Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.07.2005., 08:55   #1
teknoboy
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2004.
Postova: 193
Rakije, razne

Zanima me koje travke ili voce (npr. visnje?) staviti u rakiju tako da poprimi bolji okus?

Ima li negdje uputstva kako se to radi?

Txs
teknoboy is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 08:58   #2
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,278
hm, dobra loza ili šljiva su same po sebi fine tako da ih je šteta kvariti nekakvim biljčicama
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 09:17   #3
go2slip
Banned
 
go2slip Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Lokacija: ivanovčani
Postova: 861
dole na korčuli stavljaju anis

imaju i travaricu


kod mene neka susjeda radi od svakakvih govana rakije, pa stave nekoko suhih šljiva i prodaje na placu kao šljivovicu

inače se stavlja boca u proljeće na plod kruške viliamovke, dok još može proći u bocu, i kad sazori, onda se dolije rakija

imaš još i orahove

pa idem pogledati imam jednu knjigu s recepturama za pića iz 19 stoljeća ako nađem
__________________

Nijedna žrtva Jasenovca nije kriva ni za jednog ubijenog u fojbama ili u Bleiburgu, ali su mnogi u Bleiburgu bili krivi za nečije smrti. Predsjednik Hrvatske
go2slip is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 09:24   #4
teknoboy
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2004.
Postova: 193
Zar i takva knjiga postoji???

Ajde, super!!!
Drzim palceve da nadjes nesto.
teknoboy is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 26.07.2005., 13:08   #5
go2slip
Banned
 
go2slip Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Lokacija: ivanovčani
Postova: 861
nisam našao, imao sam jednu gdje je bilo uputa za proizvodnju pelinkovca od rakije, negdje mi je na polici, samo moja polica ima više od 15 kvadratnih metara knjiga, negdje duplo

ova što sam našao je na njemačkom, ne piše godina, ali ima upute za proizvodnju svega, od parfema, pomada, pića, sode, pive, boje, sapuna, pasti za cipele, recepture ...

ali bez veze je, koristi se špirit i tinkture

slika iz nje
http://www.zippyimages.com/files/78043/stroj.jpg

recepti ti idu otprilike ovako

Anis ( Gewohnlicher Kornbranntwein)


Anisoll 16 Gram
Fenchelol 8 Gram
Spiritus 24,5 Liter
Wasser 75,5 liter
__________________

Nijedna žrtva Jasenovca nije kriva ni za jednog ubijenog u fojbama ili u Bleiburgu, ali su mnogi u Bleiburgu bili krivi za nečije smrti. Predsjednik Hrvatske
go2slip is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 13:20   #6
teknoboy
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2004.
Postova: 193
Zar i takva knjiga postoji???

Ajde, super!!!
Drzim palceve da nadjes nesto.
teknoboy is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 13:27   #7
Khan
Eugenic war victim
 
Khan Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Regula I
Postova: 1,407
Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Khan
Imam ja neke srednjovjekovne recepte. Moram doć kući pa ću pogledat.
__________________
Optimist says this is the best of worlds. Pessimist believes him.
Khan is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 13:29   #8
tilla
samo sajko
 
tilla Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Postova: 30,605
grančicu stolisnika.
za 15 ak dana imaš fino aromatiziranu rakiju.
__________________
Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming "Wow, what a Ride!"
tilla is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 13:58   #9
paučko
otišo po cigare i nesto
 
Registracija: Dec 2004.
Lokacija: n/a
Postova: 5,258
GUNJU!
__________________
n/a
paučko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 14:03   #10
Principessa
Galofak Generacija
 
Principessa Avatar
 
Registracija: Feb 2005.
Lokacija: Split
Postova: 2,116
Quote:
tilla kaže:
grančicu stolisnika.
za 15 ak dana imaš fino aromatiziranu rakiju.
slobodno stavi malo više stolisnika! odlična stvar za želudac: stolisnikovača!
a možeš još gorpinu travu ili ivu!
__________________
Dali vuku da ovce čuva...
Principessa is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 14:04   #11
NOlogo
-
 
Registracija: Aug 2004.
Postova: 2,142
orahe
__________________
Those who do not move, do not notice their chains
NOlogo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 14:10   #12
tilla
samo sajko
 
tilla Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Postova: 30,605
Quote:
Principessa kaže:
slobodno stavi malo više stolisnika! odlična stvar za želudac: stolisnikovača!
a možeš još gorpinu travu ili ivu!
a s puno stolisnika je ipak malo pregorka.
ali medikament za želudac; to svakako je
__________________
Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming "Wow, what a Ride!"
tilla is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 14:11   #13
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,309
Quote:
NOlogo kaže:
orahe
Mislim da je za ovu godinu zakasnio. Isto kao i za višnje.
Imam i ja doma nekih samostanskih, biskupskih i inih kuharica, a i par knjiga s receptima (čajevi, tinkture, vina, kreme,..) od ljekovitog bilja.
Ako navečer uspijem raskrčit put do računala, natipkam koji recept.
Znam da se u rakiju zna stavljat i rogač (cijela mahuna), pelin, žalfija. U pravilu piše da mora rakija s biljem odstajat od 3 tjedna do 3 mjeseca čvrsto začepljena na hladnom i mračnom mjestu.
Za orahovice, višnjevače i sl. trebaju orehi/višnje i dr. odstajati prekriveni sa šećerom na suncu dok se šećer ne otopi. Sirup se po želi procijedi ili se na sve to ulije rakija. Rakija ne stoji na suncu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 14:59   #14
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,309
Medena rakija
U litri stare šljivovice (prepečenice) rastopi se miješanjem 30 – 35 dag meda. Ako je med kristaliziran, rakija se može zagrijati da postane mlaka. Kad se med rastopio, rakija se ulije u bocu i ostavi stajati osam dana dok se slegne talog. Nakon toga, čista rakija se pretoči u drugu bocu i ostavi stajati najmanje 14 dana prije nego što se počne piti.

Medeni liker od ruže
30 dag meda,
5 dag ružinih latica,
litra rakije i
5 dl vode
U kipuću vodu ulijeva se med, kad se otopi, posuda se skida sa vatre, dodaju se ružine latice i prekriva posuda. Nakon 10 min. voda se procijedi kroz dvostruku gazu, dodaje se rakija te promiješa. Kad se tekućina sasvim ohladi, ulije u boce te dobro zatvori plutanim čepom. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhom mjestu i tek nakon toga se može poslužiti.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 15:13   #15
teknoboy
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2004.
Postova: 193
Sad sam, vise nego ikad shvatio: mozak jednog covjeka je goli *****!!

Vi ste toliko puni znanja da vam se jedino klanjati mogu

Hvala, i postajte sto vise recepata da nam proradi kolektivni mozak!
teknoboy is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2005., 21:59   #16
x-type
xxx-type
 
x-type Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Lokacija: dovoljno daleko od mora
Postova: 13,365
komorač je no1!!!! možeš staviti rutu za dobru travaricu, možeš nadeobit svakakvog voća (al voće ti neće bit jestivo, a i okus će te pomalo razočarat). uglavnom, trave ili aromatične plodove.
__________________
Вєрка Сердючка
x-type is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2006., 08:41   #17
dionea
Registrirani korisnik
 
dionea Avatar
 
Registracija: Apr 2006.
Postova: 79
čudne rakije

Našla sam recepte za mednu rakiju (hvala polly) i voćne likere i rakije pa bih probala sa malo neobičnijim voćem, npr. kivi, mango...ima li tko kakav savjet?
dionea is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2006., 12:15   #18
frenchkiss
Registrirani korisnik
 
frenchkiss Avatar
 
Registracija: Jul 2006.
Postova: 842
Quote:
dionea kaže:
Našla sam recepte za mednu rakiju (hvala polly) i voćne likere i rakije pa bih probala sa malo neobičnijim voćem, npr. kivi, mango...ima li tko kakav savjet?
kivi i rakija???
frenchkiss is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2006., 12:44   #19
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist
 
grogo bolger Avatar
 
Registracija: Mar 2004.
Lokacija: shire
Postova: 19,278
evo npr. šljivovica je skroz čudna
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2006., 13:02   #20
dionea
Registrirani korisnik
 
dionea Avatar
 
Registracija: Apr 2006.
Postova: 79
Ha šta ćeš...volim isprobavati..ubi me..
A zašto ne? Fermentirano voće sad zeleno il plavo...evo da ti bude lakše isprobavam i sa kupinama i breskvama..ono, pošećerit i pustit 40 dana da stoji..
dionea is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 12:23.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger