Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.11.2005., 12:25   #1
Smile Sitni pečeni i nepečeni kolačići (keksi, rolade, bajadere, medenjaci,..)

Drage moje domaćice i domaćini da stignete planirat na vrijeme evo vam izbor mojih kolačića za koje ne treba veliko umijeće za pripravu a još k tome su predobir.


BAJADERA A'LA KRAŠ


Sastojci:
- 20 dkg mljevenih keksi petit beure
- 20 dkg mljevenih lješnjaka
- 32 dkg margarin za kreme
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 2 velike žlice ruma
- 50 dkg šećera
- 15 velikih žlica vode
U većoj zdjeli izmiješati kekse, lješnjake i margarin kao tijesto.
Skuhati od vode i šećera sirup. Gotov je kad se sa žlice počne istezat tanka nit umjesto kapljice. Brzo umiješati u smjesu keksa, lješnjaka i margarina.
Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio umiješati otopljenu čokoladu, a u drugi rum.
U protvu prvo staviti dio sa čokoladom, pa na njega dio sa rumom. Ostavit da se ohladi.

Glazura:
- 10 dkg čokolade
- 5 dkg margarina
Otopiti na pari i preliti preko bajadere.



BAJADERA I


Smjesa:
- 25 dkg mljevenih keksa
- 25 dkg mljevenih oraha
- 25 dkg putra
- 50 dkg šećera
- 11 velikih žlica vode
- ½ bočice ekstrata od naranče
- 10 dkg čokolade za kuhanje.
Šećer, ekstrat i vodu skuhati u gusti sirup i vruće umiješati u smjesu keksa, oraha i putra.
Pola odvojiti i umiješati otopljenu čokoladu. Smjesu sa čokoladom podijeliti na pola.
Svaku smjesu posebno razvaljati i složiti; tamnu-svijetlu-tamnu.

Glazura:
- 10 dkg čokolade
- 1 dl slatkog vrhnja
Otopiti na pari i preliti preko bajadere.



RUM-ORAH KUGLICE


- 20 dkg štaub šećera
- 20 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 0,3 dl ruma
- 1 bjelanjak

Čokoladu otopiti na pari. Dodati ostalo i dobro izmiješati.
Oblikovati kuglice i uvaljati ih u čokoladne mrvice / mljevene orahe / kristal šećer po ukusu.



ČOKO-KOKOS KUGLICE


- 20 dkg keksa
- 10 dkg kokosovog brašna
- 25 dkg štaub šećera
- 1 vanili šećer
- 3 velike žlice ruma
- 3 velike žlice putra
- 10 dkg mliječne čokolade
- 1,5 kavena šalica vode

Sve osim kokosa i keksa prokuhati i u vruće umiješati kokos i kekse.
Kad se ohladi oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.




ORAHOVA ROLADA


Tijesto:
- 10 dkg štaub šećera
- 10 dkg mliječne čokolade
- 20 dkg mljevenih oraha
- 1 bjelanjak
- 1 velika žlica ruma
Čokoladu otopite na pari, umiješajte ostalo.

Krema:
- 4 kuhana žumanjka
- 1 velika žlica ruma
- 10 dkg putra
- 10 dkg štaub šećera
Žumanjke propasirajte. Sve zajedno dobro izmiješajte.

Tijesto razvaljajte između dvije prozirne folije, premažite kremom i zavijte roladu.
Roladu uvaljajte u čokoladne mrvice / mljevene orahe / kristal šećer po ukusu.



KOKOS ROLADA


- 20 dkg kokosovog brašna
- 20 dkg putra
- 20 dkg mljevenog keksa
- 20 dkg štaub šećera
- ½ dl mlijeka
- 1 bjelanjak
Sve zajedno dobro izmiješajte. Podijelite na dva dijela.
- 10 dkg čokolade
Čokoladu otopite na pari i umiješajte u jednu polovicu.

Od tamnog dijela napravite "kobasicu". Svijetli razvaljajte na dužinu "kobasice" i toliko široko da "kobasicu" možete omotati.
Poladu uvaljajte u kokosovo brašno.




RAFAELO I


- 40 dkg štaub šećera
- 2 dl vode
- 25 dkg margarina
- 40 dkg mlijeka u prahu
- 15 dkg kokosovog brašna + kokos za uvaljati kuglice
- 20 dkg oguljenog badema
Šećer ukuhati u vodi. Uz miješanje neka lagano kipi 10 min. Umiješati margarin, mlijeko u prahu i kokos. Dobro izmiješati i ostaviti da se hladi.
Od hladnoga oblikovati kuglice u čiju sredinu se stavi 1 badem.
Gotove kuglice uvaljati u kokosovo brašno




RAFAELO II


- 25 dkg štaub šećera
- ½ l mlijeka
- 25 dkg margarina
- 30 dkg kokosa + 10 dkg za uvaljati kuglice
- 8 velikih žlica gustina
- 8 velikih žlica šećera
- oljušteni bademi
U mlijeku ukuhati šećer i gustin kao puding.
margarin i štaub pjenasto izraditi. Dodati kokos i ohlađenu kuhanu kremu. Dobro izmiješati.
Raditi kuglice u čiju sredinu se stavi badem. Kuglice uvaljati u kokosovo brašno.



ROLADA OD KEKSA


- 3 jaja
- 25 dkg keksa
- 10 dkg oraha
- 15 dkg štaub šećera
- 12,5 dkg margarina
- 10 dkg čokolade
- 1 velika žlica ruma
- 2 velike žlice grožđica
- 1 list oblatne
Oblatnu pošropite sa mlijekom i rumom tako da se može savijati.
Pola keksa samljeti, drugu polovicu grubo izlomiti. Orahe nasjeckati. Grožđice namočiti u rum.
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte, skuhajte na pari i dobro ohladite.
Margarin dobro izradite mikserom i umiješajte ostalo.
Oblatnu premažite kremom i savijte u roladu.
Roladu možete prelit čokoladnom glazurom



CARIGRADSKI PRUTIĆI


- 12 dkg meda
- 4 bjelanjaka
- 25 dkg šećera
- 15 dkg sjeckanih oraha
- 10 dkg grožđica
- 2 lista oblatni
Bjelanjke i šećer istući u čvrsti snijeg. Skuhati na pari stalno miješajući.
U vruće umiješati med, orahe i grožđice.
Nafilati oblatne. Gornju pritisnuti. Kad se sasvim ohladi izrezati na prutiće.





BAJADERA OD KIKIRIKIJA


Smjesa:
- 20 dkg margarina
- 20 dkg šećera
- 1 dl mlijeka
- 20 dkg čokolade
- 20 dkg pečenog, neslanog kikirikija
- 30 dkg običnog keksa
Otopiti margarin, šećer i čokoladu. Dobro promiješati tako da nastane glatka povezana smjesa. Dodati mlijeko, kikiriki i kekse. Kikiriki i kekse samljeti u flajš mašini ili ih zdrobiti valjkom za tijesto.
Izliti u manju protvu, poravnati i preliti glazurom od čokoladu.

Glazura:
- 10 dkg čokolade
- 2 velike žlice ulja
Čokoladu i ulje otopiti i dobro pomiješati tako da se dobije glatka, povezana smjesa.




KIKIRIKI KOLAČIĆI


Sastojci:
- 25 dkg prženog kikirikija
- 25 dkg margarina
- 25 dkg šećera u prahu
- 3 jaja
- 30 dkg mljevenih keksi
- 20 dkg čokolade

Izmiješati pjenasto margarin sa šećerom u prahu i jajima. Dodati mljevene kekse, grubo zdrobljen kikiriki i 10 dkg rastopljene čokolade . Sve dobro izmiješati.
Razvaljati na cm i pol ili oblikovati "kobasicu" pa rezati na pločice od cm debljine.
Na pari rastopiti 10 dkg čokolade i 3 žlice ulja.
Ako je kolač razvaljan preliti ga glazurom i hladno rezati na kockice ili prutiće. Ako su oblikovane ploćice svaku do pola umočiti u glazuru.



