Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.07.2005., 13:30   #1
Davidova Zvijezda

Uvod u raspravu o Davidooj zvijezdi i njezinom značenju:

U jednom tekstu se kaže. " Star of David these days, probably 99% doesn't know the origin and the history of this star. "
Do nekoliko godina unazad i ja sam bio jedan od tih 99% koji nije imao pojma o toj zvijezdi, odnosno znao sam samo toliko da je to simbol židovstva i države Izrael. Kada je taj simbol nastao, kakvo mu je značenje i što predstvalja nisam znao. O tom simbolu u nas nema literature, a u školama se ne uči. Zahvalujući internetu danas je situacija dugačija jer se tu mogu naći mnogi izvori u svijetu koji govore o toj zvijezdi. Stoga predlažem da se učesnici u raspravi barem elementarno prethodno upoznaju što o tom simbolu misle i znaju drugi ljudi u svijetu.

U uvodu želim istaknuti da sam značenje Davidove zvijezde, bolje reći HEKSOGRAMA otkrio autonomno istraživanjem polarnosti i polarnih interakcija naročioto u biologiji. Pokazalo se da se moja zapažanja poklapaju sa značenjem tog simbola u dalekoj prošlosti. Taj simbol je pravi ARHETIP kao pramajka i praotac svih simbola. Taj simbol krasi naslovnicu knjige FILOZOFIJA ISHODIŠTA u kojoj se komplementrani inverzni tetraedralni simbol opisuje ovako:

" To je višesmisleni simbol Filozofije Ishodišta. Dvije obratne komplementarne piramide prodiru jedna u drugu stvarajući tako sintezu - polarno sjedinjeno - Biće - Totalitet. Na gornjem vrhu piramide je simbol židovske i kršćanske tradicije, a na donjem vrhu je simbol dalekoistočne duhovne tradicije. Zlatni trokut simbolizira duhovnu tradiciju piramidalnih civilizacija i kršćansku Crkvu. Dva obratna trokuta simboliziraju Davidovu zvijezdu. Trokuti obojeni s komplementarnim bojama spektra simboliziraju polarnu četveropolnost i polarizirane entitete polarnih bića. To je ujedno simbol suvremene znanosti iz područja molekularne biologije kao što je spektar boja simbol suvremene fizikalne znanosti - kvantne fizike. Same piramide simboliziraju znanstveni tetrahedron ( tetraedar ) i četveropolnu strukturu svega što jest postojanje. Središte piramide simbolizira plolarno sjedinjeno s očitovanjem Jin - Jang polariteta , tj. polariteta žensko - muško, kao i novu predstavu simbola Tao. Cjelina slike ptredstavlja simbol univerzalnog logosa polarno komplementarne četveropolnosti na kojoj se utemeljuje tekst knjige. Simbol po sebi je umjetničko djelo i po sadržaju ekvivalentno je pisanom sadržaju knjige. "

Slika o kojoj govorim i citirani tekst su autentični, no kasnije se pokazalo da je ta autentičnost toliko stara koliko je staro i čovječanstvo. To kazuje da je riječ o MATRICI koju su poznavali rani narodi kako kaže i ovaj tekst:

" The mandala of the hexagram, also known as the "Star of David" is much older than Judaism, older even than history! As an archetypal symbol for the sacred union of the opposite energies, it is the "yin-yang" of western civilization. " This hexagram was used during the ancient history as a magical sign by among others by the Greek, Romans and the Babylonians, and taken over later by among others the Jews. "

Dakle, ovaj uvod dovoljno jasno govori kako se radi o jednom naročitom simbolu koji je uvijek imamo magično, sakralno i intlektualno značenje u svim civilizacijama sve do suvremenog doba.
U kontekstu filozofije i znanosti simbol Davidove zvijezde u trodimenzionalnoj i četverodimenzionalnoj perecpciji se ponovno uzdiže na univerzalnu intelektalnu razinu , što naročito promovira Bukminster Fuller s tezom da je tetraedar elemntarni fractal svemira koji prožima cijeli svemitr gradeći tako i " makropaukovu mrežu velikogh svemira ", kako to već reče Delija.

