Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika
Korisničko ime
Lozinka

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Lokalni i europski izbori 2013., Svijet, Blisko politici

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.10.2005., 20:46   #1
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Registracija: Oct 2003.
Obiteljske mirovine, tekući računi, dozvoljeni minus i socijalni rad.

Dakle, nakon uvođenja "takse na zdravlje", te u smislu istog, natjeravanje građana da skupljaju i donose na uvid prijašnje uplatnice, kako bi 4 pregled imali oslobođen takse, što smatram udarcem na dostojanstvo i ponižavanje građana, dostojanstvo hrvatskih građana doživjelo je još jedan udarac.

Banke mahom ukidaju dozvoljeni minus po tekućem računu građana koji primaju obiteljsku mirovinu, a imaju zakonske zastupnike. Drugim riječima - prvenstveno djece.

Naime, po informaciji službenika ZABA-e, zbog preventivnog djelovanja protiv zlouporabe ovih mirovina od strane zakonskih zastupnika, banka ukida dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ovakvim korisnicima. I to čini bez ikakve najave ili obavijesti korisnicima računa.

U današnjoj situaciji, u kojoj većina građana mahom "živi" upravo od tog, popularno zvanog "minusa", možemo si zamisliti neugodno iznenađenje ljudi u trenutku kad dođu podići mirovinu - saldo=0, banka vam nije u mogućnosti odobriti prekoračenje. Do slijedeće mirovine valja, dakle, živjeti od ljubavi i zraka.

Ok, odobravanje i ukidanje "minusa" bankino je pravo. No ipak, u slučaju ovako radikalnog koraka, ipak je trebalo te ljude o istom obavijestiti ranije, da se ljudi pripreme. A ne da ih se 5 do 12 dovede pred svršeni čin, zvan - prazan račun. Ta i tako redovito šalju mjesečne izvatke. Je li toliki problem bio dopisati još jednu rečenicu sa ovom obavijesti?

Nadalje, kako kažu u banci, dozvoljeno prekoračenje dozvoliti će se uz potvrdu centra za socijalni rad. To znači da npr. samohrani roditelj, čije dijete prima obiteljsku mirovinu pokojnog mu drugog roditelja, mora ići u centae za socijalni rad, te tražiti potvrdu kojom isti potvrđuje da taj roditelj ne zanemaruje to dijete.?!? Što centar, naravno, neće dati na lijepe oči. Tako da će svaka takva obitelj za vrat dobiti socijalnog radnika, kojem će maltene svakodnevno dokazivati što je od te mirovine kupio djetetu, odnosno na što je potrošio novce.
Po tom principu, preventivno, sve takve obitelji smatraju se "problematičnima", a roditelji (staratelji) - zanemarivači djece.

Što je najgore, oni koji zaista djecu zanemaruju, i dalje će podizati mirovine (bez minusa) i trošiti ju na sve samo ne na djecu.

Ova država - što dalje, sve gore. Sramota!
Old 14.10.2005., 21:25   #2
Ir@
Registrirani korisnik

Pošalji poruku preko ICQ korisniku Ir@
E danas sam pročitala članak sa super naslovom na ovu temu: Ludi namet na zdravu pamet. Fakat je tako, a Zagrebačka banka je valjda najgora banka u nas. Govorim iz vlastitog iskustva.
Ir@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2005., 21:51   #3
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Zaboravih napomenuti da im, osim prekoračenja po računu, ukidaju i pravo na kredit, te pravo na čekove.
I sad si pokušavam zamisliti jednu takvu obitelj pred kraj ljeta. Školske knjige i pribor - 1000 kn minimalno. Odjeća i obuća za dijete za jesen i nadolazeću zimu: cipele 150-200 kn minimum, jakna - 200 kn minimum....To su stvari koje se kupuju na čekove. A što će ti ljudi sad? A treba nešto i jesti, grijati se...
Old 14.10.2005., 21:58   #4
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
Ir@ kaže:
E danas sam pročitala članak sa super naslovom na ovu temu: Ludi namet na zdravu pamet. Fakat je tako, a Zagrebačka banka je valjda najgora banka u nas. Govorim iz vlastitog iskustva.
Ja sam mislio da je Slavonska banka najgora. Čak u svojoj ponudi nemaju niti jednu kreditnu karticu.
Meni su u par navrata bili ukidali minus na određeno vrijeme. Ali samo i jedino iz razloga kad sam se bio zeznuo i uletio u crveno. I tu su mi znali oprostiti. Ali nikad mi nisu ukinuli bilo što, a da prethodno ja nisam zabrljao.

Ali ovaj sistem - jedan zbrljao, kazni sve, to je van pameti.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 14.10.2005., 22:01   #5
Hugo_Chavez
Eurorealist

Hugo_Chavez Avatar

Registracija: Aug 2004.
Lokacija: Becka Palanka - Agram, odmoriste konja na periferiji Austrougarske
Sto se tice zdravstva, javiti ce se mudraci koji ce reci da nigdje nije besplatno.Sto se tice minusa, to je sad talijanska banka koja se mora drzati jedino profitabilnosti plasmana. Mi smo svoje banke prodali uglavnom. A sto se tice pitanja koga je briga za sve ove ljude, odgovor je nikoga.
Oni imaju 2 opcije:
1. opljackati banku
2. upucati se
Hugo_Chavez is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 03:14   #6
OrangeC
Chaman de Fer

OrangeC Avatar

Registracija: Nov 2002.
Jel ovo topic o taksma z zdravstvo, ili o tekucim racunima?

Ako je topic o tekcim racunima, ja imam samo jedno pitanje.

Koji ce ma uopce klinac tekuci racuni? Jebate, covjek mora biti zesci kreten pa da banci placa i moljaka je za vlastiti novac. I onda vazda u dugovima.

No zitelji Hrvatske su ionako dokazali da su vecinom zesci kreteni, barem sto se ekonomije tice.
OrangeC is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 03:30   #7
Velebit
Banned

Registracija: Sep 2003.
Tako vam je svugdje.
Ja sam u svojoj banci pokusao podignuti
10.000 dolara (stednja) i vjerovali ili ne, cekao sam nekoliko stati.
Kakva se nisu sve postavljala pitanja.
Osjecao sam se gore nego provalnik.
Ljudi nisu znali u cemu je rijec i s nerazumijevanjem gledali.
Dakle, svoj vlastiti novac ne mozes dobiti u gotovini.
Velebit is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 03:33   #8
OrangeC
Chaman de Fer

OrangeC Avatar

Quote:
Velebit kaže:
[Bako vam je svugdje.
Dakle, svoj vlastiti novac ne mozes dobiti u gotovini. [/B]
Zamisli, oce coek svoj novac u svom dzepu!!!

Koja sumnnjiva ideja!!

ja bi tebe odma uhapsio, da znas!
OrangeC is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 05:22   #9
Velebit
Banned

Registracija: Sep 2003.
Znam, ali ne mozes....
Velebit is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 08:45   #10
OrangeC2
Banned

OrangeC2 Avatar

Registracija: Feb 2004.
Quote:
Velebit kaže:
Znam, ali ne mozes....
Pa kad si maknuo novac sa racuna ..
OrangeC2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 09:34   #11
Jalnuški Diletant
Zrncolog

Jalnuški Diletant Avatar

Registracija: Aug 2004.
Quote:
OrangeC kaže:
Koji ce ma uopce klinac tekuci racuni? Jebate, covjek mora biti zesci kreten pa da banci placa i moljaka je za vlastiti novac. I onda vazda u dugovima.
Slažem se!

(Osim kada taj tekući račun nije prisilno nametnut.)
Old 15.10.2005., 09:47   #12
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
Hugo_Chavez kaže:
Sto se tice zdravstva, javiti ce se mudraci koji ce reci da nigdje nije besplatno.Sto se tice minusa, to je sad talijanska banka koja se mora drzati jedino profitabilnosti plasmana. Mi smo svoje banke prodali uglavnom. A sto se tice pitanja koga je briga za sve ove ljude, odgovor je nikoga.
Oni imaju 2 opcije:
1. opljackati banku
2. upucati se
Pa vidi, znam da banke ne zanima ništa osim profitabilnosti. Pogotovo ih ne zanima socijalni status stranaka.
Prekoračenje po tekućem računu je oblik kreditiranja. Kao i kod svakog drugog kreditiranja, banku zanima samo i jedino kreditna sopsobnost građana. A najveću profit, ili jedan od najvećih, banci donose kamate.
Znači, ako imaš uredno poslovanje - nitko te u banci ne pita na što trošiš novce.
Stoga mi sve ovo nije jasno.
Old 15.10.2005., 09:52   #13
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
OrangeC kaže:
Jel ovo topic o taksma z zdravstvo, ili o tekucim racunima?

Ako je topic o tekcim racunima, ja imam samo jedno pitanje.

No zitelji Hrvatske su ionako dokazali da su vecinom zesci kreteni, barem sto se ekonomije tice.
Topic je o onome kako naslov kaže. Samo sam malo izdramatizirao uvod, jer je situacija dramatična.

Nego, imaš pravo. Koji će nam klinac tekući, kartice, zdravstveno...budući da smo kreteni, i valutu treba ukinuti, dovoljna nam je robna razmjena. Liječnici nam također ne trebaju, dovoljni su nam seoski vudu vračevi koji liječe klanjanjem, bacanjem kostiju i puštanjem krvi.
Old 15.10.2005., 09:58   #14
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
Velebit kaže:
Tako vam je svugdje.
Dakle, svoj vlastiti novac ne mozes dobiti u gotovini.
Neki dan ja u banci, na susjednom šalteru neka bakica. Želi podići nešto sitno Eura što ima (možda joj treba za platiti taksu kod liječnika). A službenica joj veli: žao mi je, gospođo, nemamo tako male novčanice, ne možemo vam isplatiti.

Dakle, 10.000 $ ili 10$ - isti klinac. Ne možeš dobiti svoju lovu ako se službenici ne sviđa tvoja faca.
Old 15.10.2005., 10:12   #15
GrapeC
..šapuće mrak.

GrapeC Avatar

Registracija: Nov 2004.
Quote:
Simba-OS kaže:
[Topic je o onome kako naslov kaže. Samo sam malo izdramatizirao uvod, jer je situacija dramatična.

Nego, imaš pravo. Koji će nam klinac tekući, kartice, zdravstveno...budući da smo kreteni, i valutu treba ukinuti, dovoljna nam je robna razmjena. Liječnici nam također ne trebaju, dovoljni su nam seoski vudu vračevi koji liječe klanjanjem, bacanjem kostiju i puštanjem krvi. [/B]
Tko god vam je ukinuo minu na tekucemu, ucinio vam je veeeliku uslugu. Kamate sa minusa tekuceg su najskuplje. Znaci, ako je netko tako glup da ne umije gospodariti niti vlastitim novcanikom, nego svaki mjesec ode u minu, placa kamate za to, pa sljedeci mjesec to opet vraca iz iistog izvora i zato mu opet nedostaje lova, tome fakat treba pomoc.

Osim toga, pri s sadasnjem stanju drustvenih odnosa u Hrvatskoj, gdje se poteicra liberalna ekonomi9ja, i jas sam za ukidanje ovog modela zdravstvenog osiguiranja. Zasto? Ja, jebi ga, nisam bio kod doktora vec deset gdoina. A i necu tako skoro. E sad, zasto bih ja placao zdravtsveno za nekoga tko svaki drugi dan visi kod lijecnika i guca lijekove? Nije posteno. Svak za sebe. Pa nismo u komunizmu, jebate led. Dosta vise zivota na tudjoj grbaci. Jel tako?
GrapeC is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 10:14   #16
GrapeC
..šapuće mrak.

GrapeC Avatar

Registracija: Nov 2004.
Quote:
Jalnuški Diletant kaže:
Slažem se!

(Osim kada taj tekući račun nije prisilno nametnut.)
Nitko ti ne moze prislno nametnuti tekuci, pa ni tvoj poslodavac. (To je cesta navada poslodavaca, a pitaj se zasto).- Poslodavac je duzan, ako ti to zelis, isplatiti ti placu u gotovini.

Nema razloga za koristenje tekucega.
GrapeC is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2005., 11:10   #17
Mr Spiker
Registrirani korisnik

Mr Spiker Avatar

Registracija: Dec 2002.
Quote:
OrangeC kaže:
Zamisli, oce coek svoj novac u svom dzepu!!!

Koja sumnnjiva ideja!!

ja bi tebe odma uhapsio, da znas!
Sta ce mu novac. Dosta mu je da ima hrvatsku lisnicu u hrvatskom dzepu.

Prazna ili puna, koga briga.
Old 15.10.2005., 11:20   #18
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
GrapeC kaže:
Tko god vam je ukinuo minu na tekucemu, ucinio vam je veeeliku uslugu. Kamate sa minusa tekuceg su najskuplje. Znaci, ako je netko tako glup da ne umije gospodariti niti vlastitim novcanikom, nego svaki mjesec ode u minu, placa kamate za to, pa sljedeci mjesec to opet vraca iz iistog izvora i zato mu opet nedostaje lova, tome fakat treba pomoc.

Osim toga, pri s sadasnjem stanju drustvenih odnosa u Hrvatskoj, gdje se poteicra liberalna ekonomi9ja, i jas sam za ukidanje ovog modela zdravstvenog osiguiranja. Zasto? Ja, jebi ga, nisam bio kod doktora vec deset gdoina. A i necu tako skoro. E sad, zasto bih ja placao zdravtsveno za nekoga tko svaki drugi dan visi kod lijecnika i guca lijekove? Nije posteno. Svak za sebe. Pa nismo u komunizmu, jebate led. Dosta vise zivota na tudjoj grbaci. Jel tako?
Probaj ti uzdržavati obitelj sa cca 2 ili 3 k kn mjesečno, pa početkom školske godine opremit dijete za školu ili obući ga za zimu. Uz plaćanje režija, pa i jesti barem jednom dnevno.
Ali to su budale i idioti, po tebi, zar ne. Nezaposleni su oni koji zapravo ne žele raditi, ljenčine. Jer u lijepoj našoj zapravo ima posla za sve.

Što se zdravstvenog tiče, možda si u pravu. Možda ti nisi nikad bio bolestan. No, biti ćeš prije ili kasnije. A onda, ako bi se ukinulo obvezno zdravstveno, ćeš se zasrati kad ti stigne račun. Tako će zdravstvena skrb postati isključivo privilegija bogatih.
Drugo, ok, neka bude tako. A ne da država naplaćuje i jedno i drugo. Naplaćuje ti obvezno osiguranje, pa dopunsko (ako želiš, čime ti garantira oslobođenje plaćanja participacije za lijek u visini cca 5-6 kn), nakon čega ipak kaže da neke lijekove ipak moraš platiti. I na kraju, oslobodi te plaćanja 5 kn participacije, a naplati ti 10 kn za uputnicu, pa 10 kn za recept. Uštediš 5 kn (koje zapravo ne uštediš, jer to, pa i više, platiš kroz dopunsko), a izdvojiš još 20. Sveukupno, 15 kn si u minusu.
Super! Samo u zakonu (ili nekom drugom pravnom dokumentu) promijeni izraz i gubiš neko pravo. Po sistemu nije šija nego vrat. Pa ti kaže: oslobođen si plaćanja za šiju, ali moraš platiti vrat.
Na kraju, at the bottom line, platiš posebno za šiju, posebno za vrat. Iako je to isti klinac.
Old 15.10.2005., 11:28   #19
Simba-OS
forum.hr for dummies

Simba-OS Avatar

Quote:
GrapeC kaže:
Nema razloga za koristenje tekucega.
Možda. Tvoje osobno mišljenje. Sa kojim se netko drugi ne mora složiti. No, to je PRAVO svakoga i hoće li ga koristiti ili neće - njegova stvar. Prava, osobne slobode i te stvari...

Mada ima nešto u tome što kažeš. Samo nek seruckaju. Pa kad ljudi počnu zatvarati račune, jer od njih nikakve koristi, osim što moraju plaćati upitne usluge banke. Pa će se netko onda početi češkati...Jer banke od toga žive.
Old 15.10.2005., 11:48   #20
OrangeC
Chaman de Fer

OrangeC Avatar

Quote:
Simba-OS kaže:
Možda. Tvoje osobno mišljenje. Sa kojim se netko drugi ne mora složiti. No, to je PRAVO svakoga i hoće li ga koristiti ili neće - njegova stvar. Prava, osobne slobode i te stvari...
A sto je sa NASIM pravom da saznamo istinu o pretvorbi banaka?

Quote:
Mada ima nešto u tome što kažeš. Samo nek seruckaju. Pa kad ljudi počnu zatvarati račune, jer od njih nikakve koristi, osim što moraju plaćati upitne usluge banke. Pa će se netko onda početi češkati...Jer banke od toga žive. [/B]
Poceo si razmisljati
OrangeC is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja