Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.05.2003., 14:02   #1
heureka
Registrirani korisnik
 
heureka Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: sarajevo, kristalna sjecanja....
Postova: 738
Karfiol

menije karfiol odlican primjer namirnice koja se moze napraviti tako da bude super ukusna i koja se moze taaaako kuhanjem pokvariti da to nije normalno..
(vecina drugih namirnica se moze poslije kvara popraviti.. ali ne i karfiol)..

evo jedan recept od karfiola koji se meni jako svida..

karfiol se skuha u slanoj vodi.. razdvoji na cvjetice i ppzi na mrvici ulja.. onda se doda domaci kajmak (ili kako ja u zadnje vrijeme pravim: vrhnja za kuhanje) tako da se karfiol skroz prekrije.. to se posoli, i doda muskatni orascic i pusti da kuha 7-8 minuta... da kafriol upije vrhnje...

kad je govoto ovo vise lici na umak nego na karfiol pa se takav umak odlicno slaze sa na rostilju pecenom teletinom...


prijatno!
heureka is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 14:09   #2
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,469
ja volim kaul na sve nacine, leso, zapecen, pohan...
evo dva recepta

pohani kaul:

napola se skuhaju "cvjetici" kaula u slanoj vodi. procide se. zavaljaju se u brasno, jaje pa prezlu ilitia mrvice. zagrije se ulje i poha se kaul. ovo obozavam jest!!!!!


zapeceni kaul:

kaul otkidamo na vece djelove, kuvamo u slanoj vodi do pola. stavimo ga u skrovadu, i polijemo besamelom i gaudom. pece se pola ure u pecici.

besamel uvik radim pola na maslu pola na ulju i obavezno dodan muskatnog orascica.
prijatno!
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 14:11   #3
Tija
.
 
Tija Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 8,990
njaso, jes' probala kaul kuhat na pari?
Potpuno različit okus, super je.
Tija is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 14:19   #4
Marija_1963
ex gusjenica
 
Marija_1963 Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: istočno od Zagreba
Postova: 387
Thumbs up Mljac, karfiol

Krem juha:
Skuhaj cvjetiće karfiola u posoljenoj vodi, izmiksaj u blenderu. Na ulju poprži malo brašna, dodaj izmiksani karfiol, podlij temeljcem ili vodom, posoli po ukusu, dodaj kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, a tko želi malo nakiselo, moze i mrvicu limun soka.

Salata od karfiola:
Skuhaj glavicu karfiola u posoljenoj vodi. Složi skuhane cvjetiće u posudu i prelij dresingom:
2 dcl majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice mlijeka
malo senfa
po potrebi malo limun soka.
Odozgor pospi sitno naribanom mrkvom.

Zepečena u rerni:
Skuhaj, baci na preprženi prezl, prelij vrhnjem i gurni u rernu da se malo zapeče.
Marija_1963 is offline  
Odgovori s citatom
Advertisement
 
Advertisement
Advertisement Sponsored links

Old 09.05.2003., 14:29   #5
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,469
Quote:
Tija kaže:
njaso, jes' probala kaul kuhat na pari?
Potpuno različit okus, super je.
mislis na leso? doma imamo neke super tece, tako da kaul kuvamo u dec vode... kako se to kuva na pari?
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 14:33   #6
smotana2001
Registrirani korisnik
 
smotana2001 Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: uhh...tesko pitanje
Postova: 1,106
Pošalji poruku preko ICQ korisniku smotana2001 Pošalji poruku preko Yahoo korisniku smotana2001
Kad poham karfiol nikad ga prije ne skuham, radila i to ali mi se ovako puno više sviđa a i ukusniji mi je

Karfiol mi je jedna od najboljih i najukusnijih namirnica i slično se odnosim prema njemu kao i prema gljivama ...iliti trpam ga u sve i svašta
smotana2001 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 14:39   #7
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
Karfiol a la artichkoke

Nasjeckati dosta pershina i cheshnjaka, dodati mrvice, parmezan, maslinovo ulje, sol papar.

Karfiol odvojiti na cvjetice (vece), mladi krumpir samo oprati i malo postrugati, vece prepoloviti.

U pleh gusto naslagati karfiol i krompir, naizmjenichno u jednom sloju, izmedju natisnuti pripremljenu smjesu, dio smjese posuti po vrhu, uliti pola chashe posoljene vode i maslinovog, peci pola sata pokriveno folijom, dovrshiti.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 15:16   #8
sailor
sailor
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: sisajd
Postova: 1,918
Quote:
magic kaže:
Karfiol a la artichkoke

Nasjeckati dosta pershina i cheshnjaka, dodati mrvice, parmezan, maslinovo ulje, sol papar.

Karfiol odvojiti na cvjetice (vece), mladi krumpir samo oprati i malo postrugati, vece prepoloviti.

U pleh gusto naslagati karfiol i krompir, naizmjenichno u jednom sloju, izmedju natisnuti pripremljenu smjesu, dio smjese posuti po vrhu, uliti pola chashe posoljene vode i maslinovog, peci pola sata pokriveno folijom, dovrshiti.
Falin te Bože, napokon jedan koristan post
A ne ono jebivjetar, 8 u kilu, crveno, sijedo, brijat minđu, farbat minđu, šišat minđu...
__________________
Since 1999
sailor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 15:22   #9
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
Hocesh reci da mi je mjesto u kuhinji
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 15:24   #10
sailor
sailor
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: sisajd
Postova: 1,918
Vidi, mađik je još tu

Aj' bogati doma, shuma te očekuje Kia shuma
__________________
Since 1999
sailor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 20:10   #11
Tija
.
 
Tija Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 8,990
Quote:
njasa kaže:
... kako se to kuva na pari?
U teću se stavi voda a na teću ide ona teća s rupicama, neš kao cjedilo i poklopac. Kaul ne dodiruje vodu kuiš?
Tija is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 20:19   #12
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
Svako je povrce ukusnije kuhano na taj nachin.


Ni soli ne triba
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 20:25   #13
question mark
Who, me???
 
question mark Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: nobody's supposed to be here
Postova: 174
Ja volim skuhati karfiol u slanoj vodi, ohladiti i napraviti salatu: vinsko sirce, ulje, biber i dosta bijelog luka i persuna. Simple but yummy!
__________________
why me???
question mark is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2003., 22:20   #14
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
ja najscese paniram karfiol ( jedemo skupa s domacim tartar umakom ).

Brzo je gotovo, a lagano, obicno pojedemo po citavu zdjelu toga
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2003., 11:59   #15
verica
vof
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 4,615
Cvjetača nije baš moje omiljeno povrće, ali mi se ovaj recept od magic čini super i baš ću ga probati.

Evo jednog jela od cvjetače koje sam prije često pripremala "za goste" i svima se uvijek jako sviđalo.

CVJETAČA FANTAZIJA

1 cvjetača oko 1 kg, očistiti oprati u skuhati u slanoj vodi kojoj se doda malo limunovog soka. Kuha se cijela glavica.

20 dkg svježeg sira se propasira, i glatko izmiješa sa 1/8 l mlijeka i 2 žutanjka. Doda se 5 dag maslaca koji se prije toga ugrije do smeđe boje, sol, papar i nasjeckana po jedna vezica vlasca i kopra i sve dobro izmiješati. Čvrsto se istuče oko 1,5 dl slatkog vrhnja i doda u smjesu od sira.

Cvjetaču - cijelu glavicu - staviti u plitku zdjelu i preliti umakom.

Meni je ovo uvijek bilo fino i efektno predjelo.
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2003., 12:10   #16
zucchera
shugar
 
zucchera Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: MalmÖ
Postova: 453
Uff, ne podnosim kaule nikako, to meni smrdiii
__________________
I hate quotations. Tell me what you know.
zucchera is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2003., 14:41   #17
bigblue2010
taking it easy
 
bigblue2010 Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 1,673
Vidim nitko ne spominje klasicni nacin (bar u ZG) pripreme cvjetace, odnosno karfiola

cijela glavica se skuha u vodi u koju je dodana salica mlijeka i mala zlicica secera.
Skuhana glavica se prelije preprzenim mrvicama, jede se s jogurtom ili kiselim vrhnjem.
bigblue2010 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2003., 21:58   #18
heureka
Registrirani korisnik
 
heureka Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: sarajevo, kristalna sjecanja....
Postova: 738
Quote:
bigblue2010 kaže:
Vidim nitko ne spominje klasicni nacin (bar u ZG) pripreme cvjetace, odnosno karfiola

cijela glavica se skuha u vodi u koju je dodana salica mlijeka i mala zlicica secera.
Skuhana glavica se prelije preprzenim mrvicama, jede se s jogurtom ili kiselim vrhnjem.
bez soli?
heureka is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2003., 21:49   #19
bloody sailor moon
- - - - -
 
bloody sailor moon Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: - / -
Postova: 1,152
Pošalji poruku preko ICQ korisniku bloody sailor moon
Quote:
Tija kaže:
njaso, jes' probala kaul kuhat na pari?

e, to ja uvijek radim... i onda ih u mrvice stavim...... ajmeee.... njam!!!
__________________
i rece maja: "jebat ces i tocka" i tako bi
bloody sailor moon is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2003., 22:46   #20
Tinchi
. .. . ..... .. .
 
Tinchi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: putem..
Postova: 7,829
Jeste probali kuhani karfiol odvojit na puno manje cvjetiće, uvaljat u tijesto za palačinke (malo gušće) i dodati u to zeleno od mladog luka? Super popečci!

Karfiol mi je uz brokulu i rajčicu NAJ NAJ povrće..
Tinchi is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 07:10.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger