Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak

Ženski kutak Mi smo babe. Otpor je đžabe.
Podforumi: Kokošinjac, Slikovnica

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.09.2017., 15:12   #1
Tip, tringeld i manča

Nisam se sjetila boljeg naziva

Uz sve teme o trošenju i škrtarenju i akcijama, meni je zadnjih par dana na pameti tipovanje.

Neki dan sam pričala s prijateljem i oboje se slažemo da je dobro kada novac kruži, i nevezano samo za dobar osjećaj kad nekom daš tringeld, što manje čuvaš novce u džepu, nekako lakše nađu put nazad nama.

Naravno da nemam studije koje to potvrđuju, pa ako idete za tim, sami ćete tražiti

Mene zanima kakvi ste vi po pitanju ostavljanja bakšiša i dajete li novce za neke stvari, koje vam zaposlenici negdje naprave iz usluge, a ne zato što je dio posla?

Hvala.
__________________
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Anni, amori e bicchieri di vino. Non si contano mai. ❤

Zadnje uređivanje Pješčani sat : 22.09.2017. at 15:32.
Pješčani sat is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 15:23   #2
Prije ovoga ljeta nikad nisam ostavljala bakšiš, ali nakon što sam na svojoj koži iskusila kako je biti konobar ostavim uvijek do zaokruživanja računa, 10-15 kuna.
__________________
If not now, when?
Dorota is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 15:28   #3
Nisam imala naviku ostavljanja bakše dok nisam sama počela raditi kao konobar, kad sam shvatila da mi je bakšiš 40% plaće, malo sam se zbrojila i sad se trudim ostaviti nešto, konobarima, dostavljačima i frizerkama najviše.
Čak i kad sam baš knap s lovom 15-20 kuna ostavim. Moje neko pravilo osobno je, ako sam na kavi zaokružim iznos na slijedeću desetku, ostavim kovanice, ali ako 3 sata sjedim u restaču ili kod frizerke mora biti barem jedna papirnata, znači 10 minimalno.

Perspektiva konobara i kuhara je tužna zapravo, ako radiš u nekom lokalu gdje imaš nekakvog krkana gazdu koji te fiksno plaća depresivno je odraditi smjenu u kojoj si napravio 5000 kuna prometa, a tvoja dnevnica je tipa 180 kuna. I tako svaki dan. On je digao kredit, otvorio lokal i riješio neke papire i sad se bogati, a ti koji si ovdje cijeli dan, brineš se da lokal radi, da je sve čisto, da su gosti sretni, ti koji si duša lokala, ti zbog kojeg lokal uopće zarađuje, ko te jebe, jel.
Svo osoblje ugostiteljskog objekta trebalo bi plaćati, uz fiksnu dnevnicu, i postotak od prometa, bar 5%. Rijetko koji konobar je tako plaćen, ja poznam samo jednog.
Tako da konobaru puno više znači tih 15 kuna koje si dao njemu nego 500 kuna ceha kojeg si napravio gazdi koji te nije ni vidio i boli ga žila za tebe.

Moram dodati i da je istina da ti se novac lakše vrati kad ga lakše pustiš, ima tu neku energiju, znam da zvuči glupo, ali tako je
__________________
I travel the world looking for understanding
of the time that we live in...
Cleo28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 15:54   #4
Quote:
Pješčani sat kaže: Pogledaj post
Neki dan sam pričala s prijateljem i oboje se slažemo da je dobro kada novac kruži, i nevezano samo za dobar osjećaj kad nekom daš tringeld, što manje čuvaš novce u džepu, nekako lakše nađu put nazad nama.
Jel to financijska primjena tajne i sinkroniciteta?
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:02   #5
Metnem uvijek, osim kad nisam zadovoljna uslugom.
Ne kužim to sranje, iskreno, i želim da se ukine.
eichhoernchen is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:06   #6
Quote:
JPK kaže: Pogledaj post
Jel to financijska primjena tajne i sinkroniciteta?
Nema što drugo biti!

mene je sjetilo na nešto što je Modesti na ovim prostorima jednom spomenula: dukat ide na dukat, a uš na uš.
__________________
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Anni, amori e bicchieri di vino. Non si contano mai. ❤
Pješčani sat is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:09   #7
Prije sam znala bit fina i ostavit manču do zaokruženog iznosa.

Danas NEMA ŠANSE. To što se netko prešeta od šanka do stola da mi stavi jednu cugu na stol, nije za ekstra bonus.

Manču ostavljam SAMO u 2 slučaja:
u malom kafiću u kojem mi je posluga sama napravila napitak i donijela mi i bila vrlo vrlo ljubazna i draga
u restoranu SAMO ako mi je usluga i hrana bila vanserijska i ISKLJUČIVO ako se manča dijeli sa ostalim osobljem, posebno kuharima. Neću sigurno dat ekstra konobaru jer mi je 7 metara nosio tanjur, dok se za tu hranu neko drugi trudio u kuhinji, a bogzna da je bit kuhar za fizički se satrat. I radi kuharove hrane sam došla, ne radi konobarove ručice.

Naporna mi je ta kultura manče. Imam frendove koji rade vrlo društveno korisne teže fizičke poslove za minimalac, pa im nitko ne da manču. Ako je već "red" u ugostiteljstvu samo i možda ako je usluga bila vanserijska. A i onda ne 15% iznosa. Nisam popizdjela.

Patetično mi je kad konobar koji me nije ni pozdravio ni pogledao u oči ni počistio pepeljaru od prethodnih pušača, nakon šta dodje naplatit račun od 16 kuna, a ja mu dam 20, ispred mene dvije godine prevrće po novčaniku koji zvekeće ko limeni orkestar od sitniša i kao traži te četiri kune kojih misteriozno nema u brdu siće, čisto da bi meni dopizdilo i da bih rekla "Ne treba, u redu je." Ne nije u redu. Ne dam. Ne sramoti se i ne potkradaj me.
Alexa is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:15   #8
Ostavljam u restoranima oko 10%.

U kaficima ne.
__________________
znas
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:15   #9
Ostavljam uvijek i svima, odnosno zaokružujem na puni iznos. I potvrđujem da se novac lakše vrati kad ga lakše pustiš
__________________
“One day your life will flash before your eyes. Make sure it's worth watching”
Lauren is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:20   #10
"Why tip someone for a job I'm capable of doing myself? I can deliver food, I can drive a taxi, I can and do cut my own hair. I did, however, tip my urologist. Because I am unable to pulverize my own kidney stones" - Dwight K. Schrute
__________________
"Malmsteen and I broke up over religious reasons. He thought he was God, and I didn’t agree. Blackmore’s God." - Joe Lynn Turner
Velo C. Raptor is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:20   #11

Ja sam mislila da ću ja jedina bit škrta ako to napišem. (ovo što je aleksa pisala) Nema šanse da ostavljam do sljedećeg okruglog broja ako smo popili dva kapučina za 16 kn. onda ću rađe otić u fensi kafić gdje kapučino već sam po sebi košta 10 kn pa će na sebi imat nacrtanu palmicu i keksić od cimeta i lijep interijer kafića i ne znam šta još.
u restoranima puštam ako je bilo wow i fino, ne računam postotke nego onako odokativno koliko mi se pušta.
frizerki sam zadnji put pustila samo zato jer je račun za pranje, šišanje, feniranje, ravnanje, slaganje frizure bio toliko nizak da to nisam očekivala pa sam joj pustila okruglo 100 kn.
nije ni meni jasno kako se baš za konobare i frizerke utabalo to pravilo o puštanju manče, a za druge poslove keramičari, vodoinstalateri, krovopokrivači, limari, šalteruše, ... zašto oni ništa ne dobivaju?
__________________
Udomljavanje mačaka
Ariana B. is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:27   #12
Quote:
Lauren kaže: Pogledaj post
Ostavljam uvijek i svima, odnosno zaokružujem na puni iznos. I potvrđujem da se novac lakše vrati kad ga lakše pustiš
Nisam dosad doživjela da mi se novac koji nisam potrošila nije vratio.
Alexa is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:46   #13
Ja radim povremeno u jednom ajmo reć luksuznom kafić-restoranu. I svakom konobaru ide njegov bakšiš, ali zato konobari imaju najnižu startnu plaću. Šankeri nešto veću, a kuhari najveću. Alexa kako ti provjeriš dijele li bakšiš međusobno?
__________________
If not now, when?
Dorota is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 16:47   #14
Quote:
Ariana B. kaže: Pogledaj post

Ja sam mislila da ću ja jedina bit škrta ako to napišem. (ovo što je aleksa pisala) Nema šanse da ostavljam do sljedećeg okruglog broja ako smo popili dva kapučina za 16 kn. onda ću rađe otić u fensi kafić gdje kapučino već sam po sebi košta 10 kn pa će na sebi imat nacrtanu palmicu i keksić od cimeta i lijep interijer kafića i ne znam šta još.
u restoranima puštam ako je bilo wow i fino, ne računam postotke nego onako odokativno koliko mi se pušta.
frizerki sam zadnji put pustila samo zato jer je račun za pranje, šišanje, feniranje, ravnanje, slaganje frizure bio toliko nizak da to nisam očekivala pa sam joj pustila okruglo 100 kn.
nije ni meni jasno kako se baš za konobare i frizerke utabalo to pravilo o puštanju manče, a za druge poslove keramičari, vodoinstalateri, krovopokrivači, limari, šalteruše, ... zašto oni ništa ne dobivaju?
Ovako isto i ja. Inače više sam sklona tipovanju frizerki i kozmetičarki nego konobara. Pogotovo kozmetičarka, ona prtlja po vrlo osjetljivim dijelovima tijela i bitno mi je da je zadovoljna. Dok sam živjela u jednoj zemlji sa prilično nižim standardom gdje su cijene kozmetičkih usluga bile smiješne, a njihove plaće još smješnije, a usluga pritom vrh vrhova, glađenje perom po guzici razina, ostavljala sam obavezno relativno visoku manču jer ih mi je naprosto bilo žao. A silno su se trudile i bile jako profesionalne. Puštala sam manču i u branšama u kojima to nije običaj, npr tipu koji mi je popravljao laptop jer me oduševilo da sam naletila na nekog profesionalnog, poštenog (nije muljao nego je odmah rekao koliko će otprilike koštati), brzog i ljubaznog (nije me tretirao kao idiota samo zato jer sam žena). Puštala sam manču i drugim majstorima s kojima sam bila jako zadovoljna i preporučam ih okolo, što im još više znači.

Volim nagraditi dobar rad. Ali ne volim kad netko misli da će dobiti manču od mene po defaultu.
lyrabelacqua is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:00   #15
Quote:
Dorota kaže: Pogledaj post
Ja radim povremeno u jednom ajmo reć luksuznom kafić-restoranu. I svakom konobaru ide njegov bakšiš, ali zato konobari imaju najnižu startnu plaću. Šankeri nešto veću, a kuhari najveću. Alexa kako ti provjeriš dijele li bakšiš međusobno?
Naučili su me ljudi koji su ful u restorantskim vodama gdje je to praksa, inače pitam. Mislim da se to sve više počelo uvodit u restoranima koji modernije posluju.

Nažalost ima restorana gdje konobari zaradjuju 4000 plus manča, a kuhari 4300 a ne manča. Nije svugdje isto.
Svejedno, kuhar radi mnogo više i o njemu sve ovisi, zapravo.
Alexa is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:06   #16
Kako kad...ako mi je netko jako simpatičan ili jako uslužan ili ako jako dobro radi ono po kaj sam došla, ovo zadnje treba honorirati (frizer npr ).
__________________
I can turn a gray sky blue
SubSV is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:17   #17
Quote:
Cleo28 kaže: Pogledaj post
Nisam imala naviku ostavljanja bakše dok nisam sama počela raditi kao konobar, kad sam shvatila da mi je bakšiš 40% plaće, malo sam se zbrojila i sad se trudim ostaviti nešto, konobarima, dostavljačima i frizerkama najviše.
Čak i kad sam baš knap s lovom 15-20 kuna ostavim. Moje neko pravilo osobno je, ako sam na kavi zaokružim iznos na slijedeću desetku, ostavim kovanice, ali ako 3 sata sjedim u restaču ili kod frizerke mora biti barem jedna papirnata, znači 10 minimalno.

Perspektiva konobara i kuhara je tužna zapravo, ako radiš u nekom lokalu gdje imaš nekakvog krkana gazdu koji te fiksno plaća depresivno je odraditi smjenu u kojoj si napravio 5000 kuna prometa, a tvoja dnevnica je tipa 180 kuna. I tako svaki dan. On je digao kredit, otvorio lokal i riješio neke papire i sad se bogati, a ti koji si ovdje cijeli dan, brineš se da lokal radi, da je sve čisto, da su gosti sretni, ti koji si duša lokala, ti zbog kojeg lokal uopće zarađuje, ko te jebe, jel.
Svo osoblje ugostiteljskog objekta trebalo bi plaćati, uz fiksnu dnevnicu, i postotak od prometa, bar 5%. Rijetko koji konobar je tako plaćen, ja poznam samo jednog.
Tako da konobaru puno više znači tih 15 kuna koje si dao njemu nego 500 kuna ceha kojeg si napravio gazdi koji te nije ni vidio i boli ga žila za tebe.

Moram dodati i da je istina da ti se novac lakše vrati kad ga lakše pustiš, ima tu neku energiju, znam da zvuči glupo, ali tako je

Na ovo boldano. Ako je to tak jednostavno što i ti ne otvoriš birc i ne kreneš se bogatiti?

Dajem manču kad sam zadovoljna uslugom
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:18   #18
ostavljam trinkgeld.

a ova teorija ti je zajeb samo takav:
Quote:
Pješčani sat kaže: Pogledaj post
... što manje čuvaš novce u džepu, nekako lakše nađu put nazad nama.
isprobavaj još malo, pa ćeš vidjeti.

aryna is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:20   #19
Ostavljam tringlt.
nalij pero is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2017., 17:28   #20
Kad sam postala dovoljno odrasla da idem na kave i pića, radim trobojne pramenove i naručujem si dostavu, "odraslo" mi je bilo i ostaviti koju kunu za uslugu, jer "tak se to dela". Kako mi nije imalo smisla da jedna zanimanja dobivaju lovu, druga slatkiše, treća porciju janjetine, a četvrta ništa, prvo sam uvježbavala neostavljanje napojnice dečku koji mi je donosio pizzu i kojeg sam toliko razmazila da se jednom bunio na previše siće koje sam mu taj put dala, a zatim i na frizerki koja je svaki put drukčije naplaćivala istu uslugu i skupljala tuđe papiriće po pultu kad sam je taj put tražila račun. Dalje je bilo lako

Ostavim kad je usluga izuzetna ili osoba dosta simpatična, znači u 1% slučajeva Čini li me to škrtom ili nezahvalnom? Znate li da ne očekuju samo ugostitelji da im nešto ostavite, nego i ljudi kojima ste taj dan za kafanskim stolom? Valjda se srame kad im piće plaća škrtica
Bam Bee is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:00.