugrožava prava žena. Podržavam ovo izvješće jer traži sveobuhvatnu i hitnu ratifikaciju konvencije“, rekla je.
http://faktograf.hr/2017/03/24/istan...uropska-unija/
__________________
Lik i djelo Isusa Krista je vješto smišljen mit na temelju zapisa "proroka" Starog zavjeta.
Nepoznati is offline  
Old 16.09.2017., 17:25   #5
Ili drugim riječima moramo spriječiti druge da imaju svoj svjetonzaor pošto je naš jedini ispravan.

Naravno da svatko misli kako je on u pravu, ali ako ljudima oduzimaš slobodu to je fašizam.
Možeš propovijedati svoju filozofiju, ali drugima silom nametati svoj svjetonzaor je crna magija.
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Old 16.09.2017., 19:49   #6
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Ili drugim riječima moramo spriječiti druge da imaju svoj svjetonzaor pošto je naš jedini ispravan.
Tko vas sprječava da vjerujete u kakve god Božanske opise hoćete?

Samo nemojte te svoje svete dogme bazirane na nedokazivim fantastičnim tvrdnjama, nametati drugima preko države i zakonodavstva.

Quote:
Naravno da svatko misli kako je on u pravu, ali ako ljudima oduzimaš slobodu to je fašizam.
Prije će biti da je zatiranje ljudskih sloboda, posebice ženskih, na tragu fašizama i ostalih nazadnosti, a u ime nekakvih "kršćanskih vrjednota".

Quote:
Možeš propovijedati svoju filozofiju, ali drugima silom nametati svoj svjetonzaor je crna magija.
Ali ti si među onima koji vjeruju u vjerske mađije, a proglašavaš zdravorazumsku slobodu od verskih dogmi crnom magijom.
__________________
Lik i djelo Isusa Krista je vješto smišljen mit na temelju zapisa "proroka" Starog zavjeta.
Nepoznati is offline  
Old 16.09.2017., 23:26   #7
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Hrast poziva na protivljenje baš kao i Biskupski konferencijaši.
Odlično. Tako i treba.
__________________
“I lost my Evolution Faith when I was being taught by London University’s Prof. J.Z.Young, the greatest Darwinian evolutionist of the 20th century...Darwinian Evolution Emperor has no clothes." Dr Felix Konotey-Ahulu (world authority on sickle cell anemia, professor of Human Genetics, Consultant Physician Genetic Counsellor)
Luč is offline  
Old 17.09.2017., 12:49   #8
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Tko vas sprječava da vjerujete u kakve god Božanske opise hoćete?

Samo nemojte te svoje svete dogme bazirane na nedokazivim fantastičnim tvrdnjama, nametati drugima preko države i zakonodavstva.Prije će biti da je zatiranje ljudskih sloboda, posebice ženskih, na tragu fašizama i ostalih nazadnosti, a u ime nekakvih "kršćanskih vrjednota".Ali ti si među onima koji vjeruju u vjerske mađije, a proglašavaš zdravorazumsku slobodu od verskih dogmi crnom magijom.
Jesi ti uopće pročitao moj post?

Pošteno si se osramotio, svaka čast
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Old 17.09.2017., 17:04   #9
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Jesi ti uopće pročitao moj post?

Pošteno si se osramotio, svaka čast
Zašto tako misliš?

Ja u onom istupu hrvatskih klero-desničara u UN vidim kočenje ljudskih prava iz vjersko-ideoloških razloga, a ti?
__________________
Lik i djelo Isusa Krista je vješto smišljen mit na temelju zapisa "proroka" Starog zavjeta.
Nepoznati is offline  
Old 18.09.2017., 12:07   #10
http://hu-benedikt.hr/?p=99472

"Vijeće podsjeća da Crkva ne može ostati po strani kada je riječ o zaštiti temeljnih vrednota kojima se štiti dostojanstvo ljudskog bića, jer se radi »o važnom pitanju za osobni život kršćana i društveni život našega vremena« (Persona humana, 2). Stoga, smo svi pozvani poštivati načelo prema kojemu nema istinskog promicanja ljudskog dostojanstva, ako se ne poštuju temeljne zakonitosti čovjekove prirode (Persona humana, 3)."

