Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2017., 14:09   #1
Tusrska vojska u Hrvatskom zagorju

Susrećući se sa prezimenima po Zagorju koja odudaraju od tipičnih zagorskih prezimena,počeo sam istraživati porijeklo istih. Naišao sam na slijedeće članake:

http://www.rodoslovlje.hr/o-radu-dru...urci-u-zagorju

http://www.zagorje.com/clanak/vijest...omke-u-zagorju

Quote:
Analitičar je nalazi u ključnom zapisu iz Ludbrega 1598. – „Mathias Karalya, captivus“ tj. Matija Kara Alija, zarobljenik. Povezujući taj podatak s obiljem drugih istog smisla iz navedenog razdoblja i područja, otkriva se da je riječ o turskim vojnicima koje nije imao nitko otkupiti iz zarobljeništva – pa su negdje prodavani na tržištu roblja, a negdje pokrštavani i pretvarani u kmetove svojih novih gospodara. Kako su bili mahom istog roda i jezika kao i njihovi novi susjedi, ti su se zarobljenici razmjerno brzo asimilirali u novoj sredini. Čak dotle da su neki postali pripadnicima hrvatskog plemstva, a dvojica njihovh potomaka i katoličkim biskupima u Hrvatskoj.
Zanima me više o Tuskim napadima na Zagorje,kako su se povlačili,naime u djelu gdje sam znao prolaziti posotji jedno naselje koje doslovno ima tursko ime a u njemu nema niti jednog Turčina. Zašto su naselja dobivala turska imena? Jesu li Turci izgradili slična naselja pa je ostalo ime? Od poznatijih prezimena vidimo čak i rod jedne turske vojske Delija npr. dubrovački MMA borac Ante ima to prezime koji je iz Dubrovnika (to prezime se nalazi u Zagorju i Dalmaciji,možda najpoznatije zbog navijačke skupine Crvene Zvezde) dok vidimo i prezime Balija što je bio izraz za musimanskog seljaka. Susretao sam se sa prezimenima na sjeveru Hrvatske poput Turkalj,Turković,Janičar dakle opet red jedne turske vojske a ti ljudi nisu izgledali kao tipični Turčini. Jesu li to islamizirani stanovnici BiH? Kako su mogli postati pripadnicima hrvatskog plemstva? Zašto bi netko podizao spomenike zahvale zbog napuštanja i zadržavao turska imena? Pošto ne možemo znati ništa o nastanku ovih pomalo nepoznatih turskih prezimena,zanima me gdje su korijeni prezimena turske vojske Janičara i Delija te malo više o njihovim kretnjama,gdje su ti rodovi nastali pošto poznam osobe koje nose ta prezimena na sjeveru Hrvatske? Što je zapravo pravi razlog povlačenja ako izuzmemo legendu o kokoši? Ti stanovnici govore čistim kajkavskim dijakeltom i ne vidi se na njima nekakav strani upliv osim islamskog naslijeđa u prezimenu koja su unatoč pokrštenju zadržana. Kako to da ljudima nisu smetala prilikom pokrštavanja takva prezimena ako uzmemo u obzir kontekst vremena? Recimo u Dalmaciji smo znali imati izbornika košarkaške reprezentacije Spahiju što je također naziv jedne turske vojske no tema je Zagorje.
__________________
.

Zadnje uređivanje Detektor : 16.09.2017. at 14:47.
Detektor is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2017., 16:29   #2
Prezimena obično nastaju iz nadimaka.
Ako je netko klao dosta Turaka, mogao je dobiti nadimak Turčin, ista stvar i s janičarima i ostalima.
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2017., 12:04   #3
Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Zanima me više o Tuskim napadima na Zagorje,kako su se povlačili,
Osmanlije se nikad nisu mogle povući iz Zagorja jer ga nikad nisu držale. Nisu ga niti planirano pljačkale, Zagorje je bilo presiromašno da bi bilo isplativi cilj, jednostavno je stradavalo u povratku pljačkaških ekspedicija iz Kranjske u Bosnu. Da bi se to koliko-toliko spriječilo, izgrađeni su nizinski wasserburgovi Konjščina i Bisag ali bitka kod Konjščine 1544. pokazuje da baš sve i nije išlo po planu.

Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
naime u djelu gdje sam znao prolaziti posotji jedno naselje koje doslovno ima tursko ime a u njemu nema niti jednog Turčina. Zašto su naselja dobivala turska imena?
Po izbjeglicama iz Bosne koji su ih osnovali / preimenovali.

Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Jesu li to islamizirani stanovnici BiH?
U onovremenoj Bosni su bili islamizirani, prebjegom (otud prezimena Prebeg, Prebežac i sl.) u tadašnju Hrvatsku su se pokatoličili. Prelazak na dominantnu religiju čuva glavu & imovinu, kako bijaše nekad, tako danas i u vjeke vjekova.


Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Kako su mogli postati pripadnicima hrvatskog plemstva?
Došli, zauzeli zemlju, dobro im išlo. tkogod da je odlučivao tada tko je plemić je samo konstatirao situaciju na terenu.


Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Zašto bi netko podizao spomenike zahvale zbog napuštanja i zadržavao turska imena?
Nije ih bilo briga.


Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Ti stanovnici govore čistim kajkavskim dijakeltom i ne vidi se na njima nekakav strani upliv osim islamskog naslijeđa u prezimenu koja su unatoč pokrštenju zadržana.
Prezime imaju po pretku od prije 4-5 stoljeća, gene i kulturu po lokalcima.

Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Kako to da ljudima nisu smetala prilikom pokrštavanja takva prezimena ako uzmemo u obzir kontekst vremena?
Kontekst tadašnjeg vremena je bio da im je pucao neobrezani oko toga kako im se zvao pračukundjed sa obrezanim, posebno što se nije radilo o etničkom Turčinu nego o islamiziranom južnom Slavenu.

Kontekst današnjeg vremena je da to smeta ljudima sa stormfronta, dnevno.hr, direktno.hr a i na forumu.hr se nađe ponetko.

Quote:
Detektor kaže: Pogledaj post
Recimo u Dalmaciji smo znali imati izbornika košarkaške reprezentacije Spahiju što je također naziv jedne turske vojske no tema je Zagorje.
Recimo u Dalmaciji, štoviše Cetinskoj Krajini, višestoljetnu tradiciju slavlja trijumfa nad Turcima dopredvodi alaj-čauš. Liepe li ironie.

Kad se nije ratovalo, trgovalo se i kulturno razmjenjivalo, otud svi ti turcizmi u Hrvata. Isto je i danas; neki bi ratovali a drugi trgovali, pitanje je samo koja je strana jača u danom trenu.
__________________
Человек может понимать, что его потенциал раскроется в другой стране, но долг патриота призывает его гнить там, где он имел несчастье родиться. - Игорь Яковенко
Sova77 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:21.