KUGLICE OD SMOKAVA


- ½ kg suhih smokava
- 10 dkg šećera + šećer za uvaljati kuglice
- 20 dkg čokolade u prahu
- 10 dkg oraha
- 1 naranča
- 1 velika žlica ruma
- 1 vanili šećer

Smokve i naranču sameljite. Pola oraha sameljite, pola nasjeckajte. Sve zajedno dobro izmiješajte.
Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u krupni kristal šećer



RUM KUGLICE


- 60 dkg keksa
- 20 dkg štaum šećera
- 25 dkg putra ili margarina
- 1 jaje
- 2 velike žlice pekmeza
- 2 velike žlice kakaa
- 10 dkg čokolade u prahu
- 2 velike žlice ruma
- kristal šećer za uvaljati kuglice
Kekse samljeti. Sve zajedno dobro izmiješati.
Oblikovati kuglice i svaku uvaljati u krupni kristal šećer.



DVOBOJNE KOCKE


- 4 velike oblatne
- 8 jaja
- 25 dkg keksa
- 10 dkg mljevenih oraha
- 20 dkg kristal šećera
- 20 dkg štauba
- 20 dkg putra
- rum
- 10 dkg čokolade
- 5 dkg putra

Nadjev I:
Bjelanjke i kristal šećer. U čvrsti šaum umiješati samljevene kekse i orahe i rum.

Nadjev II:
Žumanjke i štaub pjenasto izmiješajte i skuhajte na pari. Putar pjenasto izradite i umiješajte ohlađenu kuhanu kremu i rum.

Na hrapaviju stranu oblatne namažite kremu sa orasima, poklopite drugim listom, premažite ga žutom kremom i postupak ponovite.
Zadnji list oblatne okrenite glađom stranom prema gore.

Čokoladu i putar otopite na pari i premažite površinu.

Ostavite stajati min 2 dana.



MOKA KOCKE OD KEKSA


- 1 kutija keksa (Petitt Buerre)
- 3 žumanjka
- 15 dkg šećera
- 20 dkg putra
- 3 žlice instant kave
- 5 dkg mljevenih lješnjaka
- 2 žlice ruma
- 3 dl slatkog vrhnja
- malo mljevene kave

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte i skuhajte na pari. Putar pjenasto izradite i umiješajte kuhanu kremu, lješnjake i 1 žlicu instant kave.
Ostatak kave umutite u 1,5 dl vode i dodajte rum.
Složite red keksa na tacnu, navlažite kavom sa rumom i premažite kremom. Tako slažite dok sve ne potrošite.
Stavite kolač u frižider da prenoći. Sutradan ga premažite tučenim vrhnjem i pospite mljevenom kavom.



KASATO PLOŠKE


- 25 dkg margarina
- 25 dkg keksa (pola mljeveno, pola izlomljeno na male komadiće)
- 20 dkg štauba
- 10 dkg narezanih grožđica
- 10 dkg nasjeckanih oraha
- 10 dkg narezanih žele bombona
- 1 jaje
- 2 velike žlice ruma

Sve zajedno dobro izmiješajte. Stavite u kalup prekriven folijom ili oblikujte štrucu.

- 10 dkg čokolade
- 5 dkg putra
Otopite na pari i prelijte preko kolača. Ako je bio u kalupu glazirajte ga nakon par sati kad se stisne.



HRSKAVI MEDENI KOLAČIĆI


- 1 velika žlica meda
- 10 dkg lješnjaka
- 10 dkg šećera
- 4 dkg margarina ili putra
- 10 dkg čokolade

Lješnjake popržite u tavi te ih ogulite i sitno nasjeckajte.
Otopite na vatri šećer i med stalno miješajući. U otopljeno dodajte putar i prelijte preko lješnjaka. Izmiješajte i pomoću 2 žlice oblikujte kolačiće na alu foliji.
Kolačiće prelijte otopljenom čokoladom.




MEDENA ČOKOLADA


- 40 dkg meda
- 50 dkg kakaa
- 20 dkg margarina
- 10 dkg nasjeckanih oraha
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica mljevenog klinčeka
- 10 dkg štaub šećera
- 2 vanilin šećera

Med i kakao kuhati cca ½ sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon toga makne se sa vatre i umiješa se ostalo osim štauba.
Ulije se u dugi, uski kalup premazan uljem i posut štaubom
Kad se ohladi narezati na kocke.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 12:28   #2
MENTOL ROLICE



- 1 bjelanjak
- 20 dkg štaub šećera
- žličica mentol arome
- par kapi zelene boje za hranu
- 20 dkg čokolade za kuhanje

U bjelanjak postupno umiješajte šećer. Umiješajte aromu i mijestite kao tijesto.
Podijelite na dva dijela i jedan dio obojite.
Oba dijela tanko razvaljajte između kuhinjske folije u duge uske trake. Stavite jedan na drugi i zarolajte.
Narežite na prutiće.
Svaki do pola umočite u otopljenu čokoladu.



CHERRY KUGLICE


- 35 dkg štaub šećera
- 25 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg čokolade u prahu
- 2 bjelanjaka
- 2-3 žlice višnjevače
- višnje iz višnjevca
- čokoladne ljuskice

istucite snijeg od bjelanjaka. Umiješajte šećer, orahe, čokoladu u prahu i višnjevaču.
Oblikujte kuglice i u svaku utisnite višnju.
Kuglice u valjajte u čokoladne ljuskice.



ČOKOLADA


- ½ kg šećera
- ¼ kg mlijeka u prahu
- 5 dkg kakaa
- 1 dl vode
- 25 dkg margarina
- 1 žlica ruma
- grožđice, orasi, lješnjaci, bademi, narančine korice,..

Vodu i šećer prokuhati. Margarin otopiti i uliti u vodu sa šećerom. Umiješati mlijeko u prahu i kakao.
Izliti u kalup namazan uljem i posuti grožđicama, orasima,…



ROLADA OD KEKSA


„Tijesto“:
- ½ kg mljevenog keksa
- 10 dkg štaub šečera
- 2 žlice kakaa
- 1 dl kave
Sve zajedno izmiješati.
Razvaljati između dvije kuhinjske folije.

Nadjev:
- 15 dkg putra
- 15 dkg štaub šećera
- 2 žutanjka
- 1 žlica ruma
Sve zajedno pjenato izmiješati.

Namazati po razvaljanom „tijestu“. Zarolati u roladu.

Možete ju prelit čokoladnom glazurom.



SALAMA


- paket oblatni
- 25 dkg margarina
- 10 dkg čokolade
- 75 dkg keksa, zdrobiti
- 10 dkg lješnjaka, sitno nasjeckati
- 10 dkg oraha, sitno nasjeckati
- 10 dkg badema, sitno nasjeckati
- 50 dkg suhih smokava, sitno nasjeckati
- 10 dkg grožđica
- 30 dkg žele bombona, sitno nasjeckati
- 1-2 žlice ruma
- mlijeka po potrebi

Sve zajedno dobro izmiješajte. Mlijeka dodajte toliko da se smjesa poveže.

Oblatne navlažite pomoću mokre kuhinjske krpe. Nafilajte ih i savijte u roladu.



GRILAŽ ŠTANGICE I


- 6 žumanjaka
- 20 dkg šećera
- 25 dkg margarina
- 25 dkg nasjeckanih oraha
- 25 dkg šećera
- 2 oblatne

Žumanjke, šećer i margarin zajedno pjenasto izmiješati i skuhati na pari.
Šećer ispržiti u karamel. Karamel i orahe umiješati u kuhanu kremu.
Nafilati oblatne.
Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.



GRILAŽ ŠTANGICE II


- 70 dkg šećera
- 25 dkg putra
- 8 bjelanjaka
- 35 dkg sjeckanih oraha
- 10 dkg čokolade
- 2 oblatne

Šećer ispržit u karamel. Dodat putar, bjelanjke istućene u čvrsti snijeg i orahe.
Kuhati na laganoj vatri uz miješanje cca ½ sata.
Vruće izliti na jednu oblatnu i pokrit sa drugom.
Hladno prelit glazurom od čokolade.


GLJIVICE


- 10 dkg oljuštenih mljevenih badema
- 10 dkg štaub šećera
- 1 bjelanjak
- 2 dkg čokolade za kuhanje
- 10 dkg bijele čokolade
- crvena jestiva boja

Bjelanjak blago ulupajte vilicom. Dodajte bademe i šećer. Izmijeste. Odvojite četvrtinu i u nju umiješajte otopljenu tamnu čokoladu.
Od svijetle smjese oblikujte klobuke, od tamne nožice. Gljivice spojite sa malo bjelanjka tako da se zalijepe.
Otopite bijelu čokoladu, malo stavite na stranu a veći dio obojite crveno.
Obojanom čokoladom prevucite klobuke i neobojanom čokoladom nacrtajte točkice.


BOMBICE OD MRKVE I JABUKE


- 50 dkg očišćene i naribane mrkve
- 50 dkg očišćenih i naribanih kiselih jabuka
- 2 vrećice vanili šećera
- 2 žlice ulja
- sok i kora od 1 limuna

Sve zajedno staviti u veću rajnglu i dinastati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kad se ohladi oblikovati kuglice, uvaljati ih u kristal šećer i staviti u košarice.



PUNJENE KUGLICE


„Tijesto“:
- 25 dkg štaub šećera
- 25 dkg mljevenih lješnjaka
- 2 bjelanjka
- 10 dkg čokolade
- malo ruma

Čokoladu otopiti na pari i sve zajedno izmiješati.


Nadjev:
- 10 dkg štaub šećera
- 3 kuhana žumanjka
- 12 dkg putra
- malo ruma

Žumanjke propasirati ili naribati na ribežu za limunovu koricu.
Putar i šećer pjenasto izraditi, umiješati žumanjke i rum.


Obje smjese staviti u frižider da se stisnu.
Od nadjeva napravite kuglicu koju obučete u tijesto.
Kuglice uvaljajte u ribanu čokoladu ili mljevene lješnjake.




KRUŠKE


- 30 dkg samljevenih smokava
- 4 šalice mljevenih oraha
- 20 dkg štaub šećera
- sok od 1 naranče

Sve zajedno dobro izmiješate.
Oblikujete kruškice i stavite da se suše na zraku. U svaku kruškicu utaknite komadić čačkalice kao kličak.


JAGODE


- 20 dkg mljevenih oraha
- 25 dkg štaub šećera
- sok od jednog limuna
- ekstrakt jagode
- kristal šećer za uvaljat jagode

Od svih sastojaka umijesite glatku smjesu. Oblikujte jagode, uvaljajte ih u kristal šećer i stavite da se suše na zraku.
Prije posluživanja možete u svaku jagodu utaknut list metvice ili melice.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 12:29   #3
USHIĆENJE


- 25 dkg čokolade za kuhanje
- 12,5 dkg marcipana
- 1 bjelanjak
- ekstrakt mente
- 10 dkg bijele čokolade
- listići metvice

Tamnu čokoladu otopiti na pari. Umiješati marcipan i dobro izgnječiti. Kad postane suho dodati malo bjelanjka po potrebi. Dodati ekstrakt mente po ukusu.
Oblikovati kuglice.
Otopite bijelu čokoladu na pari. Svaku kuglicu nabosti na čačkalicu i do pola uroniti u čokoladu. Izvaditi čačkalice i u rupicu gurnuti po jedan listić.




MARASKINO KUGLICE


Tijesto:
- 10 dkg čokolade u prahu
- 10 dkg štaub šećera
- 5 dkg badema
- 1 jaje
- 1 žlica maraskina
Sve zajedno izmiješati u čvrsto tijesto.

Nadjev:
- 2 dkg putra
- 3 dkg štaub šećera
- 1 vanili šećer
- 1 žličica maraskina
- 1 kuhan, nariban žumanjak
Sve zajedno dobro izmiješati.

Obje smjese stavite u frižider da se stisnu.
Od svijetle smjese oblikujte male kuglice i obucite ih u tijesto.
Gotove kuglice uvaljajte u ribanu čokoladu.




MARCIPAN


- 25 dkg mljevenih badema
- 25 dkg štaub šećera
- 2 male žličice soka od limuna
- 2 male žličice višnjevače ili brendija
- 2 bjelanjka

Bademi moraju biti oguljeni i 2 puta samljeveni.
Sve izmiješajte. Bjelanjke lagano potucite vilicom i dodajte ih postepeno tako da smjesa bude ljepljiva ali ne i vlažna.
Mijesite tijesto dok ne postane glatko.

Od marcipana možete raditi kolače i ukrase.




LJEŠNJAK KUGLICE


- 20 dkg poprženih mljevenih lješnjaka
- 30 dkg štaub šećera
- 2 dkg naribane čokolade
- 2 bjelanjka
- 2 žlice ruma
- cijeli lješnjaci, poprženi
- 8 dkg čokolade

Mljevene lješnjake, šećer, čokoladu, bjelanjke i rum dobro izmiješamo. Oblikujemo malo plosnate kuglice. U svaku utisnemo lješnjak tako da viri. Stavimo ih u košarice. Po vrh kuglice s lješnjakom iscrtamo rešetku od otopljene čokolade.




ŽELE ROLADA


- 25 dkg šećera
- 8 dkg putra
- 15 dkg mljevenih oraha
- 15 dkg mljevenih keksi
- 15 dkg sitno nasjeckanih žele bombona
- 5 dkg nasjeckanih datulja
- 5 dkg grožđica
- 5 + d dkg čokolade

Šećer sa malo vodi ušpinati. Dodati ostalo, dobro izmiješati i oblikovati roladu.
Roladu preliti sa otopljenom čokoladom i posuti sjeckanim orasima.



SLAVIČINA ROLADA


- 1,5 šalice mlijeka u prahu
- 1,5 šalice štaub šećera
- 1/3 šalice sjeckanih oraha
- ¼ šalice rastopljenog putra
- 2 žlice soka od naranče
- ribana kora od 1 naranče

Pomiješajte mlijeko u prahu sa šećerom i orasima. Putar rastopite i dodajte sok i koru naranče.
Sve zajedno izmiješajte i oblikujte roladu.

- 10 dkg bijele čokolade
- sjeckani orasi
Roladu prelijte sa otopljenom bijelom čokoladom i pospite sjeckanim orasima.




KARAMEL KUGLICE


- 20 dkg štaub šećera
- 20 dkg mljevenih oraha
- 1 velika žlica pekmeza od višanja
- 1 bjelanjak
- 2 velike žlice čokolade u prahu
- višnje iz kompota ili kandirane

Sve zajedno dobro izmiješati. Oblikujte kuglice kojima u sredinu utisnite po 1 višnju. U svaku kuglicu ubodite čačakalicu.

- 20 dkg kristal šećera
Šećer na laganoj vatri ispržite u svijetli karamel. Kuglice umačite u karamel. Stavljajte ih na porculanski tanjur premazan uljem.
Kad se ohlade stavite ih u papirnate košarice.



MANDULAT


- 4 jaja
- 40 dkg šećera
- 25 dkg meda
- 25 dkg badema, od toga 2/3 krupno zdrobljenih ostali cijeli
- 2 lista oblatni

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Stavite na paru i kuhajte stalno miješajući postupno dodavajući med i bademe.
Kuhajte tako dugo dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače.
Vruće izlijte na oblatnu, razmažite i pokrijte drugim listom oblatne. Dobro pritisnite.
Drugi dan režite na prutiće.




BIJELA BAJADERA


Tijesto:
- 30 dkg šećera
- 8 velikih žlica vode
- 15 dkg mljevenih oguljenih badema
- 15 dkg mljevenih keksi
- 15 dkg putra
Šećer stavite da prokuha s vodom. U vruće umiješajte orahe, kekse i putar.
Smjesu stavite u podmazanu protvu i ravnomjerno razmažite. Ostavite da prenoći u frižideru.

Nadjev:
- 15 dkg štaub šećera
- 1 jaje
- 10 dkg putra
- 10 dkg mljevenog keksa
- 5 dkg rastopljene čokolade (crne ili bijele, po ukusu)
Pjenasto izmiješajte jaje i šećer. Dodajte putar stalno miješajući. Umiješajte kekse i čokoladu.

Tijesto narežite na kocke, stavite na njih nadjev. Stavite u frižider da se stegnu.

Glazura:
- bijela čokolada
- krupno sjeckani bademi

Čokoladu otopite na pari. Svaki kolačić glazirajte i pospite ga bademima.


LUBENICE



- 25 dkg mljevenih oraha
- 15 dkg mljevenog keksa
- 25 dkg štaub šećera
- 2 bjelanjka
- 1 žlica ruma
- jestiva crvena i zelena boja
- malo crne čokolade ili čokoladnih mrvica za ukras
- kristal šećer za uvaljat

Orahe, kekse, bjelanjke, šećer i rum umiješajte u glatko tijesto.
2/3 smjese obojite crvenom bojom, 1/3 obojite zelenom bojom.
Od crvene smjese napravite veće loptice, kao za pingač. Obložite ih zelenom smjesom.
Svaku lubenicu uvaljajte u kristal šećer. Ostavite ih preko noći u frižideru.
Idući dan ih narežite na šnite.
Svakoj šniti na crvenom dijelu ucrtajte koštice ili utisnite čokoladne mrvice



BIJELI TROKUTI



- 50 dkg šećera
- 50dkg mlijeka u prahu
- 2 vanili šećera
- 2 šalice vode
- 25 dkg margarina
- 10 dkg nasjeckanih oraha
- 10 dkg nasjeckanih žele bombona
- čokolada z glazuru

Šećer ušpinamo (ukuhamo gusto) u vodi. U vruće dodamo margarin tako da se otopi.
Miješajući postepeno dodajemo mlijeko u prahu tako da se ne naprave grudice. Umiješamo vanili šećer, orahe i žele bombone.
Smjesu istresemo na protvu obloženu folijom i rastanjimo na 1 – 1,5 cm debljine.
Stavimo u frižider preko noći.
Drugi dan narežemo na trokute.
Svaki trokut do pola umočimo u rastopljenu čokoladu.


ČEŠERI



- 10 dkg šećera
- 10 dkg meda
- 10 dkg margarina
- 15 dkg kuruznih pahuljica
- 10 dkg čokolade

Šećer i med rastopiti na pari. Dodati margarin i čokoladu i sve otopiti. Kad se malo prohladi dodati pahuljice.
Žlicom vaditi češere i stavljati ih u papirnate košarice.


GRINSBERGER PLOŠKE


- gotove oblatne

Krema:
- 6 žumanjaka
- 25 dkg margarina
- 25 dkg šećera + 25 dkg šećera
- 6 žlica brašna
- 25 dkg sjckanih oraha

Žumanjke i šećer izmiješati. Dodati margarin i brašno. Tući na pari. U kuhanu vruću kremu umiješati orahe.
Drugi dio šećera ispržiti u karemel i dodati ga u gornju smjesu.
Vrućim filati oblatne.



KOŠNICE


„Tijesto“:
- 2 bjelanjka
- 25 dkg mljevenih oraha
- 15 dkg šećera u prahu
- 10 dkg mljevenih keksi
- malo ruma
Sve zajedno izmiješati u tijesto.
Njime obložiti iznutra kalupe za košnice koje smo prije toga malo namastili i posuli kristal šećerom.

Nadjev:
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 4 velike žlice šećera
- 1 žlica vode
- 1 žlice brašna
- 10 dkg čokolade (može i bez, po izboru)
Sve zajedno izmiješati i skuhati na pari.
U ohlađeno umiješati jedan dobro izrađen margarin.
Košnice se pune tom kremom i poklope okruglom oblatnom (tanka kao papir).
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 12:58   #4
ja u ovo sto ti zoves bajadera I vrlo cesto stavim 1/2 oraha i 1/2 kokosovog brasna (to bi za tvoj recept bilo 15 deka jednog i 10 deka drugug).

tak mi je puno, puno finije (usput budi receno, to mi je vjerojatno najdrazi kolac na svijetu, i da, znam da sam seljak!)
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 13:56   #5
Joj super!
Samo da se ne mora pec i meni je dobro..

Cupavce uvijek pravim od nekog kupljenog tijesta, npr. pannetone, razrezem i umocim u cokoladu i kokos (ili orahe)..
Works like a charm!
__________________
>> Ako neznas ti, ja znam jos manje<<
Greenbee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 15:33   #6
joj ženo oduševila si me,
danas kad sam isla na posao kupih novine i vidim advent kolači i kupim šta ću ponijelo me, a na poslu gledaju: ova nije normalna!
al sad kad pročitah tvoj post vidim da i druge polako drma....jupiiiiiiiiiiiiii... bas se veselim...
zahvaljujem receptima...dugo tražim kokos rolat a ti imaš i to....jooooooooooj....uveselila si mi dan......juuuuuupiiiiii
tarmiqua is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 16:25   #7
S cim bi se mogao rum nadomjestiti?
Moj decko to nikako ne voli a vidim da ide u dosta recepata.. (koji mi se svi cine fini)
__________________
>> Ako neznas ti, ja znam jos manje<<
Greenbee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 17:01   #8
Božićni pečeni kolačići - medenjaci, keksi i sl.

MEDENJACI I


- 60 dag brašna
- 4 jaja
- ½ dl ulja
- ½ praska za pecivo
- 25 dag šećera
- 4 žlice meda
- 1 vanili šećer
- malo cimeta
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, rezati tanke šnite, od njih napraviti dugački tanki valjak, rezati komadiće i oblikovati kuglicu između dlanova. staviti na namašteni lim sa razmakom između. Ispeći da dobiju lijepu boju.
Tko voli, može dobro istući bjelanjke sa šećerom, da postane gusta krema, pa u to uvaljati pečene medenjake - tada će biti bijeli izvana.




ORAHOVI ROŠČIĆI


Tijesto:
- 40 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 10 dag šećera
- 1 vanili šećer
- 1 jaje
- 5 žlica mlijeka
- 10 dag margarina
Umijesite tijesto i stavite ga ½ sata u hladnjak.

Krema:
- 20 dag mljevenih oraha
- 5 dag šećera
- 1 vanili šećer
- 2-3 žlice ruma
- 5 dag grožđica
Sve zajedno dobro izmiješati.

Tijesto tanko razvaljati, rezati na kvadrate pa na trokute i premazati kremom. Zarolati, savinuti u roščić i premazati dobro izmiješanim jajem. Ispeći.



LIMUN ŠTANGICE


Tijesto:
- 5 bjelanjaka
- 20 dag šećera
- 4 žlice brašna
- 5 dkg čokolade u prahu
- 10 dag oraha
Bjelanjke i šećer istući u čvrsti šaum. Umiješati ostalo i ispeći.

Krema:
- 5 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 4 žlice brašna
- 1 limun - sok i korica
- 20 dag maslaca
Žumanjke, limun, šećer i brašno dobro izmiješati i kuhati na pari. Putar pjenasto izraditi, umiješati hladnu kuhanu kremu.

- 2 lista oblatni

Složiti kolač. Oblatna – krema – tijesto – krema – oblatna.



BEČAR ŠNITE


Krema I:
- 20 dag mljevenih oraha
- 20 dag šećera u prahu
- malo mlijeka
- 1 žlica ruma
Sve zajedno dobro izmiješati. Mlijeka staviti koliko treba da se dobije gusta kremo koja se može mazati.

Krema 2:
- 4 jaja
- 15 dag šećera u prahu
- 1 limun – sok
- 15 dag putra
Jaja pjenasto izmiješamo sa šećerom i skuhamo na pari. Putar pjenasto izradimo i u njega umiješamo limunov sok i hladnu kuhanu kremu.

Krema 3:
- 20 dag mljevenih smokava
- 10 dag grožđica
- 10 dag šećera
- 2 naranče
Sve zajedno izmiješamo.

- 4 oblatne (pakiranje)

Oblatne redom mažemo kremama. Zadnju pritisnemo i lagano opteretimo. Npr. praznom protvom.



BERLIN ŠNITE


Tijesto:
- 25 dag brašna
- 15 dag margarina
- 7 dag šećera
- ½ praska za pecivo
- 1 bjelanjak
Umijesite prhko tijesto. Stavite ga na ½ sata u frižider. Zatim ga razvaljajte i stavite u protvu.

Krema:
- 20 dag šećera
- 25 dag mljevenog suncokreta (mogu i orasi ili rogač)
- 1 vanili šećer
- 1 žličica mljevene kave
- 1 rebro čokolade
- po potrebi toplog mlijeka
Izmiješati u glatku smjesu i premazati je preko tijesta u protvi. Na pol ispeći.

Biskvit:
- 20 dag šećera
- 3 žumanjka
- 1 dl mlijeka
- 1,5 dl ulja
- 20 dag brašna
- ½ praska za pecivo
- 3 bjelanjka - snijeg
Žumanjke i šećer pjenasto izraditi. Umiješati ostalo i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Biskvit izliti na polupečeno tijesto sa kremom i ispeći do kraja.

Na kolač možete staviti glazuru od čokolade.



TONKINE NAPOLITANKE


- 2 oblatne
- 15 dag pekmeza

Tijesto:
- 6 bjelanjaka
- 25 dag šećera
- 12 dag maslaca
- 15 dag grožđica
- 15 dag brašna

Od bjelanjaka i šećera istući čvrsti snijeg. Umiješati otopljen putar i ostalo.
Ispeći.

Slagati: oblatna, pekmez, tijesto, pekmez, oblatna.




GRČKI KOLAČIĆI


- 3 jaja
- 3 kavene šalice šećera
- 3 kavene šalice ulja
- 3 velike žlice meda
- 1 vanili šećer
- 1 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- ribana korica limuna

Jaja i šećer izmiješati. Dodati ostalo i umijesiti glatko tijesto. Staviti zamotanu u foliju na sat u frižider.
Razvaljati i rezati kekse čašom ili nekim kalupom. Stavit peć.
Pečene odmah vaditi iz pleha.
Spojiti po dva keksa pekmezom od marelica ili višanja.

Glazura:
- 1,5 dl vode
- 5 velikih žlica šećera
- 6 velikih žlica kakaa
- 1 velika žlica margarina
- 3 velike žlice mlijeka
Glazuru prokuhati.

Kolačiće do pola umakati u glazuru i uvaljati u kokos brašno.




PAPRENJACI


- 30 dag margarina
- 5 dl šećera
- 2 dl meda
- 2 dl vode
- 1 žlica pimenta
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice mljevenih klinčića
- 2 žličice kardamona
- 1 žlica soda bikarbone
- 90 dag oštrog brašna (po potrebi i više)

Pjenasto izmiješati margarin, šećer i med. Dodati vodu, začine, sodu bikarbonu i brašno.
Umijesiti glatko tijesto. Staviti ga zamotanog u foliju da prenoći u frižideru.
Drugi dan razvaljati, izrezati drvenim kalupina za paprenjake i ispeći.
Ako nemate kalupe za paprenjake možete ih rezati čašom ili kotačićem.
Pećene odmah izvaditi iz pleha



VANILIN KIFLICE


- 25 dag glatkog brašna
- 25 dag margarina
- 10 dag mljevenih oraha
- 7 dag šećera u prahu
-
Zamijesiti tijesto, napraviti kiflice (komadic tijesta staviti na dasku, ravnim dlanom "rolati" tijesto da se dobije valjčić i zavinuti ga na oba kraja).
Ispeći i vruće posuti šećerom u prahu ili ohlađene umočiti u rastopljenu čokoladu.




KOKOS KOCKE


Biskvit:
- 4 žutanjka
- 12 žlica šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 12 žlica brašna
- 1 prasak za pecivo
- 4 bjelanjka – snijeg
- 2 žlice kakaa
Napravite klasičan biskvit. Podijelite na dva dijela i u jedan umiješajte kakao.

Nadjev:
- ½ l mlijeka
- 3 žlice brašna
- 10 dag kokosova brašna
- 10 žlica šećera

U protvu uliti prvo tamno tijesto. Staviti da se malo zapeče.
Na to uliti nadjev i pokriti ga svijetlim tijestom.
Staviti u rol da se ispeče do kraja.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 17:09   #9
Quote:
Greenbee kaže:
S cim bi se mogao rum nadomjestiti?
Moj decko to nikako ne voli a vidim da ide u dosta recepata.. (koji mi se svi cine fini)
mlijekom, limunovim sokom, nekim dobrim konjakom, višnjevcem

zavisi od ostalih sastojaka
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2005., 17:51   #10
MEDVJEĐE ŠAPE


- 25 dkg putra ili margarina (originalno bi trebala ići mast)
- 25 dkg šećera
- 10 dkg vanili šećera
- 2 jaja
- 10 dkg mljevenih oraha
- 50 dkg brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 velike žlice mlijeka
- 1 velika žlica ruma
- malo cimeta
- ribana kora od limuna

Pjenasto izmiješajte masnoću šećer i jaja. Dodajte ostale sastojke i umijesite srednje čvrsto tijesto.
Otkidajte male komadiće i stavljajte ih u kalupe. Treba biti ispunjena samo 1/3 kalupa jer tijesto pečenjem naraste
Kalupe prije namastite putrom i pobrašnite. Stavite ih u frižider da se puta sčvrsne.
Ispecite.
Pečene uvaljajte u štaub šećer.
Moraju par dana odstajati.



ČOKOLADNE PUSLICE


- 15 dkg brašna
- 10 dkg putra
- 10 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg šećera
- 15 dkg čokoladnih ljuskica
- 1 žutanjak
- pekmez od marelica
- 10 dkg čokolade za glazuru

Umijesiti glatko tijesto. Oblikovati loptice, staviti ih na pleh i malo pritisnuti da se spljošte.
Ispeći.
Po dvije spajati pekmezom i do pola ih umočiti u otopljenu čokoladu.



BAKINE VANILICE


- 20 dkg putra ili margarina
- 50 dkg brašna
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 4 velike žlice šećera

- pekmez
- sitno sjeckani orasi

Od svega umijesiti glatko tijesto. Razvaljati i rezati male pogačice. Svaku posuti sjeckanim orasima i ispeći.
Pečene spajati po dvije sa pekmezom.



KOKOS ČOKO PUSLICE


- 15 dkg šećera
- 15 dkg kokosovog brašna
- 3 bjelanjaka
- putar za pleh ili papir za pečenje
- 20 dkg čokolade za glazuru

Bjelanjke i šećer istucite u čvrsti snijeg. Umiješajte kokos.
Puslice pomoću žlice stavljajte na pleh.
Pecite ih na maloj temperaturi dok ne požute.
Ohlađene umačite u čokoladu do pola.



SOFIJINE ŠTANGICE


- 25 dkg mljevenih oraha
- 12,5 dkg šećera
- 1 vanili šećer
- 1 bjelanjak
- cimet, klinčeki po ukusu

Izmiksati bjelanjak i šećer u čvrst snijeg. Dodati orahe i umijesiti čvrsto tijesto.

Glazura:
- 1 bjelanjak
- 25 dkg šećera
- nekoliko kapi limunovog soka
Izmiksati sve u čvrsti snijeg.

Smjesu sa orasima razvaljati na 1 cm. Premazati glazuro. Rezati štangice.
Staviti ih peći. Peći na niskoj temperaturi tako da snijeg ostane bijeli.



ŽUTE ŠTANGICE


Tijesto:
- 15 dkg margarina
- 10 dkg šećera
- 10 dkg mljevenih oraha
- 4 bjelanjaka
Pjenasto istući margarin sa šećerom. Umiješati orahe i snijeg od bjelanjaka.
Izliti u protvu i ispeći tako da tijesto bude blijedo žuto.

Nadjev I:
- ½ dl mlijeka
- 15 dkg štaub šećera
- 15 dkg mljevenih oraha
- 1 vanili šećer
- 6 dkg putra
- 5 dkg čokolade
Zakipiti mlijeko i pofuriti orahe. margarin izmiješati sa šećerom i otopljenom čokoladom. Pomiješati obje smjese zajedno.
Staviti nadjev preko tijesta.

Nadjev II:
- 4 žutanjka
- 15 dkg štaub šećera
Žutanjke i šećer pjenasto izraditi.
Preliti preko prvog nadjeva i vratit u rol da se uhvati korica na žutanjcima.



LONDONERICE


- 30 dkg brašna
- 15 dkg putra
- 8 dkg šećera
- 3 žutanjka
- 2 velike žlice vrhnja
- naribana korica od 1 limuna
Umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga u foliju i staviti na 1 sat u frižider.
Razvaljati na ½ cm debelo.

Nadjev:
- 3 bjelanjaka
- 20 dkg šećera
- 20 dkg sjeckanih oraha
Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Umiješati orahe.

- pekmez od marelica ili višanja

Tijesto premazati pekmezom. Staviti gore nadjev.
Ispeći.



ŠTANGICE SA ČOKOLADOM


Tijesto:
- 8 dkg putra
- 16 dkg šećera
- 5 dkg čokolade
- 8 dkg brašna
- 6 bjelanjaka
Pjenasto izmiješajte putar i šećer. Umiješajte brašno i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispecite.

Nadjev:
- 6 žumanjak
- 1 jajae
- 10 dkg šećera
- 5 dkg čokolade
- 10 dkg putra
Skuhajte na pari izmiješane žutanjke, jaje, šećer i čokoladu. Pjenasto izradite margarin. Umiješajte u njega hladnu kuhanu kremu.

Pečeno tijesto premažite pekmezom i nadjevom.
Pospite sitno sjeckanim orasima.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 01:08   #11
joj super, ne moram po kućama skupljati recepte, sve se nađe na forumu
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 02:09   #12
Da malo nadopunim


Kinda šnite

- Staviti 1 list oblatne u tepsiju (neku manju)
- Krema:
30 dkg šećera
4 cijela jaja
20 dkg narezanih oraha ( ne ribati nego rezati na sitno)
10 dkg čokolade
1 margarin
1 vanilin šećer
- Sve zajedno smiješati i kuhati, vruće prelij preko oblatne
- Poklopi s drugom oblatnom





Snaha šnite

1.Tijesto -
-od 6 bjelanjaka izlupaj čvrsti snijeg te dodaj 13 dkg šećera, 17 dkg kokosa, sok jednog limuna i 2 žlice brašna. Kad se ohladi reži na pola.

2.Tijesto -
- od 5 bjelanjaka izlupaj čvrsti snijeg i dodaj 13 dkg šećera, 3 štange čokolade, 13 dkg ribane čokolade, 13 dkg oraha i 2 žlice brašna. Isto reži po pola.

- Krema-
-11 žumanjaka i 20 dkg šećera izlupaj sa mikserom te kuhaj na pari dok se ne zgusne. U hladno dodaj 25 dkg margarina.

- Filu podijeli na pola pa u jednu polovicu stavi naribane čokolade i malo oraha. Tu filu namaži na svijetli dio kolača a drugu žutu polovicu na tamni dio kolača. Odozgora posipaj sa orasima.


Narančine ploške

Tijesto -
- 4 bjelanjka, 20 dkg oraha, 15 dkg šećera, 2 žlice krušnih mrvica i pola žlice brašna.

Krema -
- 4 žutanjka, 15 dkg šećera, sok i ribana korica od 1 naranče i 1 žlica brašna. U hladnu kremu umiksaj 20 dkg margarina.

-Za glazuru stavite tučeno vrhnje ili još bolje biljni šlag i na svaku narezanu kocku kolača stavite malu kriškicu naranče.

Kolači su stvarno vrhunski, probajte
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 10:04   #13
Quote:
dobardan kaže:
Da malo nadopunim

Super.

Dajte i ostali napišite koji recept.
Nemojte se sramit.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 11:13   #14
Polly -

ako pocnem pech kolace na redovitoj bazi, ti si kriva
__________________
Hormonella de Rum
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 12:31   #15
E oni ČEŠARI su fantasticni, radila sam ih za prosli Bozic. Osim sto su jako fini, jako su i dekorativni...

Polly
__________________
manc
Tek u jesen otkriju se boje krošanja, sve su slične u leto zeleno....
manc is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 14:16   #16
MOCCA MINJONI


Tijesto:
- 10 dkg šećera
- 3 jaja
- 1 dl jake crne kave (obične ili instant)
- 1 velika žlica prezli
- ½ praška za pecivo
- 1 vanili šećer
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte kavu, prezle i prašak za pecivo. rrahlo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Ispecite. Hladno prerežite jedanput vodoravno.

Nadjev:
- 15 dkg šećera
- 2 žumanjka
- 3 dkg brašna
- 2 dl mlijeka
- 2 dl jake crne kave
- 12 dkg putra
Žumanjke, šećer, brašno, mlijeko i crnu kavu skuhajte kao puding u glatku kremu.
Pjenasto izmiješat putar i umiješat ohlađenu kremu.

Glazura:
- 30 dkg čokolade
- 2 dl slatkog vrhnja
Čokoladu otopite na pari. Slatko vrhnje zakipite i ulijte u čokoladu. Miješajte na pari tako da dobijete glatku smjese.

Tijesto nafilat kremom. Stavit na par sati u frižider da se stegne.
Rezati male kocke. Svaku nabost na vilicu i umakat u glazuru.

Kad se glazura stegne minjone išarati sa malo otopljene bijele čokolade i ukrasiti čokoladnim bombonima u obliku zrna kave.




NOUGAT MINJONI


Tijesto:
- 20 dkg šećera u kockama
- 4 jaja
- 2 velike žlice prezli
- 2 velike žlice jake crne kave
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo
Šećer preliti sa 2 velike žlice vode i kuhati dok ne posmeđi. Za vrijeme kuhanja skidati pjenu.
Pola kuhanog šećera izliti na ploču posutu štaubom.
Ohlađeni šećer istucati u avanu, zatim pjenasto izmiješati sa žutanjcima, dodati ostale sastojke i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Uliti u protvu i ispeći. Hladno prerezati jedanput vodoravno.

Nadjev:
- pola kuhanog šećera
- 5 jaja
- 10 dkg šećera
- 1 velika žlica jake crne kave
- 10 dkg mljevenih badema
- 10 dkg mljevenih lješnjaka
- 15 dkg putra
Na pari skuhati žumanjke, kavu i šećer u gustu glatku kremu.
Kuhanom šećeru umiješati bademe i lješnjake, vratiti na vatru i dopržiti. Izliti na ploču posutu štaubom. Kad se ohladi istucati u avanu.
Putar pjenasto izraditi i sve tri smjese zajedno pomiješati.

Glazura:
- 30 dkg čokolade
- 2 dl slatkog vrhnja
Čokoladu otopite na pari. Slatko vrhnje zakipite i ulijte u čokoladu. Miješajte na pari tako da dobijete glatku smjese.

Tijesto nafilat kremom. Stavit na par sati u frižider da se stegne.
Rezati male kocke. Svaku nabost na vilicu i umakat u glazuru.

Kad se glazura stegne minjone ukrasiti sa bademima i lješnjacima.



PAHULJICA MINJONI


Tijesto:
- 8 dkg šećera
- 6 jaja
- 5 dkg ribane čokolade
- 2 velike žlice prezli
- 1 vanili šećer
- ½ praška za pecivo
Pjenasto izmiješati žumanjke sa šećerom. Umiješati prezle, čokoladu, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispeći. Hladno dvaput vodoravno prerezati.

Nadjev:
- 4 bjelanjka
- 15 dkg šećera
- 10 dkg mljevenih oraha
- vanili šećer
Bjelanjke i šećer istući u čvrsti snijeg. Umiješati orahe.

Sa ½ nadjeva nafilati kore. Staviti kolač na par sati u frižider da se stisne.

Izrezati male kocke. Premazati ih sa svih strana odvojenim nadjevom.
Posuti čokoladnim mrvicama.






RUM MINJONI


Tijesto:
- 15 dkg šećera
- 4 jaja
- 2 velike žlice prezli
- ½ praška za pecivo
- 1 vanili šećer
- 1 žlica ruma
Pjenasto izmiješati žumanjke i šećer. Umiješati ostalo i čvrst snijeg od bjelanjaka.
Ispeći u plehu.
Hladno kalupom ili čašom izrezati u pogačice.
Ostatak tijesta narezati u sitne kocke i preliti sa 2 velike žlice ruma.

Nadjev:
- 4 žumanjka
- 15 dkg šećera
- 10 dkg putra
- 5 dkg čokolade
- 1 vanili šećer
- 2 žlice ruma
- 1 dl mlijeka
- pekmez od marelice
Ostatak tijesta narezati u sitne kocke i preliti sa 2 velike žlice ruma.
Žumanjke, šećer i mlijeko skuhati na pari u gustu, glatku kremu.
Putar pjenasto izmiksati. Umiješati hladnu kuhanu kremu, ribanu čokoladu i tijesto.

Glazura:
- 20 dkg štaub šećera
- 2 žlice ruma
Dugo miješati.

Pločice tijesta premazati pekmezom. Stavljati hrpice nadjeva (u obliku kestena) preliti ih glazurom.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 15:49   #17
ORAH MINJONI


Tijesto:
- 7 dkg šećera
- 5 jaja
- 5 dkg oraha
- 3 velike žlice prezli
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo
Pjenasto istući žumanjke sa šećerom. Umiješati ostalo i čvrst snijeg od bjelanjaka.
Ispeći. Hladno jedanput vodoravno prerezati.

Nadjev:
- 10 dkg šećera
- 15 dkg mljevenih oraha
- 1,5 dl mlijeka
- 15 dkg putra
- 2 žlice ruma
- 1 vanili šećer
Šećer, orahe i mlijeko gusto ukuhati. Putar pjenasto izmiješati, umiješati ohlađenu skuhanu smjesu i orahe.

Tijesto nafilati sa 2/3 nadjeva. Odozgora premazati ostatak nadjeva.
Kolač staviti u frižider da se stegne. Izrezati male kocke.

Glazura:
- 30 dkg štaub šećera
- 4 žlice jake crne kave
Dobro izmiješati. Glazirati minjone.

Ukrasno ih išarati otopljenom čokoladom (tamnom ili bijelom) i ukrasiti polovicom oraha.




KIFLICE OD KOKOSA


- 40 dkg brašna
- 25 dkg margarina
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 10 dkg šećera
- 25 dkg kokosa.

Umijesite glatko tijesto. Stavite ga nap sati u frižider.
Oblikujte kiflice. Ispecite ih.
Pečene uvaljajte u štaub šećer,




KOKOS PUSLICE


- 30dkg kokosa
- 30 dkg šećera
- 4 bjelanjka

Bjelanjke i šećer istucite u čvrsti snijeg. Umiješajte kokos.
Žlicom oblikujte puslice na dobro podmazanom limu i pecite na blagoj vatri.




CIMET KIFLICE


- 25 dkg brašna
- 2 žumanjka
- vanili šećer
- 1 žličica cimeta
- 10 dkg mljevenih badema
- 20 dkg putra

Od svega umijesite glatko tijesto. Stavite ga na par sati u frižider.
Oblikujte kiflice i ispecite ih. Pečene uvaljajte u štaub šećer u koji ste umiješali malo cimeta.




ČAJNE KUGLICE


- 25 dkg brašna
- 20 dkg šećera
- 3 velike žlice meda
- cimet
- klinček
- ½ žličice sode bikarbone

Za uvaljati:
- 1 bjelanjak
- 10 dkg sitno sjeckanih oraha / badema / lješnjaka

Zamijesite glatko tijesto. Stavite ga na par sati u frižider.
Oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u blago tučeni bjelanjak i zatim u sjeckane orahe.
Ispecite.





ENGLESKI KEKSI


- 25 dkg integralnog brašna
- 5 dkg zobenih pahuljica
- 5 dkg kukuruznih pahuljica
- 10 dkg šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 12,5 dkg putra

Od svega umijesiti tijesto. Staviti ga na par sati u frižider.
Tijesto razvaljati i rezati kalupom.
Kekse premazati umućenim žumanjkom i posuti zobenim pahuljicama, kukuruznim pahuljicama, sesamom, sjeckanim orasima – po izboru.
Ispeći.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 16:30   #18
MUESLI KEKSI


- 18 dkg putra
- 10 dkg šećera
- 3 velike žlice meda
- ribana kora 1 naranče
- 1 jaje
- 10 dkg brašna
- 35 dkg muesli.ja po ukusu

Putar i šećer (ako su mueslii dosta slatki smanjite količinu šećera) istucite u pjenastu smjesu. Dodajte ostalo i umijesite tijesto. Stavite ga na par sati u frižider.
Razvaljajte, izrežite kalupom kekse i ispecite.



BEČKE ŠAPICE


- 15 dkg putra
- 20 dkg štaub šećera
- 2 jaja
- 15 dkg brašna
- ribana korica limuna

Putar i šećer pjenasto izraditi. Dodavati postepeno jaja stalno miješajući. Dodati brašno i umijesiti mekano tijesto.

Špricom raditi na limu (podmazanom i posutom brašnom) šapice. Možete raditi i vjenčiće.
Ispecite ih.

Pečene sa oba kraja umočite u otopljenu čokoladu i pospite sjeckanim orasima ili pistacijama.




KOLAČIĆI SA MAKOM


Tijesto:
- 12,5 dkg putra
- 12,5 dkg štaub šećera
- 3 žumanjka
- 25 dkg brašna
- na vrh noža soli
- par kapi vanilin ekstrakta
Od svega umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u frižider na par sati.
Razvaljajte i izrežite okrugle pločice.

Nadjev:
- 1 velika žlica meda
- 0,6 dl vode
- 5 dkg mljevenog maka
- 2 velike žlice štaub šećera
- ribana korica od limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 3 dkg grožđica
- 5 dkg mljevenih badema
- 1 jaje
Mak pomiješajte sa vodom, medom, šećerom i limunom. Zagrijte do ključanja stalno miješajući.
Umiješajte ostalo.

Svaku pločicu premažite sa ulupanim jajem. Na sredinu stavite hrpicu nadjeva. Krajeve savijte prema sredini tako da djelomično pokriju nadjev oblikujući trougao. Dobije se izgled trorogog vojničkog šešira.
Ispecite.



GRIZ RUŽICE


- 30 dkg putra
- 10 dkg štaub šećera
- 6 jaja
- 30 dkg griza
- čvrsti pekmez

Na pari miješajte putar i štaub. Maknite sa pare i umiješajte jedan po jedan žumanjak tako da smjesa bude pjenasta. Tada dodajte griz i dobro izmiješajte.
Tijesto stavite u špricu. Na podmazanom i pobrašnjenom plehu istiskujte ružice. U sredinu svake stavite malo pekmeza.
Ispecite.




GLAZIRANE VANILICE


- 30 dkg brašna
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice klinčeka
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 15 dkg šećera

Umijesite glatko tijesto. Stavite ga u frižider na par sati.
Razvaljajte i izrežite polumjesece. Ispecite ih.


Glazura:
- 10 dkg štaub šećera
- 1 žlica soka od limuna
Dobro izmiješajte i glazirajte kolačiće.



MALI MEDENJACI


- 50 dkg brašna
- 25 dkg meda
- 1 prašak za pecivo
- 12 dkg šećera
- 2 žličice cimeta
- 2 jajeta
- 10 dkg putra

Umijesite glatko tijesto. Stavite ga na par sati u frižider.
Oblikujte kuglice, stavite ih na pleh i blago pritisnite.
Ispecite.
Možete ih pečene prošarat otopljenom čokoladom, svijetlom ili tamnom.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 20:52   #19
Evo i moj doprinos...


1. MEDVJEĐE ŠAPE

1 šalica brašna
¼ praška za pecivo
½ šalica masti
1 šalica šećera
1 šalica mljevenih oraha
1 jaje

Zamijesiti, peći u kalupićima za šape namazanim rastopljenom mašću i posutim brašnom. Vruće uvaljati u šećer u prahu. Peći NAJMANJE 10 dana prije Božića (po tradiciji se peku 13.12. na Svetu Luciju), jer moraju omekšati. Čuvati u limenoj kutiji.

2. BOŽIĆNO ČAJNO PECIVO

50 dag maslaca
25 dag šećera u prahu
3 bjelanjka
70 dag glatkog brašna
2,5 dag kakao-praha
1 vanilin-šećer

Pjenasto izmiješati maslac, dodati šećer, bjelanjke, brašno i vanilin šećer. U polovicu smjese umiješati umiješati kakao. Štrcaljkom ili presom za kekse istiskivati ružice na vlažan lim i peći na 180 stupnjeva. Po dvije – tamnu i svjetlu spajati džemom.

3. BOŽIĆNI LINZERI

30 dag brašna
6 dag Gustina
9 dag šećera u prahu
21 dag maslaca
6 dag badema
4 žutanjka

Umijesiti prhko tijesto, neka se odmara u hladnjaku 1 sat. Tanko razvaljati i praviti okrugle kekse, polovicu s rupicama. Peći na masnom papiru, 10 minuta na 200 stupnjeva. Oprezno izvaditi, a kekse s rupicama još vruće posuti šećerom u prahu. Cijele kekse namazati marmeladom od jagoda ili višnje, i pokriti keksima su rupicama.

4. ZVJEZDICE S CIMETOM

3 bjelanjka
25 dag šećera u prahu
1 žlicu mljev. cimeta
2 žlice limunovog soka
25 dag sitno samljevenih badema

U čvrst snijeg od bjelanjaka pomalo umiješati šećer u prahu, miješati još 7 minuta da smjesa postane sjajna. 3 žlice odvojiti za ocaklinu. U snijeg umiješati bademe, cimet i limunov sok. To tijesto hladite 1 sat u hladnjaku u plastičnoj foliji. Razvaljati 0,5 cm debelo, na površini posutoj kristal-šećerom. Izrezati zvjezdice i položiti ih na lim pokriven masnim papirom. Zvjezdice premazati odvojenim dijelom snijega. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi (najbolje preko noći). Peći ih na 225 stupnjeva 4-5 minuta. Paziti da ocaklina ostane bijela.

5. RUM TORTICE

10 dag šećera
18 dag maslaca
2 žutanjka
1 vanilin-šećer
limunova korica
1 žličica praška za pecivo
25 dag glatkog brašna

Maslac, žutanjke i šećer pjenasto izmiješati, dodati malo ruma, limunovu koricu, temeljito izmiješati. Dodati brašno s praškom za pecivo, zamijesiti tijesto, zamotano u foliji hladiti 2 sata. Razvaljati 2-3 mm debelo, izrezati kalupićem, i svjetložuto ispeći na 180 stupnjeva. Ohlađeno spojiti pekmezom od marelice.

2 žlice ruma
šećer u prahu

Izmiješati u glazuru, umočiti svaku torticu i ukrasiti polovicom kandirane trešnje.

6. CVJETIĆI

1 prašak za pecivo
100 g mljevenih lješnjaka
70 g šećera u prahu
1 jaje
150 g maslaca
200 g brašna

nutella

Umijesiti tijesto, tanko razvaljati, rezati kekse, od kojih polovicu s rupicom. Peći na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Gornje kekse posuti šećerom u prahu, spajati s ugrijanom nutellom.

7. ČOKOLADNI PERECI

14 dag brašna
1/8 praška za pecivo
6 dag šećera
vanilin šećer
1 dag čokolade
5 dag oraha
7 dag maslaca
1 jaje
1/2 žlice mlijeka

Izrezati perece, ispeći u namaštenom limu.

8. BRESKVICE

3 kuhana žutanjka
17,5 dag brašna – pola oštro, pola meko
14 dag maslaca
7,5 dag šećera u prahu
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
malo rakije breskovače

Žumanca propasirajte, dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanilin šećer i breskovaču. Zamijesite tijesto i ostavite ga stajati 1 sat. Oblikujte male okruglice, složite ih na namašćen pleh i pecite na temperaturi od 160°C oko 30 minuta. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti).

Ohlađene kuglice spajajte pripremljenom kremom
5 – 7,5 dag maslaca
5 – 7,5 dag šećera u prahu
7,5 dag mljevenih oraha
Obojati ekstraktpm od jagoda i mente i uvaljati u šećer

9. ORAHOVI POLJUPCI

2 bjelanjka
21 dag šećera
1 žumanjce
lim. korica
21 dag oraha

U tvrdi snijeg dodati šećer, žutanjak, lim.koricu, pa na kraju orahe. Peći 30 minuta, na 150 stupnjeva.

10. TORTICE

25 dag brašna
3 dag kakao praha
10 dag margarina
15 dag šećera
2 žutanjka
malo sode bikarbone
prašak za pecivo
1/4 čaše kiselog vrhnja

Razvaljati na 3 mm, praviti tortice, peći na 150 stupnjeva

Puniti kremom: 1/4 l mlijeka
2 žlice griza
1 vanilin šećer – skuhati da bude gusto. U hladno umiješati
12,5 dag margarina
10 dag šećera

Lijepiti kremom, preliti glazurom od čokolade.

11. ČOKOLADNE ZVJEZDICE

25 dag šećera
20 dag oraha
5 dag čokolade
2 bjelanjka

U čvrsti snijeg umiješati šećer, bademe, naribanu čokoladu. Razvaljati, oblikovati zvjezdice, peći na 150 stupnjeva. Ohlađene umočiti u čokoladnu glazuru.

12. ZVJEZDICE S OKUSOM NARANČE

20 dag brašna
6 dag mljevenih oraha
½ žličice praška za pecivo
15 g kakao-praha
7,5 dag šećera
1 vanilin šećer
narančina korica
1 jaje
15 dag margarina

Umijesiti tijesto, tanko razvaljati, izrezati zvjezdice, peći na limu obloženom masnim papirom 10 min. na 200 stupnjeva.

7,5 dag bijele čokolade
7,5 dag slatkog vrhnja
7,5 dag maslaca
narančina korica

U zagrijanom slatkom vrhnju otopiti usitnjenu čokoladu, u ohlađeno dodati izrađeni maslac i koricu naranče. Miješati 2-3 minute mikserom. Naštrcati nadjev na polovicu zvjezdica, pokriti preostalima, ukrasiti po želji.

13. PRALINE

9 dag maslaca
3 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
12,5 dag brašna

Mikserom miješati maslac i šećer, dodati brašno, hladiti 15 min zamotano u foliju. Razvaljati na 3 mm, izrezati krugove, peći na 200 stupnjeva 8 minuta.

15 dag nugata (kinderlada)
7,5 dag čokolade
3-4 žlice slatkog vrhnja

Nugat, usitnjenu čokoladu i vrhnje otopiti na pari. Izmiješati mikserom. Na ohlađene kekse štrcaljkom nanijeti nadjev. Preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti komadićem ušećerene trešnje.

14. IŠLERI

20 dag maslaca
28 dag brašna
10 dag šećera
7 dag oraha
1 jaje.

Razvaljati, peći tortice

Hladno puniti kremom: 10 dag šećera
5 dag čokolade
2 žličice kakao praha
10 dag maslaca
2 žličice crne kave
Preliti čokoladnom glazurom.

15. CRNE VANILICE

400 g brašna
280 g maslaca
140 g šećera u prahu
2 žutanjka
100 g čokolade

Umijesiti tijesto i praviti kekse (polovicu s rupicom). Peći na 200 stupnjeva. Gornji kolačić preliti čokoladnom glazurom, spajati kremom po želji.


16. SLATKA ROLADA

10 dag oraha
10 dag šećera u prahu
10 dag čokolade
2 žlice ruma

Zamijesiti i razvaljati na foliji.

5 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
1 tvrdo kuhani žutanjak
1 žlica ruma

Pjenasto izmiješati maslac sa šećerom, dodati pasirani žutanjak i rum. Razvaljati na tijesto s orasima i napraviti tanku roladu. Sušiti 2 dana i rezati na ploške.

17. ČOKOLADNE KUGLICE S RUMOM

18,5 dag otopljene tamne čokolade
1,25 dl kiselog vrhnja
25 dag mljevenog keksa
60 ml tamnog ruma
15 dag nasjeckanog neslanog kikirikija
18,5 dag otopljenog maslaca
2,5 dag kakao praha
16 dag šećera u prahu

Za glazuru, 125 g otopljene čokolade, 30 g maslaca, 90 g kokosovog brašna

Otopljenu čokoladu pomiješati s vrhnjem, i, nakon što se stisne u hladnjaku,
napraviti čokoladne loptice.

U većoj posudi, pomiješati kekse, rum, kikiriki, maslac, kakao i šećer. Tom
smjesom obložiti kuglice od čokolade, ostaviti da se stisnu u hladnjaku.

Kuglice umiješati u smjesu otopljene čokolade, maslaca i kokosovog oraha.

18. KUGLICE OD JABUKA

3-4 jabuke
10 dag keksa
10 dag mljevenih oraha
10 dag šećera

Jabuke naribati, posuti šećerom i pirjati na laganoj vatri da ispari sav sok. Dodajte sitno samljevene kekse i orahe i sve dobro izmješajte. Praviti kuglice, uvaljati u orahe.


19. KUGLICE OD KEKSA I ORAHA

15 dag petit beurre keksa
1 žlica ruma
3-4 žlice šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
10 dag mljevenih oraha
100 ml mlijeka

5 dag kokosovog brašna
Usitniti kekse, dodati bademe, vanilin šećer, šećer u prahu, rum i mlijeko. Oblikovati kuglice,Smjesu dobro promiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu. Uvaljati u kokos.
__________________
I have an attitude, and I know how to use it!!!
BBlue is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 21:07   #20
ima li ko originalan recept za lebkuchen? to je meni tako fino. nekidan sam ih kupila u getroa, imaju i domino kocke od metra!!!! mljac
__________________
kuvanje i kuzinavanje
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:44.