Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici

Pogledaj rezultate ankete: Istanbulska konvencija
Da 44 37.93%
Ne 62 53.45%
svejedno mi je 10 8.62%
Glasovatelji: 116. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.10.2017., 01:25   #1
Istanbulska konvencija

Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ili Istanbulska konvencija.

Tekst Konvencije https://ravnopravnost.gov.hr/UserDoc...20obitelji.pdf

Javna rasprava https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/Ma...?EntityId=5638

Quote:
U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je javna rasprava o o Prijedlogu iskaza o procjeni učinaka propisa i Nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (dalje u tekstu: Konvencija). Uz predstavnika institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojše Paunovića, sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, pravni stručnjaci, predstavnici udruga civilnog društva, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Pravnog fakulteta i drugi.

Uz već poznate stavove pravobraniteljice o potrebi izmjena niza zakona kako bi se osigurala što učinkovitija provedba Konvencije, savjetnik Paunović ukazao je na činjenicu da zakonodavni sustav RH ne poznaje pojam nasilja prema ženama te da nasilje, zakonski gledano, nema nikakvu rodnu ili spolnu odrednicu u RH. Pojasnio je, stoga, kako bi u smislu učinkovite provedbe Konvencije bilo potrebno izvršiti određene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, kao i Zakona o kaznenom postupku. Naglasio je kako su za sada Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja jedini provedbeni akti u RH koji ukazuju na rodnu komponentu nasilja prema ženama.
http://www.prs.hr/index.php/podrucja...ske-konvencije


Sa nekih portala:

Quote:
Javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji - klonovi napadaju
https://www.voxfeminae.net/vijestice...onovi-napadaju

Quote:
'Zaustavite Istanbulsku konvenciju. Želi li se nametnuti krajnje liberalni svjetonazor'
https://www.vecernji.hr/vijesti/zaus...onazor-1197718

Quote:
SPLIT Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije
http://www.nacional.hr/split-prosvje...ke-konvencije/

Quote:
Splićani prosvjedovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: 'Narod koji se odriče kulture, vjere i tradicije prestaje biti narod, nismo za promicanje abortusa'
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalm...nje-abortusa39

Quote:
Što je Istanbulska konvencija, dokument o zaštiti žena protiv kojeg se hrvatski desničari očajnički bore
http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...re/995674.aspx

Quote:
Što je zapravo Istanbulska konvencija oko koje se lome koplja u HDZ-u?
https://direktno.hr/zivot/obitelj/st...u-hdz-u-98683/

Pravila pdf. Politika http://www.forum.hr/showthread.php?t=66911

Izvolite.
__________________
Niks grozje ščipjen, niks smokve ticen perke ćeš dobit takicon po tampliru.

Zadnje uređivanje Cuka : 02.10.2017. at 01:41.
Cuka is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 01:48   #2
"Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo."
[Knjiga Sirahova* 42, 14]


Hrvatska je i dalje izrazito katolička zemlja s čak 86,28 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici

Deset činjenica koje većina katolika ne zna, a trebala bi znati1. Žene nikada neće biti svećenice – Često se spominje uz temu ženidbe svećenika, no ovaj se crkveni nauk ne može promijeniti. Godine 1994. papa Ivan Pavao II. izdao je apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis u kojem je proglasio jednom za svagda da ”Katolička crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i ove se prosudbe definitivno moraju držati svi vjernici Crkve”. Za razliku od pitanja ženidbe svećenika (koje je moguće promijeniti), žensko ređenje je nešto što se neće dogoditi. To nije tzv. ”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči djelovanje žena. Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Krist ustanovio muško svećenstvo.

2. Petak je još uvijek dan za pokoru –”Pokornički su dani i vremena u općoj Crkvi svaki petak u godini i korizmeno vrijeme” (ZKP 1250). Nadalje, ”Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine” (ZKP 1251). ”Biskupska konferencija može pobliže odrediti obdržavanje posta i nemrsa, a isto tako zamijeniti ih, u cijelosti ili djelomično, drugim oblicima pokore, osobito djelima dobrotvornosti i vježbama pobožnosti” (ZKP 1253). Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a umjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave…) ili učiniti neko dobro djelo, u znak sjećanja na Gospodinovu smrt na križu.

3. Biblija je katolička knjiga – Jeste li ikada razmišljali o tome kako je nastala Biblija? Malo poznata, no jasno dokumentirana činjenica jest da je knjige Biblije sastavila Katolička crkva. Dugi niz godina nakon što je Krist uzašao na Nebo, postojala je rasprava o tome koji su svetopisamski spisi bili nadahnuti od Boga. Kanon Svetog pisma (knjige Biblije) je prvi put službeno proglašen na crkvenom koncilu u Rimu 382. godine. Na koncilima u Hiponu (393.g.) i Kartagi (397.g.) 46 knjiga Starog i 27 Novog zavjeta koje se pojavljuju u današnjoj Bibliji potvrđene su nadahnutima od Boga.

4. Misna žrtva jednaka je žrtvi na Kalvariji – Najveća pogreška koju mnogi katolici čine jest da doživljavaju svetu misu kao ”još jednu crkvenu službu”, sličnu onima koje imaju druge religije. U misi, Kristova žrtva na križu je uprisutnjena, slavi se sjećanje na nju i primjenjuje se njezina spasenjska moć. Tridentski koncil kaže da je Krist svojoj Crkvi ostavio ”vidljivu žrtvu koja bi trebala predstavljati onu krvnu jednom prinesenu (žrtvu) na križu i koja bi bila uspomena na nju do kraja vremena, i čija bi se spasonosna snaga primjenjivala za oproštenje onih grijeha koje mi svaki dan činimo”. Kada pohađamo misu, mi se mistično prebacujemo na Kalvariju, gdje se možemo sjediniti s Kristovom žrtvom i prikazati Ocu.

5. Poništenje braka nije crkveni razvod – Za razliku od pravnog procesa poznatog kao ”razvod” (u kojem je brak okončan), proglašenje o ništavnosti ženidbe (poništenje) izjavljuje da brak nije nikada valjano postojao. Odluka se temelji na činjenici da su na dan izmjene bračnih zavjeta nedostajali neki bitni elementi. Ovaj proces je potpuno u skladu s katoličkim naukom u vezi neraskidivosti braka.

6. Umjetna oplodnja je moralno neprihvatljiva – Mnogi katolici koji pate od neplodnosti koriste ovu metodu u nadi da će imati dijete, ne bivajući svjesni da ovaj postupak Katekizam Katoličke crkve naziva moralno neprihvatljivim (KKC 2377). U enciklici pape Ivana Pavla II., Donum Vitae, Crkva kaže ”…sukladno tradicionalnom naučavanju o blagodatima braka i o dostojanstvu osoba, Crkva se i nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro, ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve poduzme da ne dođe do smrti ljudskog embrija”.

7. Nema spasenja izvan Katoličke crkve – Izvorni je iskaz sv. Ciprijana – ”Extra ecclesiam nulla salus” (Izvan Crkve nema spasenja”). Ova dogma je potvrđena na IV. lateranskom saboru i izvor je konfuzije među katolicima i nekatolicima podjednako. Prema Katekizmu, punina spasenja dolazi od Krista – Glave, po Crkvi koja je njegovo Tijelo. To ne znači da nekatolici ne mogu postići spasenje. Pojedinci koji nisu svjesni da je Katolička crkva ona prava, istinita Crkva, mogu i dalje postići spasenje po zaslugama Crkve, unatoč nedostatku znanja.

8. U hitnim slučajevima svatko može krstiti – Iako su redoviti službenici krštenja biskupi, svećenici i đakoni, svatko može udijeliti sakrament krštenja u hitnim slučajevima, čak i nekrštenik. Ova izuzetna odluka može se pripisati nužnosti krštenja za spasenje čovjeka i želji Crkve da bude lako dostupno svima.

9. Pakao i čistilište još uvijek postoje – Suprotno vjerovanju mnogih katolika, Crkva još uvijek naučava da ”duše onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, vječni oganj” (KKC 1035). Nadalje ,”Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju, kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost” (KKC 1030). Ovaj proces čišćenja, službeno potvrđen od Crkve na koncilima u Firenzi i Trentu, poznat je kao čistilište.

10. Katolici se ne klanjaju Blaženoj Djevici Mariji i svecima – Mnogi katolici su u nedoumici oko uloge Majke Božje i svetaca. Hoćemo li se moliti Mariji i svecima ili trebamo ići ”direktno na vrh” i moliti se Bogu? Ukratko, katolička vjera naučava da se trebamo klanjati samo Bogu. “Klanjaj se Gospodinu, Bogu svome, i njemu jedinomu služi” (Lk 4, 8), kaže Isus navodeći Ponovljeni zakon” (2096 KKC). Blaženu Djevicu Mariju i svece trebamo štovati, a ne im se klanjati. Međutim, zagovor svetaca može biti vrlo moćan i nasljedovanje njihovih vrlina može nam pomoći na putu za Nebo.
__________________
SLOBODNI LJUDI SLOBODNI SAMO AKO SMIJU IMATI ORUŽJE DA BI ZAŠTITILI SVOJ ŽIVOT,
IMOVINU, SVOJE SUGRAĐANE I OBITELJI OD DRUGIH NASILNIH GRAĐANA
KAO I OD NEPOŠTENE VLASTI I DA SE OBRANE OD TIRANIJE VLADARA.
JAWS is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 11:32   #3
Markićki i crkvi pašu rodovi u zakonu kad se definira brak odnosno brani gejevima brak (to je jedini smisao ustavne definicije braka), ali kad se radi o nasilju nad ženama onda nema rodova.

Jer kako kaže Crkva, spriječavanje nasilja nad ženama je protiv tradicije hrvatskog naroda
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 12:00   #4
Još nisam naišao na tekst koji bi jasno govorio što je sporno i zašto u konvenciji.
Ovo bi bila neka relevantna pitanja -

Što točno žele vezano uz rod i spol?
Koliko je to bitan dio konvencije? Vidim jedno poglavlje "definiranja", jednu stranicu, od preko 100 stranica cijelog teksta.
Kakve implikacije ima, ili može imati?

Kakve su razlike postavljene kod nasilja nad ženama i nasilja nad muškarcima, tj. ostalog obiteljskog nasilja?

I, što bi se sve mijenjalo ratificiranjem Istanbulske konvencije?

Vidim u člancima puno fluff-talka, ali ništa od ovoga navedeno.


-Stipe
Stipe23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 13:47   #5
Ako sam ja dobro shvatio, Istanbulskom konvencijom se posebno štite prava žena u pogledu nasilja općenito, a uključujući i u braku. Tj.vjerojatno svih onih koji se rodno izjasne kao žena, da ne spominjemo ostalih 60 ne-binarnih kombinacija. Uvode li se time posebna prava pred zakonom prema spolu/rodu?

Ako je to istina, onda je to čisti seksizam i diskriminacija muškaraca pred zakonom. Posebna je sprdačina tzv "Ured za ravnopravnost spolova" i s obzirom na njihov izrazito diskriminatorni način rada koji su pokazivali godinama, imam ozbiljne sumnje u njihovu objektivnost u prikazivanju i tumačenju konvencije te potom preuzetih zakonskih obaveza.


Ovo:
Quote:
Uz već poznate stavove pravobraniteljice o potrebi izmjena niza zakona kako bi se osigurala što učinkovitija provedba Konvencije,

savjetnik Paunović ukazao je na činjenicu da zakonodavni sustav RH ne poznaje pojam nasilja prema ženama te da nasilje, zakonski gledano, nema nikakvu rodnu ili spolnu odrednicu u RH.

Pojasnio je, stoga, kako bi u smislu učinkovite provedbe Konvencije bilo potrebno izvršiti određene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, kao i Zakona o kaznenom postupku. Naglasio je kako su za sada Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja jedini provedbeni akti u RH koji ukazuju na rodnu komponentu nasilja prema ženama.
jasno ukazuje da je namjera da se uvedu posebne zakonske mjere koje će pred zakonom posebno tretirati žene a posebno muškarce, a u smislu "učinkovitosti provedbe Konvencije". To je čista diskriminacija.

Šta je sljedeće? "Konvencija" kojom će muškarci biti doživotno obavezni ženama posebno plaćati rentu samo zato što su žene?
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 13:56   #6
Quote:
Stipe23 kaže: Pogledaj post
Još nisam naišao na tekst koji bi jasno govorio što je sporno i zašto u konvenciji.
Ovo bi bila neka relevantna pitanja -

Što točno žele vezano uz rod i spol?
Koliko je to bitan dio konvencije? Vidim jedno poglavlje "definiranja", jednu stranicu, od preko 100 stranica cijelog teksta.
Kakve implikacije ima, ili može imati?

Kakve su razlike postavljene kod nasilja nad ženama i nasilja nad muškarcima, tj. ostalog obiteljskog nasilja?

I, što bi se sve mijenjalo ratificiranjem Istanbulske konvencije?

Vidim u člancima puno fluff-talka, ali ništa od ovoga navedeno.

-Stipe
Ništa nema nejasnoga. Samo u iracionalnim glavama može biti nejasnoga. U onim istim glavama koje ugrožava uopće pomisao da postoje recimo gay osobe, jer misle da je to zarazno i da će se priznavanjem postojanja kroz zakonsko uređenje dogoditi masovno konvertiranje sa hetero na homo
__________________
General Sir Beauvoir de Lisle, 1916.: "It was a magnificent display of trained and disciplined valour, and its assault only failed of success because dead men can advance no further."
ecobarbarus is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 14:02   #7
Quote:
ecobarbarus kaže: Pogledaj post
Ništa nema nejasnoga. Samo u iracionalnim glavama može biti nejasnoga. U onim istim glavama koje ugrožava uopće pomisao da postoje recimo gay osobe, jer misle da je to zarazno i da će se priznavanjem postojanja kroz zakonsko uređenje dogoditi masovno konvertiranje sa hetero na homo
Da li Istanbulska konvencija inzistira na posebnoj zaštiti žena od nasilja, te posebnu zaštitu i u obitleji?
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 14:12   #8
Pa što bi značilo da Hrvatska ratificira tu konvenciju, kad iovako ne poštuje već potpisane?
__________________
Blaze Starr
ishamael is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 14:13   #9
Quote:
ishamael kaže: Pogledaj post
Pa što bi značilo da Hrvatska ratificira tu konvenciju, kad iovako ne poštuje već potpisane?
Jer se onda izlaže masovnim presudama Eurpskog suda za ljucka prava. I odštetama.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 14:20   #10
Quote:
ecobarbarus kaže: Pogledaj post
Ništa nema nejasnoga. Samo u iracionalnim glavama može biti nejasnoga. U onim istim glavama koje ugrožava uopće pomisao da postoje recimo gay osobe, jer misle da je to zarazno i da će se priznavanjem postojanja kroz zakonsko uređenje dogoditi masovno konvertiranje sa hetero na homo
Ovo je primjer tog fluff talka bez sadržaja kojeg spominjem; k tome pokušaja automatskog (i po razgovor štetnog) polariziranja u tabore.

Ako je tebi sve jasno, koji su odgovori na pitanja koja sam postavio?


-Stipe
Stipe23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 16:55   #11
Quote:
ruka-slave kaže: Pogledaj post
Ako sam ja dobro shvatio, Istanbulskom konvencijom se posebno štite prava žena u pogledu nasilja općenito, a uključujući i u braku. Tj.vjerojatno svih onih koji se rodno izjasne kao žena, da ne spominjemo ostalih 60 ne-binarnih kombinacija. Uvode li se time posebna prava pred zakonom prema spolu/rodu??
Jos prosle godine su me uvjeravali kako ne postoji musko ili zensko...vec da je svatko onakav kako se osjeca a sada ti isti guraju nekakve zakone u kojima se zenama daju nekakva posebna prava.

Neka se vise odluce sto oni zapravo hoce.
__________________
Uostalom...smatram da ZAMP treba pohapsiti.
u prolazu is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 17:00   #12
Quote:
Stipe23 kaže: Pogledaj post
Još nisam naišao na tekst koji bi jasno govorio što je sporno i zašto u konvenciji.
Ovo bi bila neka relevantna pitanja -

Što točno žele vezano uz rod i spol?
Stvar je da naše pravosuđe nema kategoriju da muškarac tuče ženu, nego jedna osoba tuče drugu.
Istanbulskom konvencijom bi se uvelo baš to, da jedan spol vrši nasilje nad drugim.

To zvuči možda logično, ali pravno to uvodi zavrzlame.

I usput, Crkva ne želi da netko mijenja mijenjaju spol.
Crkva je uvijek bila protiv ljudskih sloboda, pa to ne čudi.
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 17:11   #13
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Stvar je da naše pravosuđe nema kategoriju da muškarac tuče ženu, nego jedna osoba tuče drugu.
Istanbulskom konvencijom bi se uvelo baš to, da jedan spol vrši nasilje nad drugim.

To zvuči možda logično, ali pravno to uvodi zavrzlame.
Dobro... I? Logicno jest da jedna osoba vrsi nasilje nad drugom. Ne zvuci logicno da jedan spol generalno vrsi nasilje nad drugim.

Kako si to u nastavku opisao, meni to zvuci kao neka vrsta fasizma. S obzirom da nisam dobro upoznat s tom konvencijom, volio bih da mi se malo poblize objasni znacenje iste.

Znaci li to da bi postojala presumpcija krivnje temeljene na spolu? Ili samo na rodu, ako bi rod bio definiran kao nesto promjenjivo? Moze malo vise informacija?
__________________
Koliko moze vrijediti kruna, kada vrana moze vecerati kralja?
Andrew Wiggin is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 17:15   #14
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Stvar je da naše pravosuđe nema kategoriju da muškarac tuče ženu, nego jedna osoba tuče drugu.
Istanbulskom konvencijom bi se uvelo baš to, da jedan spol vrši nasilje nad drugim.

To zvuči možda logično, ali pravno to uvodi zavrzlame.

I usput, Crkva ne želi da netko mijenja mijenjaju spol.
Crkva je uvijek bila protiv ljudskih sloboda, pa to ne čudi.
Nisam baš upućen u tematiku, ali moram priznati da mi ovo (prvi dio) pomalo čudno zvuči. Zakoni bi trebali biti pisani na općeniti način, u smislu da su neke radnje (primjerice, muž tuče ženu) kažnjive u bilo kojem obliku. Ako uzmemo pretpostavku da je u fizičkom nasilju između supružnika prevladavajući oblik da muž tuče ženu, svejedno to ne opravdava činjenicu da je zakon u vezi toga formuliran na način "Muž ne smije tući ženu.", nego se formulira općenitije u smislu zabranjivanja nasilja generalno između supružnika.

Ova ideja mi je usporediva s time da recimo, čisto na razini statistike, utvrdimo da su najveći broj krađa u Hrvatskoj počinili Dalmatinci i onda zakon definiramo na način da je kažnjivo da Dalmatinci kradu (čisto karikiranje, da ne bi bilo). Ili ja to možda na krivi način gledam?
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 17:20   #15
Quote:
BrokenEmpire kaže: Pogledaj post
Ova ideja mi je usporediva s time da recimo, čisto na razini statistike, utvrdimo da su najveći broj krađa u Hrvatskoj počinili Dalmatinci i onda zakon definiramo na način da je kažnjivo da Dalmatinci kradu (čisto karikiranje, da ne bi bilo). Ili ja to možda na krivi način gledam?
Slazem se, ne gledas na krivi nacin nego pokazujes sposobnost shvacanja temeljnog principa ravnopravnosti na kojima se temelji moderno pravosudje....a sto drugi bas ne razumiju.

....stim da bi ja u usporedbi stavio politicki puno puno nekorektnije skupine.
__________________
Uostalom...smatram da ZAMP treba pohapsiti.
u prolazu is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 18:07   #16
Quote:
Cuka kaže: Pogledaj post
Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ili Istanbulska konvencija.

Tekst Konvencije https://ravnopravnost.gov.hr/UserDoc...20obitelji.pdf
........
Izvolite.
Hvala.

Nisam pročitao baš svaki detalj ali mi je bilo sasvim dovoljno letimično pročitati.
Svrha konvencije - 0 bodova. Ispada da su žene, osim što su tupave i nesposobne, prilično endemična vrsta unutar ljudskog roda. Truć-blać pa prolij.

Područje primjene konvencije - malo postaje jasnije. Po dobrom običaju, sve ćemo proglasiti nasiljem (nešto poput onih velikih panoa gdje je svaka žena žrtva nasilje, svaka četvrta silovana a svaka preta skoro ubijena) i to osobito u obitelji a onda je tu konvencija da ih štiti.

A tko će provoditi konvenciju ?
E pa zna se tko će biti posebno osjetljiv i zainteresiran za sprovođenje konvencije, kaže članak 9. :
Quote:
Članak 9.
nevladine organizacije i civilno društvo Stranke će prepoznati, poticati i podržavati, na svim razinama, rad odgovarajućih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva aktivnih u borbi protiv nasilja nad ženama te uspostaviti učinkovitu suradnju s tim organizacijama.
Nema više oš-neš. Imaš dat pare za naše NGO jer oni to po Konvenciji moraju imati.


ukratko, imat ćemo paralelnu vlast koja će se zdušno brinuti za Konvenciju.
Sve pod krinkom "zaštite žena". One tupave i endemične vrste.

Ima još jedan članak zanimljiv:

Quote:
Članak 12. – opće obveze
1. Stranke će poduzeti potrebne mjere za promicanje promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca.
.............
Ode i bećarac u povijest. I puno toga.
Koji je to odvratni stereotip, recimo, nazvati svoju suprugu majkom svoje djece.
Kada je ona ravnopravna. Ona je roditelj.


Malo dalje isti članak:

Quote:
4. Stranke će poduzeti potrebne mjere za poticanje svih članova društva, osobito muškaraca i dječaka, da aktivno pridonesu sprečavanju svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije.
Čisto da ne bude zabune.

Ima još puno toga ali dosta od mene.

Ja sam mislio da je ta "Konvencija" ozbiljno štivo a ne jeftini pamfletić limitiranih budala.
Uopće mi nije jasno da nešto ovakvo može postati relevantno. Valjda takva vremena.
Page is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 18:36   #17
Uzrok velikog broja nesporazuma je ekonomsko nasilje, nemam vremena sad detaljno čitati, ali predlažu li rješenje za to.?

Kriv treba odgovarati, nitko drugi.
__________________
Gladna sam, tražim posao, radim sve.
Brusina75 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 19:52   #18
Procitala sam konvenciju. Ostavlja puno rupa za zloupotrebu ove konvencije što nije dobro, bavi se samo posljedicama nasilja, a ne i uzrocima nasilja. Problem se rješava preko uzroka, a ovdje tog nema.

U tekstu spominju kako su žene invalidi, Romkinje višestruko diskriminirane, a zašto se ne spominje diskriminacija muških invalida, a ovo kao vodi Ured za ravnopravnost spolova??
__________________
"Bog je s tugom znao reći: anđeli oko nogu imaju kuglu, đavli krila na leđima." (Alexandre Romanes)
"Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati."
"Bolje zapaliti i najmanju šibicu u mraku, nego se pjeniti i/ili piskarati o tami." FIAT LUX!
nasmijanonebo is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 21:07   #19
diskriminacijom muških invalida bavi se pravobranitelj za osobe s invaliditetom. kod njih nema višestruke diskriminacije, već samo po jednom aspektu, po tjelesnoj sposobnosti. (ako do diskriminacije dođe - ne znači da su svi invalidi diskriminirani, niti da su sve žene, ali i jedni i druge su ranjive skupine i do diskriminacije je moguće doći). kod invalitkinja i Romkinja ukrštaju se više aspekata nejednakosti (po sposobnosti, po etničkoj/rasnoj pripadnosti, po spolu) pa su to posebne skupine unutar skupine žena na čiju ranjivost treba obratiti pozornost.

nažalost, nejednakost postoji, to je društvena činjenica, i do diskriminacije dolazi kad se zloupotrebljava "jači" položaj nauštrb "slabijeg" - tjelesno sposobni prema invalidima, većinska nacija prema manjinama, bogati prema siromašnima, heteroseksualni prema LGBT, muškarci prema ženama, odrasli prema starcima i djeci itd., a neutralni zakon te ne štiti dovoljno jer zbog svog ranjivog položaja možda se ni ne možeš učinkovito pozvati na zakon. kad si u višestruko lošijem položaju, može ti se desiti da si višestruko diskriminiran(a). zašto je problem ako se javnim politikama nastoji spriječiti diskriminacija i unaprijediti okvir za borbu protiv nje?

što je po tebi uzrok nasilja prema ženama?
Lizzie M is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 21:08   #20
Quote:
...
prepoznajući da je nasilje nad ženama manifestacija povijesno nejednakih
odnosa moći između žena i muškaraca, koji su doveli do dominacije nad ženama i
diskriminacije žena od strane muškaraca te do sprečavanja punog napretka žena;
prepoznajući strukturalnu narav nasilja nad ženama kao rodno utemeljenog nasilja
te da je nasilje nad ženama jedan od ključnih socijalnih mehanizama kojim se žene
prisilno stavlja u podređen položaj u odnosu na muškarce; prepoznajući, s velikom
zabrinutošću, da su žene i djevojčice često izložene teškim oblicima nasilja kao što su
nasilje u obitelji, seksualno uznemiravanje, silovanje, prisilni brak, zločini počinjeni
u ime takozvane “časti” i sakaćenje ženskih spolnih organa, koji predstavljaju tešku
povredu ljudskih prava žena i djevojčica i glavnu zapreku postizanju ravnopravnosti
žena i muškaraca; prepoznajući stalna kršenja ljudskih prava tijekom oružanih sukoba
koja pogađaju civilno stanovništvo, posebno žene...
Koji sramotan tekst gdje se muškarce po defaultu označava kao nasilnike i silovatelje koje treba preodgojiti.
JKD01 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:44.