Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Politička scena

Politička scena Stranke i osobe na političkoj sceni RH

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.10.2017., 21:10   #1
Biljana Borzan (SDP)

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane, 16. listopada, izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje i sigurnost hrane Biljana Borzan upozorila je da se, prema službenim procjenama, u Hrvatskoj dnevno baci više od tisuću tona hrane ili preko 400 tisuća tona godišnje.

„U isto vrijeme, police socijalnih samoposluga su prazne, a prema službenim statistikama, 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Čak četvrtina građana si ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan!

Ako ministar Tolušić traži bitke vrijedne vođenja, ova mu je ispod nosa budući da je njegovo ministarstvo odgovorno za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane. Prošlo je dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja pravilnika, no značajnog pomaka nema,“ upozorila je Borzan.

Europski parlament je proljetos gotovo jednoglasno podržao izvještaj zastupnice Borzan u kojem se predlažu mjere za smanjenje bacanja hrane u cijeloj EU. Između ostalog, u njemu stoji da bi svaka država članica do 2030. količine bačene hrane trebala smanjiti za 50 posto.

Jedna od mjera koju je Borzan predložila je korištenje Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD).

„Humanitarne udruge ističu da van Zagreba često nemaju načina za prevesti i zaprimiti donacije. Izvještaj traži od lokalnih i državne vlasti da financiraju infrastrukturu za primanje, transport, skladištenje i distribuciju donacija tamo gdje ne postoji. Nedostaje kamiona, skladišta, hladnjača, zato donacije nisu ravnomjerno raspodijeljene. Radi se o možda i najvećoj prepreci povećanju doniranja, a naša država u tu svrhu uopće nije koristila Fond europske pomoći za najpotrebitije, kazala je Borzan.

Predstavnici trgovačkih lanca u Hrvatskoj se žale da pravilnik o doniranju nameće previše birokratiziranu proceduru koja odvraća od doniranja. Ističu kako je problem i propis da se hrana smije donirati do sedam dana prije isteka datuma minimalne trajnosti, dakle “najbolje upotrijebiti do”. U praksi, njihov interes je tu hranu nastojati prodati do zadnjeg trenutka.

„Vlada može poticati doniranje kroz porezne olakšice. U Francuskoj se 60% neto vrijednosti donirane hrane može odbiti od poreza na dobit, u Španjolskoj 35%. Nadalje, marketinška privlačnost doniranja u Hrvatskoj nije dovoljno iskorištena. Banke hrane u Španjolskoj i Bugarskoj organiziraju godišnje dodjele priznanja tvrtkama koje se ističu doniranjem. Nagrađene tvrtke od tog imaju koristi jer ih kupci prepoznaju po društveno odgovornom poslovanju,“ izjavila je Borzan.

izvor: poslovni.hr
Bolji od tebe is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2017., 23:17   #2
Borzan je zaslužila drugi mandat. Za nju se može reći da nešto radi u EU parlamentu.
DJTcro is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2017., 11:37   #3
Quote:
DJTcro kaže: Pogledaj post
Borzan je zaslužila drugi mandat. Za nju se može reći da nešto radi u EU parlamentu.
A u 4 godine na vlasti nije bila u stanju nešto napraviti?
__________________
suntzu72: "alexis, možeš ti ovdje drukati kontra crnog 24/7, al taj će sutra preuzet sve ključne poluge vlasti. tebi na maštu prepuštam što će to onda značiti za tvoje favorite - od medija do ngo-scene. gospodarstvo je najmanji izazov s kojim će se suočiti karamarkova vlada. meni osobno, i najmanje važna zadaća. ima puno važnijih stvari."
Alexis is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2017., 16:19   #4
Quote:
DJTcro kaže: Pogledaj post
Borzan je zaslužila drugi mandat. Za nju se može reći da nešto radi u EU parlamentu.
Bome, u 2 godine europarlamentarskog mandata, jedino za nju sam i čuo, možda bih ih još par znao nabrojiti, ali reći što su napravili, ne. Glas za drugi mandat od mene ima.
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2017., 20:20   #5
Ove je godine pokrenula usporedbu kvalitete hrane u Hrvatskoj i Njemačkoj, čiji su rezultati bili porazni za RH, a i izborila se za jeftiniju dostavu iz drugih država u RH.

Lijepo.
Xenoborg is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2017., 21:45   #6
i moj glas će imati na sljedećim izborima
__________________
Zbog čega volim prijatelje?
Ne zbog njihovih pametnih misli: ne sjećam ih se ni 1/2 sata nakon što su ih izgovorili.
Ono neizgovoreno, ono nesvjesno je istinska bit prijateljstva
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2017., 22:21   #7
Definitivno netko tko nešto konkretno radi. Moj glas ima.
__________________
ŽIVJELE BUPSICE!
Bubochka is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 17:36   #8
podržite Biljanu Borzan

http://www.biljanaborzan.eu/hr/
Bolji od tebe is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:35.