To znam i ja (al nisam siguran za ovo sa PDV-om ???) da vrijedi ak imas nesto za cariniti... al mene zanima jel isto tako ako se ja tamo pojavim sa kombijem u kojem su krevet, ormar itd Jel onda isto takva procedura?
Nekako mi se čini da kod takvih većh "uvoza" ulaze u igru špediteri itd itd.
PeRRo kaže: A jel zna netko kolika su davanja na uvoz namještaja? Npr. koliko bi me došlo nešto što u Ikei košta 100 eur?
Mwst odbijem nekih 12 eur, znači 88. Jel na to onda ide naša carina i PDV ili na onih 100? I kolika je uopće carina na namještaj, 10% ?
Ima li još nekih troškova ili komplikacija pri uvozu ako sam uvozim? Trebam špeditera ili nešto? Zna li netko konkretne informacije?
carinu i pdv placas na vrijednost racuna a brijem da ikea privatnim licima izdaje racun na kojem je iskazan mwst + sto strancima jos izdaje tax free coupon. Jedino ako se radi o konkretnom izvozu izmedju 2 firme, tada na fakturi nije iskazan pdv. Tako da na kraju, placas carinu na onih 100 eur. Osnovicu za pdv ti cini vrijednost robe uvecana za carinu (znaci u ovom slucaju placas pdv na 110 eur)
chiquita, jesi nasla prijevoz? mi smo uvezli prek jednog tipa (zaoravo firma), pa ako ti treba, slobodno mi javi na PM. Ide jednom tjedno i isporuku ti vrsi na kucnu adresu
Prema ovome sto vi pisete rekla bih da nije nesto posebno isplaitvo. Ali je bar dobar izbor a cijena je tu negdje. Gledala sam malo namjestaj po gradu, meni je to sve isto. Nisam nasla niti jednu kutnu garnituru za koju bih rekla - e ova je dobra.
A kad hodam po Ikei ne mogu nac kutnu garnituru koju ne bih htjela imat doma. Help?
Jeste gledali na netu artikle ili vam on da nekakv katalog? Daj nam reci koliko te konkretno nekaj kostalo, da vidim konkretnu racunicu, ne kuzim ovo s fakturama i svim ostalim. TX
Razlike u cijeni u Ikei i namjestaja kod nas su neuporedive, tako da se u svakom slucaju isplati dati tad iznos za transport. Za pocetak si izracunaj cijenu benzina (ako se radi o vecoj kolicini namjestaja, naravno da nemres prevest osobnim autom). Drugo, prepreka i je carina.
Daklem, covjek koji mi je uvezao namjestaj zadrzao je merver + na cijenu namjestaja naplatio 22%.
Svaki komad namjestaja u katalogu je oznacen sifrom, a tako i boja. Ono sto je njemu potrebno su upravo te sifre.
Osobno, volim otici prvo u Ikeu i "opipati" namjestaj, te nakon toga naruciti zeljeno. Sve one sitnice koje stanu u auto, kupujem sama.
Komparaciju cijena najbolje ne napraviti prema katalogu ili jednostavno pogledati njihove stranice na netu (tu se nalazi samo malisni dio od onog sto nude u prodaji).
Inace, u Ikei je sav namjestaj izlozen i postoje mali papirici koje kupci koriste za upisivanje sifra artikala. Po obilasku silazite u donji dio u kojem je skladiste, uzimate transportna kolica i sami si utovarujete zapakiran namjestaj te odlazite s njim na blagajnu.
Ja imam jednu provjerenu i drugu ne provjerenu pa ti biraj
Ovaj prvi uzima na cijenu u katalogu i pdv. Dakle sve što vidiš pomnožiš sa 22%, s tim da ti on ne vraća merver nego ga isto tako sebi uzima. Al je korektan i sve donese vrlo brzo, u roku dva dana.
Popularno se zove Ikea man a inače Neno. Broj telefona 091 4450 740
Drugog nisam probala za vožnju al čuvam podatke za svaki slučaj. On je nešto jeftiniji jer ne uzima PDV
AUTO PRIJEVOZNIK VIDIĆ
Frateršćica 112, 10000 Zagreb
Mobitel: 098/288-237
Kontakt osoba: Dejo
E-mail: dejan.vidic@zg.hinet.hr
Vršimo usluge prijevoza robe u doma?em i me?unarodnom prometu, vozilom nosivosti 1,5t. Utovarni prostor vozila 1,86m visine, 3m dužine. Mogu?nost prevoza robe iz IKEA-prodavaonice (po kataloškoj narudžbi) u zamjenu za povrat poreza.