Moje gledište za razliku od Fullerovog je u tome, što nalazim da središte težište sjedinjenih inverznih tetredara ( trokuta ) predstavlja Ishodište bilo čega u svemiru i svemira samog. Gledišta sam da dva inverzna tetredra ( trokuta ) predstavljaju sjedineno stanje bioloških bića, naročito Čovjeka kada se stvara čovjek. Takvo moje gledište poklapa se sa gledištem stanovite Margaret Starbird koja između ostalog kaže: " This symbiol represents the masculine and feminine principles in perfect union, the "sacred marriage" or "hieros gamous" of the ancient world. A regular hexagram representing a man and woman in intimate embrace. "

Prema tome rasprava o Davidovoj zvijezdi trebala bi se više voditi na razini fenomenologije, a manje na razini psihološkog, sociološkog i političkog značenja tog simbola u kontekstu židovskog naroda i njihove tradicije. Eventualna takva rasprava može se nastaviti nakon što se apsolvira fenomenologija tog simbola.tj. ISTINA toga simbola kako sugerira Delija.

S moje strane biti će to nastavak rasprave o Matrici i Istini, jer jedno i drugo se nalazi i očitava u tom uvijek aktualnom simbolu. Drugim riječima Davidova zvijezda ili HEKSOGRAM je istodobno MATRICA i ISTINA, što naravno ne dokazuj samo pauci i pčele, već i bezbroj pahuljica snijega ……. i bezbroj dnevnih sjedinjenja žena i muškaraca diljem svijeta kada se stvara novi čovjek, ili kada se uživa u sladostrašću orgazma. Bez polovine Davidove zvijezde izgleda više se ne može prodati ni automobil, a mediji naročito novine pune su ženskih sisa i guzica da bi se održao tiraž. Svi bulje samo u polovinu " davidove zvijezde " i zato nemaju pojma što ta zvijezda zapravo znači. Prilika je da se to ponovno otkrije i pokaže ljudima kao arhetip PAMETI!

Kakvo je značenje tog arehetipskog matričnog simbola za modernu filozofiju i znanost, za umnost modernog čovjeka, trebalo bi biti kljuično pitanje za raspravu.

" Equality, mutuality, community and wisdom are all summed up in this beautiful mandala whose ultimate archetypal meaning is "harmony in diversity." Its rising now to bless and enlighten us is truly a gift for all peoples! "

Za uvod čini mi se da je ovo dovoljno? Delija, nadam se da uvodu daješ prolaznu ocjenu?
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2005., 14:40   #2
geza: Za uvod čini mi se da je ovo dovoljno? Delija, nadam se da uvodu daješ prolaznu ocjenu?

delija:
U svakom slučaju DA! s time da ću samo dodati ovo: Da bi se otkrila ISTINA o Davidovoj zvijezdi treba još mnogo toga da se kaže.
No, svakako ne treba žuriti da dođemo do ISTINE koja je vezana za tu "zvijezdu".

Jedno je sigurno.
Kao što se SVI poznati nam simboli mogu tumačiti na Ovaj ili Onaj način (kao u ostalom i svaka pisana riječ - naročito ona koja je napisana u enigmatskoj formi, npr. Biblija, Kuran kao i sva proročanstva koja su napisana u enigmatskoj formi - to se i simbol Davidove zvijezde može tumačiti na ovaj ili onaj način.
No, Davidovu zvijezdu, kao HEKSAGRAM, možemo posmatrati JEDINO onako kako je to napisao geza:
Taj simbol je pravi ARHETIP kao pramajka i praotac svih simbola.
Prema tome, mi treba da dođemo da AHETIPA - i sve smo riješili.
Svakako, ja sam došao do Arhetipa Heksagrama, ali ga neću odmah obznaniti iz razloga jer se nadam da ću i ja saznati neke detalje koji će i meni biti novi, a koji su vezani za Davidovu zvijezdu.

Toliko za ovaj puta, uz primjedbu da očekujem da će se osim geze i mene u diskusiji pridružiti još neki od pametnih, kojih se na ovom forumu mogu naći.
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2005., 14:52   #3
trokut okrenut na gore (u najmanju ruku iz vremena alkemijske simbologije) oznacava element vatru i trokut okrenut na dolje element vodu.
nudi se i opcija da heksagram sa svojih 6 krakova oznacava 6 planeta, gdje je sunce u sredini kao sedma planeta. kao takvo nebi bilo zanimljivo da i na kabalistickom drvetu zivota ne postoji ista konstelacija - sunce/tifaret u sredistu i oko njega ostalih 6 planeta.
po okultnom ucenju su ta dva trokuta ujedinjeni mikro- i makrokosmos.
Penis is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2005., 15:51   #4
Simbol trokuta (pogotovo jednakostraničnog gdje je spoj dviju točaka donje stranice upravo iznad sredine te dužine) prije svega me asocira na Spinozinu sintezu iz teze i antiteze, dakle točno pola vrijednosti jedne i druge strane ali ne u istoj ravnini već je zbog uvjeta protoka vremena smještena izvan njihove dimenzije.

Druga asocijacija je vezana uz ovo što govori geza, a tiče se inverzije, dakle sinteza je ukupno potrebni zbroj 'akcija' da bi se dobio smisao postojanja u tri dimenzije (prvo nastanak jedne točke, pa odnos između dvije točke stvara treću i tu je kraj matrice stvaranja, dalje idu ponavljanja s drugim i istim točkama te nužnim konzekventnim međuodnosima i pripadajućim daljnjim posljedicama) - a inverzno preklapanje osnovne matrice je prvi preduvjet da bi se o tom smislu stekla (identificirala) svijest. Eto, tako nekako, sasvim napamet.
guest is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2005., 17:20   #5
Davidova zvijezda (David hebr. dod – čitaj napanačke), heksagram, može se tumačiti na mnogo načina, ali bih izdvojio atribut koji se tiče svih tih načina – sveukupan, tj. sveobuhvatan.

Evo jedne asocijacije – kad biste odvojili dva trokuta tako da se dotiču jedino vrhovima, dobili biste pješčani sat ili – dva vremena (tj. tri). Kad se ta dva vremena presjeku kao kod heksagrama, dobijete presjek vremena kao ukupno jedno vrijeme – vječno sada.

Slijedeće tumačenje – šest krakova zvijezde predstavljaju ukupnost svijeta u svojih šest dimenzija – tri prostorne dimenzije i tri vremenske dimenzije. Četvrta dimenzija su tri prostorne dimenzije u vremenu, peta je dimenzija vječnog ponavljanja četiri dimenzije, šesta izlazak iz dimenzije vječnog ponavljanja.

Zatim, sveukupost čovjeka, gdje trokut s vrhom prema gore sombolizira muški princip, vrh prema dolje ženski, a ukriženi predstavljaju jedinstvo života.

Pozdrav zakuhalim misliocima vreloga ljeta!
planinar is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2005., 20:00   #6
A ponekad je Banana samo banana...

Čak i po Freud-u...V.
Vještac is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2005., 01:37   #7
Da vas nešto priupitam - kako bih vas uputio i na jedno drugo razmišljanje.

Naime, možete li prihvatiti informaciju da svaki dan gledate na presjek kozmosa?
Šta više, pogled vam se često zadržava i na heksagramu.

Ili da su Sumerani 3000 godina prije nego je David rođen znali za Davidovu zvijezdu (u obliku heksagrama)?

Ili da su narodi Tongva, daleko prije dolaska Španjolaca na tlo Amerike, opisivali Davidovu zvijezdu, odnosno heksagram.

Ili da su stanovnici Indije crtali boga Višnu u plamenu (Big Bang) koji plamen okružuju 32 crtice (koje simboliziraju glavnu energetsku mrežu (strunu) u našem Sunčevom sistemu) - da bi u sve to ucrtali heksagram.

Ili, ili, ili.......

I priđemo li ovako studiji heksagrama ne možemo a da ne prihvatimo Teoriju MATRICE...


(...osim ako se ne držimo za Bananu koja to nije - kao neki pametni koji to nisu ).


(92)
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2005., 11:26   #8
Drago mi je da vidim " stare prijatelje " guesta i Planinara, no nadam se da ovdje neće izostati na " kraju " kao što se to izgleda događa na topicima o Matrici i Istini. Prije nego nastavim na temu " zvijezde " želio bi sve podsjetiti da je topik o Istini imao do sada 4.717 posjetitelja, vjerojatno i čitatelja, a topik o Matrici 3.049 što je u oba slučaja respektabilno. ( Nisu li to možda i rekordi? ) S moje točke gledišta svi " glavni " učesnici u raspravi imaju i neku ODGOVORNOST prema tim posjetiteljima, jer zasigurno nije " slučajno " što ih je toliko. U najmanju ruku te topike bi trebalo dovršiti - završiti s nekakvim zaključkom da čitatelji imali cijelinu - smiso svega.
Nadam se da se to neće dogoditi s ovim topikom i zato ustrajmo, dođimo do tog izvornog arehtipa - MATRICE NAD MATRICAMA na način kako to predlaže Delija, postupno, sigurno, vjerodostojno uz naše aktivno učešće koristeći suvremene alate istraživanja i mišljenja. U tom kontekstu evo mog slijedećeg informacijskog doprinosa:

2.
Prije nego se pređe na fenmenološku analizu Davidove zvijezde treba reći
slijedeće: Izgleda da je pradomovina ovog simbola Tibetanski Tantrički Budizam
( TTB ). Tu taj simbol simbolizira KOPULACIJU ženskog i muškog, tj. sjedinjeno stanje žene i muškarca. Označava STVARANJE i time ima generiko značenje koje se proteže sve do velikog svemira. U hinduističkoj religiji negdje u 17. stoljeću kada se ovaj simbol javlja i u židovstvu kao amblem naroda predstavlja BOŽANSKI SIMBOL. U središte simbola hinduisti stavljaju Boga Višnu. Na takvoj tradiciji u suvremene slike tog simbola ucrtavaju se žensko u muško u ljubavnom ekstatičnom stanju, ili se u jedan trokut trokustasto u ravnotežnom i nirvaničnom stanju ucrtava žensko, a u drugi muško.
Dakle viimo da u dalekoistočnoj tradiciji zvijezda simbolizira:
Kopulaciju - stvaranje
Stvaratelja Boga - Višnu
Ljubav
Hramonično stanje ženskog i muškog u inverznim trokutima zvijezde.

U židovskoj tradiciji taj smbol je ucrtavan ili je graviran u ratni štit Kralja Davida kao simbol snage, otpora i aposlutne moći koji uvijek pobjeđuje neprijatelje. Po tome je ovaj symbol dobio i naziv " DAVIDOVA ZVIJEZDA ". U ovom židovskom kontekstu treba reći da je taj geometrijski lik vrlo raširen u ornamentici arapskog svijeta naročito građevinama kave se i danas mogu vidjeti u Al Ambri u Španjolskoj.

Kasnije, tek u 17. stoljeću taj simbol postaje OZNKA ŽIDOVA kao oznaka razdvajanja od drugi ljudi naročito kršćana. To se događa u Nizozemskoj, Francuskoj i Češkoj gdje prvi puita postaje amblem na zastavi Židovske zajednice ili Općine u Pragu.

Za vrijeme nacizma, kao što je poznato, to postaje žuta oznaka za židove kao oznaka NEGATIVNOG što treba istrijebiti - uništiti, nastaje HOLKAUST.

I konačno u plavoj POZITIVNOJ boji taj simbol postaje simbol Izraelske držve, tj. Izraelske zastave.

Ovdje vidimo da taj simbol za razliku od dalekoistočne tradicije simbolizira s jedne strane moralnu i fizičku snagu i moć ( Kralj David ) i s druge strane dobiva sociološko znaćenje separacije, zatim destrukcije i uništenja, te ponovno dobiva javno pozitivno društveno značenje kakvo ima i danas u Izraelu.

Ako se ove značajke dodaju značajkama s dalekog Istoka onda imamo ove atribucije:

Kopulaciju - stvaranje
Stvaratelja Boga - Višnu
Ljubav
Hramonično stanje ženskog i muškog u inverznim trokutima zvijezde.
Separaciju kao " božanski narod "
Oznaku negative -žuta boja
Oznaku pozitiva - plava boja
I konačno postaje SIMBOL Izraelske države, naroda, Čovjeka.

Sve ove atribucije ukazuju da je tijekom povijesti ovo simbol naročitog značenja. Neki istraživači, a i ja među njima, smatraju da je korijen te zvijezde u Taoističkoj Kini gdje HEKSOGRAM ima odlučujuću ulogu o interprataici univerzalnog simbola Tao, poznato kao Jin - Jang simbol.

S ovim prethodnim napomenama moguće je otvoriti reviziju tog simbola sa stajališta suvremenih spoznaja i mogućnosti, što bi trebao biti i moj glavni doprinos, naravno uz ostale, u razotkrivanju i interpretaciji suvremenog značenja tog arehetipskog simbola u kontektu njegova fenomenološkog značenja za sadšnju i buduću umnost Čovjeka. Naravno stalno bi trebali imati na umu da se vračamo PRA - ARHETIPU i PRA - ISTINI kako to korektno označi Delija.
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2005., 14:28   #9
Re: Davidova Zvijezda

Kochova krivulja-nalik davidovoj zvijezdi?

je li to početak fraktala?Kaosa?
__________________
:0)
lotte is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2005., 20:29   #10
Kochova krivulja-nalik davidovoj zvijezdi?
je li to početak fraktala?Kaosa?

delija:
http://www.math.hr/~mathe/galerija/ - vidi Kochova krivulja i pahuljica

Prema mojoj interpretaciji Postanka (koja se ne odnosi samo na na Davidovu zvijezdu) SVE što je po stvaranju kozmosa dobilo ili dobija svoj Vidljiv ili (za ljude) Nevidljiv zaokruženi, zaključni oblik - dobilo je ili dobija (oblik) po fraktalima koji su stvarani u Beskonačnoj prirodi, dok je vladao kaos - a to znači u vrijeme kad još nije postojao kozmos.
I opet po mojoj interpretaciji, kozmos ne poznaje kaos jer se u njemu Sve, čak naizgled i kaotično, odvija po savršenom redu.

