Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2017., 16:48   #1
zastarijevanje nasljednog prava

Trebam savjet. Moj pokojni stric, koji nije imao djece i koji je umro krajem 1991 godine ostavio je oporukom svoju polovicu kući meni i mom bratu.Iza strica je ostala strina koja je umrla 1999 godine.
U ostavinskom postupku, koji je okončan 2012 nije bilo grobno mjesto.Grobno mjesto je porodično vlasništvo i osnovao ga je moj stric. Sada smo upisani kao korisnici groba ja,moj brat i stric. Ja i brat se brinemo za grob od 1991 i plaćamo pristojbu.
Da li mi netko može odgovoriti na sljedeće:
U trenutku stričeve smrti(kraj 1991 godine) važio je jugoslavenski zakon o nasljeđivanju gdje je propisano da ako nasljedici(koji su navedeni u rješenju o nasljeđivanju kuće) u roku od 2, 10 i 20 godina, ne traže svoj nasljedni dio groba, onda njihovo pravo da traže zaostavštinu protekom navedenih rokova zastarjeva. Što znači ona više njima ne može pripasti, već pripada onome tko je koristio od momenta otvaranja (smrti ostavioca) pa do dana današnjih.
Pitanje je da li brat i ja moramo pokrenuti ostavinsku raspravu ili bi sud trebao donijeti rješenje čime bi se iz prava ukopa isključio moj stric odnosno njegov dio prenio na mene i brata kao korisnika groba.
dejdal is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:36.