Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država!
Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.11.2005., 21:32   #1
Naknada stete - općenito Q&A

Podnesena je kaznena prijava protiv više okrivljenika koji su mi nanjeli tešku tjelesnu ozljedu. Tom prilikom (znači tijekom postupka) želio bih podnijeti imovinskopravni zahtjev za naknadu štete. Najradije bih to prepustio odvjetniku ali me muči odredba ZKP-a koja se odnosi na naknadu troškova u tom slučaju, a glasi:

Članak 130.
(1) Nagradu i nužne izdatke branitelja i opunomoćenika privatnog tužitelja ili oštećenika dužna je platiti zastupana osoba, bez obzira na to tko je prema odluci suda dužan podmiriti troškove kaznenog postupka, osim ako prema odredbama ovoga Zakona nagrada i nužni izdaci branitelja padaju na teret proračunskih sredstava. Ako je okrivljeniku branitelj bio postavljen, nagrada i nužni izdaci branitelja isplatit će se iz proračunskih sredstava. Tako će se postupiti i ako je oštećeniku kao tužitelju bio postavljen opunomoćenik.

Pošto sam ja u tom slučaju oštećenik pretpostavljam da ću sam morati platiti naknadu svom odvjetniku. Zanima me dali tu naknadu mogu uračunati u svoj zahtjev za naknadu štete. Znači osim naknade štete za pretrpljene bolove itd. da u zahtjevu navedem i troškove zastupanja.
Zanima me i po kojem se principu utvrđuje visina iznosa koju će okrivljenici morati isplatiti kao naknadu štete. Čuo sam da je Vrhovni sud rješenje kojim se reguliraju visine iznosa naknade štete?

Hvala!
Markus Himself is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2005., 23:52   #2
Re: Naknada stete u kaznenom postupku

Quote:
Markus Himself kaže:

Pošto sam ja u tom slučaju oštećenik pretpostavljam da ću sam morati platiti naknadu svom odvjetniku.
tako je


Quote:
Markus Himself kaže:

Zanima me dali tu naknadu mogu uračunati u svoj zahtjev za naknadu štete.
mislim da ne (to su 2 razlicite stvari), al moje poznavanje kp-a je samo teorijsko, mozda u praksi nije tako.

Quote:
Markus Himself kaže:

Zanima me i po kojem se principu utvrđuje visina iznosa koju će okrivljenici morati isplatiti kao naknadu štete. Čuo sam da je Vrhovni sud rješenje kojim se reguliraju visine iznosa naknade štete?

Hvala!
ovo ne znam
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2005., 18:25   #3
Mene su učili da je kaznena prijava za nanošenje teške tjelesne povrede jedna stvar (i ide po službenoj dužnosti), a tužba za naknadu štete je privatnopravna i zato sam snosiš troškove...

što se tiče visine, vidi www.vsrh.hr
iexplorer is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2005., 18:48   #4
Quote:
iexplorer kaže:
Mene su učili da je kaznena prijava za nanošenje teške tjelesne povrede jedna stvar (i ide po službenoj dužnosti), a tužba za naknadu štete je privatnopravna i zato sam snosiš troškove...

što se tiče visine, vidi www.vsrh.hr
da, ali u kaznenom postupku se moze odlucivati i o naknadi stete, povratu stvari i sl.
na zahtjev stranke, naravno. al to nije poanta topica
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2005., 20:43   #5
Tako sam i mislio da će biti. Državni odvjetnik se brine samo o dijelu koji se odnosi za tešku tjelesnu ozljedu jer to obavlja po službenoj dužnosti, a za moj imovinsko pravni zahtjev za naknadu štete se moram sam pobrinuti pa tako valjda i snositi troškove.
Zanima me sada kada bi umjesto podnošenja tog zahtjeva u kaznenom postupku pričekao i podigao privatnu tužbu nakon završenog kaznenog postupka (pod pretpostavkom da će biti okrivljeni za kazneno djelo). Tada bi u takvom parničnom postupku mogao sve troškove prebaciti na njih zar ne?

btw. hvala na odgovorima
Markus Himself is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2005., 22:15   #6
Već u toku kaznenog postupka se može tražiti obeštećenje. Ako se u kazn. postupku to u potpunosti ne riješi, oštećenik ima pravo tražiti potpuno obeštećenje u građanskoj parnici. Tako stoji u ZKP-u. Stoga, ako kazneni sud ne presudi i po pitanju obeštećenja u potpunosti, pokreni postupak privatnom tužbom i traži nadoknadu SVIH troškova
intruder800vl is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2005., 12:18   #7
Ma to mi je sve jasno za parnični postupak, ali me zanima za troškove odvjetnika u kaznenom postupku. Ne da mi se čekati da završi kazneni pa onda s tom presudom pokretati parnični i to sve razvuči na ohoho vremena, a mislim da će mi se više dodijeliti u kaznenom kada sudac sam utvrdi činjenično stanje i uvidi sve otegotne okolnosti na njihovoj strani (bar se nadam)
Markus Himself is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2005., 13:07   #8
Stvar ti je u tome da ti u biti u fazi kaznenog postupka predujmljuješ troškove svojeg odvjetnika, a koje ti je troškove, naravno ovisno o ishodu spora dužna naknaditi druga strana. Jednostavnim riječnikom to znači da će sud na kraju presudom obvezati tuženike da ti naknade troškove kaznenog postupka, s time da tvoj odvjetnik mora podnijeti zahtjev za naknadom troškova u vidu troškovnika prema važećoj odvjetničkoj tarifi. Što se pak tiče postavljanja imovinskopravnog zahtjeva u kaznenom postupku, istina je baš ta da on u većini slučajeva samo zakomplicira kazneni postupak i to iz razloga što suci koji sude u kaznenom postupku nemaju baš toliko iskustava u predmetima oko naknade štete pa baš i nisu previše sretni kad se u kaznenom postupku postavlja imovinsko pravni zahtjev. Ukoliko postoji presuda u kaznenom postupku, ona u građanskom postupku obvezuje sud i u tom se slučaju raspravlja i provode dokazi isključivo na okolnost visine naknade štete dok osnovu za naknadu štete predstavlja kaznena presuda.
starček is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2005., 20:03   #9
Quote:
Markus Himself kaže:
.... ali me zanima za troškove odvjetnika u kaznenom postupku.
sve ti je ovako kako napisa starček...
a i odvjetnik kojeg uzmeš kao punomoćnika za kazneni, već će u kaznenom postupku moći postavljanjem pitanja okr. i posebno medicinskom vještaku, pripremiti teren za parnicu...
zuba is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2005., 20:26   #10
Hvala još jednom na odgovorima, iako ste napisali ono što sam sam pretpostavljao i što bi bilo pravilno po nekoj logici stvari, no još uvijek me muči taj čl. 130 ZKP-a

"Nagradu i nužne izdatke branitelja i opunomoćenika privatnog tužitelja ili oštećenika dužna je platiti zastupana osoba, bez obzira na to tko je prema odluci suda dužan podmiriti troškove kaznenog postupka, osim ako prema odredbama ovoga Zakona nagrada i nužni izdaci branitelja padaju na teret proračunskih sredstava..."

Pa ako može koji komentar na citirani članak, nevezano sada za moj slučaj, već ovako malo...
Markus Himself is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2005., 23:10   #11
Konkretno, to znači da svaka stranka plaća odvjetnika kojeg je angažirala (pa tako i oštećeni svojeg punomoćnika), odvjetnik mu ispostavlja račun prema tarifi, a ukoliko je okrivljeni oglašen krivim za počinjenje kaznenog djela dužan je naknaditi cjelokupne troškove kaznenog postupka, pa tako i oštećenome troškove zastupanja po odvjetniku (čl. 128. ZKP). Zamisli paradoks da se slučajno odvjetnik koji zastupa oštećenog mora naplaćivati od strane okrivljenog koji je oglašen krivim i završi u zatvoru.?! Naravno da u takvoj situaciji nitko živ nebi pristao zastupati oštećenog.
starček is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2007., 13:41   #12
Visina iznosa naknada za nematerijalne štete

Imala sam prometnu prije mjesec dana u kojoj je decko koji se sudario u mene kriv. Citajuci malo po netu ja trebam zatraziti od osiguranja (njegovog) naknadu za nematerijalnu stetu. Da li netko ima kakvih iskustava s tim? Koliko su dobili novaca od osiguranja za neke ozljede, dusevne boli, pretrpljeni strah, dnevnice i sl... Radi se o Croatia osiguranju. Imate neki savjet kako i sto dalje? Planiram angazirati odvjetnika al svaki savjet je dobrodosao....

Hvala.
kay_c is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2007., 16:14   #13
koje liječničke potvrde imaš?
i da, trebat će ti odvjetnik
__________________
krhko je znanje
vaci is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2007., 17:36   #14
za sad imam hitan slucaj (otpusno pismo) i nalaze s pregleda. imam slomljenu kost u stopalu. nisam lezala u bolnici. nisam jos dobila potvrde o nagnjecenjima, hematomima i sl.
kay_c is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2007., 18:25   #15
ako ćeš tražit naknadu za strah, idi i kod psihijatra
strah vještače i neurolog i psihijatar, al samo tvoj iskaz neće bit dovoljan

svote nisu velike, prije su bile puno veće.

bubnit ću cifru od cca 5000kn za sve, al neznam ti ni papire ni ozljede pa me ne drži za rič

odi odvjetniku
__________________
krhko je znanje
vaci is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2007., 21:19   #16
ma više, ak ima slomljenu kost u stopalu.......

ali ok, bez odvjtnika ništa..................
__________________
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2007., 01:10   #17
Quote:
kay_c kaže: Pogledaj post
imam slomljenu kost u stopalu.
tto...mogla bi i sama, al tko bi se gnjavio sa tim - angaziraj odvjetnika odmah, da ti osim u parnici bude punomocnik ost na kazenom, cisto za svaki slucaj, da podrzi do-a.

s odvjetnikom ces izgubiti 20-ak % od naknade (to si oni uzmu sebi, pored sto se naplate po rocistu i podnesku) ali ce te uputiti sto tocno sada da radis, koje simptome koje nemas da simuliras, mozda ti preporuci i doktora, a i inace sa vjestakom koji ce ti pisati svasta pije kavu (oni su ti svim mastima premazani, negdje su na granici zakona, tesko ih je dohvatiti jer su ustavom oznaceni kao neovisni dio pravosudja, rijetko padnu, ali kada padnu, padnu za vjeke vjekova)

inace, za nematerijalnu imas kriterije vsrh koji odredjuju naknadu, nisu formalno obavezujuci, ali ih se svi sudovi drze...bitno je sto se sudskomedicinski vjestak reci, kad je rijec u parnici, u naravi ti u stvari on presudjuje, tamo je sudac cista formalnost
testdrive is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2007., 17:02   #18
Quote:
testdrive kaže: Pogledaj post
(oni su ti svim mastima premazani, negdje su na granici zakona, tesko ih je dohvatiti jer su ustavom oznaceni kao neovisni dio pravosudja, rijetko padnu, ali kada padnu, padnu za vjeke vjekova)
...to naravno govoriš o vještacima?
dr. Szmola is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.11.2007., 13:30   #19
zapaljena prtljaga- naknada?

Ovako jučer oko 22 05 sam putovao iz zadra za zagreb u autobusu samoborčeka, i u jednom trenutku je nešto explodiralo u motoru i autobus je počeo gorit,ljudi su počeli paničarit ubrzo se kabina napunila dimom i putnici su počeli bejžat van, i ja sam bio jedan od njih.Uspjeli smo izbječ smrt za dlaku i izač iz busa neozljeđeni. Vozači su pokušavali ugasit požar ali bezuspješno jer je vatra došla do rezervara koji je bio pun goriva i autobus je jednostavno explodirao zajedno sa našom prtljagom u bunkerima. Večina putnika bila su studenti i večini je to bila sva roba u prtljažniku.
Ja sam osobno imao stvari u vrijednosti od 15 000 kuna , e sad mene zanima kako da meni oni to plate pošto sam ja platio njima kartu za to moram bar bit djelomično osiguran kad se neš tak dogodi? Zvao sam samoborček i oni mi kažu kao nazovite za 3 dana, mislim katastrofa a ko gleda to da ja neman čarape druge za obuč, da neman x za hranit se i to, sve je izgorilo?
Dakle moje pitanje je kako da sad ja izvučem od njih odstetu, dal da ih gonim sa odvjetnikom ili ce bit nagodba po vama, jer mislim ja sigurno necu pristat na neki minimalac
Marin17 is offline  
Odgovori s citatom Received Warning
Old 05.11.2007., 21:10   #20
Sigurno možeš tražiti naknadu materijalne štete. Čuvaj kartu jer ti je to potvda da si bio u autobusu.
Naknadu tražiš u visini materijalne štete koju si imao, moraš navesti sve stvari bez kojih si ostao, a možda bi bilo dobro i nabrojati dodatne troškove koje si zbog toga imao.
bez odvjetnika sumnjam da ćeš nešto moći (osim ak sam znaš napisat tužbu...), jer sumnjam da će ti oni za 3 dana reć da će ti na ruke dat 15 000 kn.Sam si reko da nećeš htjeti minimalac.
Babydoll84 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:58.