Iako, fraktali su još aktualni i u kozmosu - ali samo u primjerima pokreta ne-koherentnih materijalnih vrijednosti, kao na primjer u pokretu oblaka, dima idr.

Svakako, i ovo nas navodi da shvatimo da se nalazimo unutar Matrice.
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 13:06   #11
geza,
Čestitam na informacijama o Davidovoj zvijezdi.
Moram priznati da su neke i za mene nove.


Kako mislim da bi bilo potrebno iznijeti šire objašnjenje u vezi moje izjave: ...Naime, možete li prihvatiti informaciju da svaki dan gledate na presjek kozmosa?
Šta više, pogled vam se često zadržava i na heksagramu...
to evo nastavka.

Ako se niste dobro zagledali u sliku 3 na stranici:
http://www.e-c-n.com/HR/kosmos_zatvoreni_sistem.htm
to vam preporučujem da to sada uradite.

Kao što vidite, usred slike 3 se nalazi crtež simbola Davidove zvijezde.
Svakako možete primjetiti da linije koje tangiraju kružnicu u centru slike tvore odvojena područja koja su označena: (gore desno) -/+, zatim u gore desnom trokutu +, pa +/-... i tako sve do područja u gornjem trokutu koji je označen sa -.
Sada, umjesto oznake -/+ upišite 1, umjesto + upišite 2; umjesto +/- upišite 3... i tako sve do 12-te oznake - gdje upišite brojku 12.
I sad pogledajte na brojčanik (zifferblat) na satu koji se nalazi na vašoj ruci, ili na stolni ili zidni sat.

Svakako, "znanstvenici" će uskliknuti: Ma ovo je delijina manipulacija!
To se je SLUČAJNO "poklopilo"!

Da, tih SLUČAJNO je toliko da bi mi trebalo 6+1 godina da ih svaki dan iznosim na forumu.

No i to bi možda bilo premalo - što znači da bi mi trebalo 10 (slovima: DESET) godina - upravo za onoliki broj koji nam nudi spoznaju da je Kozmos IZGRAĐEN u 10 (slovima: DESET) nivoa.

(Izvini me moj Mojsije što sam sad odao tvoju tajnu koja je vezana za DESET Zapovijesti).


(192)

P.s.
Interesantno! upravo sam primjetio da je do sad bilo iznešeno 10 (slovima DESET) odgovora.
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 14:14   #12
Lotte kaže: Kochova krivulja-nalik davidovoj zvijezdi?

je li to početak fraktala?Kaosa?

geza: Strpi se malo, još smo daleko od kaosa? Prvo treba upoznati pojam polarnog , a ne samo geometrijskog fraktala? Inaće Kocvhova krivulja nema nikakve veze s Davidovom zvijezdom, napropsto zato što je jednodimenzionalna i linerana. Ta krivulja eventualno može biti samo besmisleni fragment Davidove zvijezde.
Pahuljica snijega je već nešta drugo!
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 14:44   #13
Delija, pogledao sam cijeli tekst, slike, a naročito sliku 3. U svakom slučaju ta slika je zanimljiva, no smatram da smo još daleko od toga da bi u cjkelosti razumijeli što " ZVIJEZDA " zapravo znači pa sugeriram tekst koji slijedi . To naravno ne znači da tvoja teorija Kozmosa nema značenje. Naprotiv, ako zvijezda elementrani frakatal, odnosno ako se utemeljuje na elemntranom fraktalu - plošno trokuta i volumenski tetredra onda nema nikakve sumnje da se " zvijezda " itekako tiće i makrofenomena u svemira i samog svemira.
Koliko je to " ufrakana " tema pokazuje i reakcija Lotta koji umjesto fraktala u zvijezdi putem Kochove krivulje vidi kaos? Tu je vrlo zanimljiovo da ljudi više vole govoriti o kaosu - neredu, nego o fraktalima i redu. Čini mi se da je tvoja studija usmjerna prema redu, a ne neredu. Već ta okolnost u načelu, u pristupu daje joj visoki stupanj moralnog i intelektualnog.

3.

U postu 2. je sažeta informacija o onome što je zvijezda značila u prošlosti. Vjerojatno to nije sve. Stoga ako netko ima dodatnu informaciju neka ju napiše kako bi bili maksimalno informirani o značenju Davidove zvijezde u umnom, duhovnom i praktičkom značenju u prošlosti.

Moj prijedlog je da se to učini i sa vremenom SADAŠNJOSTI kako bi vidjeli status i značenje " zvijezde " u suvremenoj znanosti, filozofiji, religiji i umjetnosti. Tu je također obilje informacija na internetu pa ako netko naleti na PRIMJENU DANAS , bilo bi korisno da se to napiše. Naravno i ja ću dati svoj doprinos tome. No prije nego se upustim u iznošenje onoga s čim raspolažem smatram da je nephodna suglasnost u tome što lik zvijezde znači u prostorno - geometrijskom simislu? Recimo, vrlo je zanimljivo pitanje : Da li je to kompaktan, stalan i autonioman gemetrijski lik, ili tek nastaje sjedinjenjem dva inverzna trokuta? Nadalje, zanimljivo je pitanje što liki zvijezde predstavlja u geometrijskom smislu u interperetaciji ranih naroda? Da li je to samo obris lika, ili je to ploha ? U ranim interpretacijama izgleda da se lik nigdje ne pokazuje trodimenzionalno? Za vjerovati je da je trokut dugo vremena bio glavi geomtrisjki lik ( Pitagora ), dok su prostorni trodimenzionalni likovi pojavili vjerovatno mnogo kasnije.

1. To je i vjerojatni razlog da se u tradicionalnim ranim slikama zvijezda uvijek pokazuje kao dvodimenzionalna PLOHA - poput Davidovog štita. U to dvodimenziopnalno plošno doba izvijezda je uvijek popunjenja nekakvim sadržajem, ponajviše likom žene i muškarca, zatim tu je lik čovjeka - Boga ( hindusistička tradicija ), ili je tu upisano IME BOGA ( Židovska kabalistička tradicija ), ili se zvijezda crta tako da se nalazi unatar vatrenog kruga koji simbolizira Sunce.

2. Već je bilo govora da tisućama godina živimo u dvodimenzinalnom svijetu. Tek od nedavno, zadnjih 200 godina i manje počeli smo živjeti i u trodimenzioalnom svijetu poput ptica i riba. U četverodimenzionalni svijet tek ulazimo. To snažno upučuje na činjenicu da su sve tradicionalne prestave zvijezde plošne dvodimenzionalne s percepcijom iz VANA, što znači, da je unutrašnji sadržaj ostao nepoznat i zato MISTIČAN.

3. Kada pogledamo svijet oko sebe na makrorazini malo nalazimo likova trokuta, tetredara, a Davidovu zvijezdu čini mi se nigdje. To bi trebalo biti zanimljivo zapažanje zato što se trokuti, tetraedri i " zvijezde " nalaze tek na mikrorazinama svijeta što rani narodi prema svemu sudeći nisu poznavali. No na neki drugi način su znali da lik zvijezde sdraži stanovitu mističnost?

4. Svi se sječamo kada su nas profesori iz geometrije učili crtati trokut. Tada kao i sada trokut crtamo tako da je baza dole a vrh gore, kao što je projekcija nekog vulkana ili piramide. Nikada se na pitamo zašto je baza dole, a vrh gore, ili što je zapravo ispravan lik trokuta? Ne pada nam na pamet da bi trokut crtali obratno, t.j. da je vrh dole, a baza gore? No ako pogledamo naše okruženje, našu stvarnost, onda nalazimo da je sve obratno, tj. vrh trokluta je uvijek POČETAK - dole, dok je baza aktualno stanje, kao što je recimo to kod populacijskog trokuta ili kod geometrijske progresije, ili kao što je to kod umnažanja naših stanica - uvijek gore?? Time vidimo da nije baš tako jednostavno odrediti što je pravi perceptivni lik trokuta, a time i Davidove zvijezde: da li baza gore, a vrh dole, ili obratno, vrh gore a baza dole, ili je istodobno jedno i drugo?

Za početak rasprave čini mi se da je jako važno postiči koncenzus oko percepcije " zvijezde " u formalno prostorno - geomtrijskom smislu, a poglavito je važan koncenzus oko pitanja: Da li taj lik nastaje procesom, ili je stanovita konstanta matrica u koju su dva trokuta vječno sjedinjeni?
Kako zvijezdu treba misliti- dvodimenzionalno, ili trodimenzuionalno, ili možda čeverodimenzionalno?
Moje je mišljenje da se radi o PUNIM, a ne praznim trokutima i smatram da je lik Davidove zvijezde istodobno stalna konstanta kao nerzdvojni lik uvezanih trokuta, kako se lik Davidove zvijezde obično i pokazuje, ali se pojavljuje i PROCESOM sjedinjenja dvaju autonomnih inverznih trokuta, što se tek može vidjeti na trodimenzionalnoj razini, tj. na razini sjedinjenih tetredara, uz spoznaju da je svaki lik tetredara u sebi dvojan.
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 14:48   #14
Penis kaže: trokut okrenut na gore (u najmanju ruku iz vremena alkemijske simbologije) oznacava element vatru i trokut okrenut na dolje element vodu.
nudi se i opcija da heksagram sa svojih 6 krakova oznacava 6 planeta, gdje je sunce u sredini kao sedma planeta. kao takvo nebi bilo zanimljivo da i na kabalistickom drvetu zivota ne postoji ista konstelacija - sunce/tifaret u sredistu i oko njega ostalih 6 planeta.
po okultnom ucenju su ta dva trokuta ujedinjeni mikro- i makrokosmos.

geza: Točno je postoji i takvo shvaćanje, no ona koja sam naveo i koja tek trebaju slijediti iz sadašnjosti smatram da su daleko bolja i točnija.
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 15:00   #15
guest kaže: Simbol trokuta (pogotovo jednakostraničnog gdje je spoj dviju točaka donje stranice upravo iznad sredine te dužine) prije svega me asocira na Spinozinu sintezu iz teze i antiteze, dakle točno pola vrijednosti jedne i druge strane ali ne u istoj ravnini već je zbog uvjeta protoka vremena smještena izvan njihove dimenzije.

geza: O.K. samo prije toga moramo znati od kuda trokut i što je trokut? Obris ili dvodimenzinalna ploha? Bit će da je ovo drugo, a to znači da ga određuje treča točka u plošnom prostoru, a svaki plošni pfostor je " KOŽA " prostora bez da govori o sadržaju! ( Površinska slika iz VANA. ) Da bi stigli do sadržaja u " igru " moramo uvesti i ČETVRTU TOČKU da bi dobili prostorni lik - TETRAEDAR koji implicira 4 trokuta kao " kožu " tetredra. Što se nalazi unutar tetredra je PITANJE? Tek kada se spozna što se nalazi UNUTAR onda se tek dolazi do tvog zapažanja ( ili Spinozinog ) da se javljaju DVIJE ISTE ALI INVERZNE polovine u TETRAEDRU, što je na trokutu teško vidljivo. No čini mi se da je to ipak nešto drugo od Spinozine sinteze? No možda i nije? Ja ne znam što je Spinozna mislio pod pojmom " sinteza " , kao što ne znam što je pod pojmom SINTEZA mislio Hegel? Ono što znam sve mi se čini POGREŠNO. !
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2005., 15:10   #16
Planinar kaže: Pozdrav zakuhalim misliocima vreloga ljeta!

geza: Jučer sam nakon dva sata " prčakanja " oko vanbrodskog motora jedva dopuzao do boce hladnog piva. Uskuhala " zvizda " ona gore, a izgkleda i ova " dole ". Da sve je zanimljivo što si napisao, no sugeriram pogledaj malo što " kuhaju " razni mislioci društvenih znanosti, kemičari, fizičari, slikari, teolozi i kojekakvi drugi " mislioci vrelog ljeta " koji čekau pred TUNELOM? Jezde prema MORU, a ono je čini se SREDNJEG RODA. Nit je žensko, nit je muško, mora da je blisko Davidovoj zvijezdi, ali tek kao PAHULJICA SNIJEGA.
Što kažeš na ovu vruče - hladnu parabolu?
__________________
geza
geza is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2005., 12:39   #17
geza: Delija, pogledao sam cijeli tekst, slike, a naročito sliku 3. U svakom slučaju ta slika je zanimljiva, no smatram da smo još daleko od toga da bi u cjkelosti razumijeli što " ZVIJEZDA " zapravo znači


Slažem se da ovaj "insert" iz Postanka nije potpuno razumljiv - no sačekat ću još malo da, ovdje na ovom forumu, iznesem informaciju o STVARNOM Postanku - kad je Davidova zvijezda stvarana.

U međuvremenu, dok "čekate Objavu" svratite na Ostale umjetnosti / Art recycling / gdje možete upoznati deliju; i još jedno od njegovog stvaralaštva.
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2005., 13:00   #18
...a što kaže brat Vasa

Quote:
Aurora Aurea kaže:
Kada preklopimo dva jednakostranična trougla (&#916), dobijamo Hrist-Davidovu Zvezdu. U Alhemiji to je simbol Elementa Vatre i Vode. No u ezoterično hrišćanstvu to je simbol svetog Dvojstva, Otac-Majka Principa, Svete Ljubavi i Mudrosti, iz kojih ishode sedam Svetih Zraka. Upravo šest kraka i sedmi centar u Hrist-Davidovoj Zvezdi, Svetoj Konjukciji, simbolišu tih sedam svetih snaga, koje korenspodiraju sa sedam klasičnih planeta i sedam alhemijskih metala, i naravno sa sedam Sfera večnog Neba. Iz Hrist Davidove-Zvezde vidimo da tri zraka čine Očinsku, Mušku Snagu, tri Majčinsku, Žensku snagu, a središte čini četvrtu, Hristovu Snagu, Snagu Sina, koji je i Kći Božija. Hrist je središnji krak Božije Menore, svetiljke. Ta četvrta, središnja, ugaona Snaga, pojedinačno gledano je i najača Snaga. Odgovara metalu zlato i 'planeti' Suncu, a sedmičnom danu nedelji, Gospodnjem danu, danu okupljanja. Iz ovoga se lakše može razumeti zašto Hrist kaže da je u Ocu: Njegova Snaga, Njegov Duh, Ognjeni Logos, prisutan je i teče u sveprisutnoj Otac-Majka Snazi. Kako je svaka Snaga, svaki zrak večne Svetlosti, sadržan u svakom drugom Zraku, to imamo 49 Sub-Zraka. Tako i Hrist u Svojoj snazi ima šest, odnosno sedam Sub-Snaga. Zato ga i Jovan u 'Apokalipsi' vidi kao Jagnje sa »sedam rogova i sedam očiju, a to su sedam Božijih duhova poslanih po svoj zemlji.« (5:6).

Lako možemo zaključiti da sedam boja sedam svetih Zraka (koji ishode iz zlatno-srebrnog Sjaja Dvojedinstva) imaju dugine pastelne boje: crvenu, narandžastu, žutu, smaragdno zelenu, nebesko plavu, modru i ljubičastu boju.

Svaka od sedam Snaga korespondira sa jednim od sedam centara svesti, točka svesti, koji se u jogi zovu čakre. Središnja četvrta čakra korenspodira sa Hristovom, Ugaonom Snagom. Zato i putnici na unutarnjem putu Hrista najlakše mogu doživeti u četvrtoj čakri, smeštenoj u grudima, uz srce i kičmu.

Stari posvećenici su se često molili Hristu Bogu polažući dlan desne ruke na grudi, a levi dlan preko desnu nadlanicu. Tako na primer episkop Eusebije Cezarejski u 'Istoriji Crkve' ukazuje za fenikijske mučenike: »Prizor stradanja ostavio je traga na mnogim ljudima koji su gledali mučenje jer ispred sebe su videli mladiće od nekih dvadeset godina, koji su sa krstoobrazno položenim rukama na grudima, prouznosili molitve,... » (8, 6) – Tzv. isihastičke molitve kod monaha takođe imaju naglasak koncetrisanja na grudi, srce i četvrti centar svesti, dakle na Hristovu Snagu, središnju Snagu.

***
link
__________________
nitko i ništa is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2005., 13:13   #19
Kada preklopimo dva jednakostranična trougla (Δ), dobijamo Hrist-Davidovu Zvezdu.

delija:
Kako je Davidova zvijezda stvarana najmanje nekoliko bilijardi godina prije rođenja Krista - čisto sumnjam da je ona Kristova.

Jest, možemo je prihvatiti kao kristovu zvijezdu - ali ona je bila i Adamova i Evina (da ne kažem i od Euenora i Leukipe, koji su isto postali od zemlje - no u Atlantidi), pa je ona bila i Lao Tse-ova..., pa Mojsijeva i Davidova... i moja i tvoja... i SVEGA onog koje POSTOJI.
delija is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2005., 13:29   #20
...odgovor deliji

Pitao sam brata Vasu na linku kojega sam gore dao, pa pričekaj odgovor.
__________________
nitko i ništa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:12.