A kako on zna što je to što ti treba donijeti? Što, zaokružiš mu u katalogu, ili mu opišeš? Ja sam uvijek mislila da je najbolje osobno ići s njim u Ikeu pa mu na licu mjesta pokazati.
__________________ I better work with sugar than the whip.
koliko je to zapravo isplativo?
mislim, bila sam na onim stranicama o carini ali nisam skužila pišljiva boba, pa ak mi neko može razjasniti koliko bi recimo platila kar...ovaj, carine za klippan sofu koja recimo košta 220 ojra a dovezla bi je o svom trošku.
Nisam sigurna kako se naplaćuje carina na namještaj. Ali, kada plaćaš carinu - općenito - plaćaš PDV 22% + carinu 8% + 50 kuna za formular i računanje carine
verica kaže: Nisam sigurna kako se naplaćuje carina na namještaj. Ali, kada plaćaš carinu - općenito - plaćaš PDV 22% + carinu 8% + 50 kuna za formular i računanje carine
uuu jebemti, onda se meni nikako ne isplati sama do dovlačiti iz austrije...
Pa svaki komad IKEA namještaja ima svoje ime - tako da mu sigurno možeš napisati što točno želiš. Ja sam mu pokazala u katalogu, jer su stvari koje sam naručivala bile iz kataloga.
Da vec smo jednom raspravljali o tome.
Ti njemu platis cifru za namjestaj i 22 posto koji ce on dati drzavi za carinu, a njegova je zarada povrat mervera. Dosta stvari ispada puno jeftinije nego u HR cak i na taj nacin.
On na cijenu u katalogu uzima jos 35%.
Trazim dalje...
Inace, manje stvari uopce nije problem dofurat, osobito u ovo vrijeme kad su guzve zbog turist.Carinici samo masu. Problem je sto ja trebam nekakve ormare.
yep neno iz d men donosi u pravilu ca 3 dana od dana narudžbe
pa sad vi vidite.
ja neću davati njegov broj ovdje jer me oprao ko mladog majmuna kad ga nazvala.
rađe si posudim kombi od nekog i sama platim ili ne platim carinu.i još mi ostane mrw.
pa samo dajte, niš vam ne bu. meni se frajer zamjerio jer je prilično bahat i dosta love uzima za to kaj dela, a uzima jer može.
ako si to možete priuštiti - samo izvolite.
Uzima 25% i merver, što se naravno ne isplati previše ako stvari iz Ikee možete dovesti sami i ako uspijete proći carinu bez plaćanja. Ako ne uspijete, na carini ćete platiti 22% PDV-a, 8% carine i 50 kn za troškove obračuna. Tako da ćete, ukoliko platite carinu, biti otprilike na istome kao da ste njemu dali 25% kataloške cijene.
Ne znam kako se zamjerio čikiti, ja sam s njim jako zadovoljna, stvari doveze u roku par dana i dostavi ih ispred kuće gdje stanujete. Ja sam baš nedavno naručivala od njega stvari i nije mi kupio jednu komodu koju sam naručila jer je nije bilo u Ikei u Grazu, trebali su je dobiti za tri tjedna, ali ju je on našao u drugoj Ikei i dovezao već slijedeći tjedan. To je, naravno, velika prednost kad naručujete od njega - ako nečega trenutačno nema u Ikei on će vam to kasnije sigurno dovesti.
edit nakon chuiqitinog posta: necete brojeve??..ok...al ih ne znam napamet. pa oshla baba s kolačima. trazite chiquitu na pm. jer se meni NE DA opet kopat brojeve iz notesa.
edit nakon chuiqitinog posta: necete brojeve??..ok...al ih ne znam napamet. pa oshla baba s kolačima. trazite chiquitu na pm. jer se meni NE DA opet kopat brojeve iz notesa.
uff, a ja nisam bila tu na vrijeme da vidim
i thnx na kopanju