Kako institucije ne može ostati postrani željeli bi da svi "hodaju u njihovim cipelama".
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Old 18.09.2017., 12:36   #11
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
http://hu-benedikt.hr/?p=99472

"Vijeće podsjeća da Crkva ne može ostati po strani kada je riječ o zaštiti temeljnih vrednota kojima se štiti dostojanstvo ljudskog bića, jer se radi »o važnom pitanju za osobni život kršćana i društveni život našega vremena« (Persona humana, 2). Stoga, smo svi pozvani poštivati načelo prema kojemu nema istinskog promicanja ljudskog dostojanstva, ako se ne poštuju temeljne zakonitosti čovjekove prirode (Persona humana, 3)."

Kako institucije ne može ostati postrani željeli bi da svi "hodaju u njihovim cipelama".
Najlakše će te se riješiti tog strašnog opterećenja Božanskih načela tako da ne čitate i slušate što vjernici i Bog propovijedaju.

Nitko vas ne može navlačiti za uši da to slušate.
Zakon je omogućio čak i pobačaj pa ne vidim više nikakva sredstva prisile da se bilo tko drži Božanskog morala.
Barem ne za one koji se ne Boje strašne odmazde jer su se oglušili na zapovijedi davaoca života.
__________________
Krava je napredni oblik bakterije, a žaba zaostali oblik kornjače.
Alatnicar is offline  
Old 18.09.2017., 15:48   #12
Quote:
Alatnicar kaže: Pogledaj post
Najlakše će te se riješiti tog strašnog opterećenja Božanskih načela tako da ne čitate i slušate što vjernici i Bog propovijedaju.

Nitko vas ne može navlačiti za uši da to slušate.
Zakon je omogućio čak i pobačaj pa ne vidim više nikakva sredstva prisile da se bilo tko drži Božanskog morala.
Barem ne za one koji se ne Boje strašne odmazde jer su se oglušili na zapovijedi davaoca života.
Nema opterećenja, odnosno ima; stado je na sigurnom, odvojeno od zlog svijeta, sluša nauk i božanski moral.

Problem je kad se cijelo društvo promatra kao stado koje mora slušati davaoca života, ili bolje rečeno tumačenje TKO je ili ŠTO je davaoc života.

Onda tu nastaje opterećenje...
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Old 18.09.2017., 16:28   #13
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Nema opterećenja, odnosno ima; stado je na sigurnom, odvojeno od zlog svijeta, sluša nauk i božanski moral.

Problem je kad se cijelo društvo promatra kao stado koje mora slušati davaoca života, ili bolje rečeno tumačenje TKO je ili ŠTO je davaoc života.

Onda tu nastaje opterećenje...
Ne mora se apsolutno ništa, nismo strojevi, ( ili jesmo ako je te evo točna)?
Ali svaki čin ima poslijedicu: PNZ
"Život ili smrt
»Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. 16Ako poslušaš zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje ti danas dajem – ako ih poslušaš ljubeći Jahvu, Boga svoga, hodeći njegovim putovima, vršeći njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe, živjet ćeš"
__________________
Krava je napredni oblik bakterije, a žaba zaostali oblik kornjače.
Alatnicar is offline  
Old 18.09.2017., 16:29   #14
"I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.”


W. Shakespeare
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Old 18.09.2017., 17:20   #15
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Nema opterećenja, odnosno ima; stado je na sigurnom, odvojeno od zlog svijeta, sluša nauk i božanski moral.

Problem je kad se cijelo društvo promatra kao stado koje mora slušati davaoca života, ili bolje rečeno tumačenje TKO je ili ŠTO je davaoc života.

Onda tu nastaje opterećenje...
Stvarno, kakav je problem s tim "promatranjem"... kada me država (tj. oni koji su u sedlu) promatraju kao dio stada pogodnog za striženje vune (tj. deranje porezima), tada to osjećam kao problem, prirodno...

Ako je kao korisnik proračuna KC za neke dio problema, tada se o tome raspravlja na za to otvorenoj temi na Politici (a mislim da se niti tamo uglavnom ne spominje već dulje).

Pokušajmo napraviti rasterećenje...
cestar is offline  
Old 19.09.2017., 09:59   #16
Quote:
cestar kaže: Pogledaj post

Pokušajmo napraviti rasterećenje...
Slažem se ali biti društven po vlastitoj prirodi znači plaćati cijenu za to.
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Old 19.09.2017., 11:04   #17
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Slažem se ali biti društven po vlastitoj prirodi znači plaćati cijenu za to.
Svakako, ali nije svejedno znaju li članovi zajednice zbog čega i koliku (društvenu i individualnu) cijenu plaćaju, i kako utječu na njezino formiranje.


Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Svijet svakako treba promjene na bolje, i grabi dalje; uvijek su neuspješne ideje koje žele ostaviti višedimenzionalnu stvarnost u jednom te istom začahurenom prostoru.
Kako će se odvijati te promjene druga je stvar jer u društvenom smislu svaka nova ideja stvara mnoštvo posljedica.
Svi želimo promjene na bolje... da to "bolje" često vidimo različito, također je istina.
Ključno je pitanje, kako formiramo shvaćanje o tom "boljem" ? Pod kakvim utjecajima i/ili predrasudama ?

Po meni, više nade pružaju promjene koje su testirane u okviru manjih zajednica, u kojima članovi zajednica nisu samo pasivni objekti promjena, već ih sami ponovo oblikuju u više iteracija, prema rezultatima koje su te promjene donijele.

Svijet deklaracija, međunarodnih konvencija, itd., za većinu ljudi vrlo je dalek, daleke su i teme i jezik koji se koristi... zapravo, to se odnosi i na Istanbulsku konvenciju i na reakciju HBK.
cestar is offline  
Old 19.09.2017., 11:29   #18
Uglavnom, zbog čega se u okviru nastojanja onemogućavanja nasilja nad ženama (valjda i djeci i muškarcima), promovira i "rodna ideologija" ?

Gdje su provjereni rezultati primjene koncepata te teorije ?

Podsjećam...

Convention on Preventing and Combatting Violence Against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention)

Quote:
III. Istanbul Convention: 10 Problems

1. sex, gender, sexual orientation, and gender identity

This Convention characterizes gender as a “social construct” under a section of the Convention devoted to “definitions,” however, the term “social construct” is not further delineated. In particular, article 3 (c) provides: “ ‘gender’ shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men.” However, one may very well query: what is a socially constructed role – motherhood?; what is a socially constructed attribute – femininity?

The fact that these questions may arise is supported by article 4.3 which discusses non-discrimination and provides a list in the following way: “sex, gender,… sexual orientation, gender identity….” Such a list does not exist in treaties within the United Nations System, because together with the social construct definition of “gender”, “sexual orientation” and “gender identity,” such a list would solidify a greater ideological platform concerning subjective attractions as human rights, which has not been accepted by UN members States. In addition, the terms “sexual orientation” and “gender identity” have not been defined in a document that binds UN member States.
Ima toga podosta...
cestar is offline  
Old 19.09.2017., 11:31   #19
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
"I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.”


W. Shakespeare
Izvor?

BTW, ovaj topic nema veze s teologijom i religijskom praksom ni trunke.

Društvene znanosti, Psihologija, Politika ili eeeeeeeventualno Filozofija.
S elementima Prirodnih znanosti da debunkaju određena sranja.
Bijeli-Druid is offline  
Old 19.09.2017., 11:59   #20
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Kakav je vaš stav po tom pitanju?
Svijet je pozvizdio, ali ono, baš po temelju. I ne čudim se da Crkva odbija te bedastoće. Ima ona svojih gluparija tipa progon žene, ali ovo je drugi par rukava gluposti.

Nasilje nad ženama se sprovodi normalnim pridržavanjem zakona.
Žene nisu specijalne pahuljice samim time što su žene.
Uz to nasilje se pokušava progurati rodna ideologija miš-maša transđendera kao svjetska potreba.

U Kanadi se izglasavaju natpisi na wc: men/woman/other. I to se rasteže mjesecima. Svi znamo za Švedske tete na trokutima jer je lik koji prelazi preko zebre nešto uvredljivo. (?)
Politička korektnost ide dotle da je sve osim zadanog postalo in.
Nedavno u Australiji par lezbijki se dogovorio sa parom gayeva da začnu dijete lezbijkama. Wtf.

Neka bude svatko štogod hoće, klongonska vjeverica ili Ono.
Međutim, malo nas sve skupa siliju sa tim 'pravima' kao nečim neotuđivim, a zaista se tradicionalna obitelj nekako rastapa.

Trudeau je dosad posjetio pet gay parada. Vlastiti narod mu se sprda više s time.
Upravo je u tijeku u Australiji izglasavanje prava na gay brak.

I naravno da je uvijek argumentacija za gay imanje djece disfunkcionalna hetero obitelj. Nema drugačije opcije.
__________________
Agni Parthene Despina I believe. Heroji žive vječno.
Uranija is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:35.