Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Astrologija

Astrologija Astrološka edukacija, razmjena mišljenja, diskusije...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2017., 12:56   #1
Post Simboli planeta - skrivena značenja u njima

U astrologiji svaki planet ima svoj simbol. Ti simboli su jako stari i kroz povijest su doživjeli značajne promjene, evolucija astroloških simbola je u neku ruku fascinantna jer su mnogi od njih su potpuno "pročišćeni", ali opet...unatoč tomu zadržali su svoju bitnost. Uostalom to je i smisao simbola...da bude što jednostavniji, a da označava bit.
Zanimljivo je koliko se svaki simbol kroz povijest mijenjao:Da ne duljim s uvodom...nekidan smo otvorili temu s simbolikom astroloških znakova, a ova bi bila namijenjena planetama, odnosno istraživanju i komentiranju simbola planeta i svega onog iz čega su evoluirali i što se iz simbola može iščitati.
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2017., 13:12   #2
SunceSimbol Sunca prikazan je krugom u čijoj sredini se nalazi jedna točka. Kroz povijest predstavljao je boga Sunca (Ra u Egiptu), u alkemiji zlato...ali u svom osnovnom tumačenju simbolizira kreativnu iskru "božanske" svijesti u ljudima koja nas povezuje s univerzalnim kreatorom čineći time svaku osobu "koautorom" svemira.Ljudi ni danas još ne znaju kako je točno nastao svemir, kako su nastale planete i sve ovo što nas okružuje. No sve ovo što mi danas poznajemo kao život u svom središtu ima Sunce koje taj život omogućuje. Krug označava svemir, a točka je Sunce u sredini kao središte galaksije i našeg svemira. U tom smislu krug predstavlja cjelinu, ciklus, zaokruženost, završenost...on nema početka i kraja, dok točka u sredini simbolizira iskru kreatora koja se nalazi u osnovi svega što je stvoreno. Ta točka u sredini je sjeme mogućeg savršenstva i početak svega što će i može biti, ona je i sve ono što je neiskazano, apsolutno, jezgra i prva vibracija iz koje je sve poteklo.

Odnosno, krug bez točke predstavlja nemanifestirani život ili bolje rečeno "duh života" dok točka ukazuje na njegovu manifestaciju (pojavnost). Stoga ovaj simbol kruga s točkom u središtu simbolizira snagu i potenciju stvaralaštva koja nepobitno postoji u srži života, kako svemira tako i u svakom čovjeku pojedinačno koji isto može "stvoriti život". Točka unutar kruga u simbolu Sunca može se smatrati onim dijelom cjeline (kruga) koja se materijalizirala, koja se očituje u fizičkom tijelu.


S psihološkog gledišta točka u sredini predstavlja čovjekov ego, središnju i referentnu točku svjesnog dijela njegove psihe, a krug oko nje samoostvarenje i samo-upotpunjenje. Jednom riječju, ego je unutrašnji impuls (koji postoji u svakom čovjeku) da dostigne samosvijest. No isto tako naša prava suština nalazi se "zarobljena" u ovom ciklusu (krugu), a njeno oslobađanje se ostvaruje kroz prevladavanje ega jer Ego (ja-svijest) sebe vidi kao odijeljenu od drugih (svemira) i u skladu s time usmjeren je na zadovoljavanje osobnih interesa.


Jung simbol Sunca objašnjava kao jedinstvo bića i onog božanskog u njemu, klicu svemira koju svaki čovjek nosi i koja se materijalizirala u svakom ljudskom biću. Upravo to je osnova astrologije i onog čime se ona bavi jer nam zorno pokazuje kako se svemir manifestira u svakoj individui pokazujući koliko smo s tim istim svemirom u neraskidivoj vezi.


Zato ono što je posebno predivno kod ovog simbola jest njegova jednostavnost koja unatoč tomu u sebi očituje duboki ezoterijski koncept: ljudsko biće sazdano je od duha svemira, "zrnce svemira" vibrira u svakom biću...a opet to je samo mali dio "sveukupnog".
Fish 1968 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:17.