metar mjerna jedinica, potpuno različita od istoimene jedinice iz si-sistema. metar drva ja kubni metar drva ili skraćeno kubik. metar brašna je 100kg brašna.
- metar je 100 kg...
Pitaj radije ljude koji kupuju/kupovali su na Stanovanju/Sam svoj majstor ili Baš razno jer ovdje su uglavnom teoretičari kojima se to sve kosi sa spomentom dimenzionalnošću; SI, CGS, MTS, imperijalnim, astronomskim i ostalim prihvaćenim jedinicama; a neki će preporučiti da se sve preračuna u molove drva, Planckove jedinice itd.
gamma kaže: Pitaj radije ljude koji kupuju/kupovali su na Stanovanju/Sam svoj majstor ili Baš razno jer ovdje su uglavnom teoretičari kojima se to sve kosi sa spomentom dimenzionalnošću.
E moji teoretičari!
Quote:
sql kaže: To bi trebalo biti isto, samo je 1m drva skračeno od 1 m ^3 drva.
razlika je samo u pakiranju
1m drva su cjepanice, dakle nije homogeno pakiranje, već su onako s prostorom između
kubik drva možeš kupit u balvanima, jer se izračuna opseg i duljina i imas kubik -> homogeno pakiranje
kupis kubik balvana i nemas gubitak
u metru složenih cjepanica je cca 30% gubitka pa bi ti u tom slučaju i cjena trebala biti 30% manja
rosenkranz kaže: razlika je samo u pakiranju
1m drva su cjepanice, dakle nije homogeno pakiranje, već su onako s prostorom između
kubik drva možeš kupit u balvanima, jer se izračuna opseg i duljina i imas kubik -> homogeno pakiranje
u metru složenih cjepanica je cca 30% gubitka pa bi ti u tom slučaju i cjena trebala biti 30% manja
Kolko mi je poznato, a evo nedavno sam sudjelovo kod bake u piljenju 7 metara drva vrijedi da se pod metrom misli na kubicni metar.
Obicno se deblo i dovoljno velike grane pile na komade duzine 1m. Potom se naslazu tako da dobiju 1 m visine. Sada se mjeri duzina.
Ako je 4 metra tada su to 4 metra drva.
To sto u tih 4 metra ima zraka skoro koliko i drveta druga je prica ...
Dalibor - od 1983. kaže: Kupujemo drva i ne znamo razliku između 1m drva i 1m na 3. (kubik).
Možemo kupiti 1m i i kubni metar, koja je razlika u mjeri?
Ovak, kubik parketa i kubik ogrijevnog drva nije isto. Odnosno, u gabaritima jest, ali u metru drva ima manje drva nego u kubiku parketa. Ne znam sad točno koliko, ali je specificirano kad se ogrjevna drva slažu koliko moraju biti debela.
__________________ fitta vad gott minä rakastan sinua kulta
A da razveselim ove znanstvene puritance koji bi drva mjerili u "Planckovim jedinicama" nije ni metar svuda metar. Ako na Krku narucis 1m drva, dobiti ces 1/4 pravog m3, odnosno 4 bodulska metra su jedan pravi m3. Pa ti sad budi pametan...
rosenkranz kaže: kubik drva možeš kupit u balvanima, jer se izračuna opseg i duljina i imas kubik -> homogeno pakiranje
Daj ne sali se. Da sam ja mom nabavljacu rekao da mi racuna volumen isporucenih balvana ganjao bi me sa puskom po dvoristu
ehej!
eo sumarskog odgovora...metar drva se misli na prostorni metar, a kubik je metar na trecu. prostorni metar ima supljine u slozaju, dakle ne odgovara masi punog drveta....mislim (sto je rijetkost zadnjih dana) da je pretvorbeni faktor 0,7, tj, 1pm =0,7m3.
zivjeli
1 metar drva je isto sto i jedan kubni metar drva,I nema veze sa slaganjem drva,Normalno je da ako kupujes drva od nekoga ko ih sjece motorkom i od oka izracuna da neces dobit metar nego malo manje ili malo vishe.A ako zatrazis da ti prodavach presuje drvo onda ces dobit metar drva al ces ga platit ko 3 metra drvosjecinih drva
gamma kaže: Pitaj radije ljude koji kupuju/kupovali su na Stanovanju/Sam svoj majstor ili Baš razno jer ovdje su uglavnom teoretičari kojima se to sve kosi sa spomentom dimenzionalnošću; SI, CGS, MTS, imperijalnim, astronomskim i ostalim prihvaćenim jedinicama; a neki će preporučiti da se sve preračuna u molove drva, Planckove jedinice itd.
trebalo bi se racunat u Joulima